14 παραστάσεις που ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη προσεχώς

LYSSASMENH GATA Facebook Twitter
Το θρυλικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Λυσσασμένη Γάτα» που θα κάνει πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο. Φωτ.: Rafail Mike
0

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει ανακοινώσει για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2023- 2024 δύο σημαντικές νέες παραγωγές: το θρυλικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς Λυσσασμένη Γάτα που θα κάνει πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα, και το μιούζικαλ-αναδρομή στην επιθεώρηση, Βίρα τις άγκυρες, των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Αστέριου Πελτέκη, που θα ξεκινήσει τις παραστάσεις στις 15 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η «Λυσσασμένη Γάτα», το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο που πρωτοανέβηκε στη Νέα Υόρκη το 1955 από τον Ελία Καζάν και έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία το 1957 με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Πολ Νιούμαν, παρουσιάζεται στην πιο τολμηρή εκδοχή από τις δύο που μας άφησε ο συγγραφέας, η οποία άλλωστε ήταν η αγαπημένη του και οπωσδήποτε η πιο αντιπροσωπευτική του.

Το «Βίρα τις άγκυρες» αποτελεί έναν φόρο τιμής στα 130 χρόνια του αγαπημένου θεατρικού είδους της επιθεώρησης και ανεβαίνει 26 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση από το Εθνικό Θέατρο. Μια υπερπαραγωγή με σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη, χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου και φωτισμούς του Στέλιου Τζολόπουλου, την πρωτότυπη μουσική των Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Κατσαρού, Ζακ Ιακωβίδη, Γιώργου Ε. Παπαδάκη και ενορχηστρώσεις του Γιώργου Ανδρέου. Συμμετέχουν περισσότεροι από 30 ερμηνευτές επί σκηνής.

Thessaloniki Culture: Ο μεγάλος πολιτιστικός οδηγός Facebook Twitter
Η Εύη Σαρμή και ο Αστέριος Πελτέκης στις πρόβες του «Βίρα τις Άγκυρες».

Μεταξύ 23 και 26 Νοεμβρίου ανεβαίνει στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το έργο της Δήμητρας Μήττα, Φαίδρας Άτοπος, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καραγιάννη. Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ, έναν διάλογο μεταξύ ενός μουσικού και μιας ηθοποιού, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ο πεπτωκός φτερωτός έρως και οι βλαβερές συνέπειές του. Η Ηρώ Μουκίου ερμηνεύει την ηρωίδα, η οποία συνομιλεί με τη μουσική του Μιχαήλ Χατζηαναστασίου, καθώς οι μελωδίες του συνδράμουν στην πλοκή του έργου.

Από τις 16 έως τις 25 Νοεμβρίου ανεβαίνει στο θέατρο Αυλαία η «άγρια κωμωδία» και «ιστορία βίαιης ενηλικίωσης», όπως τη χαρακτήρισαν, του Γιώργου Καφετζόπουλου ΤΑΟ σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη, με τον ίδιο το συγγραφέα, τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Θοδωρή Σκυφτούλη στη διανομή. Η μουσική είναι του Φώτη Σιώτα.

Από τις 16 Δεκεμβρίου στο ίδιο θέατρο θα δούμε το «σύγχρονο θρίλερ» της Ραφαέλλα Μάρκους, Δάφνη, σε μετάφραση και ερμηνεία της Άρτεμης Γρύμπλα και της Λίλας Μπακλέση, οι οποίες υπογράφουν επίσης τη σκηνοθεσία, με τη συνεργασία του Κωνστανίνου Μπιμπή. Ένα queer παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή και την επιβολή της εξουσίας, γραμμένο το 2022, το οποίο συνδιαλέγεται με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα.

Όλες οι παραστάσεις που ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη του επόμενους μήνες Facebook Twitter
Το «σύγχρονο θρίλερ» της Ραφαέλλα Μάρκους, «Δάφνη», σε μετάφραση και ερμηνεία της Άρτεμης Γρύμπλα και της Λίλας Μπακλέση. Φωτ.: Σοφοκλής Μπιμπής

Στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία η παράσταση Κωσταλέξι, εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 1978. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο οποίος αποπειράται να ανακαλύψει την πραγματική Ελένη Καρυώτη, της γυναίκας που η οικογένεια της κρατούσε κλειδωμένη στο υπόγειο του σπιτιού της 29 χρόνια. Ερμηνεύουν οι Άλκηστις Νικολαΐδη, Ζωγραφιά Μεντεσίδου και Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

Στο ίδιο θέατρο από τις 14 Δεκεμβρίου ανεβαίνει ο θεατρικός μονόλογος Τσιτάχ - Η ερημιά του τερματοφύλακα του Βασίλη Κατσικονούρη με τον Γιώργο Νινιό, σε σκηνοθεσία του ίδιου και της Ερμίνας Κυριαζή.

Αναζητώντας νέους δρόμους αφήγησης, η θεατρική ομάδα Γκραν Γκινιόλ ανεβάζει σε μια άκρως τολμηρή, νέα μετάφραση τον Υμπύ Τύραννο του Alfred Jarry, την αθυρόστομη κωμωδία για την απληστία των πολιτικών ηγετών, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου. Από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Eightball Club στα Λαδάδικα.

Thessaloniki Culture: Ο μεγάλος πολιτιστικός οδηγός Facebook Twitter
Η θεατρική ομάδα Γκραν Γκινιόλ ανεβάζει σε μια άκρως τολμηρή, νέα μετάφραση τον Υμπύ Τύραννο του Alfred Jarry. Φωτ.: Μαρία Καβαλιώτη

Παράλληλα, παρουσιάζονται μεγάλες επιτυχίες της προηγούμενης περιόδου, όπως το Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, παράσταση του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη, που θα παίζεται στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών από τις 17 Νοεμβρίου έως τη 1η Ιανουαρίου 2024 – σημειωτέον, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, κάνοντας απανωτά sold-out.

Μια περσινή επιτυχία του ΚΘΒΕ, που ήδη παίζεται ξανά, στην ΕΜΣ, είναι και το έργο Οι εχθροί / Μια ερωτική ιστορία του νομπελίστα Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ. Γραμμένο στα γίντις, κυκλοφόρησε το 1966 και θεωρείται κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η θεατρική διασκευή είναι του Ρόι Χεν, η μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά, η σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και η μουσική του Δημήτρη Μαραμή.

Σταθερά sold out, το Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του του Γιώργου Καπουτζίδη, σε σκηνοθεσία του ίδιου, επαναλαμβάνεται στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη, ενώ στο Βασιλικό θέατρο ανεβαίνει ο Επιθεωρητής του Νικολάι Γκόγκολ, μια κωμωδία που στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτήριζαν την προεπαναστατική Ρωσία, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα.

Thessaloniki Culture: Ο μεγάλος πολιτιστικός οδηγός Facebook Twitter
Στο Βασιλικό θέατρο ανεβαίνει ο «Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ. Φωτ.: Rafail Mike

Στο Αριστοτέλειον ανεβαίνει ήδη η μεγάλη επιτυχία της Αθήνας, Το έκτο πάτωμα, του Αλφρέντ Ζαρί σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη. Πρόκειται για αναβίωση της ιστορικής μουσικής παράστασης, σε διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου. Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου δημιούργησαν ίσως τα πιο γνωστά και πλέον αγαπημένα τραγούδια που ακούστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε θεατρική παράσταση. Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Πιατάς και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, καθώς και οι Υρώ Μανέ, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Καστάνη, Δανάη Λουκάκη, Μαριαλένα Ροζάκη, Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν, Βασίλης Αθανασόπουλος, Σταύρος Παρχαρίδης, Ευαγγελία Μουμούρη.

Τέλος, το Θέατρο Τ επαναλαμβάνει από 1 έως 18 Δεκεμβρίου την Έντα Γκάμπλερ του Χένρικ Ίψεν σε απόδοση και σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Μια παράσταση η οποία ανοίγει διάλογο με το σήμερα εστιάζοντας στην ανεκπλήρωτη επιθυμία της πιο αινιγματικής ηρωίδας της παγκόσμιας δραματουργίας να αυτοπροσδιοριστεί μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Tο νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

powered by:

aegean-logo

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ