Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες Facebook Twitter
Ο Μπερνάρ Πιβό και η δημοσιογράφος Ντανιέλ Χέιμαν παρουσιάζουν το νούμερό τους στο Gala de la presse, 22 Ιανουαρίου 1985 στο Cirque d'Hiver στο Παρίσι. Φωτ.: Pool BOUVET/SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Images
0

Ο ΜΠΕΡΝΑΡ ΠΙΒΟπου πέθανε πρόσφατα, ήταν ο διάσημος Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας του οποίου οι εκπομπές για το βιβλίο και τον πολιτισμό έκαναν θραύση στη Γαλλία και έφταναν σε δυσθεώρητα νούμερα τηλεθέασης. Οι εκπομπές του «Apostrophes», από το 1975 μέχρι το 1990, και «Bouillon de Culture», από το 1991 μέχρι το 2001, έγραψαν ιστορία στη γαλλική τηλεόραση και είχαν εκατομμύρια φανατικούς θεατές. Στο «Apostrophes» είχε καλεσμένους γνωστούς συγγραφείς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, με τους οποίους συζητούσε live κάθε φορά. Συγγραφείς όπως η Μαργκερίτ Ντιράς, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ και o Ουμπέρτο Έκο είναι μερικοί μόνο από όσους παρέλασαν από την εκπομπή του. Θρυλικό είχε μείνει το στιγμιότυπο με τον Μπουκόφσκι που αποχώρησε μεθυσμένος και υποβασταζόμενος από το τηλεοπτικό πλατό.

Η επιδραστικότητα των εκπομπών του υπήρξε πρωτοφανής. Ο Πιβό είχε το σπάνιο χάρισμα να κάνει ένα βιβλίο ελκυστικό ακόμα και για τον πιο αδαή, να θέτει εκείνες τις ερωτήσεις που θα έθετε κι ο ίδιος σε έναν συγγραφέα και να είναι αγαπητός ακόμα και σε ανθρώπους που δεν ήταν συστηματικοί αναγνώστες. Συνδύαζε τη βαθιά γνώση του αντικειμένου, απαλλαγμένη από ελιτισμούς και άλλες αγκυλώσεις, με μια χαρισματική επικοινωνιακή δεινότητητα. 

Επιπλέον, ο Πιβό είχε κατορθώσει να έχει αναγνώριση και να ασκεί γοητεία σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σε συνέντευξή του το 2018, αναφέρει πως όταν έπαιρνε ταξί, οι ταξιτζήδες όχι μόνο τον αναγνώριζαν αλλά του μιλούσαν για τις «Dictées» (υπαγορεύσεις), τον ορθογραφικό διαγωνισμό που διοργάνωνε με μεγάλη επιτυχία από το 1985 έως το 2005. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ξενικής καταγωγής, οπότε οι διαγωνισμοί ορθογραφίας «ήταν ένα ραντεβού πολύ σημαντικό γι’ αυτούς».

Ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα ήταν η ζοφερή πραγματικότητα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες, όπως και η ταξική διάσταση της εκπαίδευσης και οι έμφυλες ανισότητες, ενώ η εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση καθιερώθηκε μόλις το 1976.

Είχαν τέτοιο σουξέ μερικές λογοτεχνικές συζητήσεις, όσο ζωηρές και να ήταν, μία «Κουλτουρόσουπα» (Bouillon de culture) και ένας διαγωνισμός ορθογραφίας; Όλα αυτά μοιάζουν εξωπραγματικά, από μια πολύ μακρινή εποχή, με εντελώς άλλες προσλαμβάνουσες, όταν ακόμα δεν υπήρχε ίντερνετ και η δυναμική της τηλεόρασης ήταν μεγάλη, αλλά και από μιαν άλλη κοινωνία, όπως η γαλλική. Αλλά πρέπει να ακούγονται ουτοπικά και για έναν ακόμη λόγο, επειδή στην Ελλάδα ποτέ δεν ζήσαμε κάτι ανάλογο. Μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα, που να συζητείται τόσο πολύ και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 

Οι εκπομπές για το βιβλίο στην Ελλάδα αλλά και γενικά για τον πολιτισμό, αν εξαιρέσουμε τη μουσική, φιλοξενούνται σχεδόν αποκλειστικά στα κρατικά κανάλια και είναι ευνόητο το γιατί. Το βιβλίο δεν πουλά και, ως προστατευόμενο προϊόν που είναι, χρειάζεται την περίθαλψη και την αρωγή της κρατικής τηλεόρασης. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μία και μοναδική εκπομπή για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, το αξιόλογο «Βιβλιοβούλιο» που παρουσιάζουν ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου στο Κανάλι της Βουλής, ενώ παλιότερα υπήρχε και το «Άξιον Εστί» που παρουσίαζε ο Βασίλης Βασιλικός. 

Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες Facebook Twitter
O Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ας μην ξεχνάμε πως ο εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης και η διάδοση της ανάγνωσης αλλά και οι αναγνωστικές πρακτικές είναι σχετικά όψιμα φαινόμενα, σε μια χώρα όπου μόλις λίγο παραπάνω από μισό αιώνα πριν, στη δεκαετία του 1950, μόνο το 10% του συνολικού πληθυσμού ήταν μορφωμένο. Σύμφωνα με την απογραφή του 1961, μόνο το 1,9% είχε δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης και μόνο το 7,5% απολυτήριο εξατάξιου γυμνασίου. Ο αναλφαβητισμός ήταν η ζοφερή πραγματικότητα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες, όπως και η ταξική διάσταση της εκπαίδευσης και οι έμφυλες ανισότητες, ενώ η εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση καθιερώθηκε μόλις το 1976. Εξαιτίας αυτού του χάσματος, το βιβλίο άργησε να καθιερωθεί ως κάτι στο οποίο έχουν όλοι πρόσβαση, ενώ η βιβλιοφιλία και η απόλαυση της ανάγνωσης, που κάποτε δεν αφορούσαν παρά ελάχιστους, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα έγιναν κοινό κτήμα. 

Είναι αλήθεια πως μια παράξενη αμφιθυμία αλλά και πολλές αντιφάσεις διακρίνουν τη σχέση μας με το βιβλίο, την καλλιέργεια, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό γενικά, οι οποίες εκδηλώνονται ποικιλοτρόπως. Για τις στερημένες από μόρφωση γενιές που μεγάλωσαν ταυτίζοντας την ανώτατη εκπαίδευση με την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική άνοδο, η συλλογή πτυχίων παραμένει από την εποχή των παππούδων τους ένα άξιο θαυμασμού γεγονός που προσδίδει κύρος ενώ, αντίθετα, η συλλογή βιβλίων και το συστηματικό διάβασμα αποτελεί παραξενιά και εκκεντρικότητα. Από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπου οι διανοούμενοι και «κουλτουριάρηδες» αντιμετωπίζονταν στερεοτυπικά είτε ως ερμητικοί κοσμοκαλόγεροι, όπως στην ταινία «Ένα κορίτσι για δύο» του 1963 του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου ο καθηγητής φιλοσοφίας Αλέκος Αλεξανδράκης παρουσιάζεται ως βλοσυρός και ιδιότροπος που έχει καταπιεί τόνους βιβλία αλλά ανίκανος να ερωτευθεί, είτε ως γραφικοί ημίτρελοι, όπως ο ποιητής Φανφάρας στο «Ξύπνα, Βασίλη». Επίσης, ποιος δεν θυμάται τη φοιτήτρια φιλολογίας Τζένη Σκούταρη, δηλ. την Τζένη Καρέζη, που στις πρώτες σκηνές της ταινίας «Τζένη, Τζένη» του Ντίνου Δημόπουλου χρησιμοποιεί την πλούσια βιβλιοθήκη του εφοπλιστή Μίλτου Κασσανδρή (Λάμπρος Κωνσταντάρας)· σαν να υπογραμμιζόταν έτσι πως είτε μέσω της ανώτερης εκπαίδευσης είτε μέσω της ανώτερης τάξης σου, μόνο έτσι είχες πρόσβαση στους θησαυρούς μιας ιδιωτικής βιβλιοθήκης.

Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες Facebook Twitter
Η Τζένη Καρέζη σε σκηνή της ταινίας «Τζένη, Τζένη» του Ντίνου Δημόπουλου

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, και πολλές κοσμοϊστορικές αλλαγές είδαμε, για να φτάσει σήμερα ο πολιτισμός αλλά και το βιβλίο να καταναλώνεται συχνά όπως μία μπριζόλα και να είναι πιο πιθανό να είναι βιβλιοφάγος ο οποιοσδήποτε άλλος παρά ένας/μία φοιτητής-τρια φιλολογίας. Με τον ίδιο τρόπο που το ίντερνετ δεν εξάλειψε την άγνοια, έτσι και η πλατιά διάδοση της ανάγνωσης δεν οδήγησε στη βαθιά καλλιέργεια. Το παράδοξο είναι πως ακόμα και σε ανωτέρα κοινωνικοοικονομικά στρώματα παρατηρείται μεγάλη αγραμματοσύνη, ενώ ανθρώπους με αυθεντική καλλιέργεια μπορεί να συναντήσεις παντού. Αρκετές ελίτ, από την άλλη, δυσκολεύονται να δουν πέρα από τον μικρόκοσμό τους και είτε επιμένουν να διατηρούν μια εξιδανικευμένη και εξωραϊσμένη αντίληψη της πραγματικότητας είτε αντιμετωπίζουν αφ’ υψηλού το κοινό ως μια ομογενοποιημένη «πλέμπα».

Όσοι έχουν την τύχη αλλά και την ατυχία να περιδιαβαίνουν σε διαμετρικά αντίθετα πολιτισμικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, πέρα από το πολιτισμικό χάσμα, μπορούν σίγουρα να αντιληφθούν τη σχιζοειδή κατάσταση για την οποία μιλώ, όπως και την απολογητική διάθεση στην οποία οδηγεί αναγκαστικά όσους τη βιώνουν. Ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι κάθε φορά, για τους μεν θεωρείσαι βαριά διανόηση και «κουλτουριάρης-α» με την κακόσημη έννοια πάντα (ο όρος «θολοκουλτουριάρης» δεν πήρε τυχαία μια έντονη ιδεολογική χροιά και κατέληξε βρισιά) για τους δε, στο άλλο άκρο, μέινστριμ, «του ελαφρού» και πολύ ποπ, μπορεί και αγράμματος. 

Αν, δε, τυγχάνει να είσαι συγγραφέας και δεν ανήκεις στην εξαιρετικά ολιγομελή εκείνη χορεία των συγγραφέων που είναι στο γνωστοί στο πανελλήνιο, οπότε εκ των πραγμάτων χαίρεις κάποιας αίγλης και ασυλίας, γνωρίζεις πως η ιδιότητα του συγγραφέα προκαλεί μεγάλη αμηχανία, ενώ του ποιητή ακόμα και θυμηδία.

Δυστυχώς, το βιβλίο στην Ελλάδα αφορά πολύ λίγους και το μη εύπεπτο βιβλίο ακόμα πιο λίγους, και κανένα παραπειστικό επιχείρημα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Όπως δεν γίνεται να το αλλάξει ούτε η θετική, κατά τα άλλα, κοσμοσυρροή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ούτε οι πολυπληθείς εκδηλώσεις, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα, ούτε οι ουρές για μία υπογραφή από τον διάσημο Γερμανό συγγραφέα ψυχολογικών θρίλερ Σεμπάστιαν Φίτζεκ· ο οποίος, μάλιστα, εντυπωσιασμένος από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γι’ αυτόν, δήλωσε: «Είναι πάντα πολύ σημαντικό να βλέπω πως τόσος κόσμος διαβάζει». Σημαντικό ασφαλώς, αλλά διατηρούμε τις αμφιβολίες μας για το πόσος είναι αυτός.

Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες Facebook Twitter
Κοσμοσυρροή στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Φωτ.: via facebook

Καταλήγοντας στην αρχική μας αφετηρία, ακόμα και σε εποχές παντοκρατορίας της τηλεόρασης, μια εκπομπή όπως του Πιβό δεν θα είχε ζήτηση ποτέ εδώ, έστω και αν βρισκόταν εκείνη η χαρισματική προσωπικότητα με τις δικές του αρετές. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των εγχώριων media, η μόνη ίσως περίπτωση στην οποία ο πολιτισμός αντιμετωπίστηκε ως κάτι το ζωογόνο που μπορεί και να αφορά το πλατύ κοινό χωρίς εκπτώσεις ήταν η περίοδος μεταξύ 1975 και 1982, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Από έναν σταθμό-μαυσωλείο που μετέδιδε αποκλειστικά κλασική μουσική, τον μετέτρεψε σε έναν ενεργό και ζωντανό φορέα πολιτισμού, με τον απαράμιλλα καινοτόμο και αντισυμβατικό αλλά και τόσο ουσιαστικό τρόπο που μόνο ο Μάνος Χατζιδάκις μπορούσε. Αλλά η ουτοπία δεν κράτησε. Πέρασε φυσικά διά πυρός και σιδήρου και με άπειρα εμπόδια από την κρατική γραφειοκρατία και τους «δημάρχους Χαρχούδες» που απειλούσαν κάθε φορά να τον εξολοθρεύσουν. Η πρόσφατη περίπτωση της αναίτιας διακοπής των εξαιρετικών λογοτεχνικών εκπομπών του συγγραφέα Θάνου Σταθόπουλου «Για ένα διάστημα κοιμόμουν νωρίς» και «Flores para los muertos» από το Τρίτο Πρόγραμμα (μοναδικές ανάλογες εκπομπές του είδους τους στο ελληνικό ραδιόφωνο) είναι ενδεικτική πως τίποτε δεν έχει αλλάξει από τον καιρό του Χατζιδάκι, μόνο προς το χειρότερο. 

Πώς θα μπορούσε το βιβλίο, στο μέτρο του δυνατού, να αφορά τις πλατιές μάζες και να απελευθερωθεί από τα δεσμά ενός μικρόκοσμου που ομφαλοσκοπεί; Ποια είναι η πρώτη προϋπόθεση για να επανεξετάσουμε τη σχέση μας μαζί του; Μία απάντηση βρίσκεται σε εκείνο το πρώτο αινιγματικό αλλά και απόλυτα καίριο και πολιτικό «Σχόλιο» του Χατζιδάκι από τα πεντάλεπτα «Σχόλια του Τρίτου», που μεταδόθηκε στις 30 Απριλίου 1978, με τον τίτλο «Η καινούργια μορφή ενός προγράμματος και οι ελέφαντες»: «Εγκαινιάζοντας ετούτα τα πεντάλεπτα σχόλια του Τρίτου, νιώθω τον πειρασμό να πω κάτι περισσότερο από όσα λέει ένας σοβαρός σχολιαστής τηλεοράσεως ή ένας επιτυχημένος κι έμπειρος εκφωνητής αθλητικών επικαίρων. Γιατί και οι δύο αυτοί με φιλαρέσκεια αφήνονται στον χείμαρρο των λέξεων, χωρίς την υποχρέωση οι λέξεις που εκστομίζουν να περιέχουν νόημα, βαθύ ή αβαθές, δεν έχει σημασία. Και ξέρετε πόση άνεση δημιουργούν οι λέξεις που δεν υποχρεώνονται να κουβαλούνε μέσα τους τη νόηση. Είναι σαν τους ελέφαντες. Σκεφτείτε να έχουν ξαφνικά φτερά. Το πιο βαρύ ζώο του κόσμου ανάλαφρο σαν πεταλούδα».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπερνάρ Πιβό: «Αμήχανοι θεατές»

To πίσω ράφι / Όταν ο Μπερνάρ Πιβό επιτέθηκε στη μέση νοικοκυρά για τα τηλεοπτικά σκουπίδια που καταναλώνει

Το βιβλίο «Αμήχανοι θεατές» του Γάλλου πολιτιστικού δημοσιογράφου που πέθανε πριν από λίγες ημέρες ήταν σαν τις εκπομπές του, ανάλαφρο και ταυτόχρονα διεισδυτικό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ουμπέρτο Έκο: Η λιακάδα ενός υπέροχου μυαλού

Βιβλίο / Ουμπέρτο Έκο: Η λιακάδα ενός υπέροχου μυαλού

Ένας ακαταπόνητος εραστής της λίστας, του διαρκούς continuum της γνώσης που δεν έβρισκε στεγανά και όρια σε κανένα πεδίο συνταιριάζοντας ιδανικά τα pulp αναγνώσματα της εφηβικής του μνήμης με τις υψηλές προσδοκίες των κλασικών έργων. Πεθαίνει σαν σήμερα το 2016.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ