Οι γαλλικές εκλογές θα βυθίσουν την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση;

Οι γαλλικές εκλογές θα βυθίσουν την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση; Facebook Twitter
Η ακροδεξιά της Λεπέν, η ενωμένη αριστερά και οι κεντρώοι του Μακρόν δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία και ο Πρόεδρος Μακρόν ορίζει μια κυβέρνηση που δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Ποιο είναι το διακύβευμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών;
Την περασμένη Κυριακή άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στη νεότερη πολιτική ιστορία της Γαλλίας και ολόκληρης της Ευρώπης, προκαλώντας αβεβαιότητα και ανησυχία στην ευρύτερη ευρωατλαντική κοινότητα. Το διακύβευμα του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου των βουλευτικών εκλογών κρίνεται στο πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές στις λεγόμενες «τριγωνικές» περιφέρειες, δηλαδή εκεί όπου θα διεκδικήσουν την έδρα εκπρόσωποι και των τριών μεγάλων παρατάξεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde», o Μακρόν, μιλώντας στους υπουργούς της κυβέρνησής του, τους υπενθύμισε ότι εκείνος που διεκδικεί την εξουσία δεν είναι ο Μελανσόν αλλά η Λεπέν και ότι «χωρίς τις ψήφους της αριστεράς το 2017 και το 2022 δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα». Αν λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι συμφωνίες του δημοκρατικού χώρου για τις «τριγωνικές» περιφέρειες την Κυριακή, θα περιοριστούν οι προοπτικές εξουσίας για την ακροδεξιά της Λεπέν.

Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος όταν στη χώρα που αποτελεί ιστορικά μαζί με τη Γερμανία τον κινητήριο άξονα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου βγαίνει πρώτο ένα κόμμα που θεωρεί την Ενωμένη Ευρώπη πρόβλημα και όχι λύση.

— Ποια εξήγηση δίνετε για την τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς;
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών ακολούθησαν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρόμοιο μοτίβο με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015, όταν όλο και περισσότερα ακροδεξιά κόμματα άρχισαν να αυξάνουν διαρκώς τη δημοτικότητά τους. Οι εκλογικές τους επιτυχίες στις ευρωεκλογές θα τους δώσουν μεγαλύτερη ώθηση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Κι αυτό το είδαμε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, με το ποσοστό της ακροδεξιάς (αν και μικρότερο από αυτό που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις) να προκαλεί τρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του ιστορικού και κομβικού ρόλου της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία.

Σωτήρης Ντάλης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σωτήρης Ντάλης, 
αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

— Τι ξημερώνει για την Ευρώπη μετά τη νίκη του κόμματος της Λεπέν; Οι εκλογές θα βυθίσουν όχι μόνο τη Γαλλία αλλά συνολικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υπαρξιακή κρίση;
Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος όταν στη χώρα που αποτελεί ιστορικά μαζί με τη Γερμανία τον κινητήριο άξονα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου βγαίνει πρώτο ένα κόμμα που θεωρεί την Ενωμένη Ευρώπη πρόβλημα και όχι λύση. Μάλιστα, την ώρα που η Γαλλία μοιάζει να βυθίζεται σε πολιτική και κυβερνητική κρίση, ο έτερος ισχυρός πόλος της Ένωσης, η Γερμανία, και ο κυβερνητικός συνασπισμός ειδικότερα δεν πάνε καλά. Οι πολιτικές εξελίξεις δεν βοηθούν την ενοποιητική διαδικασία και οι Βρυξέλλες πρέπει να διαχειριστούν άλλη μία κρίση.

— Τι θα συμβεί αν κανένα κόμμα δεν κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία;`
Το σενάριο αυτό μοιάζει πιθανό. Η ακροδεξιά της Λεπέν, η ενωμένη αριστερά και οι κεντρώοι του Μακρόν δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία και ο Πρόεδρος Μακρόν ορίζει μια κυβέρνηση που δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα. Την εικόνα αυτή την περιγράφει εύστοχα ο Ζακ Αταλί: «Στοχεύαμε να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου μια γιορτή όπως ήταν οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι του 1924 και κινδυνεύουμε να ζήσουμε κάτι σαν τους Αγώνες του Βερολίνου του 1936».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ζωή που τα λέει έξω από τα δόντια…

Οπτική Γωνία / Η Ζωή που «τα λέει έξω από τα δόντια»

Η Κωνσταντοπούλου είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας συνολικής πολιτικής παρακμής που δεν συναντάται μόνο στη χώρα μας, για την οποία ευθύνη έχουν όσοι την ανέδειξαν ως πολιτική περσόνα και τώρα βλέπουν την πλάτη της στις δημοσκοπήσεις…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πύλος ένα προαναγγελθέν δυστύχημα

Ιλεκτρίσιτυ / Πύλος, ένα προαναγγελθέν δυστύχημα

Ο λόγος που οι θάνατοι των μεταναστών περνούν «απαρατήρητοι» είναι ένας λιγότερο ή περισσότερο φανερός ρατσισμός, μια προ-συνειδητή αξιολογική κρίση που διαχωρίζει τις ζωές σε σημαντικές και ασήμαντες, πενθήσιμες και μη.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Ρεπορτάζ / Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Πώς κυλά σήμερα η ζωή στον εθελοντικό οργανισμό; Οι οικονομικές ατασθαλίες, ο κίνδυνος για «λουκέτο», οι αλλαγές στους χώρους, τα ίχνη του πατέρα Αντωνίου, οι αντιδράσεις των παιδιών και ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Ρεπορτάζ / Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Μετά την κραυγαλέα υπόθεση ανέγερσης ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές του νησιού για τις οποίες προτείνονται ειδικά μέτρα προστασίας μέσα από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
trump hitler

Οπτική Γωνία / Είναι ο Τραμπ ο Χίτλερ των ημερών μας;

Εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν όσα συμβαίνουν μετά την εκλογή του είναι πραγματικά ή πρόκειται για έναν κακό εφιάλτη. Όλα δείχνουν ότι έχουν πολλούς και βάσιμους λόγους γι’ αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Οπτική Γωνία / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ουκρανίας, η Ε.Ε. και οι ευρύτερες συνέπειες. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
μαρκο ρούμπιο

Daily / Σταυροί στο μέτωπο 

Ο σταυρός στο μέτωπο του Αμερικανού ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων δυσοίωνων σκέψεων, έφερε στο μυαλό τον βανδαλισμό από Χριστιανούς των αρχαίων αγαλμάτων, συχνά με την χάραξη ενός σταυρού στη μορφή τους, όπως η κεφαλή της Αφροδίτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οπτική Γωνία / Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Κοκέτα / Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Η ψυχολόγος στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» και συνιδρύτρια της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στη χώρα μας μιλά στην Κοκέτα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ