Οι γαλλικές εκλογές θα βυθίσουν την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση;

Οι γαλλικές εκλογές θα βυθίσουν την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση; Facebook Twitter
Η ακροδεξιά της Λεπέν, η ενωμένη αριστερά και οι κεντρώοι του Μακρόν δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία και ο Πρόεδρος Μακρόν ορίζει μια κυβέρνηση που δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Ποιο είναι το διακύβευμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών;
Την περασμένη Κυριακή άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στη νεότερη πολιτική ιστορία της Γαλλίας και ολόκληρης της Ευρώπης, προκαλώντας αβεβαιότητα και ανησυχία στην ευρύτερη ευρωατλαντική κοινότητα. Το διακύβευμα του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου των βουλευτικών εκλογών κρίνεται στο πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές στις λεγόμενες «τριγωνικές» περιφέρειες, δηλαδή εκεί όπου θα διεκδικήσουν την έδρα εκπρόσωποι και των τριών μεγάλων παρατάξεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde», o Μακρόν, μιλώντας στους υπουργούς της κυβέρνησής του, τους υπενθύμισε ότι εκείνος που διεκδικεί την εξουσία δεν είναι ο Μελανσόν αλλά η Λεπέν και ότι «χωρίς τις ψήφους της αριστεράς το 2017 και το 2022 δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα». Αν λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι συμφωνίες του δημοκρατικού χώρου για τις «τριγωνικές» περιφέρειες την Κυριακή, θα περιοριστούν οι προοπτικές εξουσίας για την ακροδεξιά της Λεπέν.

Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος όταν στη χώρα που αποτελεί ιστορικά μαζί με τη Γερμανία τον κινητήριο άξονα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου βγαίνει πρώτο ένα κόμμα που θεωρεί την Ενωμένη Ευρώπη πρόβλημα και όχι λύση.

— Ποια εξήγηση δίνετε για την τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς;
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών ακολούθησαν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρόμοιο μοτίβο με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015, όταν όλο και περισσότερα ακροδεξιά κόμματα άρχισαν να αυξάνουν διαρκώς τη δημοτικότητά τους. Οι εκλογικές τους επιτυχίες στις ευρωεκλογές θα τους δώσουν μεγαλύτερη ώθηση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Κι αυτό το είδαμε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, με το ποσοστό της ακροδεξιάς (αν και μικρότερο από αυτό που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις) να προκαλεί τρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του ιστορικού και κομβικού ρόλου της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία.

Σωτήρης Ντάλης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σωτήρης Ντάλης, 
αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

— Τι ξημερώνει για την Ευρώπη μετά τη νίκη του κόμματος της Λεπέν; Οι εκλογές θα βυθίσουν όχι μόνο τη Γαλλία αλλά συνολικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υπαρξιακή κρίση;
Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος όταν στη χώρα που αποτελεί ιστορικά μαζί με τη Γερμανία τον κινητήριο άξονα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου βγαίνει πρώτο ένα κόμμα που θεωρεί την Ενωμένη Ευρώπη πρόβλημα και όχι λύση. Μάλιστα, την ώρα που η Γαλλία μοιάζει να βυθίζεται σε πολιτική και κυβερνητική κρίση, ο έτερος ισχυρός πόλος της Ένωσης, η Γερμανία, και ο κυβερνητικός συνασπισμός ειδικότερα δεν πάνε καλά. Οι πολιτικές εξελίξεις δεν βοηθούν την ενοποιητική διαδικασία και οι Βρυξέλλες πρέπει να διαχειριστούν άλλη μία κρίση.

— Τι θα συμβεί αν κανένα κόμμα δεν κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία;`
Το σενάριο αυτό μοιάζει πιθανό. Η ακροδεξιά της Λεπέν, η ενωμένη αριστερά και οι κεντρώοι του Μακρόν δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία και ο Πρόεδρος Μακρόν ορίζει μια κυβέρνηση που δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα. Την εικόνα αυτή την περιγράφει εύστοχα ο Ζακ Αταλί: «Στοχεύαμε να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου μια γιορτή όπως ήταν οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι του 1924 και κινδυνεύουμε να ζήσουμε κάτι σαν τους Αγώνες του Βερολίνου του 1936».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Ρεπορτάζ / Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Το 70% δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλάτους. Κάποια κρύβουν παγίδες, συνήθως τρύπες ή πλάκες που έχουν αποκολληθεί. Άλλα είναι στενά και γεμάτα εμπόδια. Ποια είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης και τι κάνει ο δήμος για να προστατεύσει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών στην Αθήνα; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Πώς φτάσαμε στην απόφαση για προανακριτική επιτροπή και οι παλινωδίες των κομμάτων

Βασιλική Σιούτη / Tέμπη: Πώς φτάσαμε στην απόφαση για προανακριτική επιτροπή και οι παλινωδίες των κομμάτων

Τις επόμενες μέρες ξεκινά στη Βουλή η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ