TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Εδώ Γενεύη. Εδώ Ηνωμένα 'Εθνη. Καλημέρα σε όλους.

Εδώ Γενεύη. Εδώ Ηνωμένα 'Εθνη.

Καλημέρα σε όλους.


Αποσπάσματα από την εισήγηση και τις απαντήσεις που έδωσε στις 16 Σεπτεμβρίου σε πρες κόνφερανς του OHCHR του ΟΗΕ η Ιταλίδα νομικός Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. Η εντολή που έλαβε η
Francesca Albanese την Πρωτομαγιά του 2022 ισχύει για τρία χρόνια. Η ισραηλινή κυβέρνηση την έχει κηρύξει persona non grata και της απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα.


 

Εδώ Γενεύη. Εδώ Ηνωμένα 'Εθνη. Καλημέρα σε όλους. Facebook Twitter
H Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. United Nations - Audiovisual Library.

 

Καλημέρα σε όλους. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σε αυτήν την πρεσ κόνφερανς. Το θέμα της σημερινής μας ενημέρωσης θα είναι η κλιμάκωση της βίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα και σε όλα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Θα ξεκινήσουμε με μια σύντομη παρουσίαση των ομιλητών μας σήμερα. Θα ακούσουμε εναρκτήριες παρατηρήσεις από τέσσερις ομιλητές. Δύο βρίσκονται στην αίθουσα μαζί μας και δύο ειδικοί εισηγητές θα παρέμβουν διαδικτυακά εδώ μαζί μας. Έχουμε τον κ. Pedro Araujo Agudo, τον ειδικό εισηγητή για το δικαίωμα στο νερό και την υγιεινή, και τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος είναι ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας υπεύθυνος για την προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης. On line, έχουμε την κα Francesca Albanese, η οποία είναι η ειδική εισηγήτρια για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχονται από το 1967, και την Δρ. ΤTlaleng Mofokeng, ειδική εισηγήτρια για το δικαίωμα στην τροφή. Ο κάθε ομιλητής θα απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Θα ξεκινήσουμε με την κα Albanese, ειδική εισηγήτρια. Κα Albanese, έχετε τον λόγο.


Σας ευχαριστώ πολύ, ιδιαίτερα το HCHR [Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου - σ.σ.] για την οργάνωση αυτής της ενημέρωσης, η οποία είναι πολύ επείγουσα, καθώς και τους άλλους ειδικούς εισηγητές που είναι μαζί μας σήμερα. Καλημέρα σε όλους σας.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτή την ανησυχητική κλιμάκωση της βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, της βίας που μαστίζει τη Γάζα τους τελευταίους 11 μήνες και τις ανησυχητικές ενδείξεις ότι η βία εξαπλώνεται στη Δυτική Όχθη, περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση μέσα σε πέντε λεπτά με τρόπο που να αποδίδει δικαιοσύνη χωρίς άλλη απανθρωποίηση των Παλαιστινίων. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ τονίζοντας τρία βασικά σημεία. Θα αναφερθώ εξαρχής στην τρέχουσα κατάσταση που υπάρχει στη Γάζα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Η γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ έχει καταστρέψει ολόκληρες οικογένειες. Η εισβολή στις γειτονιές έχει καταστρέψει βασικές υποδομές. Η κλίμακα αυτής της καταστροφής έχει οδηγήσει σε καταγγελίες για πλήρη καταστροφή των σχολικών και νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, για αφανισμό του πολιτισμού, και πιο πρόσφατα για οικοκτονία. Αυτή η βία έχει μείνει ατιμώρητη και συνεχίζεται αμείωτη. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εκτοπιστεί βίαια, πολλοί από αυτούς έχουν μετακινηθεί πολλές φορές. Σχεδόν όλοι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία είναι περιορισμένη και ανεπαρκής. Συνολικά, περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 95.000 έχουν τραυματιστεί. Οι αριθμοί αυτοί είναι τρομεροί, αλλά τα τραύματα είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Θα παραμείνουν για πολλές γενιές.

Η μανία που εξαπολύθηκε κατά της Γάζας δεν γλίτωσε τους Ισραηλινούς ομήρους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, που τους χρησιμοποίησαν ως πολιτικά πιόνια. Το Ισραήλ έχει θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους, μερικές φορές ακόμη και τους σκότωσε και ο πόνος των οικογενειών και των φίλων τους που λαχταρούν την επιστροφή τους είναι δυσβάσταχτος. Στο Ισραήλ σήμερα, η Γάζα παραμένει υπό πολιορκία και ανελέητο βομβαρδισμό. Συνεχίζουν να δίνονται εντολές εκκένωσης σε έναν πληθυσμό που δεν έχει πού να πάει. Περιμένουν απλώς τον θάνατό τους. Το κλείσιμο των συνόρων της Ράφα έχει μειώσει περαιτέρω τις δυνατότητές τους να ξεφύγουν ή να επιβιώσουν. Ο πόνος είναι αδιανόητος και ο κόσμος συνεχίζει να παραμένει σιωπηλός. Αναφέρομαι κυρίως στις δυτικές χώρες όσον αφορά τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Από την αφόρητη τυφλή βία που έχει εξαπολυθεί στη Γάζα δεν γλίτωσαν τελικά όσοι ζουν στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, και οι επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων εντείνονται μετά την 7η Οκτωβρίου, με τη δήμευση της γης τους, την καταστροφή των υποδομών, ενώ ο πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με την ισραηλινή κατοχή και τις πολιτοφυλακές των εποίκων. Από τον Οκτώβριο του 2023, πληθαίνουν οι βίαιες εκκλήσεις για εκτόπιση των Παλαιστινίων στην Ιορδανία ή στις αραβικές χώρες και σημειώνονται πράξεις βίαιου εκτοπισμού, εξωδικαστικές δολοφονίες και φρικτές πράξεις εκδίκησης, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια. 679 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 159 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή αυτή. Ο ισραηλινός στρατός, υποστηριζόμενος από ένοπλους εποίκους, έχει εντείνει τα χτυπήματά του στις παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, ιδιαίτερα στο βορρά, όπου αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις έπληξαν την Τζενίν και τη Ναμπλούς. [...]

Συμφωνώ με όσα είπαν οι συνάδελφοί μου, αν και πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο το Ισραήλ να γίνει παρίας μπροστά στη συνεχή, αδυσώπητη συκοφαντική επίθεσή του στα Ηνωμένα Έθνη με αφορμή την Παλαιστίνη και τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων. Φέτος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν διαρκώς επαληθευτεί. 'Οχι ότι δεν έχει ξανασυμβεί, αλλά ποτέ με αυτή την ένταση. Και επιτρέψτε μου να ρίξω φως σε αυτό που συνέβη στην UNRWA η οποία δεν είναι μόνο μια σανίδα σωτηρίας για τους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα σήμερα με τρομοκρατικά μέσα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και αντιπροσωπεύει ως επικουρικό όργανο της Γενικής Συνέλευσης, έναν ανέγγιχτο μηχανισμό που μαρτυρά τη μόνιμη ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, συναισθάνεται το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού του και το δικαίωμά του στην επιστροφή των εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων που δεν έχει αντιμετωπιστεί και επιλυθεί. Και φέτος η UNRWA δέχθηκε επιθέσεις σε φυσικό και λειτουργικό επίπεδο. Είχε περίπου 2.200 τραυματίες, μέλη του προσωπικού του σκοτώθηκαν. Το 70% των υποδομών της UNRWA είτε καταστράφηκε είτε υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι εγκαταστάσεις της UNRWA δέχθηκαν επίθεση ενώ στέγαζαν χιλιάδες ανθρώπους, χιλιάδες πολίτες. Και επιπλέον, η UNRWA έχει συκοφαντηθεί και δυσφημιστεί. Και εύχομαι, και φυσικά εύχομαι να σταθεί βράχος. Μακάρι οι επιθέσεις να ήταν μόνο από το Ισραήλ, αλλά μου φαίνεται και φοβάμαι μερικές φορές ότι είμαστε θύματα μιας συνωμοσίας. Αλλά μετά βάζεις κάτω τους αριθμούς και βλέπεις τι κάνουν τα κράτη- μέλη, ειδικά τα δυτικά τα κράτη-μέλη. Ενώ χρηματοδοτούν την UNRWA, την ίδια στιγμή υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ κατά της UNRWA ως μια συνολική προσπάθεια να απαλλαγεί από τον οργανισμό. Αυτό είναι τόσο λάθος. Αυτό είναι τόσο λάθος ηθικά, νομικά και πολιτικά, και  πρέπει να το δούμε ως ένα σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Δηλαδή, αξίζει το Ισραήλ να συνεχίζει να μένει ατιμώρητο για τις ανελέητες επιθέσεις του στα Ηνωμένα Έθνη; Μήπως θα πρέπει να εξεταστεί η συμμετοχή του; [...]

Θα πρέπει να σας ζητήσω να κάνετε υπομονή, γιατί έχω πολλά να πω. Χμ, μέχρι την επόμενη έκθεσή μου, η οποία θα συμπληρώσει και θα αναπτύξει την προηγούμενη, την Ανατομία μιας γενοκτονίας. Μακάρι να μπορούσα να είχα γράψει άλλη μια έκθεση μέχρι τώρα. Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω ότι έχω ανακαλύψει στοιχεία...γιατί, εμ, δεν έχω, φυσική παρουσία στο πεδίο. Και θα πρέπει να βασιστώ σε διάφορους παράγοντες για να συγκεντρώσω και να αναλύσω τα στοιχεία. Αλλά αυτό που νομίζω είναι ότι η δική μου προστιθέμενη αξία στα Ηνωμένα Έθνη, ως ειδική εισηγήτρια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είναι να προσφέρω μία συνολική εικόνα της πραγματικότητας στο πεδίο. Συμπεριλαμβάνοντας ένα ιστορικό πλαίσιο με ιστορικό τρόπο ώστε να βοηθήσει ανθρώπους σαν εσάς, άλλους δημοσιογράφους, τις κυβερνήσεις που λαμβάνουν αποφάσεις, να μην χάσουν το δάσος πίσω από το δέντρο. Το μόνο πράγμα που θα ήθελα να σας πω είναι ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο για μένα ότι η γενοκτονία που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε πρέπει να τιμωρηθεί. Θέλω να πω, οι άνθρωποι που ήταν οι αρχιτέκτονες και οι εκτελεστές της γενοκτονίας στη Γάζα πρέπει να λογοδοτήσουν, αλλά η γενοκτονία δεν αποτράπηκε. Αποτύχαμε να τιμήσουμε μια από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις που επιβάλλονται στα κράτη μέλη από τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, η οποία είναι να εμποδίσουν εγκαίρως τη γενοκτονία και στη συνέχεια να την ματαιώσουν. Αλλά τώρα, τώρα βλέπω τον κίνδυνο να αποτύχουμε, για άλλη μια φορά στη Δυτική Όχθη, επειδή η επίθεση που το Ισραήλ έχει ξεκλειδώσει δεν είναι μόνο κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά κατά των Παλαιστινίων στο σύνολό τους. Έτσι, είναι μεγάλη ανάγκη να ακουστεί η έκκλησή μας και να προστατεύσουμε τους Παλαιστίνιους από αυτό που μπορεί να είναι, σε μερικές εβδομάδες ή μήνες από τώρα...μία μορφή γενοκτονίας που ξεδιπλώνεται. Γι' αυτό πιεστικά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για να μην το κάνουμε, ...να μην κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά σε αυτό που συμβαίνει... σε ολόκληρο τον Παλαιστινιακό πληθυσμό υπό την Ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία.

Σας ευχαριστώ.
 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ