Η καθηλωτική δύναμη των συμβόλων

CHECK Η καθηλωτική δύναμη των συμβόλων Facebook Twitter
Θα απαιτηθεί χρόνος για να αποδειχτεί η εικόνα της Ιρανής Ahoo Daryaei ένα σύμβολο που θα μείνει στην Ιστορία και θα εμπνεύσει. Φωτ.: zard_drawing
0


Η AHOO DARYAEI, η 22χρονη Ιρανή φοιτήτρια που συνελήφθη όταν έμεινε με τα εσώρουχά της στον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου Azad στην Τεχεράνη μετά από επίθεση που δέχτηκε από την αστυνομία ηθικής και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυστηρό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, είναι ήδη ένα σύμβολο του αγώνα κατά της καταπίεσης των γυναικών σε θεοκρατικά καθεστώτα και της αστυνόμευσης του γυναικείου σώματος.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε και έγινε viral η γυναίκα φαίνεται να περιφέρεται ημίγυμνη στην πανεπιστημιούπολη, ενώ σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η βίαιη σύλληψή της. Μέχρι αυτήν τη στιγμή η τύχη της είναι άγνωστη, με τις ιρανικές αρχές να έχουν ανακοινώσει πως πρόκειται για ψυχικά διαταραγμένο άτομο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλες γυναίκες που έχουν εναντιωθεί στο καθεστώς.

Πολλά έχουν γραφτεί για το τι πραγματικά μπορεί να προκάλεσε την αντίδραση της γυναίκας, πόσο τυχαίο είναι το περιστατικό τη δεδομένη στιγμή, πόσο σχετίζεται με το πολεμικά τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή και ποιοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό, ωστόσο το γεγονός είναι πραγματικό και η επιδραστικότητά του αδιαφιλονίκητη. Τα stills από το βίντεο ενέπνευσαν σκιτσογράφους σε όλο τον κόσμο και συγκίνησαν εκατομμύρια χρήστες των σόσιαλ που τα αναδημοσίευσαν. Επιπλέον, εκφράστηκε ενδιαφέρον για την τύχη της και έγιναν εκκλήσεις για την απελευθέρωσή της από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις.

Στη σημερινή εποχή, τα σόσιαλ έχουν πλέον μια δυσθεώρητη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν τη δυναμική του όποιου συμβόλου. Μέσα σε μερικές ώρες, η εικόνα της νεαρής Ahoo Daryaei κατέκλυσε οθόνες και τοίχους στα σόσιαλ, σε ειδησεογραφικά σάιτ και κανάλια.

Μια συγκεκριμένη φωτογραφία που έχει υποστεί χρωματική επεξεργασία παρουσιάζει την 22χρονη Ιρανή έγχρωμη, να κάθεται σε ένα πεζούλι, ενώ το υπόλοιπο φόντο με τους άντρες και τις γυναίκες με τα χιτζάμπ που περπατούν γύρω της ασπρόμαυρο. Αυτή η φωτογραφία διαμοιράστηκε περισσότερο από κάθε άλλη και όχι τυχαία, καθώς αποτυπώνει γλαφυρά την αντίθεση της πράξης αντίστασης που επιχειρεί με το σκοταδιστικό περιβάλλον όπου ζει.

Η Ahoo Daryaei έγινε σύμβολο ελπίδας μέσα σε ένα ζοφερό φονταμενταλιστικό καθεστώς. Είναι το παράδειγμα ανυπακοής απέναντι σε μια θεοκρατία που δεν αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως άνθρωπο με ίσα δικαιώματα αλλά ως μια βδελυρή θηλυκότητα και επιβάλλει την απόκρυψη του γυναικείου σώματος και κεφαλιού. Και μόνο η γύμνια μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον που δεν ανέχεται το παραμικρό εκατοστό ακάλυπτου γυναικείου δέρματος σε κοινή θέα, εκτός από το πρόσωπο, συνιστά πράξη αδιανόητης γενναιότητας που ταιριάζει ή σε τρελούς ή ήρωες, ή και στα δύο.

Είναι η μοναξιά μιας γυναίκας που βαδίζει αντίθετα και αψηφά την εξουσία, γνωρίζοντας πως στο τέλος αυτής της παράτολμης διαδρομής την περιμένει βαρύ τίμημα. Αλλά για τα ελάχιστα λεπτά που διαρκεί η βόλτα της στην αυλή του πανεπιστημίου έχει αποκοπεί απ' όλους και απ' όλα, από τη χώρα, την εποχή και τις συνθήκες που γέννησαν την πράξη της, έχει γίνει το σύμβολο της εξέγερσης και βαδίζει ευθεία προς την ελευθερία.

Θα απαιτηθεί χρόνος για να αναδειχτεί η εικόνα της Ιρανής Ahoo Daryaei ένα σύμβολο που θα μείνει στην Ιστορία και θα εμπνεύσει. Ωστόσο, η πράξη της φέρνει στον νου αντίστοιχες γενναίες πράξεις αντίστασης από απλούς μέχρι χθες ανθρώπους που έγιναν σύμβολα σε άλλους αγώνες. Άραγε τι να σκέφτεται κανείς εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα που εναντιώνεται στην εξουσία, κερδίζοντας μια αθανασία που δεν είχε ποτέ φανταστεί; Τι να σκεφτόταν ο August Landmesser, ο στρατιώτης που αρνήθηκε να χαιρετήσει ναζιστικά τον Χίτλερ; Ο άγνωστος διαδηλωτής που στάθηκε απέναντι στα τανκς στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στη φοιτητική εξέγερση στο Πεκίνο; Η Jane Rose Kasmir που απάντησε με ένα λουλούδι στις κάννες των όπλων της εθνικής φρουράς στο Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ; Η Rosa Parks όταν αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό; Ο Tommie Smith και ο John Carlos, οι δύο Αφροαμερικανοί που σήκωσαν τις γροθιές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού; Ποιο να είναι εκείνο το συστατικό που οπλίζει έναν καθημερινό κατά τα άλλα άνθρωπο με τέτοιο σθένος και τον ωθεί να κάνει εκείνη την κίνηση που θα αλλάξει την πορεία της Ιστορίας;

CHECK Η καθηλωτική δύναμη των συμβόλων Facebook Twitter
Η Jane Rose Kasmir απάντησε με ένα λουλούδι στις κάννες των όπλων της εθνικής φρουράς στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.


Εμβληματικές φωτογραφίες και άνθρωποι-σύμβολα διαχρονικά έδιναν τεράστια ώθηση σε κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις, έστω κι αν η ανάδειξη τέτοιων συμβόλων καμιά φορά κρύβει και κινδύνους και μπορεί να στρέψει σε λάθος κατεύθυνση, να οδηγήσει σε διαστρεβλώσεις και να γίνει αντικείμενο προπαγάνδας ή καπήλευσης. Όταν η δύναμη της εικόνας είναι συντριπτική, ελλοχεύουν τέτοιοι κίνδυνοι. Αλλά μπορεί και να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει, να δώσει κουράγιο, να παραδειγματίσει.

Στη σημερινή εποχή, τα σόσιαλ έχουν πλέον μια δυσθεώρητη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν τη δυναμική του όποιου συμβόλου. Μέσα σε μερικές ώρες, η εικόνα της νεαρής Ahoo Daryaei κατέκλυσε οθόνες και τοίχους στα σόσιαλ, σε ειδησεογραφικά σάιτ και κανάλια. Απέκτησε ακόμα και διαστάσεις σύμφωνα με τις προκαταλήψεις, τις προσδοκίες και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του καθενός.

Έτσι, είδαμε σκίτσα που παρουσίαζαν την Ιρανή φοιτήτρια με δυτικά χαρακτηριστικά, λες και ήταν μοντέλο, και τις υπόλοιπες Ιρανές με χιτζάμπ και γαμψές μύτες σαν να ήταν μάγισσες, ενώ και οι ίδιες δεν είναι παρά θύματα του ίδιου καθεστώτος. Παρ’ όλα αυτά, καμία προσπάθεια προσαρμογής στα δυτικά δεδομένα δεν μπορεί να καταρρίψει την αρχική δυναμική της εικόνας και το πώς μπορεί να εγγράφεται στη συλλογική μνήμη.

Κι έχει ενδιαφέρον πώς αυτό που εντυπώθηκε περισσότερο στον κόσμο και αυτό που κινητοποίησε περισσότερο είναι η φωτογραφία με την Ιρανή ακουμπισμένη στο πεζούλι και όχι ολόκληρο το βίντεο. Η Σούζαν Σόνταγκ είχε γράψει σε ένα από τα δοκίμιά της: «Η ατέρμονη αναπαράσταση (τηλεόραση, βιντεοσκόπηση, κινηματογράφος) είναι το περιβάλλον μας· όταν όμως πρόκειται για μνήμη, τα βαθύτερα σημάδια τα αφήνει η φωτογραφία. Η μνήμη "καδράρει" και ακινητοποιεί· βασική της μονάδα είναι η μεμονωμένη εικόνα. Σε εποχή υπερφόρτωσης της πληροφόρησης, η φωτογραφία προσφέρει έναν γρήγορο τρόπο για να κατανοήσουμε κάτι και έναν συμπυκνωμένο τύπο για να απομνημονεύσουμε. Η φωτογραφία είναι σαν το παράθεμα, σαν τον αφορισμό ή σαν την παροιμία». («Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων», μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζας, εκδ. Scripta, 2003)

Από την εποχή που η Σούζαν Σόνταγκ έγραφε αυτές τις γραμμές, η επιπρόσθετη υπερπληροφόρηση λόγω των σόσιαλ, η ταυτόχρονη μαζική αναπαραγωγή και ένα ριζικά διαφορετικό τοπίο στα ΜΜΕ, όπως και οι κίνδυνοι από το AI και τα deepfakes, έχουν δημιουργήσει μια εντελώς νέα πραγματικότητα, ωστόσο η βασική αρχή για τη συμβολική βαρύτητα μιας τέτοιας φωτογραφίας παραμένει.

Μπορεί η πρώτη σκέψη των περισσότερων χρηστών να ήταν κατά πόσο η φωτογραφία της Ahoo Daryaei είναι αληθινή, αλλά ακόμα και στις άπειρες παραλλαγές και αναπαραγωγές της εικόνας της θα παραμείνει για τη συλλογική μνήμη το παράδειγμα ενός ακατάβλητου θάρρους και μιας εκκωφαντικής δήλωσης εναντίωσης απέναντι στο πιο βαθύ σκοτάδι.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ