Γιατί είναι «στον αέρα» η προστασία της Γυάρου

Γιατί είναι «στον αέρα» η προστασία της Γυάρου Facebook Twitter
«Αν δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες, θα πάψει να υφίσταται το ειδικό καθεστώς προστασίας της περιοχής. Ένα συλλογικό έργο πολλών ετών θα πέσει στο κενό».
0


Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ Περιοχή της Γυάρου εντάσσεται στο Δίκτυο Νatura 2000 μαζί με ακόμη 173 θαλάσσιες περιοχές. Η Γυάρος είναι μία από τις 12 μόνο περιοχές από το σύνολο των 174 που εντάσσονται σε κάποιο καθεστώς προστασίας, το οποίο είναι προσωρινό και έχει ημερομηνία λήξης.

Από το 2019, με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις που υπογράφονται από τον εκάστοτε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό το καθεστώς ανανεώνεται. Σήμερα, η προστασία της βασίζεται στην 5η κατά σειρά και υποχρεωτικά τελευταία υπουργική απόφαση, της οποίας η ισχύς λήγει οριστικά τον ερχόμενο Ιούλιο.

Για να αποκτήσει η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή στη Γυάρο μόνιμα και απαραβίαστα χαρακτηριστικά θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, «η περιοχή κινδυνεύει να χάσει ολοκληρωτικά όλα τα σημαντικά οφέλη της προστασίας, με άμεσες συνέπειες για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τους αλιευτικούς πόρους, αλλά και την τοπική κοινωνία και οικονομία», αναφέρουν από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Η προστασία των 446 συνολικά περιοχών Natura 2000, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι θαλάσσιες αλλά και οι χερσαίες περιοχές, παραμένει ακόμη γράμμα κενό, παρόλο που η Ευρώπη πιέζει με έγγραφες προειδοποιήσεις και πρόστιμα.

Η αναγέννηση της θαλάσσιας ζωής

Ποια είναι όμως αυτά τα σημαντικά οφέλη στα οποία αναφέρεται το WWF; Από το 2018 μέχρι το 2024 το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και με τη συμμετοχή των ψαράδων της περιοχής, υλοποιεί αδιάλειπτα ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση της κατάστασης των πληθυσμών των ψαριών εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Γυάρου.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή καταγράφονται περισσότερα είδη ψαριών, σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε μεγαλύτερα μεγέθη συγκριτικά με τις περιοχές εκτός των ορίων της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Ειδικότερα, οι ερευνητές εντοπίζουν την αναγέννηση της θαλάσσιας ζωής σε τρεις παραμέτρους. Πρώτον, στην αύξηση της βιοποικιλότητας, γιατί από το 2018 υπήρξε σταθερή και σημαντική αύξηση του αριθμού των ειδών. Μάλιστα, στις δειγματοληψίες εντός της προστατευόμενης ζώνης καταγράφονται πλέον 80 διαφορετικά είδη.

Δεύτερον, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή τα μεγέθη των ψαριών ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις γειτονικές, μη προστατευόμενες περιοχές. Και τρίτον, καταγράφεται έως και τετραπλάσια αφθονία μέσα στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή, σε σύγκριση με περιοχές χωρίς προστασία. Ειδικότερα, τα είδη υψηλής εμπορικής αξίας, όπως ροφοί, μπαρμπούνια και φαγκριά, εντοπίζονται σε ακόμα μεγαλύτερη και πολλαπλάσια αφθονία.

Για το WWF Ελλάς «τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που έρχονται σε μια τόσο κρίσιμη για το μέλλον της περιοχής περίοδο, καταδεικνύουν ότι η αυστηρή προστασία, σε συνδυασμό με τη συστηματική επιτήρηση και φύλαξη της περιοχής, συνετέλεσε σημαντικά στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των αλιευτικών πόρων». Υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει κανένα χρονικό κενό στο καθεστώς προστασίας, όπως είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2022, όταν στην περιοχή για ένα τρίμηνο δεν ίσχυσαν περιορισμοί και κανόνες στην παράκτια αλιεία και σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση της αφθονίας στα περισσότερα είδη ψαριών.

Επείγουσα δημόσια έκκληση

Το WWF Ελλάς έχει απευθύνει επείγουσα δημόσια έκκληση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να προχωρήσει στην άμεση και έγκαιρη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη ΘΠΠ Γυάρου, πριν να είναι αργά, όπως αναφέρει. Υποστηρίζει ότι «η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, υποχρέωση και δέσμευση του ΥΠΕΝ που εκκρεμεί από το 2018. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια στην προστασία του ξεχωριστού φυσικού πλούτου της περιοχής, αλλά και, μέσω αυτής, στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών στις Βόρειες Κυκλάδες».

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, σχολίασε για το ζήτημα πως «με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η περίπτωση της Γυάρου έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες έρευνες ανά τον κόσμο που τεκμηριώνουν πως μια Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μπορεί να ωφελήσει πολλαπλώς τη θάλασσα και αυτούς που ζουν από τους πόρους της. Ενώ οι έρευνες αυτές δίνουν αισιοδοξία, την ίδια στιγμή η Γυάρος, όπως και η πλειονότητα των ΘΠΠ της χώρας, παραμένει χωρίς την αναγκαία θεσμική προστασία των Προεδρικών Διαταγμάτων.

H εκκρεμότητα αυτή υπονομεύει κάθε σχετική προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για την προστασία σημαντικών περιοχών, ενώ ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τήρηση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων και δημιουργία νέων ΘΠΠ». Σε ό,τι αφορά ειδικά στη Γυάρο, όπως ανέφερε, «έχουμε επανειλημμένως τονίσει προς το αρμόδιο ΥΠΕΝ την κρισιμότητα του παράγοντα χρόνου. Αν δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες, θα πάψει να υφίσταται το ειδικό καθεστώς προστασίας της περιοχής. Ένα συλλογικό έργο πολλών ετών θα πέσει στο κενό. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα υπάρξει ανταπόκριση, έστω και την ύστατη στιγμή, και η Γυάρος θα εξελιχθεί σε ένα πραγματικό πρότυπο ΘΠΠ, έτσι όπως της αξίζει».

Η προστασία που καθυστερεί χρόνια

Η προστασία των 446 συνολικά περιοχών Natura 2000, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι θαλάσσιες αλλά και οι χερσαίες περιοχές, παραμένει ακόμη γράμμα κενό, παρόλο που η Ευρώπη πιέζει με έγγραφες προειδοποιήσεις και πρόστιμα. Στην έκθεση αξιολόγησης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που εξέδωσαν τον περασμένο Οκτώβριο 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΡΧΕΛΩΝ, Blue Marine Foundation, Cyclades Preservation Fund, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Greenpeace, MEDASSET, iSea, Ίδρυμα Thalassa, WWF Ελλάς) επισημαίνεται αυτή η ολιγωρία. Δηλαδή «η αδικαιολόγητη καθυστέρηση θέσπισης των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων και των σχεδίων διαχείρισης για όλες τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές». Ανέφεραν επίσης ότι «ενώ έχουν ανατεθεί οι σχετικές μελέτες από το 2019, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο είναι αρμόδιο, δεν προχωράει στην έγκρισή τους και στην έκδοση των σχετικών διαταγμάτων».

Για τη θεσμική κατοχύρωση του προστατευτικού πλαισίου όλων αυτών των περιοχών υπήρχε κυβερνητική δέσμευση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022. Διανύουμε ήδη το 2025 και όλα είναι ακόμη στον αέρα. Ειδικά για τη Γυάρο, σε λίγους μήνες θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο μιας νέας χρονικής μετάθεσης.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Περιβάλλον / «SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι η κυρίαρχη απειλή αφανισμού των φυσητήρων που βρίσκουν καταφύγιο στις ελληνικές θάλασσες. Λύση για την προστασία των φυσητήρων θα δώσει μια καινοτόμο εφαρμογή, το «SAvE Whales». Πότε και πως θα αξιοποιηθεί.
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Καραβέλλας: «Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας»

Περιβάλλον / Δημήτρης Καραβέλλας: «Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα»

Με αφορμή τα 30 χρόνια δράσης του WWF Ελλάδας, ο διευθυντής της οργάνωσης μιλά για την «επόμενη μέρα» της Διάσκεψης της Γλασκώβης, τον νέο υπό ψήφιση κλιματικό νόμο και τη «μεγάλη ανατροπή» στις περιβαλλοντικές αντιλήψεις μας, που είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ