CHECK Gene Hackman 1930-2025 Facebook Twitter
Ο Τζιν Χάκμαν υπήρξε ο Σπένσερ Τρέισι της γενιάς του, άνετος και φυσικός σε “βαθμό κακουργήματος”. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

0

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν γαμι@λη να με λυγίσει», ήταν το μότο του πιο ευαίσθητου σκληρού του αμερικανικού σινεμά, του ηθοποιού που απέδειξε πως ανάμεσα στους Μπρόνσον και Σβαρτσενέγκερ αυτού του χώρου, και τους Πατσίνο και Ντε Νίρο του πολύφερνου Μethod Αcting, υπήρχε χώρος ώστε μια ιδιοφυΐα της υποκριτικής αντίληψης, διαίσθησης και ενσυναίσθησης να αφήσει αξέχαστο αποτύπωμα σε αριστουργήματα αλλά και σε αξιολησμόνητες ταινίες.

Ο Τζιν Χάκμαν υπήρξε ο Σπένσερ Τρέισι της γενιάς του, άνετος και φυσικός σε «βαθμό κακουργήματος», νατουραλιστής σε επίπεδο που συχνά φαινόταν σαν να μην παίζει αλλά να βιώνει αβίαστα τους ρόλους, ένας everyman που έπειθε πως μεγάλωσε στο πεζοδρόμιο και δεν σήκωνε πολλά πολλά, τρομερός στο να ακούει προσεκτικά και να αντιδρά καίρια, η επιτομή του αμερικανικού DNA μπροστά στην κάμερα.

Όταν, πριν από περίπου μια δεκαετία, ένα συνεργείο στήθηκε έξω από το σπίτι του για τα γυρίσματα μιας ταινίας, βγήκε και ρώτησε μια βοηθό σκηνοθέτη αν χρειάζονταν κομπάρσους. Εκείνη προφανώς δεν τον αναγνώρισε και του απάντησε, «όχι κύριε, σας ευχαριστούμε». Το credit του κομπάρσου με τις λιγότερες πιθανότητες να επιτύχει θα ήταν ιδανικός επίλογος για έναν ηθοποιό που πάλεψε και επέμεινε να βρει τη θέση του σε ένα περιβάλλον που ποτέ δεν φανταζόταν πως ένας Τζιν Χάκμαν θα γινόταν παγκόσμιος σταρ. 

Όταν ένα ωραίο πρωί ο πατέρας του μπήκε στο αυτοκίνητο και διέσχισε τον δρόμο μπροστά από το σπίτι όπου μεγάλωσε στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, κουνώντας το χέρι, ήξερε πως το αντίο ήταν οριστικό και το νεύμα του δεν ήταν απλώς ένας χαιρετισμός αλλά μια πολύ σύντομη τελετή παράδοσης του κλειδιού της ζωής, η απότομη ενηλικίωση συμπυκνωμένη σε μια στιγμή.

CHECK Gene Hackman 1930-2025 Facebook Twitter
Επιθυμώντας να ζήσει μια περιπέτεια, o Χάκμαν κατατάχτηκε στο Ναυτικό στα 16 του, ταξίδεψε ως την Κίνα στα επαναστατικά χρόνια του Μάο και αργότερα πολέμησε στην Κορέα. Φωτ.: X

Από τη μέρα εκείνη ο μικρός Τζιν κατάλαβε πως έπρεπε να τα βγάλει πέρα μόνος του και να σκεφτεί πώς θα επιβιώσει, με δεδομένο πως ο πατριάρχης με το βαρύ χέρι και την αλήτικη συμπεριφορά αποτελούσε παρελθόν για την πληγωμένη οικογένεια. Επιθυμώντας να ζήσει μια περιπέτεια, κατατάχθηκε στο Ναυτικό στα 16 του, ταξίδεψε ως την Κίνα στα επαναστατικά χρόνια του Μάο και αργότερα πολέμησε στην Κορέα, απ' όπου και αποστρατεύτηκε πολύ γρήγορα και άδοξα επειδή έριξε τη μοτοσικλέτα του σε ένα φορτηγό χωρίς φώτα, και έσπασε πόδι, ώμο και γόνατο.

Το 1952, στα 22 του χρόνια, με απολυτήριο λόγω τραυματισμού και ημιτελείς σπουδές δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, έφτασε στη Νέα Υόρκη για να γίνει ηθοποιός, με μοναδικό εφόδιο την ερασιτεχνική θητεία του στο ραδιόφωνο του στρατού ως εκφωνητής ειδήσεων και DJ.

Έκανε όποια δουλειά μπορούσε να βρει: οδηγούσε φορτηγά, ήταν βοηθός σε κάβα (όπου του φέρονταν σαν σκουπίδι), πουλούσε γυναικεία παπούτσια σε μπουτίκ μόδας και γυάλιζε έπιπλα στο κτίριο της Chrysler, όποτε δεν τα μετέφερε σε ακριβά διαμερίσματα.

Όσο ήταν θυρωρός σε ξενοδοχείο, ένας συνάδελφός του από το Ναυτικό, ντυμένος στην πένα, τον προσπέρασε μουρμουρίζοντας, «Χάκμαν, είσαι κακομοίρης», κι αυτό τον πείσμωσε ώστε να προσπαθεί πιο πολύ στις οντισιόν. Η πρώτη του σύζυγος, η Φέι Μαλτίζ, που ήταν υπάλληλος τραπέζης, τον ενθάρρυνε να κυνηγήσει το όνειρό του και μαζί μετακόμισαν στην Καλιφόρνια. Στη σχολή που παρακολούθησε στην Πασαντίνα δεν τον θεωρούσαν τον πλέον υποσχόμενο σπουδαστή – άλλωστε ήταν μαθημένος στις χαμηλές προσδοκίες, αφού και στο σχολείο είχε ψηφιστεί ως ο λιγότερο πιθανός να πετύχει επαγγελματικά!

Κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερος από τους συμφοιτητές του, τους οποίους περιέγραφε ως «ζωντανές ηλιοκαμένες σανίδες του σερφ», και πολύ βαρύτερος ως σωματική κατασκευή, με πρόσωπο που θύμιζε «ανθρακωρύχο της διπλανής πόρτας», όπως ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του σαρκαστικά, συμπάθησε μόνο έναν 19χρονο στη σχολή, εξίσου ασυνήθιστο στην εμφάνιση, τον Ντάστιν Χόφμαν. Ο τρόπος τους να αποδράσουν από τον διαγωνισμό ομορφιάς που αποτελούσαν οι υπόλοιποι ήταν ανεβαίνοντας στην ταράτσα, όπου έπαιζαν ταμπούρλο.

CHECK Gene Hackman 1930-2025 Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το θρυλικό "Μπόνι και Κλάιντ" (1967) με τον Γουόρεν Μπίτι και την Φέι Ντάναγουεϊ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Αποφοίτησε με τον χαμηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ και αντί να νιώσει ηττημένος από την αποτυχία του επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε μαθήματα με τον Τζορτζ Μόρισον, απόφοιτο του Actors Studio του Λι Στράσμπεργκ και θιασώτη του Μethod Αcting. Η είσοδός του στο θέατρο ήταν δύσκολη επειδή, όπως είχε πει, κανείς δεν ξεκινάει από την κορυφή, και ο πάτος στο Broadway είναι άσχημος.

Η μητέρα του, που κάποτε, σε μια κινηματογραφική αίθουσα, του είχε πει πως πολύ θα ήθελε να τον καμαρώσει εκεί ψηλά στο πανί, κάηκε ζωντανή στο πατρικό τους το 1962, σε μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από το αναμμένο τσιγάρο της, και δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία που ήρθε αργότερα, αφού πρώτα συμμετείχε στη θεατρική κωμωδία Any Wednesday και σε έναν μικρό ρόλο στην ταινία Lilith το 1964.

Εκεί γνώρισε τον Γουόρεν Μπίτι, κέρδισε την εμπιστοσύνη και τη φιλία του, κι εκείνος τον σύστησε για να παίξει τον Μπακ Μπάροου, τον μεγαλύτερο αδελφό του Κλάιντ, στο θρυλικό Μπόνι και Κλάιντ. Συλλαμβάνοντας τον θυμό και το ατίθασο πνεύμα του χαρακτήρα, στοιχεία που έκρυβε τόσα χρόνια μέσα του, τράβηξε την προσοχή της κοινότητας, και έχασε άδικα το Όσκαρ β' ρόλου από τον Τζορτζ Κένεντι στο Cool Hand Luke.

«Δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάλει τα χέρια του στη φωτιά και να μην τα τραβήξει όσο γρήγορα θα τα τραβούσε ένας κανονικός άνθρωπος», είπε για τον Χάκμαν ο Άρθουρ Πεν, που θα τον σκηνοθετούσε ξανά στο Night Moves. Μανιώδης τελειομανής, ο Αμερικανός ηθοποιός δεν σταματούσε να παρατηρεί όποιον έβρισκε μπροστά του, πολλές φορές με κλινικό και ψυχρό τρόπο, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους για να κλέψει κινήσεις και βλέμματα από ανύποπτους περαστικούς. «Ήταν ικανός να χρησιμοποιήσει προσωπικά περιστατικά προς όφελος μιας σκηνής. Όταν έδερνε σαδιστικά τον English Bob που υποδυόταν ο Ρίτσαρντ Χάρις στους Ασυγχώρητους του Κλιντ Ίστγουντ το 1992, είχε παραδεχθεί πως με τον Βρετανό είχαν συνεργαστεί παλιότερα στο Hawaii. Εκείνος δεν τον θυμόταν καν, και μετέφερε τη σνομπίστικη συμπεριφορά στη βία που απαιτούσε το σενάριο για να τον εκδικηθεί!

CHECK Gene Hackman 1930-2025 Facebook Twitter
Στην πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ μαζί με τον Ντάστιν Χόφμαν. Φωτ.: Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Για τον ρόλο του σερίφη Ντάγκετ κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ του. Είχε προηγηθεί ένα ακόμα, για α' ανδρικό ρόλο, 21 χρόνια νωρίτερα, για τον εμβληματικό ντετέκτιβ Ποπάι Ντόιλ στον Άνθρωπο από τη Γαλλία, μια δουλειά που κέρδισε αφού επτά τουλάχιστον συνάδελφοί του απέρριψαν τον ρόλο. Αν και η σκληρή ανατροφή του προδιέθετε για το αντίθετο, ο Χάκμαν είχε πρόβλημα να χειριστεί τη βία στην ταινία και ζητούσε επίμονα να τον αντικαταστήσει, όποτε έπρεπε να χαστουκίσει έναν έμπορο ναρκωτικών, ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν, λάτρης του ρεαλισμού και της αληθοφάνειας, που ευτυχώς δεν του έδωσε και πολλή σημασία.

Οι πραγματικοί τσακωμοί δεν έλειψαν ποτέ από τη ζωή του. Στα 72 του χρόνια ενεπλάκη σε καβγά: λογόφεραν με έναν άντρα, ο Χάκμαν του επιτέθηκε, του κατάφερε δυο-τρεις γροθιές στο πρόσωπο, κι ένας τρίτος τον έριξε στην άσφαλτο, «κάτι όχι και τόσο ευχάριστο στην ηλικία μου», όπως παραδέχθηκε αργότερα.

Λόγω του ευέξαπτου χαρακτήρα του τού είχαν δώσει το παρατσούκλι «Βεζούβιος», αλλά οι εκρήξεις του συγχωρούνταν λόγω της μεταμέλειας που έδειχνε και του ταλέντου του.

«Υπήρξε χαρισματικός, ακόμη και στα χειρότερά του», παραδέχθηκε ο Γουές Άντερσον για τα γυρίσματα των Royal Tenenbaums, ενώ ο Κέβιν Κόστνερ τον αποθέωσε, θεωρώντας ως τον καλύτερο συνεργάτη στην καριέρα του.

Η ψυχή της παρέας, όπως διατεινόταν ο Άρθουρ Πεν, ή βαθιά μοναχικός, που χρειαζόταν τον δικό του χώρο για να αποσύρεται διαρκώς, όπως έλεγε ο φίλος του από τη δεκαετία του '50, Ρόμπερτ Ντιβάλ, και όσοι τον γνώριζαν καλά;

Ο Χάκμαν ήταν η συνισταμένη πολλών παραδόξων, ένας βασανισμένος άνδρας που ψήφιζε Δημοκρατικούς και θαύμαζε την όμορφη Αμερική που ευαγγελιζόταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, μιλούσε εξίσου άνετα για τέχνη και για τις αγαπημένες του Τζάγκουαρ, οδηγούσε μικρά αεροπλάνα και έκανε καταδύσεις, διάβαζε φανατικά, είχε ως λογοτεχνικά πρότυπα τον Στίβενσον, τον Μέλβιλ, τον Κόνραντ και τον Λόντον, μάλιστα έγραψε 4 μυθιστορήματα, ανάμεσα στα οποία και το Wake of the Perdido Star, και βέβαια φιλοτέχνησε ιμπρεσιονιστικούς πίνακες, έχοντας πάρει μαθήματα ήδη από τη δεκαετία του '50.

CHECK Gene Hackman 1930-2025 Facebook Twitter
Στον εμβληματικό ρόλο του ντετέκτιβ Ποπάι Ντόιλ στον "Άνθρωπο από τη Γαλλία", μια δουλειά που κέρδισε αφού τουλάχιστον 7 συνάδελφοί του απέρριψαν τον ρόλο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
CHECK Gene Hackman 1930-2025 Facebook Twitter
Ο Χάκμαν στον ρόλο του Royal Tenenbaum στην ταινία "The Royal Tenenbaums" (2001) του Γουές Άντερσον με τον συμπρωταγωνιστή του Kumar Pallana.

Για χάρη της ζωγραφικής αποσύρθηκε οριστικά και αμετάκλητα από τα πλατό το 2004, βρίσκοντας πολύ αγχωτικό το επάγγελμα μετά το τέλος των γυρισμάτων του κύκνειου άσματός του, Welcome to Mooseport. Είχε προηγηθεί μια εκπληκτική καριέρα, ειδικά στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητάς του στα '70s, με το I never sang for my father (η δεύτερη χρονολογικά υποψηφιότητά του για Όσκαρ), το Poseidon Adventure, όπου δεν είχε κανένα πρόβλημα να «θυσιαστεί» πριν από το φινάλε, μια ασυνήθιστη για την εποχή κίνηση για πρωταγωνιστή μεγάλης ταινίας, η απαράμιλλη Συνομιλία του Κόπολα, που όταν έμαθε πως ο Μπράντο απέρριψε τον ρόλο στο συνωμοσιολογικό θρίλερ ανέβασε μόνος του τον πήχη, και βέβαια η αγαπημένη του ταινία, το Σκιάχτρο, η μοναδική που γύρισε με χρονική ακολουθία, παρέα με τον φίλο Πατσίνο στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο.

Το διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, και η αυτοκτονία του καλύτερού του φίλου σχεδόν τον διέλυσαν ψυχολογικά, έναν άνθρωπο που κανείς δεν θα χαρακτήριζε ιδιαίτερα συναισθηματικό, αλλά το ξεπέρασε, παίζοντας τρομερά στο Ο Μισισιπής καίγεται του Άλαν Πάρκερ, το comeback στην τελική φάση της σπουδαίας καριέρας του.

Έζησε ήσυχα στη Σάντα Φε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τη σύζυγό του ως το τραγικό χτύπημα της μοίρας που έκοψε το νήμα της κοινής τους ζωής ταυτόχρονα. Όταν, πριν από περίπου μια δεκαετία, ένα συνεργείο στήθηκε έξω από το σπίτι του για τα γυρίσματα μιας ταινίας, βγήκε και ρώτησε μια βοηθό σκηνοθέτη αν χρειάζονταν κομπάρσους. Εκείνη προφανώς δεν τον αναγνώρισε και του απάντησε, «όχι κύριε, σας ευχαριστούμε». Το credit του κομπάρσου με τις λιγότερες πιθανότητες να επιτύχει θα ήταν ιδανικός επίλογος για έναν ηθοποιό που πάλεψε και επέμεινε να βρει τη θέση του σε ένα περιβάλλον που ποτέ δεν φανταζόταν πως ένας Τζιν Χάκμαν θα γινόταν παγκόσμιος σταρ. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ