Ανακυκλώνεται το θέατρο; ένα αλλιώτικο φεστιβάλ

Ανακυκλώνεται το θέατρο; ένα αλλιώτικο φεστιβάλ Facebook Twitter
0

Μια πολυδραστική ομάδα τέχνης, η fabrica athens παρουσιάζει το 1st handmade and recycled theater festival από 10 έως 20 Οκτωβρίου στον χώρο του fabrica athens.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας ανεξάρτητων παραγωγών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ιδιότητα του χειροποίητου και ανακυκλώσιμου.

Σε μια εποχή όπου, λόγω συνθηκών και αναγκών, ο καλλιτέχνης καλείται να πειραματιστεί όσο ποτέ με ζητήματα πέραν της ερμηνευτικής του δράσης, αναλαμβάνοντας τον φωτισμό, την ενδυματολογία, τα σκηνικά και την αναδιαμόρφωση τους από ήδη υπάρχοντα υλικά ή ακόμα το μακιγιάζ, την αφισοκόλληση αλλά και την επικοινωνία μιας παράστασης – στο 1st handmade and recycled theater festival ομάδες και δημιουργοί καλούνται να αναδείξουν τη δουλειά τους και να έρθουν σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες που έχουν κοινό τρόπο σκέψης, αντίληψης και δημιουργίας.

Το 1st handmade and recycled theater festival διοργανώνεται με σκοπό να αποτελέσει μια πράξη καλλιτεχνικής συσπείρωσης και δημιουργικής βάσης προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το έργο του, μια προσπάθεια για ένα ανοιχτό θέατρο, ανεξάρτητο και ελεύθερο προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή του.

* 8 παραστάσεις στο θέατρο fabrica athens θα παρουσιάσει τη σεζόν 2013-2014 η ομάδα που θα κερδίσει το «βραβείο επιτροπής», ενώ 4 παραστάσεις στο ίδιο θέατρο θα παρουσιάσει η ομάδα που θα κερδίσει το «βραβείο κοινού».

** παράλληλα με όλες τις δράσεις, μια ειδική ομάδα κοινωνιολόγων, πολιτικών επιστημόνων και ανθρωπολόγων θα καταγράψει το Φεστιβάλ από την προετοιμασία έως την ολοκλήρωσή του, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

fabrica athens, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος

Συναντήσαμε τους fabrica athens, στην προετοιμασία του φεστιβάλ και μας είπαν:

"Είμαστε ένας πυρήνας 6- 8 ατόμων που μας αγκαλιάζει πολύς κόσμος και μας βοηθάει και τον βοηθάμε.

Ως ομάδα υπάρχουμε από το 2009 και ο χώρος εδώ, τα τελευταία δυο χρόνια.

Ξεκινήσαμε τις παραστάσεις ως φίλοι με κοινά οράματα, βρήκαμε έναν τρόπο να τις κάνουμε, -αυτό σημαίνει χωρίς παραγωγή από πίσω και όλα όσα ακολουθούν-, και αυτό έχει μια γοητεία, η οποία μας ενέπνευσε και συνεχίσουμε να κάνουμε παραστάσεις με τον ίδιο τρόπο.

Ο στόχος, είναι να κάνουμε παραστάσεις με μια κοινή οπτική και ποιότητα. Αυτό θέλει μια ζύμωση για να συμβεί, οπότε και καλλιτεχνικά, περνάει από το κλασικό ρεπερτόριο μέχρι την περφόρμανς και τους πειραματισμούς.

Αυτό που θα μας ενδιέφερε να κάνουμε θα ήταν να βρούμε ένα έργο και να μπορέσουμε να το υπηρετήσουμε με τη δική μας ματιά. Επειδή είναι πολυδραστική η ομάδα μας, προσαρμοζόμαστε και βοηθάμε σε όλες τις λειτουργίες του άλλου και πρακτικά, κάνοντας και τις πρακτικές δουλειές.

Θέλουμε κυρίως να κοιτάξουμε ακόμα και τα κλασικά έργα με τη δική μας ματιά. Δεν περιοριζόμαστε σε επιλογές, φέρνουμε προτάσεις και διαλέγουμε τις ενδιαφέρουσες."

"Αυτό το φεστιβάλ προέκυψε, από τη συλλογικότητα που αναπτύχθηκε μεταξύ μας φτιάχνοντας ένα έργο και έναν χώρο. Τον φτιάξαμε για να μπορούμε να κάνουμε τις πρόβες μας, να βάλουμε κάπου τα όνειρά μας και να πραγματοποιηθούν.


Οταν ψάχναμε να βρούμε χώρο να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας, αντιμετωπίζαμε τα πολύ ακριβά ενοίκια, 300 και 400 ευρώ την ημέρα για ένα θέατρο 40 θέσεων και ήταν αδύνατον να έχουμε αυτά τα χρήματα. Καταλάβαμε ότι το underground θέατρο είχε γίνει πιο mainstream και από το mainstream. Αυτό στην ουσία γέννησε την ανάγκη του δικού μας χώρου.


Επίσης γέννησε και την απόφαση να μη συμπεριφερθούμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, να μπορούμε να φιλοξενούμε ανθρώπους, ομάδες που να δίνουν τα ελάχιστα, τα 50 ας πούμε ευρώ μόνο και μόνο για να μπορεί ο χώρος να συντηρείται. Δεν είμαστε θεατρικοί επιχειρηματίες και εμείς, δουλεύουμε και σε άλλες δουλειές για να χρηματοδοτούμε τη δουλειά μας και όλο το θέατρο έχει φτιαχτεί από τα χέρια μας."

"Στο φεστιβάλ υπάρχει ένα κομμάτι διαγωνιστικό στο οποίο οι παραστάσεις θα παιχτούν τουλάχιστον 3 φορές. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη λήξη του φεστιβάλ οι ομάδες που θα προκριθούν θα παίξουν εδώ στο χώρο για δώδεκα παραστάσεις δωρεάν.

Παράλληλα με τις παραστάσεις, θα υπάρχουν εργαστήρια, δράσεις για παιδιά και όλα σχετικά με την ανακύκλωση και βέβαια θα υπάρχει και το κομμάτι των κοινωνιολόγων η οποία παρακολουθεί όλο το φεστιβάλ και καταγράφει την κοινωνική και την πολιτική του επίδραση και θέση. "

"Για μας είναι και ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλους τους νέους καλλιτέχνες: παρά τα σημεία των καιρών, να μη χάνουν την ελπίδα τους, να βγαίνουν μπροστά, να μάχονται για το θέλω τους, να βρίσκουν τρόπους και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Αυτή είναι και πολιτικά και κοινωνικά η στάση μας.

Η ιδέα του να προσκαλέσουμε κοινωνικούς επιστήμονες, ξεκίνησε από την παρατήρηση που έχουμε κάνει ότι οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Κάναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κοινωνιολόγους , γιατί θεωρήσαμε ότι αφού κάνουμε αυτό το φεστιβάλ, καλό θα ήταν να εμπλακούν πολύ άνθωποι. Ετσι, κάναμε μια έρευνα και οργανώσαμε μια ομάδα 15 επιστημόνων οι οποίοι είναι εξαιρετικοί όλοι, έχουν χωριστεί σε δυο ομάδες. Η μια ασχολείται με το κομμάτι του καλλιτέχνη και η δεύτερη με το κοινό.

Παρακολουθούν όλες τις δράσεις και τις πρόβες και βρίσκονται σε μια διαδικασία, μέσα στην οποία παρατηρούν και καταγράφουν και ψηφιακά με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, αυτό που συμβαίνει από την προετοιμασία μέχρι το τέλος του φεστιβάλ.

Θα συγκεντρώσουμε ένα υλικό, ένα ντοκουμέντο και θέλουμε να κάνουμε κάτι με αυτό. Είναι πολύ ενεργοί μέσα στη ζωή του θεάτρου. Οι άνθρωποι που έφτασαν μας εντυπωσίασαν και επιστημονικά και σαν προσωπικότητες."

Η ομάδα του φεστιβάλ:

Σύλληψη Ιδέας: Φάνης Κατέχος
Σχεδιασμός- Οργάνωση Παραγωγής: Βάσια Τσώτσου
Βοηθός Παραγωγής: Κυριακή Μήτσου
Τεχνική Υποστήριξη: Στέφανος Λώλος
Γραφιστικά- video art: Jerry Artis

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

10 Οκτωβρίου

17.30 Καλωσόρισμα Handmade and recycled bazaar / συμμετέχουν: Details for Queens, The Vagabonds, Convert Art, Ανθή Παπαδοπούλου, Χριστίνα Παπαβασιλείου, Τάκης Ζουγανέλης, Βαγγέλης Διόλης

19.30 Ψέματα ή αλήθεια... έτσι είν΄τα παραμύθια!» Θεατρική παράσταση Ομάδα: Mind The Gap

21.30 Portraits of Greece in Crisis Documentary Project In Progress Προβολή - Συζήτηση

11Οκτωβρίου

17.00 Ανοιχτό θεατρικό workshop, ομάδα fabrica Athens

19.30 Opus2 (a.k.a aleatory) Performance- Installation Ομάδα ΚΟΚΟΪΚΑ 20.00 Silent Comedy Performance Performance Alex de Paris

20.30 Eνώ η πόλη κοιμάται Physical Theater Performance Ομάδα Cheek Bones & CakeTree Theater

21.30 Ψέματα ή αλήθεια... έτσι είν΄τα παραμύθια! Θεατρική παράσταση Ομάδα: Mind The Gap

12 Οκτωβρίου

13.00 Ξυλοποδαροπερίπατοι στη πόλη Ανοιχτό workshop για παιδιά Ομάδα teatro theama

15.00 Θέατρο Σκιών Γιάννης Λιάγκος

17.00 Handmade and recycled bazaar

19.30 Wasted Site Specific Performance(Αγγλία) Παράσταση μέσω skype Performance/ Concept: Ελίζα Σόρογκα Κάμερα: Κωνσταντίνος Μεγγρέλης

21.30 Ψέματα ή αλήθεια... έτσι είν΄τα παραμύθια! Θεατρική παράσταση Ομάδα: Mind The Gap

13 Οκτωβρίου

11.00 μια πολιτεία γεμάτη σαπουνοφουσκομαγεία Ανοιχτό workshop για παιδιά Ομάδα teatro theama

13.00 Θέατρο Σκιών Γιάννης Λιάγκος

15.00 «Φα-Σολ-ια σε π-λα-στικό», δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά, Βάσω Ζαφειροπούλου, Ειρηάννα Δραγώνα

19.00 Handmade and recycled bazaar

21.30 Σώματα και Αντικείμενα σε Κίνηση Ατελιέ ομάδα Πλεύσις Χάρτινα όνειρα Σύλληψη, χορογραφία , ερμηνεία: Ρουμπίνη Μεντζελοπούλου, Μαρία Δαβίλλα, Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντώνης Κουτρουμπής Prince-less Σύλληψη, χορογραφία & ερμηνεία: Νατάσσα Ζαφειροπούλου Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντώνης Κουτρουμπής Η γυναίκα της άμμου Σύλληψη, χορογραφία & ερμηνεία: Λίνα Παπακοσμά Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντώνης Κουτρουμπής Στιγμές από ύλη Σύλληψη, χορογραφία & ερμηνεία: Μαρία Δαβίλλα Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντώνης Κουτρουμπής Das ist ... Σύλληψη, χορογραφία, ερμηνεία: Όλγα Γερογιαννάκη Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντώνης Κουτρουμπής

14 Οκτωβρίου

17.00 Ανοιχτό θεατρικό workshop, ομάδα fabrica athens

19.30 Handmade and recycled bazaar

21.30 Opus2 (a.k.a aleatory) Performance- Ιnstallation Ομάδα ΚΟΚΟΪΚΑ

22.00 Silent Comedy Performance Performance Alex de Paris 22.30 Eνώ η πόλη κοιμάται Physical Theater Performance Ομάδα Cheek Bones & CakeTree Theater

15 Οκτωβρίου

17.00 Ανοιχτό θεατρικό workshop, ομάδα fabrica Athens

19.30 Handmade and recycled bazaar

21.30 Opus2 (a.k.a aleatory) Performance- Installation Oομάδα ΚΟΚΟΪΚΑ

22.00 Silent Comedy Performance Performance Alex de Paris

22.30 Eνώ η πόλη κοιμάται Physical Theater Performance Ομάδα Cheek Bones & CakeTree Theater

16 Οκτωβρίου

17.00 Ανοιχτό θεατρικό workshop, ομάδα fabrica Athens

19.30 Handmade and recycled bazaar

21.30 Παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας ενός αυτοσχεδιασμού ή απλά devising, εισηγήτρια η ηθοποιός- performer- σκηνοθέτις Βίκυ Κυριακουλάκου

17 Οκτωβρίου

19.30 Σαίξπηρ τα πάντα όλα Θεατρική παράσταση Ομάδα Πυρασφάλλοια

21.30 Σαίπξηρ τα πάντα όλα Θεατρική παράσταση Ομάδα Πυρασφάλλοια

18 Οκτωβρίου

19.30 Μάθημα Ανατομίας κλπ θεατρική παράσταση Ομάδα Ο επιπόλαιος Φρέντ

21.30 Μια συνηθισμένη ημέρα Θεατρική παράσταση Ερωτέχνες

23.00 Μάθημα Ανατομίας κλπ Θεατρική παράσταση Ομάδα Ο επιπόλαιος Φρέντ

19 Οκτωβρίου

13.00 Εισαγωγή στις βασικές αρχές, τις δυναμικές, το ήθος και το ύφος του θεατρικού λόγου Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής Εισηγητής ο συγγραφέας Παναγιώτης Καλυβίτης

19.30 Eros et Revolution: Performance σε μορφή workshop Workcenter Alma Kalma Εισηγητής Γιάννης Μήτρου

21.30 Μάθημα Ανατομίας κλπ Θεατρική παράσταση Ομάδα Ο επιπόλαιος Φρέντ

23.00 Μια συνηθισμένη ημέρα» Θεατρική παράσταση Ερωτέχνες

20 Οκτωβρίου

15.00 Swap and Recycle Ημέρα ανταλλαγής και ανακύκλωσης βιβλίων, ρούχων, μικροαντικειμένων

19.30 Μια συνηθισμένη ημέρα Θεατρική παράσταση Ομάδα: Ερωτέχνες

21.30 Οι ένορκοι Θεατρική παράσταση Ομάδα:Ερωτέχνες

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατιάνα Μπαλανίκα

Οι Αθηναίοι / Κατιάνα Μπαλανίκα: «Μέσα μου είμαι κουτάβι, γι’ αυτό και με πάταγαν όλοι»

Η ηθοποιός που αγαπήθηκε για τους κωμικούς της ρόλους έκανε μόνο δράμα στη σχολή. Θα ήθελε να ξαναπαίξει στην τηλεόραση αλλά βλέπει πως δεν θυμούνται τη γενιά της πια. Είναι ευγνώμων για τη ζωή της και την αφηγείται στη LiFO - γιατί είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ιδρυμα Ωνάση: Cavafy Summer School 2024

Θέατρο / H σχέση του καβαφικού λόγου με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα

H πρόσληψη του έργου και της ζωής του ποιητή ως θέατρο και περφόρμανς, η εκμετάλλευση των στίχων του στον χώρο της διαφήμισης, του θεάματος και της πολιτικής. Όλα όσα συζητήθηκαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2024.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπάνιο οπτικό και ηχητικό ντοκουμέντο με τη σπουδαία Ελένη Παπαδάκη

Θέατρο / Μια χαμένη μπομπίνα έρχεται στο φως και μαζί της η φωνή της Ελένης Παπαδάκη

To αρχείο της, που ήταν παραπεταμένο σε μια αποθήκη, και μια μπομπίνα με ανέκδοτο υλικό έρχονται στο φως για να προσθέσουν μερικές ψηφίδες στην καλλιτεχνική διαδρομή της θρυλικής ηθοποιού. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μάριο Μπανούσι

Οι Αθηναίοι / Μάριο Μπανούσι: «Αν δεν εκτεθείς στη ζωή, δεν έχει νόημα»

Ο νεαρός σκηνοθέτης, που έχει ήδη μετρήσει διαδοχικά sold out, άρχισε να βλέπει θέατρο όταν μπήκε στη δραματική σχολή. Του αρέσει η ανθρώπινη αμηχανία, η σιωπή και η ησυχία τον γοήτευαν πάντα. Αν και δεν τα πάει καλά με τα λόγια, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Οι παραστάσεις του φθινοπώρου

Fall Preview 2024 / 15 παραστάσεις που έρχονται το φθινόπωρο

Η θεατρική σεζόν 2024-25 χαρακτηρίζεται κυρίως από τις επαναλήψεις της περσινής χρονιάς. Με μια πρώτη ματιά, τα έργα του κλασικού ρεπερτορίου καταλαμβάνουν σημαντική θέση, ενώ δεν λείπουν και οι αναγνώσεις σύγχρονων έργων που έχουν αγαπηθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι σημαίνει ένα sold-out στην Επίδαυρο;

Θέατρο / Τι σημαίνει ένα sold-out στην Επίδαυρο;

Τι είναι αυτό που προσελκύει τους θεατές και προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό; Μήπως η μαζική προσέλευση πολλές φορές υπονομεύει την παράσταση; Το sold-out στην Επίδαυρο είναι συχνά αμφιλεγόμενο. Πολλοί το περιφρονούν, αλλά όλοι το επιθυμούν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βίκυ Μαραγκοπούλου

Θέατρο / Η Βίκυ Μαραγκοπούλου έκανε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας case study

Η θρυλική καλλιτεχνική διευθύντρια ανέλαβε να στήσει και να τρέξει το Διεθνές Φεστιβάλ σε μια πόλη και μια χώρα χωρίς προηγούμενη παράδοση στον σύγχρονο χορό. Με τη δουλειά της έδωσε φόρα στους Έλληνες χορογράφους στο διεθνές πεδίο και σήμερα, στην πρώτη αυτοβιογραφική της συνέντευξη, αφηγείται μια πλούσια διαδρομή στον κόσμο της τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αντώνης Αντύπας (1941-2024): «Το ουσιαστικό θέατρο έχει, για μένα, μια ταπεινότητα»

Απώλειες / Αντώνης Αντύπας (1941-2024): «Το ουσιαστικό θέατρο έχει, για μένα, μια ταπεινότητα»

Ο θεατρικός σκηνοθέτης που πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών είχε μιλήσει στη LiFO με αφορμή το έργο του Ευγένιου Ο’Νιλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» που σκηνοθέτησε το 2017 για το Εθνικό Θέατρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΗΣ