Ο παρκουρίστας Θοδωρής Χατζησπύρου δεν καταλαβαίνει από εμπόδια

Ο παρκουρίστας Θοδωρής Χατζησπύρου δεν καταλαβαίνει από εμπόδια Facebook Twitter
Κάνω parkour και free running. Ξεκίνησα από πολύ μικρός. Πάντα σκαρφάλωνα, έκανα υπερπηδήσεις και γενικώς ήμουν πολύ δραστήριο παιδί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κάνω parkour και free running. Ξεκίνησα από πολύ μικρός. Πάντα σκαρφάλωνα, έκανα υπερπηδήσεις και γενικώς ήμουν πολύ δραστήριο παιδί.

Άρχισα να το παίρνω λίγο πιο σοβαρά και να εκπαιδεύομαι, σε μορφή αθλήματος δηλαδή, κάπου στο λύκειο. Στην αρχή με φίλους, εκεί, από τη γειτονιά. Λίγο μετά μόνος και με βίντεο από το YouTube.

Με τα χρόνια, το άθλημα αυτό έχει εξελιχθεί. Παλιά έπρεπε ο ίδιος ο αθλούμενος να μάθει μόνος του τις κινήσεις. Σήμερα υπάρχουν οργανωμένες σχολές, κυρίως στο εξωτερικό.

Μπορεί κανείς να πάρει πτυχίο και να διδάσκει κανονικά parkour και free running. Στο εξωτερικό υπάρχουν υποδομές. Πλήρως εξοπλισμένα γυμναστήρια με στρώματα ασφαλείας, μαξιλαράκια και μπάρες. Εγκαταστάσεις που είναι φτιαγμένες ειδικά γι' αυτόν το σκοπό.

Το parkour είναι πιο πρακτικό. Μπορεί να θεωρηθεί και ένα είδος πολεμικής τέχνης, με την έννοια ότι σκαρφαλώνεις τοίχους και χρησιμοποιείς μόνο το σώμα σου για να ξεπεράσεις τα εμπόδια που συναντάς στον δρόμο σου, έτσι ώστε να πετύχεις την ευκολότερη και ασφαλέστερη μετακίνησή σου από το σημείο άλφα στο σημείο βήτα.

 

Ο παρκουρίστας Θοδωρής Χατζησπύρου δεν καταλαβαίνει από εμπόδια Facebook Twitter
Στο εξωτερικό υπάρχουν υποδομές. Πλήρως εξοπλισμένα γυμναστήρια με στρώματα ασφαλείας, μαξιλαράκια και μπάρες. Εγκαταστάσεις που είναι φτιαγμένες ειδικά γι' αυτόν το σκοπό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές. Είχε γίνει μια προσπάθεια εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο What's Up, με καλές προοπτικές. Ξεκίνησε καλά, αλλά μετά αφέθηκε στη μοίρα του. Έκτοτε δεν έχει δημιουργηθεί κάποιος άλλος, παρόμοιος χώρος.

Κάνουμε την προπόνησή μας όπου βρούμε μέσα την πόλη. Αυτός είναι και ο σκοπός, η ουσία του free running. Η ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην πόλη.

Το parkour είναι πιο πρακτικό. Μπορεί να θεωρηθεί και ένα είδος πολεμικής τέχνης, με την έννοια ότι σκαρφαλώνεις τοίχους και χρησιμοποιείς μόνο το σώμα σου για να ξεπεράσεις τα εμπόδια που συναντάς στον δρόμο σου, έτσι ώστε να πετύχεις την ευκολότερη και ασφαλέστερη μετακίνησή σου από το σημείο άλφα στο σημείο βήτα.

Πολύς κόσμος νομίζει πως το parkour είναι κάτι επικίνδυνο. Εγώ νομίζω ότι είναι εξίσου επικίνδυνο με οποιοδήποτε άλλο άθλημα, αν δεν προπονηθείς σωστά.

Από την άλλη, το free running είναι σαν το parkour, αλλά με κινήσεις ενόργανης, τούμπες κ.λπ., τα οποία χρησιμεύουν πιο πολύ ως ένας τρόπος έκφρασης. Δεν είναι κάτι πρακτικό. Μοιάζει περισσότερο με μορφή τέχνης.

Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.Υπάρχουν πολλές απόψεις, που διίστανται. Ο κόσμος μπερδεύει τα δύο αυτά είδη. Η πρώτη αντίδραση όταν λέω ότι κάνω parkour και free running είναι συνήθως η έκπληξη και ο ενθουσιασμός.

Ο παρκουρίστας Θοδωρής Χατζησπύρου δεν καταλαβαίνει από εμπόδια Facebook Twitter
Είναι ένα άθλημα που, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν γίνεται να το κάνεις με την ίδια δύναμη και τον ίδιο ζήλο για πάρα πολλά χρόνια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είναι ένα άθλημα που, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν γίνεται να το κάνεις με την ίδια δύναμη και τον ίδιο ζήλο για πάρα πολλά χρόνια.

Θα μπορούσα να κάνω free running μέχρι τα 40 και τα 50 αν το πήγαινα μεθοδικά, σωστά, σε συνδυασμό με καλή γυμναστική και conditioning του σώματος.

Σίγουρα θα ήθελα να το κάνω επαγγελματικά. Και ποιος δε θα ήθελε να βγάζει το ψωμί του από κάτι που αγαπά! Αλλά ασχολούμαι με πάρα πολλά πράγματα, δεν θέλω να αφιερωθώ 100% σε κάτι συγκεκριμένο.

Όσον αφορά τους καλύτερους παρκουρίστες, από τη Θεσσαλονίκη έχει βγει ο Δημήτρης Κυρσανίδης, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής και από τους top free runners αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Tώρα, από την Αθήνα δεν ξέρω κάποιον που να έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.

Urban Culture
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ