Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης & το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης & το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο Facebook Twitter
Ο Νίκος Κούνδουρος στη Θεσσαλονίκη χθες
0

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης & το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο Facebook Twitter

 

Είναι ωραίο να τιμούνται οι μεγάλοι δημιουργοί όσο είναι εν ζωή και όχι όταν φεύγουν απ' αυτήν. Ο Νίκος Κούνδουρος έχει χορτάσει βραβεία, αφιερώματα και τιμητικές εκδηλώσεις για την, ακριβώς 60 χρόνων, προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο, τούτη τη φορά όμως το αφιέρωμα που του έγινε από την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου διέθετε αυτό που λέμε concept.

 

Στο αφιέρωμα που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 2/10 και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 8/10 προβάλλονται οι πρώτες ασπρόμαυρες ταινίες του Κούνδουρου (εξ ου και ο τίτλος ''Ο Νίκος Κούνδουρος σε άσπρο-μαύρο'') μαζί με κάποια ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί γι' αυτόν από τον Λάκη Παπαστάθη, τον Γιάννη Σολδάτο και τον γράφοντα.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης & το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο Facebook Twitter

 Αφορμή για να έρθει ο Κούνδουρος στη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στο αφιέρωμα προς το πρόσωπο του και την Τέχνη του, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του σκηνοθέτη - ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλου. Τιτλοφορείται ''Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου'' και κυκλοφόρησε πρόσφατα.

 

Οι προβολές γίνονται στην αίθουσα ''Παύλος Ζάννας'' μεσ'στο ''Ολύμπιον'' και συγκεντρώνουν καθημερινά κυρίως τα μέλη της δραστήριας Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, πέραν του σινεφίλ κοινού της πόλης. 

 

Χθες βράδυ, πάντως, ο ''Παύλος Ζάννας'' γέμισε από φοιτητές που ήθελαν να δουν από κοντά τον Πατριάρχη του ελληνικού σινεμά και να του σφίξουν το χέρι! Κι αυτός, όχι μόνο αφέθηκε για μία ακόμη φορά στην αγάπη του κοινού, αλλά συζήτησε μαζί του και θέλησε να αφηγηθεί ιστορίες για πλάνα από τις ταινίες του που εναλλάσσονταν ως φόντο στην γιγαντοοθόνη: Ο Φούντας στη ''Μαγική Πόλη'', η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου να τραγουδάει τον ''Ιλισσό'' του Χατζιδάκι στον εμβληματικό ''Δράκο'', το σεξ ως υπόνοια στις ''Μικρές Αφροδίτες'', ο Πέτρος Φυσσούν και ο Τίτος Βανδής στους ''Παράνομους'' κι ακόμη, η Χαρά Αγγελούση ως Μέδουσα στο αντεργκράουντ ''Vortex'' και ο Ανέστης Βλάχος στο ''Ποτάμι''.

 

Εικόνες μιας εγχώριας κινηματογραφίας, τόσο κλασικής πλέον, όσο και τα stills από το ''Dolce Vita'' του Φελλίνι, το ''Mama Roma'' του Παζολίνι και το ''Los Olvidados'' του Μπουνιουέλ.

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης & το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο Facebook Twitter

 

Αφορμή για να έρθει ο Κούνδουρος στη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στο αφιέρωμα προς το πρόσωπο του και την Τέχνη του, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του σκηνοθέτη - ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλου. Τιτλοφορείται ''Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου'' και κυκλοφόρησε πρόσφατα. Όχι μία ''στεγνή'' κουνδουρική βιογραφία, αλλά περισσότερο μία ποιητική θεώρηση του έργου του από τον Ξανθόπουλο. Άλλωστε, πριν μερικά χρόνια ο ίδιος ο Κούνδουρος κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του στις εκδόσεις 'Ικαρος, ενώ υπάρχουν και οι ''Οδύσσειες σωμάτων'' του Γιάννη Σολδάτου, απ' όπου αντλήθηκε το υλικό για το δικό μου ντοκιμαντέρ το 2010.

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης & το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο Facebook Twitter
Λευτέρης Ξανθόπουλος

 

Γι' αυτό, εφόσον ο Ξανθόπουλος μαζί με τη δραστήρια Αργυρώ Μεσημέρη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης μού έκαναν την τιμή να με καλέσουν να μιλήσω για το βιβλίο και για τον Κούνδουρο, προτίμησα να διαβάσω το κείμενο μου, όπως είχε δημοσιευθεί αυτούσιο στο lifo.gr

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης & το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο Facebook Twitter

 

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος άνοιξε τη δική του ομιλία, απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα του Κούνδουρου: Τι θα πει ''Οι τέσσερις εποχές του Νίκου Κούνδουρου''; Αφορμή, λοιπόν, για τον συγγραφέα να φανερώσει με τον τρόπο του στο κοινό της αίθουσας πως στο πόνημα του η ποίηση έχει τον πρώτο λόγο δίπλα στην πληροφορία και σε ήδη γνωστά σημεία της κουνδουρικής εργογραφίας.

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης & το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο Facebook Twitter

 

Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Κούνδουρος δεν προλάβαινε να υπογράφει βιβλία στον κόσμο. Κρατάω τη μορφή ενός μικρού κοριτσιού που ζήτησε επίμονα να φωτογραφηθεί μαζί του, αφού η ''Μαγική Πόλη'' είναι η αγαπημένη του ελληνική ταινία, καθώς και το χιούμορ του Κούνδουρου σαν έσκυβε κάποιος και του έλεγε το όνομα του. ΑΦΜ έχεις; ρωτούσε πριν βάλει την υπογραφή του!

 

 

Το χιούμορ του Κούνδουρου έφτασε στο απόγειο του μετά, στο καθιερωμένο τραπέζι, όπου αφηγήθηκε μία απίστευτη ιστορία. Μου επιτρέπεις να τη δημοσιεύσω; τον ρώτησα. Μετά χαράς, απάντησε! Κι αυτό κάνω ευθύς αμέσως:

 

Το 1969 ο Νίκος Κούνδουρος συγκατοικούσε με τον Οδυσσέα Ελύτη, αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Τον καιρό εκείνο ήταν της μόδας οι... παρτούζες και η γαλλική πρωτεύουσα ολόκληρη θύμιζε ρωμαϊκό όργιο. Ένα βράδυ τους καλούν σε κάποιο μεγαλοαστικό σπίτι 

 

Το 1969 ο Νίκος Κούνδουρος συγκατοικούσε με τον Οδυσσέα Ελύτη, αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Τον καιρό εκείνο ήταν της μόδας οι...παρτούζες και η γαλλική πρωτεύουσα ολόκληρη θύμιζε ρωμαϊκό όργιο. Ένα βράδυ τους καλούν σε κάποιο μεγαλοαστικό σπίτι. Πηγαίνουν, χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει ένα πορτάκι και τους κοιτάζουν από πάνω μέχρι κάτω ένα ζευγάρι γυναικεία μάτια. ''Είστε οι Έλληνες;'' τους ρωτάει μια φωνή. ''Ναι'' λένε και μπαίνουν στο άγνωστο σπίτι. Στο οποίο σπίτι, τεράστιο με πολυέλαιους, έβλεπες μόνο γυμνά σώματα τουλάχιστον διακοσίων ατόμων σε hard-core ερωτικές περιπτύξεις. ''Νίκο μου, να μπούμε κι εμείς'' κάνει ο Ελύτης του Κούνδουρου. ''Μπες εσύ, εγώ δεν πάω πουθενά'' απαντάει ο Κούνδουρος. Γδύνονται αμφότεροι και πάνε και χώνονται σ' ένα μπαράκι παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα. Σε μια φάση, έρχεται ένας τύπος και λέει του Κούνδουρου στα γαλλικά: ''Οι Έλληνες, έτσι;'' ''Ο κύριος από δω, εγώ όχι'' απαντάει ο Κούνδουρος και δείχνει τον Ελύτη. ''Θέλω πολύ να γνωρίσω Έλληνα συνάδελφο, είμαι ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ''! ''Ποιος Γκοντάρ;'' λέει μέσα του ο Κούνδουρος,''ο διάσημος auteur; Και πάμε όλοι μαζί για παρτούζα με τον Γκοντάρ; Δεν είμαστε καλά...'' Τελικά ο Γκοντάρ τους αφήνει ήσυχους, αλλά πριν πασάρει στον Κούνδουρο μία νεαρή Γαλλιδούλα, τρελαμένη με την ελληνική κουλτούρα. Την έλεγαν Ζενεβιέβ, αλλά σύμφωνα με τον Κούνδουρο, ούσα Καθολική και άρα...αξύριστη, με το που γδύθηκε ομοίαζε με κουνέλι. Αυτή ήταν λοιπόν η μοναδική συνεύρεση των σπουδαίων Νίκου Κούνδουρου και Οδυσσέα Ελύτη με τον εξίσου σπουδαίο Ζαν-Λικ Γκοντάρ σε μία παρωδία παρτούζας στο Παρίσι, καθ' όλα επηρεασμένο από τον Μάη του ΄68!

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 όχι και τόσο προβλέψιμες ερωτικές ιστορίες για streaming

Οθόνες / 10 όχι και τόσο προβλέψιμες ερωτικές ιστορίες για streaming

Ξεψαχνίσαμε τον κατάλογο που προσφέρουν οι πλατφόρμες streaming και σας παρουσιάζουμε δέκα ταινίες κατάλληλες για την πιο αγαπησιάρικη μέρα του χρόνου, ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγετε ξανά στις συνηθισμένες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oscar Stories: Οσκαρικό σκάνδαλο, χωρίς ελαφρυντικά

Pulp Fiction / Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Οσκαρικό σκάνδαλο, χωρίς ελαφρυντικά

Οι οσκαρικές φιλοδοξίες του Netflix για το Emilia Pérez έπεσαν στο κενό, καθώς η πρώτη τρανς υποψήφια στην ιστορία του θεσμού κατηγορείται για πολιτική ανορθογραφία και εξοστρακίζεται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Πώς μια ιστορική πρωτιά μετατράπηκε σε ιστορικό εφιάλτη

Οθόνες / Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Πώς μια ιστορική πρωτιά μετατράπηκε σε ιστορικό εφιάλτη

Το να είσαι τρανς είναι ζήτημα προσωπικής ταυτότητας, όχι πολιτικών πεποιθήσεων. Και το να προϋποθέτουμε ότι τα τρανς άτομα είναι μονολιθικά στις απόψεις τους ή ανίκανα να έχουν συντηρητικές ή αντιδραστικές απόψεις, είναι απλά παράλογο.
THE LIFO TEAM
Μαύροι Πίνακες: Σίριαλ κίλερ κουλτουριάρης, αστυνομικοί ευφυέστατοι

Νέα στήλη/ Κριτική τηλεόρασης / Μαύροι Πίνακες: Σίριαλ κίλερ κουλτουριάρης, αστυνομικοί ευφυέστατοι

Κριτική της Πόπης Διαμαντάκου για το αστυνομικό θρίλερ του Star, για μια ελληνική παραγωγή που προσπαθεί να ανεβάσει τον πήχη και να συγκριθεί με ξένες παρόμοιες.
ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ
«Θολός βυθός», μια ταινία για τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης

Οθόνες / Οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης γίνονται ταινία

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ατζακά, η νέα ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη «Θολός Βυθός» είναι μια βουτιά στις ζωές των παιδιών που έγιναν έρμαια της προπαγάνδας και πιόνια σε έναν πόλεμο που δεν καταλάβαιναν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Ertflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Ertflix

Δέκα ξεχωριστές οικιακές προβολές, από το διαχρονικό μυστήριο του «Ονόματος του Ρόδου» ως τον ξεσηκωτικό χορό του «Αnother Round» κι από τις weird κωμικές αναζητήσεις του «Chevalier» ως το τρυφερό ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ