Black Friday: Μπόρις Καρλόφ και Μπέλα Λουγκόζι σε κινηματογραφική έκπτωση

Black Friday: Μπόρις Καρλόφ και Μπέλα Λουγκόζι σε κινηματογραφική έκπτωση Facebook Twitter
Οι δύο απόλυτοι πρωταγωνιστές των πρώτων horror ταινιών του ομιλούντος σινεμά, Μπόρις Κάρλοφ και Μπέλα Λουγκόζι, έπαιξαν το 1940 στην ταινία «Black Friday», σε μια εποχή που ο τίτλος δεν συμβόλιζε ακόμη αυτό που ξέρουμε σήμερα.
0

Το απόλυτο δίλημμα για όσους βούτηξαν κάποτε στα αρχεία της Universal για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους την εικόνα των πρώτων horror ταινιών του ομιλούντος σινεμά, θα παραμένει για πάντα ένα: Μπόρις Καρλόφ ή Μπέλα Λουγκόζι;

Βλέποντας τη ζωή και την καριέρα τους υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, ο Καρλόφ, όμως το σινεμά και οι κομβικοί ρόλοι που υποδύθηκαν οι δυο τους αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς ως σήμερα, με τη μαγνητική παρουσία του πρώτου Δράκουλα να συναγωνίζεται ανοιχτά την εσωτερική δουλειά πίσω από τους τόνους μακιγιάζ που έκαναν το τέρας του Φράνκενσταϊν τόσο αποκρουστικό στην όψη.


Η Universal, αφού πρότεινε στον Λουγκόζι τον ρόλο του τέρατος, έναν χρόνο μετά την κολοσσιαία επιτυχία του Δράκουλα (1931), είδε τον νέο της σταρ να την απορρίπτει επιθετικά και η αναζήτηση ενός φρέσκου προσώπου γέννησε ένα νέο icon και μια αναμενόμενη κόντρα.

Ακόμη και να μην υπήρχε αρχικά, το στούντιο επένδυσε στην τρέλα της σύγκρισης και σχεδίαζε νέα φιλμ με ρόλους που θα μπορούσαν να παίξουν και οι δυο, βάζοντάς τους στη διαδικασία του αναπόφευκτου συναγωνισμού. Αυτός φάνηκε να τελειώνει νωρίς εξαιτίας της διαφορετικής προσέγγισης του καθενός στην επιτυχία.

Η υπερβολή κυριαρχεί, με τους 2 να ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη και τον καθηγητή-γκάνγκστερ να μετατρέπεται σε ένα δίπολο που φέρνει στους Τζέκιλ και Χάιντ.

Ο συνετός Καρλόφ, με τα τέλεια αγγλικά του, πίστευε πως ήταν θέμα χρόνου να λήξει το φαινόμενο horror και ζούσε απλά, μάζευε τα χρήματα που κέρδιζε και εκπαιδευόταν για άλλους ρόλους.

Αντίθετα, ο ασυγκράτητος Λουγκόζι τάιζε μια μικρή κουστωδία γύρω του, μεθυσμένος από την υπερφυσική μορφή του Δράκουλα, ξεχνώντας πως με τη βαριά προφορά και το υπερβολικό παίξιμο που είχε γίνει trademark πλέον, δεν είχε άλλες επιλογές.


Οι δυο τους έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί στο Black Cat (1934) που μαζί με το Raven (1936) αποτελούν τις καλύτερες στιγμές της μεταξύ τους συνεργασίας. Άλλωστε κάπου εκεί, το άστρο του Λουγκόζι άρχισε να σβήνει, τα προβλήματα με τον αλκοολισμό έφεραν και την αναμενόμενη χρεωκοπία του, με τον Καρλόφ να συνδράμει πολλές φορές ώστε να του δοθούν ρόλοι σε ταινίες του, όπως το Son of Frankenstein του 1939.

Έναν χρόνο μετά, το 1940, έπαιξαν στην ταινία που συνδέεται με τη σημερινή μέρα και είναι μάλλον η χειρότερη από τις επτά ταινίες που έπαιξαν μαζί – το τελευταίο σε εισαγωγικά, γιατί δεν έχουν καμία κοινή σκηνή.

Black Friday: Μπόρις Καρλόφ και Μπέλα Λουγκόζι σε κινηματογραφική έκπτωση Facebook Twitter
Ο Μπόρις Καρλόφ και ο Μπέλα Λουγκόζι στην ταινία «Black Cat» (1934).


Τι συμβαίνει λοιπόν στο Black Friday; Ο Καρλόφ υποδύεται έναν επιστήμονα που πειραματίζεται κρυφά με πεδία αντίστοιχα με αυτά του Δρ. Φράνκενσταϊν. Όταν ο καλύτερός του φίλος, ένας καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας, πέφτει νεκρός τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγεί ένας γκάνγκστερ τον διαλύει, έρχεται η στιγμή του μεγάλου πειράματος.

Μαθαίνει την πληροφορία ότι ο γκάνγκστερ, που είναι ζωντανός αλλά βαριά τραυματισμένος, έχει κρύψει κάπου μισό εκατομμύριο δολάρια και αποφασίζει να μεταμοσχεύσει το μυαλό του στο νεκρό σώμα του φίλου του, «ανασταίνοντάς» τον, χωρίς να μπορεί να προβλέψει ποια από τις δυο προσωπικότητες θα κυριαρχήσει.

Η υπερβολή κυριαρχεί, με τους 2 να ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη και τον καθηγητή-γκάνγκστερ να μετατρέπεται σε ένα δίπολο που φέρνει στους Τζέκιλ και Χάιντ. Ο Λουγκόζι δεν παίζει αυτόν τον χαρακτήρα, αλλά έναν συμπληρωματικό, συνεργάτη του γκάνγκστερ από το παρελθόν, όμως το όνομά του φιγουράρει σε όλες τις προωθητικές αφίσες της ταινίας δίπλα σε αυτό του Καρλόφ – άλλωστε η θέα των 2 ονομάτων μαζί αποτελούσε ακόμη κίνητρο για να δει κάποιος την ταινία.

 

Black Friday (1940)

Και πώς προέκυψε ο τίτλος; Όλα ξεκινούν μια Παρασκευή και 13, που ήταν και ο αρχικός τίτλος της ταινίας στα γυρίσματα μέχρι που απορρίφθηκε ανοίγοντας το δρόμο στον Jason του Σον Κάνινγκχαμ να ταυτιστεί με την ημερομηνία, 40 χρόνια αργότερα.

Οι παραγωγοί προτίμησαν το Black Friday, που δεν συμβόλιζε ακόμη αυτό που ξέρουμε σήμερα, αφού η μέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών ξεκίνησε ως το παραδοσιακό ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου (και των εκπτώσεων) για τα εμπορικά καταστήματα γύρω στη δεκαετία του '50, ενώ ο όρος έγινε οριστικά διάσημος στις ΗΠΑ και ταυτόσημος με τις μεγάλες προσφορές κάπου στα '80s.


Ο Καρλόφ ξαναβρήκε τον Λουγκόζι την ίδια χρονιά στο πολύ πιο κωμικό You'll Find Out, ενώ η τελευταία φορά που συνεργάστηκαν μαζί ήταν στο The Body Snatcher του 1945, πάλι μια ταινία που ουσιαστικά ήταν του Καρλόφ, με τον τελευταίο να εξασφαλίζει ένα μικρό ρολάκι για τον Λουγκόζι, λίγο πριν αυτός μπει στην ύστατη περίοδο της ζωής του, γεμάτη απομόνωση, αλκοόλ, ναρκωτικά και ταινίες με τον Εντ Γουντ.

Black Friday: Μπόρις Καρλόφ και Μπέλα Λουγκόζι σε κινηματογραφική έκπτωση Facebook Twitter
Αφίσα της ταινίας «Black Friday»
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ