«Μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στην πόλη Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, ραδιενεργά νέφη έφτασαν και στη χώρα μας - κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Η εμφάνισή τους στην Ελλάδα λίγο μετά τις εορτές του Πάσχα του 1986, όταν ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων βρισκόταν στην περιφέρεια για διακοπές, δημιούργησε κλίμα σύγχυσης και πανικού, που οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην ανακοίνωση έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την προστασία των Ελλήνων.
»Χαρακτηριστικά, δύο βιντεοταινίες περιστρέφονται γύρω από την τραγική επικαιρότητα: στη βιντεοταινία του Όμηρου Ευστρατιάδη "Ο άνθρωπος από το Τσερνόμπιλ" (1986), ο Σίσυφος (Κ. Τσάκωνας), υπάλληλος σε εργοστάσιο ποτών, αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη και να μεταβεί στο πατρικό του, που βρίσκεται σε χωριό, για να ζήσει εκεί καλύτερα με την οικογένειά του... μέχρι να λάβει χώρα η έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ. Θα επιστρέψει πίσω στην Αθήνα για να ζήσει βιώσει τα αποτελέσματα της ραδιενέργειας: θα χάσει τα μαλλιά του, θα βγάλει ουρά, η γυναίκα του Μαρίνα (Π. Πιτσούλη), αφού βιώσει τον πανικό στο σουπερ-μάρκετ, θα μεθύσει τα παιδιά της με βιταμίνες και ούζο, γιατί το νερό είναι μολυσμένο και δεν μπορούν να πιουν τίποτε. Σε μια απονενοημένη προσπάθεια να νιώσει ελεύθερος, ο Σίσυφος βγαίνει έξω στον μολυσμένο αέρα, αφήνοντας την οικογένειά του στο σπίτι.
»Η βιντεοταινία, η οποία ακολουθεί με ημερολογιακή ακρίβεια τα γεγονότα πριν και μετά την έκρηξη του Τσερνόμπιλ, συνεχίζει με τις κραυγές του σίσυφου "Καταραμένοι! να έχετε την κατάρα των παιδιών όλου του κόσμου!". Την ίδια χρονιά, ο Κ. Τσάκωνας πρωταγωνιστεί στη βιντεοταινία "Ο προφήτης με την πυρηνική κεφαλή" [(1986) του Ο. Ευστρατιάδη] ως Αδαμάντιος Τριχόπουλος, ένας αδιόριστος πυρηνικός επιστήμονας. Δουλεύει σε όποια δουλειά βρει, μέχρι που διορίζεται στον Δημόκριτο, τελικά τρελαίνεται και θέλει να παραστήσει τον προφήτη. Άτιμη ραδιενέργεια!»
Πηγή: Η ελληνική βιντεοταινία 1985/1990 (@greekvhsbook)
σχόλια