Είναι οι άντρες πιο επιρρεπείς στην ακαταστασία και στην «μπίχλα» απ΄ ότι οι γυναίκες ή απλά πιο τεμπέληδες;

Είναι οι άντρες πιο επιρρεπείς στην ακαταστασία και στην «μπίχλα» απ΄ ότι οι γυναίκες ή απλά πιο τεμπέληδες; Facebook Twitter
Oι άντρες δεν είναι τυφλοί στη βρωμιά, απλά είναι πολύ λιγότερο υπόλογοι απ' ότι οι γυναίκες αν δεν διατηρούν το χώρο τους περιποιημένο και καθαρό.
1

Σε μια τυπική μέρα στον πλανήτη, οι άντρες ξοδεύουν (το πολύ) το ένα τρίτο του χρόνου που ξοδεύουν οι γυναίκες για την καθαριότητα του οικιακού χώρου.

Σημαίνει αυτό ότι οι γυναίκες αποτελούν εκ φύσεως υποδείγματα καθαριότητας ενώ οι άντρες είναι γενετικά ανίκανοι να δουν και να διαχειριστούν την «μπίχλα» που επικρατεί στον χώρο που ζούνε;

Αυτός είναι πάντως ο μύθος που έχει επικρατήσει. Οι άντρες μπαίνουν σ΄ ένα δωμάτιο και συμπεριφέρονται σα να μην βλέπουν τις μπάλες σκόνης που έχουν κατακλύσει το πάτωμα ή τις στοίβες από ξεχασμένα άπλυτα στον καναπέ.

Ακόμα σε χώρες όπως η Σουηδία με σαφώς κατοχυρωμένο το θεσμικό πλαίσιο ισότητας σε όλα τα επίπεδα, οι γυναίκες ασχολούνται πολύ περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού απ' ότι οι άντρες παρότι είναι πολύ λιγότερες από άλλες χώρες οι γυναίκες που δεν έχουν εργασία ολικής απασχόλησης εκτός σπιτιού.

Σε μια πρόσφατη μεγάλη επιστημονική έρευνα όμως που διεξήχθη στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε από το Ίδρυμα Κοινωνιολογικών Μεθόδων και Ερευνών, αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι οι άντρες δεν είναι τυφλοί στη βρωμιά (τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τις ίδιες αντιδράσεις σε εικόνες βρωμιάς και ακαταστασίας που κλήθηκαν να «αξιολογήσουν»), απλά είναι πολύ λιγότερο υπόλογοι απ' ότι οι γυναίκες αν δεν διατηρούν το χώρο τους περιποιημένο και καθαρό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι άντρες ασχολούνται πολύ λιγότερο με την καθημερινή «φασίνα».

Είναι οι άντρες πιο επιρρεπείς στην ακαταστασία και στην «μπίχλα» απ΄ ότι οι γυναίκες ή απλά πιο τεμπέληδες; Facebook Twitter
Για πολλές γυναίκες, δεν είναι η υπέρμετρη αγάπη της καθαριότητας αλλά ο φόβος του πώς θα ερμηνευτεί από τους άλλους η οποιαδήποτε ακαταστασία στον χώρο τους, που τις κάνει να ασχολούνται πέραν του δέοντος με την καθημερινή φασίνα

Παρόλο που τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα έβλεπαν την ίδια εικόνα, η αξιολόγησή τους άλλαξε όταν τέθηκε ως στοιχείο της έρευνας το φύλο του ατόμου που ζούσε στον ακατάστατο χώρο που απεικονιζόταν. Ασχέτως του φύλου των συμμετεχόντων, οι περισσότεροι θεωρούσαν τον χώρο περισσότερο βρώμικο πληροφορούμενοι ότι αυτός ανήκει σε γυναίκα.

Από την άλλη, τα αρνητικά σχόλια εκ μέρους των υποκειμένων της έρευνας εις βάρος του «άντρα» με τον βρώμικο χώρο ήταν πιο έντονα από τα αντίστοιχα εις βάρος της «γυναίκας» με το εξίσου ακατάστατο σπίτι, αντανακλώντας έτσι ένα άλλο κοινό και βαθύ στερεότυπο: ότι οι άντρες είναι εκ φύσεως πιο τεμπέληδες και συνεπώς λιγότερο πρόθυμοι να θέσουν ως προτεραιότητα την καθαριότητα του ιδιωτικού τους χώρου.

Συγχρόνως όμως, οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι αυτό ακριβώς τα στερεότυπο όχι μόνο δεν αποτελεί κοινωνικό στίγμα εις βάρος των αντρών, αλλά αντιθέτως τους διευκολύνει να αμελούν τις υποχρεώσεις καθαριότητας που τους αναλογούν από τη στιγμή που «έτσι είναι οι άντρες, τι να κάνουμε...».

Αυτό που προκύπτει πάντως ως ξεκάθαρο συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι ανεξαρτήτως οικογενειακής και επαγγελματικής κατάστασης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονη «κατακραυγή» απ' ότι οι άντρες για την όποια παραμέληση καθαριότητας του προσωπικού / οικογενειακού τους χώρου.

Για πολλές γυναίκες, δεν είναι η υπέρμετρη αγάπη της καθαριότητας αλλά ο φόβος του πώς θα ερμηνευτεί από τους άλλους η οποιαδήποτε ακαταστασία στον χώρο τους, που τις κάνει να ασχολούνται πέραν του δέοντος με την καθημερινή φασίνα – γεγονός που εξηγεί τον εμμονικό ενίοτε τρόπο που καθαρίζουν ξανά και ξανά το σπίτι όταν αναμένουν επισκέπτες. Κι αυτό θα πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε προτού κρίνουμε την κατάσταση του χώρου κάποιου γνωστού ή φίλου την επόμενη φορά που θα τον/την/τους επισκεφτούμε.

Με στοιχεία από το The Conversation

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Έχω απορία αναφορικά με το τι μελέτες θα βγάζουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια οι σχολές κοινωνικών επιστημών αν τα ελέγχουν διανοητικά τραμπιστές για 40-50 χρόνια...