Απαντώντας λάθος ερώτημα

Απαντώντας λάθος ερώτημα Facebook Twitter
Ο κ. Τσίπρας χωρίς αμφιβολία κυριάρχησε στη διαδικασία. Όχι όμως στη βάση μιας στρατηγικής πρότασης, αλλά με την ισχύ μιας ετερόκλητης σύνθεσης. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε, αλλά σε ό,τι αφορά στη φυσιογνωμία του κόμματος, δεν γίναμε σοφότεροι. Η συζήτηση αφορούσε διαδικασίες και εσωτερικούς συσχετισμούς, σαν το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν το πώς εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή.

Το συνέδριο απάντησε σε λάθος ερωτήματα και ο βασικός λόγος είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην έχουν γίνει κάποιες βασικές παραδοχές για τα αίτια της ήττας και της μετέπειτα καθήλωσής του.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και 75 συνεχόμενους μήνες. Έχασε, δε, το προβάδισμά του τέσσερις μόλις μήνες μετά τη νίκη του τον Σεπτέμβριο του 2015, πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Πριν από την πρόσφατη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση –η οποία έχει πλήξει την κυβέρνηση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη διάρκεια της θητείας της και είναι πράγματι ένας παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει game changer–, η διαφορά από τη ΝΔ ήταν στα επίπεδα των τελευταίων εκλογών, ενίοτε και μεγαλύτερη.

Όταν ισχυρίζεσαι ότι έχεις απέναντί σου μια τόσο κακή κυβέρνηση και όχι μόνο δεν εισπράττεις από τη φθορά της, αλλά υστερείς ακόμα στους περισσότερους συγκριτικούς δείκτες, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπληξε την αξιοπιστία του αναιρώντας όσα έλεγε ή έκανε και συνάπτοντας ευκαιριακές συμμαχίες. Αυτό του καταλογίζεται και σήμερα. Ότι απλώς πλειοδοτεί στα πάντα, χωρίς όσα λέει να έχουν μια συνεκτική λογική, πέραν του μίσους για τον αντίπαλο.

Η εντύπωση που δίνουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το πρόβλημα αυτό δεν το έχουν εντοπίσει. Αν συζητήσεις μαζί τους (όχι δημοσίως, αλλά κατ’ ιδίαν) έχεις την εντύπωση ότι οι αναλύσεις τους δεν αφορούν την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών αλλά την ανάγκη δικής τους αυτοεπιβεβαίωσης. Ψάχνουν να βρουν μια ερμηνεία που τους κάνει να αισθάνονται καλά. Με αποτέλεσμα η «ανάλυση» να μετατρέπεται σε στοιχείο του πολιτικού τους λόγου, το οποίο δεν είναι και πολύ επωφελές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε λόγω του «πολέμου» των ΜΜΕ. Στο δημοψήφισμα είχε όλα τα ΜΜΕ απέναντι και κέρδισε. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση ένα συγκεκριμένο κανάλι, τα υπόλοιπα ήταν από ευμενώς ουδέτερα έως φιλικά.

Δεν έχασε ούτε λόγω της υπερφορολόγησης. Αυτή έγινε αισθητή σταδιακά, ενώ το προβάδισμα χάθηκε στους τέσσερις μήνες. Δεν έχασε λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών ή της τραγωδίας στο Μάτι. Όταν συνέβησαν, το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ήταν ήδη τεράστιο, ενώ η εκλογική συμπεριφορά στη Μακεδονία ήταν ελάχιστα διαφοροποιημένη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Οι χειρισμοί όλων των παραπάνω (όπως και το μείζον στρατηγικό σφάλμα της συνέχισης της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015) διαμόρφωσαν το εύρος του τελικού αποτελέσματος. Δεν ήταν όμως αυτά τα στοιχεία που δημιούργησαν το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα», το οποίο (αν και έχει, φυσιολογικά, υποχωρήσει) δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί.

Πέραν της κοινής πλέον παραδοχής ότι με τους χειρισμούς του πρώτου οκταμήνου του 2015 σπαταλήθηκε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο που έλειψε στη συνέχεια, το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κυνισμός που του καταλογιζόταν.

Η αίσθηση που αποτύπωναν πολλές ποιοτικές έρευνες ότι «είναι ικανοί να πουν και να κάνουν τα πάντα για μια ψήφο». Η όποια δυσπιστία ή αποστροφή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εδράζονταν σε αυτό (όπως αντίστοιχα η μεγάλη αδυναμία της ΝΔ είναι η υστέρηση στο πεδίο των ψυχικών ταυτίσεων, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης ανάλυσης).

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπληξε την αξιοπιστία του αναιρώντας όσα έλεγε ή έκανε και συνάπτοντας ευκαιριακές συμμαχίες. Αυτό του καταλογίζεται και σήμερα. Ότι απλώς πλειοδοτεί στα πάντα, χωρίς όσα λέει να έχουν μια συνεκτική λογική, πέραν του μίσους για τον αντίπαλο. Όταν η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα για την πανδημία, διαφωνούσε. Όταν τα χαλάρωνε, πάλι διαφωνούσε. Είναι και υπέρ των εμβολίων και κατά των μέτρων για τους αντιεμβολιαστές. Και με την πράσινη μετάβαση και με τον λιγνίτη. Και υπέρ των ΑΠΕ και εναντίον των ανεμογεννητριών. Και υπέρ της μεσαίας τάξης και κατά των μειώσεων φόρων και εισφορών. Και υπέρ των δημόσιων σχολείων και κατά της αξιολόγησης.

Προσπαθώντας να ισορροπεί ανάμεσα σε «θεσμικότητα» και «ριζοσπαστισμό», δεν υπηρετεί πειστικά τίποτα από τα δύο. Όλα τα παραπάνω αθροιστικά –σε συνδυασμό με τις ακρότητες στελεχών ή υποστηρικτών του, κυρίως στο διαδίκτυο– δημιουργούν την αίσθηση ενός κόμματος σε μόνιμο μικροπολιτικό παροξυσμό, κάτι που αυτονόητα δεν αποδίδει.

Αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν αυτήν τη βασική παραδοχή, ώστε να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές επιλογές τους, η τύχη τους δεν θα εξαρτάται από τους ίδιους, αλλά αποκλειστικά από τη διεθνή συγκυρία, από το πώς αυτή θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και από τα λάθη της τελευταίας.

Φαίνεται ότι η αυτή η παραδοχή δεν έχει γίνει. Εξού και το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ περί άλλων τύρβασε. Ο κ. Τσίπρας χωρίς αμφιβολία κυριάρχησε στη διαδικασία. Όχι όμως στη βάση μιας στρατηγικής πρότασης, αλλά με την ισχύ μιας ετερόκλητης σύνθεσης. Μόνο που αυτές οι ευκαιριακές συμμαχίες, στο όνομα μιας ασαφούς «διεύρυνσης», όχι μόνο δεν παράγουν πρόσθετη πολιτική αξία, αλλά αντιθέτως υπογραμμίζουν το βασικό πρόβλημα που του καταλογίζεται: τον κυνισμό με αποκλειστικό σκοπό την κατάληψης της εξουσίας.

Μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ από φορέα πολιτικής πρότασης σε έναν συστημικό ευκαιριακό μηχανισμό. Σε μια περίοδο που λόγω των πολλαπλών κρίσεων (υγειονομική, ενεργειακή / πληθωριστική, γεωπολιτική) εμφανίζονται και πάλι στοιχεία αποσταθεροποίησης, η τακτική αυτή έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα όπου και αν απευθύνεται. Είτε στα «δεξιά» του ΣΥΡΙΖΑ είτε στα «αριστερά» του.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ