Από πού ήρθαν όλες αυτές οι cringe χριστουγεννιάτικες ταινίες;

Από πού ήρθαν όλες αυτές οι cringe χριστουγεννιάτικες ταινίες; Facebook Twitter
Η Εμίλια Κλαρκ στην ταινία «Last Christmas». Φωτ.: Universal Pictures
0

ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ της ελληνικής τηλεόρασης στις γιορτές ήταν συγκεκριμένο: κλασικές χολιγουντιανές ταινίες, από το Scrooged και τo Die Hard μέχρι το Ηοme Alone και το Love Actually, ολίγη Φιλαρμονική της Βιέννης και εμβόλιμα μερικά μπουζούκια για το ντιριντάχτα.

Δεν είμαι σίγουρη πότε ακριβώς ξεκίνησαν να προβάλλονται οι χριστουγεννιάτικες ταινίες - παραγωγές συνδρομητικών καναλιών.

«Πόσες χριστουγεννιάτικες ταινίες είναι πάρα πολλές χριστουγεννιάτικες ταινίες;» αναρωτιόταν ένα άρθρο των Νew York Times το 2019, για να εξηγήσει το φαινόμενο της βιομηχανίας των χριστουγεννιάτικων ταινιών παραγωγής κυρίως συνδρομητικών καναλιών (Hallmark, Lifetime) που έμοιαζαν να κατακλύζουν την αμερικανική αγορά.

Τέσσερα χρόνια μετά οι ταινίες αυτές έχουν αρχίσει να παίζονται ασταμάτητα και στις ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες, ενώ η ελληνική βερσιόν του Netflix φιλοξενεί 46 χριστουγεννιάτικες ταινίες – από αυτές μόνο 3 είναι χολιγουντιανές παραγωγές. Οι ταινίες αυτές έχουν φανατικό κοινό και δύο μόνο σενάρια.

Οι δύο τους θα συνεφέρουν το κάστρο/ την έπαυλη στην Τοσκάνη και θα αναστήσουν το ταλαιπωρημένο γενεαλογικό δέντρο του γαλαζοαίματου πρίγκιπα ενώνοντας για πάντα τον παλιό και τον νέο κόσμo με ένα αγνό φιλί. Γιατί αν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται ποτέ σε αυτές τις ταινίες είναι το σεξ. Οι πρωταγωνιστές μας περνούν υπέροχα πίνοντας ζεστή σοκολάτα, πλέκοντας και κάνοντας βόλτες στο δάσος.

Σενάριο πρώτο: Η Ρεμπέκα είναι σχεδόν 30, έχει πλούσια, ίσια μαλλιά και είναι πάρα πολύ επιτυχημένη ως χρηματίστρια/ φωτογράφος κατοικιδίων/ ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου με ειδίκευση στις ορχιδέες, σε κάποια εχθρική μεγαλούπολη, όταν επιστρέφει στην κωμόπολη όπου μεγάλωσε στo Μέιν για να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση που είναι ένα οικογενειακό πανδοχείο με πολύχρωμα κουβερλί στους καναπέδες/ ένα καφέ με ροζ καπκέικ που λέγεται Rosie’s/ μια φάρμα με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Εκεί, αποκλεισμένη από το χιόνι, κι ενώ το κινητό της πεθαίνει από μπαταρία μπροστά από κάποιο στολισμένο τζάκι, η ηρωίδα μας συναντάει τον πρώτο της έρωτα/ έναν θλιμμένο χήρο που μεγαλώνει μόνος του ένα αξιολάτρευτο κοριτσάκι που ειδικεύεται στις sassy ατάκες. Ας τον πούμε Τομ.

Η Ρεμπέκα (η γκαρνταρόμπα της οποίας αποτελείται από μοβ και πράσινα σετ ζακέτα-φούστα και τακούνια που τη χτυπάνε όταν οδηγεί την καρότσα του μπαμπά της μέσα στο δάσος με τα έλατα) και ο Τομ που είναι ανεμοδαρμένος, αξιόπιστος και δεν μιλάει πολύ, αρχικά μισιούνται. Μπορεί ο Τομ να έχει μια ανταγωνιστική επιχείρηση με χριστουγεννιάτικα δέντρα ή ένα ζαχαροπλαστείο που λέγεται Τommy’s και είναι «η καρδιά της πόλης» γιατί σερβίρει την καλύτερη ζεστή σοκολάτα με μαρσμάλοουζ σε όλη την πολιτεία. Στην πορεία, και ενώ η μικρή τους πόλη ετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα φεστιβάλ με φώτα και πυροτεχνήματα/ μια χριστουγεννιάτικη αγορά με ξύλινα χειροποίητα στολίδια και πουπουλένιους άγιους Βασίληδες, ερωτεύονται και μένουν για πάντα μαζί στην αμερικάνικη επαρχία φτιάχνοντας μαζί τα ροζ καπκέικ της αγάπης τους.

Σώζοντας το οικογενειακό πανδοχείο/ πριγκίπισσα σε κάστρο στη Σκωτία   Facebook Twitter
Στην ταινία «Ένα κάστρο για τα Χριστούγεννα», η συγγραφέας μπεστ-σέλερ Sophie Brown (Brooke Shields) συναντά τον Myles (Cary Elwes), έναν δούκα με ένα κάστρο στη Σκωτία. Φωτ.: Mark Mainz/Netflix

Σενάριο δεύτερο: Η Ρεμπέκα είναι 35, έχει πλούσια ίσια μαλλιά και είναι πάρα πολύ επιτυχημένη ως συγγραφέας ή ξεναγός σε κάποια εχθρική αμερικάνικη μεγαλούπολη όταν αποφασίζει να πάει στην Ευρώπη για τα Χριστούγεννα γιατί, όπως εξηγεί και στην ατζέντισσά της στο τηλέφωνο, «χρειάζεται μια αλλαγή μετά το διαζύγιο». Βρίσκεται σε ένα χαριτωμένο χωριό στα Χάιλαντς της Σκωτίας/ στη Ρώμη/ σε κάποια φαντασιακή χώρα που ονομάζεται Μονρόβια/ Σεγκόβια. Η Ρεμπέκα είναι πολύ μπερδεμένη από το πανάρχαιο σύστημα θέρμανσης (ενίοτε και από την αποχέτευση) στο σκωτσέζικο κάστρο που μένει, αλλά γοητευμένη από την τοπική χριστουγεννιάτικη αγορά και τη χαριτωμένη προφορά των ντόπιων που την αγκαλιάζουν γλυκά στην ευρωπαϊκή αγκαλιά τους.

Εκεί γνωρίζει τον Τόμας, έναν ντόπιο λόρδο/ πρίγκιπα με καταπιεσμένα συναισθήματα και sidekick κάποια ψυχρή νταντά/ οικονόμο με ξανθό κότσο. Οι δύο τους θα συνεφέρουν το κάστρο/ την έπαυλη στην Τοσκάνη και θα αναστήσουν το ταλαιπωρημένο γενεαλογικό δέντρο του γαλαζοαίματου πρίγκιπα ενώνοντας για πάντα τον παλιό και τον νέο κόσμo με ένα αγνό φιλί. Γιατί αν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται ποτέ σε αυτές τις ταινίες είναι το σεξ. Οι πρωταγωνιστές μας περνούν υπέροχα πίνοντας ζεστή σοκολάτα, πλέκοντας και κάνοντας βόλτες στο δάσος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ Όλες οι κλασικές άλλες και πιο οι ανορθόδοξες Χριστουγεννιάτικες ταινίες που πρέπει να ξέρεις 

Pulp Fiction / Κλασικές και ανορθόδοξες χριστουγεννιάτικες ταινίες που πρέπει να ξέρεις

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος επιχειρεί, μαζί με τον Λουκά Κατσίκα, μια αναδρομή στις ταινίες με θέμα ή φόντο τα Χριστούγεννα και σχολιάζει πώς αυτά απεικονίζονται στη μεγάλη οθόνη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ