ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ενεργειακές Κοινότητες: Πώς γίνεσαι αυτοπαραγωγός και καταναλωτής φθηνής και πράσινης ενέργειας;

Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης; Facebook Twitter
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι συνεταιρισμοί στους οποίους μπορούν να ενταχθούν πολίτες, συλλογικότητες, δήμοι αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/SOOC/LIFO
0

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ μέλη του Υπερίωνα, η LiFO ξετυλίγει το μπλεγμένο κουβάρι του πολύπλοκου ενεργειακού τοπίου, φωτίζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι πολίτες να γίνουν αυτοπαραγωγοί και καταναλωτές φθηνής και πράσινης ενέργειας.

Ας δούμε, λοιπόν, τι προτείνουν για να βγουν οι καταναλωτές από τον λαβύρινθο των υψηλών και μεταβαλλόμενων χρεώσεων που επικρατούν στην αγορά ενέργειας αλλά και πώς η κυβέρνηση βοηθάει, ή όχι, το μοντέλο της ενεργειακής αυτονομίας των πολιτών.

Ποιο είναι το νέο κεφάλαιο που ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους, ποιες είναι οι απίθανες στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα.

Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας

Για τους συνομιλητές μας, η αυτοπαραγωγή μέσα από μια ενεργειακή κοινότητα συμπυκνώνει το κυρίαρχο νόημα της ενεργειακής δημοκρατίας: δηλαδή το δικαίωμα των πολιτών να παρεμβαίνουν στη δαιδαλώδη ενεργειακή αγορά και να γίνονται συμμέτοχοι στην ενεργειακή μετάβαση που επιχειρεί η Ευρώπη με όρους δικαιοσύνης και προστασίας των αδύναμων πολιτών.

Μια μετάβαση η οποία θα μας οδηγήσει σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, χωρίς εκπομπές άνθρακα σε όλους τους τομείς, από τη βιομηχανία και την ενέργεια έως τις μεταφορές και τη γεωργία.

Συναντήσαμε τον Τάκη Γρηγορίου, πρόεδρο της ενεργειακής κοινότητας «Υπερίων», τον Χρήστο Βρεττό, αντιπρόεδρο, και τον Δημήτρη Κοκκινάκη μέλος της ίδιας ενεργειακής κοινότητας ένα ηλιόλουστο πρωινό. Ο ήλιος, άλλωστε, είναι η κινητήριος δύναμη του Υπερίωνα, όπως προδίδει και το μυθικό του όνομα.

Το φθηνό ρεύμα από καθαρή ενέργεια για τα 128 μέλη του Υπερίωνα θα παράγεται από έναν φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 500KW που κατασκευάζεται στη Στυμφαλία Κορινθίας.

Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης; Facebook Twitter
Αυτό είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο του Υπερίωνα στην Κορινθία, ισχύος 499kW.

Η δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων εδραιώθηκε θεσμικά το 2018 μέσα από μια δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκή Επιτροπής με τον τίτλο  «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους».

Εν όψει των κοσμογονικών αλλαγών που έφερνε η στροφή της Ευρώπης στις καθαρές μορφές ενέργειας, τα μέτρα αυτά στόχευσαν, εκτός των άλλων, στην ομαλή προσαρμογή των πολιτών στη νέα πραγματικότητα στην οποία οδεύει η Ευρώπη, στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας και στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο ενεργειακό σύστημα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν ακόμα και τη δική τους ενέργεια.

Οι ενεργειακές κοινότητες, λοιπόν, είναι συνεταιρισμοί στους οποίους μπορούν να ενταχθούν πολίτες, συλλογικότητες, δήμοι αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας δύο επιλογές: να παράγουν ενέργεια από κάποια συλλογικό έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες ή να πωλούν την ενέργεια που παράγουν στο ηλεκτρικό σύστημα.

Ακόμη όμως και η εμπορική χρήση της ενέργειας που θα παρήγε ένα συλλογικό έργο ΑΠΕ θα  εξυπηρετούσε πρωτίστως την ανάγκη του συμμετοχικού ρόλου των πολιτών στην αγορά ενέργειας, έχοντας μια κοινωφελή στόχευση.

Από την την πώληση της ενέργειας θα ωφελούνταν μικρές επιχειρήσεις, πιθανότατα δήμοι, συλλογικότητες, πολίτες και δημόσιοι φορείς όπως τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας ένα μερίδιο με ανταγωνιστικές τιμές σε μια αγορά όπου κυριαρχεί ένα ολιγοπώλιο ισχυρών ομίλων.

Η ενεργειακή αυτονομία και ο Υπερίων

Ο Υπερίων είναι μια ενεργειακή κοινότητα που δημιουργήθηκε για να παράγει ενέργεια αποκλειστικά για ιδιοκατανάλωση. Τα 128 μέλη, που είναι φυσικά πρόσωπα, μικρές επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμμετείχαν, το καθένα με το δικό του βαλάντιο, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού, της επιχείρησης, της οργάνωσής ή της συλλογικότητας που εκπροσωπείται στην ενεργειακή κοινότητα.

Τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας θα καλύψουν, επίσης με τη δική τους συμμετοχή, τις ενεργειακές ανάγκες εννέα ευάλωτων νοικοκυριών και δύο συλλογικοτήτων: της κοινωνικής κουζίνας Mano Aperta και του Anasa Cultural Center, ενός χώρου αφρικανικής τέχνης. Τα ευάλωτα νοικοκυριά βρίσκονται στους δήμους Κερατσινίου/ Δραπετσώνας και Χαλανδρίου και η επιλογή τους έγινε με υπόδειξη των αντίστοιχων δήμων. Η ένταξη των ευάλωτων ομάδων υπάρχει ως προϋπόθεση και στη νομοθεσία, εφόσον συμφωνήσουν όλα τα μέλη της κοινότητας, ενώ μπορεί να καλυφθεί και με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η σύσταση της ενεργειακής κοινότητας ξεκίνησε το 2020. Οι σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες της αδειοδότησης ολοκληρώθηκαν πριν από μερικούς μήνες και τα μέλη της θα παράγουν τη δική τους ενέργεια το προσεχές διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός, ο οποίος κόστισε 355.000 ευρώ.

Ο Υπερίων θα τροφοδοτήσει τα μέλη του με ενέργεια, χρησιμοποιώντας το μοντέλο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering).

Τι σημαίνει αυτό; Τα μέλη της κοινότητας θα μπορούν να μηδενίζουν τους λογαριασμούς τους, συμψηφίζοντας την ενέργεια που καταναλώνουν από το ηλεκτρικό δίκτυο με την ενέργεια που παράγεται από τον δικό τους φωτοβολταϊκό σταθμό.

Η ενέργεια που θα παράγει ο Υπερίων, όπως και κάθε ενεργειακή κοινότητα που δημιουργήθηκε για να βάλει στο παιχνίδι της ενεργειακής αυτονομίας τους πολίτες, δεν θα πωλείται. Θα ιδιοκαταναλώνεται, υπηρετώντας, όπως μας λένε τα μέλης της, την αναγκαιότητα της δίκαιης μετάβασης προς το νέο πράσινο ενεργειακό τοπίο και προστατεύοντας τα νοικοκυριά και τις συλλογικότητες της κοινότητας από τις έντονες μεταβολές των τιμών στην ενέργεια αλλά και την ενεργειακή φτώχεια.

Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης; Facebook Twitter
«Αν και η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος, θεσπίζοντας μια νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες πριν ακόμη εκδοθεί η κοινοτική οδηγία, ο νόμος αυτός άφηνε κάποια παραθυράκια για να τον εκμεταλλευτούν  έμπειροι παίκτες στην αγορά ενέργειας», λέει ο Τάκης Γρηγορίου, πρόεδρος της ενεργειακής κοινότητας «Υπερίων». Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/SOOC/LIFO

«Nerds» του περιβάλλοντος

Αυτή η στόχευση διαπνέει τον Υπερίωνα και τον πυρήνα των ατόμων που ξεκίνησαν τη σύσταση της κοινότητας το 2020, καθώς όλοι τους κινούνταν σε περιβάλλοντα που σχετίζονταν με την ενέργεια, την κλιματική κρίση και την ανεύρεση βιώσιμων διεξόδων προσαρμογής στα δεδομένα της νέας κλιματικής πραγματικότητας.

«Οι ρίζες του Υπεριώνα βρίσκονται σε μια ομάδα ανθρώπων που την προηγούμενη δεκαετία δραστηριοποιούνταν σε θέματα ενεργειακής δημοκρατίας, προσπαθώντας να γίνει πράξη ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή να φτιαχτεί ένας νόμος για ενεργειακούς συνεταιρισμούς», λέει ο Τ. Γρηγορίου, ο οποίος από το 2008 έως το 2021  ήταν υπεύθυνος εκστρατείας του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace για την ενέργεια και το κλίμα. 

«Η πρωτοβουλία να συσταθεί ο Υπερίωνας ξεκίνησε από μια πιο πυρηνική ομάδα στην οποία ήμασταν όλοι nerds με το περιβάλλον», παραδέχεται ο Χρήστος Βρεττός, που κι αυτός έχει άμεση σχέση με την προώθηση της ενεργειακής χειραφέτησης των πολιτών.

Εργάζεται για τη REScoop.eu, την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών, καθώς και για την Electra Energy Cooperative,  μια οργάνωση που προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Στη συνέχεια, όταν ο Υπερίων μεγάλωσε και αύξησε τα μέλη του, η ανθρωπογεωγραφία άλλαξε, όπως λέει: «Τώρα πια είμαστε 128 μέλη και έχουμε λογιστές, φοιτητές, καλλιτέχνες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες».  

Για τον Δ. Κοκκινάκη αυτή η ετερόκλητη συμμαχία του Υπερίωνα είναι που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Είναι συνιδρυτής του Impact Hub Athens, μέλους του Υπερίωνα. Πρόκειται για έναν συνεργατικό χώρο (co-working space) που προωθεί συνεργασίες και υλοποιεί ιδέες κοινωνικής και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

«Στη γενική συνέλευση των μελών βλέπει κανείς πώς αυτό το το ετερόκλητο κοινό ενδιαφέρεται κοινωνικά και πολιτικά για τον τρόπο που ηλεκτροδοτούμαστε τελικά. Ετσι, μπορείς να δεις κόσμο που είναι πιο ψαγμένος, πιστεύει στη δίκαιη παραγωγή ρεύματος, και άλλους που ανυπομονούν να δουν τι θα γίνει με τους λογαριασμός τους και πώς αυτοί θα μηδενιστούν», λέει.

Όλοι αυτοί μαζί όμως, αναφέρει ο Δ. Κοκκινάκης, επικοινωνούν σε μια κοινή βάση και τελικά «είναι και πολύ ωραίο και σημαντικό το ότι όλοι καταλαβαίνουμε λίγο τη ρίζα των πραγμάτων πιο συνολικά. Γιατί δεν είναι απλώς ότι ανοίγουμε τον διακόπτη και έχουμε φθηνό ρεύμα. Όλο αυτό έχει να κάνει και με την αντίληψη σχετικά με το πόσο ρεύμα χρειαζόμαστε, τι καίμε, από πού έρχεται, αλλά και με το αν, γιατί και πώς οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να γίνουν ένα κυρίαρχο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο που παράγει καθαρή ενέργεια», αναφέρει.

Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης; Facebook Twitter
«Ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος αν μια ενεργειακή κοινότητα είναι μαϊμού είναι να δει αν το έργο ΑΠΕ που έχει κατασκευάσει προορίζεται για πώληση ή για ιδιοκατανάλωση», λέει ο Χρήστος Βρεττός, αντιπρόεδρος της ενεργειακής κοινότητας «Υπερίων». Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/SOOC/LIFO

Οι ενεργειακές κοινότητες-μαϊμού

Το 2018 θεσμοθετείται στην Ελλάδα ο πρώτος νόμος που αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του εκδίδονται το 2019 και τότε γίνεται το μεγάλο μπαμ.  

Συστήνονται εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες – πολλές από αυτές δεν δημιουργήθηκαν από πολίτες που ήθελαν να παραγάγουν καθαρή ενέργεια για αυτοκατανάλωση, ούτε βέβαια από συνεταιρισμούς συλλογικοτήτων ή φορέων που είχαν στο μυαλό τους κάποιον κοινωνικό επιχειρηματικό προσανατολισμό. «Αν και η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος, θεσπίζοντας μια νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες, πριν ακόμη εκδοθεί η κοινοτική οδηγία», λέει ο Τ. Γρηγορίου, «ο νόμος αυτός άφηνε κάποια παραθυράκια, για να τον εκμεταλλευτούν έμπειροι παίκτες στην αγορά ενέργειας. Αυτοί οι επαγγελματίες ήταν εύκολο να κινητοποιηθούν γρήγορα, να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες-μαϊμού, λαμβάνοντας όλα οφέλη και τα προνόμια που τους έδινε ο νόμος. Ξαφνικά, μέσα 1,5-2 χρόνια επισήμως είχαν καταγραφεί πάνω από 1.000 ενεργειακές κοινότητες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν ιδιώτες που έφτιαχναν φωτοβολταϊκά για πώληση ενέργειας και όχι για ιδιοκατανάλωση», λέει.

«Ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος αν μια ενεργειακή κοινότητα είναι μαϊμού ή όχι είναι να δει αν το έργο ΑΠΕ που έχει κατασκευάσει προορίζεται για πώληση ή ιδιοκατανάλωση», θα συμπληρώσει ο Χρ. Βρεττός. «Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι από τις περίπου 1.200 επίσημα καταγεγραμμένες ενεργειακές κοινότητες που υπάρχουν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) γύρω στις 50 κάνουν παραγωγή για ιδιοκατανάλωση. Αυτές είναι οι κοινότητες λαϊκή βάσης, οι οποίες αποτελούνται από νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και συλλογικότητες, ενώ σε κάποιες συμμετέχουν και δήμοι», λέει.

Η κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων έγινε γιατί ο νόμος έδινε ως δέλεαρ πολύ γενναιόδωρες ταρίφες για την πώληση του ρεύματος αλλά και προτεραιότητα στη σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό δίκτυο με τη λογική ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτές γινόταν με όρους κοινωνικής ωφέλειας. Ωστόσο στήθηκαν ενεργειακές κοινότητες-μούφες για να πάρουν την εγγυημένη «κλειδωμένη» πολύ υψηλή τιμή πώλησης και να πάρουν γρήγορη σύνδεση στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Green Tank, ένας φορέας μιας ελληνικής μη κερδοσκοπικής δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον, η συνολική ισχύς συνδεδεμένων έργων από ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα είναι 1,178 ΜW. Από αυτά, συντριπτικά το μεγαλύτερο τμήμα (1,164 ΜW) προέρχεται από εμπορικά έργα. Από την άλλη πλευρά, αναφέρει, ότι η ισχύς που αντιστοιχεί σε έργα ενεργειακών κοινοτήτων αυτοπαραγωγής ανέρχεται μόλις στα 14 MW.  

Για τον Τ. Γρηγορίου, όπως και για τον πυρήνα των ανθρώπων που ξεκίνησαν την προσπάθεια,  θέλουν ο Υπερίων να είναι ένα case study και για άλλους. «Αρκετά χρόνια πριν γίνει ο νόμος, μιλούσαμε για τα οφέλη των ενεργειακών συνεταιρισμών και ήταν λογικό να είμαστε από τους πρώτους που θέλαμε να το κάνουμε πράξη, όχι όμως μόνο για εμάς. Θέλουμε να διοχετεύσουμε αυτήν τη γνώση και σε άλλες προσπάθειες, σε άλλες τοπικές κοινότητες που θα επιχειρήσουν να ιδρύσουν μια ενεργειακή κοινότητα. Βλέπουμε τον ρόλο μας ως αρωγό της ενεργειακής δημοκρατίας. Δεν κάναμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο μόνο για τις ανάγκες μας και τελειώσαμε. Θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την εμπειρία μας», λέει.

Ένα κρίσιμο ζήτημα που θέτουν τα τρία ιδρυτικά μέλη της κοινότητας είναι η αναγκαιότητα της ένταξης όσο το δυνατό περισσότερων ευάλωτων νοικοκυριών στις ενεργειακές κοινότητες. Κατά την άποψή τους, το χαμηλό εισόδημα δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για την ένταξή τους σε μια τέτοια κοινότητα: «Θα πρέπει να μπορεί η κοινότητα να διαλέξει την ευαλωτότητα την οποία θέλει να εντάξει στους κόλπους της. Μπορεί να είναι μια οικογένεια ΑμεΑ, μετανάστες ή κάποιοι αποφυλακισθέντες. Υπάρχουν πολλά κριτήρια, δεν είναι μόνο το εισόδημα», λέει ο Δ. Κοκκινάκης.

Μέσα από το έργο Συν-Ενέργεια που τρέχει το Impact Hub Athens και της Electra Energy με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποσοδάκη δημιουργείται μια εργαλειοθήκη για να διευκολύνει τη συμπερίληψη ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών σε έργα ενεργειακών κοινοτήτων, απαντώντας στους παραπάνω προβληματισμούς.

Πρόκειται για προβληματισμούς, οι οποίοι στο μέλλον θα εντείνονται, καθώς το ενδιαφέρον για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων βαίνει αυξανόμενο. 

Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση φαίνεται να οδηγεί ολοένα περισσότερους πολίτες ή ομάδες πολιτών στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίοι θέλουν να απεμπλακούν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ενέργειας. Το Green Tank αναφέρει ότι η δυναμική των έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες είναι μεγάλη. Καταγράφει ότι κατά τη διάρκεια του 2023 κατατέθηκαν 377 νέες αιτήσεις έργων από ενεργειακές κοινότητες που στοχεύουν στην  αυτοκατανάλωση, δηλαδή την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μελών της, ενώ οι νέες αιτήσεις για εμπορικά έργα ήταν μόλις 4.

Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης; Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Κοκκινάκης είναι συνιδρυτής του Impact Hub Athens το οποίο είναι μέλος του Υπερίωνα. Ένας συνεργατικός χώρος (co-working space) που προωθεί συνεργασίες και υλοποιεί ιδέες κοινωνικής και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/SOOC/LIFO

Τι γίνεται με τους αρνητικούς λογαριασμούς

Ένα από τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες σήμερα οι ενεργειακές κοινότητες είναι ότι ακόμη δεν λαμβάνουν αρνητικούς λογαριασμούς από τους παρόχους της ενέργειας. 

Με το μοντέλο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού όπως ήδη αναφέρθηκε, οι πολίτες και οι συλλογικότητες ή οι δήμοι που συμμετέχουν σε μια ενεργειακή κοινότητα  μπορούν ουσιαστικά να μηδενίσουν τους λογαριασμούς τους. Η ενέργεια που καταναλώνουν συμψηφίζεται με το μερίδιο της παραγόμενης ενέργειας που έχει ο καθένας, από το συλλογικό έργο ΑΠΕ που έχει εγκαταστήσει η κοινότητα.

Όταν η κοινότητα μπει στο ηλεκτρικό δίκτυο, κάνει μια σύμβαση με έναν πάροχο ενέργειας, όπως όλα τα νοικοκυριά ή οι επιχειρήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, παίρνει τα στοιχεία που δείχνουν πόση ενέργεια έχει παραγάγει το φωτοβολταϊκό πάρκο μιας κοινότητας ή από οποιοδήποτε άλλο έργο ΑΠΕ αυτή διαθέτει, τα δίνει στον πάροχο κι αυτός πρέπει να επιμερίσει τι αντιστοιχεί στο κάθε μέλος, κάνοντας τον συμψηφισμό μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας. Αυτό όμως μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει, τέσσερα χρόνια μετά την ενεργοποίηση του νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες. 

Πρόσφατα η ΕΚΠΟΙΖΩ, μαζί με την οργάνωση Electra Energy, έκαναν παρέμβαση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας την παρέμβασή του. Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, μια κρίσιμη μάζα 2.500 χιλιάδων ανθρώπων, τα μέλη αυτών των ενεργειακών κοινοτήτων που είναι κυρίως νοικοκυριά, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. «Έχουν χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την κατασκευή των έργων ΑΠΕ, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους με ποσά που κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 2.500-5.000 ευρώ.

Παρότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρέλθει δύο και τρία έτη από την αρχική επένδυση, τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των λογαριασμών δεν αποδίδονται, ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία της απόσβεσης της επένδυσης. Αντίθετα, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να πληρώνουν λογαριασμούς ενέργειας», λένε.

Απειλείται η βιωσιμότητα των ενεργειακών κοινοτήτων

Οι δύο οργανώσεις υποστηρίζουν ακόμη ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας στις ενεργειακές κοινότητες: «Καθ’ ότι τα έργα συμψηφισμού είναι μη εμπορικά, τα κεφάλαια για την κάλυψη των υψηλών εξόδων συντήρησης των έργων και λειτουργίας της ενεργειακής κοινότητας προέρχονται σε πολλές περιπτώσεις από συνδρομές των μελών τους, οι οποίες αποτελούν τμήμα του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από τη μείωση των λογαριασμών», λένε. Επειδή ακριβώς «στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται ο συμψηφισμός, τα μέλη αδυνατούν να καταβάλουν τις συνδρομές, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές κοινότητες να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας».

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι ψάχνουν, σε συνεργασία με τους παρόχους, την τεχνική λύση που απαιτείται για την έκδοση των λογαριασμών αυτών αλλά και το ποιος θα επωμιστεί το έξτρα κόστος της τεχνικής αυτής διαδικασίας, γιατί αυτό ακόμα δεν έχει διασαφηνιστεί: «Υπάρχει ένα κόστος σε αυτή την ενδιάμεση ιστορία που ψάχνουν και οι πάροχοι και εμείς για το ποιός θα το επιβαρυνθεί, αλλά και τεχνικές δυσκολίες, που γίνονται προσπάθειες να λυθούν», ανέφεραν στη LiFO από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μια καλή αρχή, αλλά όχι ένα success story

Όπως λέει στη LiFO o Χρ. Βρεττός, πριν από μερικές μέρες εκδόθηκαν οι δύο πρώτοι αρνητικοί λογαριασμοί  από την αρχή της σύστασης των ενεργειακών κοινοτήτων. Πρόκειται για τους λογαριασμούς ενός νοικοκυριού και μιας ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) που είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας «ΚΟΙΝΕΡΓΕΙΑ» η οποία βρίσκεται στα Ιωάννινα. 

Για εκείνον, οι πρώτοι αυτοί λογαριασμοί «είναι μια εξέλιξη που αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ενεργειακή δημοκρατία στην Ελλάδα». Υποστηρίζει ότι «αυτή η θετική έκβαση προέκυψε ως αποτέλεσμα της συντονισμένης πίεσης που ασκήσαμε προς τον υπουργείο Περιβάλλοντος, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τους παρόχους». 

Όπως λέει, σίγουρα «γιορτάζουμε αυτό το success story, αλλά ο αγώνας δεν τελειώνει. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως όλοι οι πάροχοι, σε όλα τα έργα συμψηφισμού ενεργειακών κοινοτήτων, θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τον συμψηφισμό σωστά, εμπρόθεσμα και διαφανώς. Οπότε τα αιτήματά μας παραμένουν».

Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης; Facebook Twitter
Οι πρώτοι αρνητικοί λογαριασμοί από συστάσεως των ενεργειακών κοινοτήτων. Πρόκειται για τους λογαριασμούς ενός νοικοκυριού και μιας ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) που είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας «ΚΟΙΝΕΡΓΕΙΑ» η οποία βρίσκεται στα Ιωάννινα. 
Ενεργειακές Κοινότητες: είναι ο μίτος στο λαβύρινθο της ενεργειακής κρίσης; Facebook Twitter

To netbilling, το πρόγραμμα «Απόλλων» και οι ενεργειακές κοινότητες που θα συστήσουν οι δήμοι

Ο νόμος για το net metering  προβλέπει ότι τα μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας πρέπει να παράγουν αυτό που καταναλώνουν. H παραγόμενη ενέργεια δεν πωλείται αλλά συμψηφίζεται με την καταναλισκόμενη και ο χρήστης πληρώνει μόνο τη διαφορά στην περίπτωση που καταναλώσει περισσότερη απ' όση παράγει ή δεν πληρώνει τίποτα στην περίπτωση που παράγει όση καταναλώνει ή περισσότερη. Στην περίπτωση παραγωγής περισσότερης ενέργειας από από αυτήν που έχει καταναλωθεί, το πλεόνασμα μεταφέρεται από εκκαθαριστικό σε εκκαθαριστικό για μία τριετία. Στην τριετία θα γίνεται μια τελική καταμέτρηση και αν υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας, τότε θα χάνεται. Με τη νέα τριετία μηδενίζει το κοντέρ και επανεκκινεί.

Η κυβέρνηση, με τον νόμο 5037/2023, προχώρησε στην ενσωμάτωση δύο ευρωπαϊκών οδηγιών, θεσπίζοντας δύο νέες μορφές ενεργειακών κοινοτήτων, τις κοινότητες ανανεώσιμων πηγών και τις ενεργειακές κοινότητες πολιτών. Έτσι περιόρισε την εφαρμογή  του net-metering στα έργα αυτοπαραγωγής και εισήγαγε έναν νέο τρόπο συμψηφισμού, τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, το net billing, που γίνεται στη βάση της αξίας της παραγόμενης - καταναλισκόμενης ενέργειας.

Με το net billing ουσιαστικά συμψηφίζετα η αξία και όχι το πλήθος κιλοβατωρών, όπως γίνεται με το net metering. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το net metering πιθανότατα θα σταματήσει να ισχύει και για τις ενεργειακές κοινότητες που θα μπαίνουν εφεξής το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς, όπως λένε, «είναι μια απαίτηση της Κομισιόν, η οποία προκρίνει τον ταυτοχρονισμό».

«Το net metering ακουγόταν ως μια καλή ιδέα, όταν  η τιμή κιλοβατώρας τη μέρας ήταν ενιαία με της νύχτας ή παρόμοια», υποστηρίζουν  

«Τώρα πια, που έχουμε φουλάρει από ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά είναι πια τόσο πολλά και παράγουν τόση ενέργεια, το μεσημέρι η χρηματιστηριακή της τιμή πέφτει ή συχνά μηδενίζεται. Δεν έχει νόημα να κάνεις net metering, να πουλάς ενέργεια στο σύστημα, όταν η τιμή είναι μηδενική, και στη συνέχεια να γίνεται συμψηφισμός με το ρεύμα της νύχτας που είναι πανάκριβο. Αυτός που το κάνει έχει ένα προνόμιο έναντι των άλλων. Και όσοι πήραν το προνόμιο, το πήραν. Από δω και μπρος δεν θα το παίρνουν», λένε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Απόλλων» που προβλέπει τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Και αυτό θα λειτουργήσει με το νέο σύστημα του net billing. Στις κοινότητες αυτές θα συμμετέχουν ως μέλη οι δήμοι, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων. 

Με τη δημιουργία αυτών των κοινοτήτων μπαίνουν στο επίκεντρο και οι ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών. Ο στόχος είναι να καλυφθεί μέσω της εγκατάστασης έργων ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι πρόγραμμα τρέχει και υπολογίζουν ότι θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη 2,5 χρόνια από τώρα. 

Προσεχώς, έξυπνοι μετρητές 

«Είμαστε υπέρ του να υπάρχει ο ταυτοχρονισμός, άρα να γίνεται μια έξυπνη διαχείριση της ενέργειας, εφόσον υπάρχει και το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο γι' αυτό», υποστηρίζει ο Χρ. Βρεττός και αναφέρεται στους έξυπνους μετρητές. Μας εξηγεί ότι πρόκειται για τις ψηφιακές συσκευές που θα αντικαταστήσουν τα παλιά αναλογικά ρολόγια της ΔΕΗ, «οι οποίες θα δείχνουν ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας σε πραγματικό χρόνο για να ξέρει ο καθένας να προσαρμόσει την κατανάλωσή του ανάλογα με το πόσο ακριβή ή φθηνή είναι. Αν τώρα έχει κάποιος το δικό του φωτοβολταϊκό στην ταράτσα του ως μέλος της ενεργειακής του κοινότητας, ο έξυπνος μετρητής δείχνει πότε παράγει ενέργεια, οπότε είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος για να καταναλώσει», λέει.

Οι έξυπνοι μετρητές θα φέρουν καινούργια δεδομένα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα από τα οποία είναι και η πρόσβαση σε πιο οικονομική ενέργεια. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει τα παλιά, συμβατικά ρολόγια. Ένας διαγωνισμός που έτρεξε το 2014 ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, καθώς μπλόκαρε από ένα μπαράζ δικαστικών προσφυγών. 

Η κυβέρνηση ξεπάγωσε το έργο το 2021 με νέο διαγωνισμό, ο οποίος σήμερα είναι σε εξέλιξη από τον διαχειριστή του δικτύου, τον ΔΕΔΔΗΕ. Αφορά την εγκατάσταση 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών. Η εγκατάσταση θα είναι σταδιακή και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2030. Στα πολύχρωμα τιμολόγια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το πορτοκαλί είναι αυτό που αφορά την έξυπνη τηλεμέτρηση, δηλαδή τη δυναμική τιμολόγηση στη βάση της τρέχουσας τιμής στην αγορά. Ωστόσο θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος ώστε η πλειοψηφία των νοικοκυριών να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τιμολογίου.

Το πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ενεργειακές κοινότητες είναι η αδυναμία σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο. Ο ηλεκτρικός χώρος έχει πεπερασμένα όρια και σήμερα πολλά έργα ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων βρίσκονται σε ουρά αναμονής: «Το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη», λέει ο Τ. Γρηγορίου. Υποστηρίζει ότι «η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα απαρχαιωμένο δίκτυο, φτιαγμένο να εξυπηρετεί εργοστάσιο παραγωγής άνθρακα, κυρίως λιγνίτη. Ξαφνικά τα τελευταία δέκα  χρόνια μπήκαν πολλές ΑΠΕ, διάσπαρτες. Το δίκτυο δεν ήταν φτιαγμένο με αυτήν τη φιλοσοφία, οπότε θα πρέπει να αναβαθμιστεί», εξηγεί. Και προσθέτει: «Το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον προχωρήσουν οι επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου που είναι και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Με αυτά θα είναι εφικτό, την ώρα που παράγεται πολλή ενέργεια, να αποθηκεύεται και να εγχέεται στο δίκτυο αργότερα, το απόγευμα, μετά τις ώρες αιχμής». Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι «όλα αυτά δεν προχωράνε γρήγορα», σημειώνει.

Για το ζήτημα το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συστήσει μια επιτροπή μελέτης από μέλη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία συμμετέχουν και καθηγητές του Πολυτεχνείου που ψάχνουν τις λύσεις μέσω των οποίων θα αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος. Η επιτροπή αυτή έχει έναν ορίζοντα εργασίας δύο ετών, όπως είπαν στη LiFO από το ΥΠΕΝ, οπότε δεν είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί άμεσα.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι ο ηλεκτρικός χώρος για τις ενεργειακές κοινότητες των δήμων είναι κλειδωμένος. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως υποστηρίζει, που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία των κοινοτήτων αυτών ώριμα έργα ΑΠΕ τα οποία ήδη έχουν πάρει έγκριση, οριστική προσφορά σύνδεσης, όπως λέγεται, δηλαδή έχουν δεσμευμένο ηλεκτρικό χώρο. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε, εκτός από τη μελέτη των προφίλ κατανάλωσης, να διερευνήσουμε τις διαθέσιμες εκτάσεις για την ανάπτυξη των σταθμών και την αναζήτηση διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου που αυτήν τη στιγμή είναι σε έλλειψη», έχουν πει από το υπουργείο. Το γεγονός αυτό θα πήγαινε ακόμη πιο πίσω τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους.

Τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας «Υπερίων» πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια οι ενεργειακές κοινότητες θα γνωρίσουν αλματώδη ανάπτυξη. Υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι η δημιουργία τους είναι και υποχρέωση της χώρας μέσα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει θεσπίσει η Ευρώπη, οι οποίες εντάθηκαν λόγω και της σταδιακής απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέσω του σχεδίου «REPowerEU».

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Οι υποχρέωση των δήμων να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες καθίσταται υποχρεωτική.

Το στοίχημα να μη μείνουν στο περιθώριο οι ευάλωτοι πολίτες, παγιδευμένοι στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και όλα τα νοικοκυριά να επωφεληθούν για να έχουν πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι μεγάλο. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα όχημα προς αυτή την κατεύθυνση και μένει να φανεί αν ο νέος νόμος θα ανοίξει τον δρόμο σ' αυτό το όχημα ή θα του βάλει πρόσθετα εμπόδια.

 
Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στους Φούρνους Ικαρίας η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα της νησιωτικής Ελλάδας

Ελλάδα / Στους Φούρνους Ικαρίας η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα της νησιωτικής Ελλάδας

Στόχος είναι να αναδειχθεί σε αυτάρκες και αυτόνομο ενεργειακά νησί, με την εφαρμογή επιτυχημένων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο καλά τα πάει η χώρα μας με τη βιωσιμότητα;

Good Business Directory Vol.4 / Πόσο καλά τα πάει η Ελλάδα με τη βιωσιμότητα;

Δείκτες, γραφήματα και έρευνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως η Ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει ακόμα δρόμο για να πετύχει τους στόχους της για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, το καταναλωτικό footprint, την κυκλικότητα και την ανακύκλωση.
THE LIFO TEAM
Μηλιά: Ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός των Χανίων έγινε πρότυπο οικοτουρισμού

Ταξίδια / Μηλιά: Ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός των Χανίων έγινε πρότυπο οικοτουρισμού

Πριν από τριάντα χρόνια και έπειτα από εργασίες ετών στο οικοσύστημά της, η Μηλιά φιλοξένησε τους πρώτους της επισκέπτες δίχως να έχει ρεύμα και πολλές ανέσεις. Πλέον είναι αυτόνομη ενεργειακά, απευθύνεται σε φυσιολάτρες και όχι μόνο, την αγαπούν οι περιπατητές, ο ξένος Τύπος αλλά και εκείνοι που οδηγούν μία ώρα και κάτι μόνο και μόνο για να φάνε στο εστιατόριό της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ