Εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα, αυτή η πικρή ιστορία

Εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα, αυτή η πικρή ιστορία Facebook Twitter
Τα πράγματα είναι συχνά δύσκολα αν είσαι γυναίκα στον χώρο εργασίας στην Ελλάδα. Εάν είσαι και μητέρα, γίνονται σχεδόν ασφυκτικά.
0


ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΕΝΑ EMAIL.
Της ανακοίνωσαν πως όταν επέστρεφε από την άδεια λοχείας στο «πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τμήματός της», τα καθήκοντά της θα είχαν πια αλλάξει. Με πλάγιο τρόπο της εξηγούσαν πως τον ρόλο της θα αναλάμβανε ένας 25χρονος συνάδελφός της με ελάχιστη εμπειρία (γνωστός και ως το «βύσμα του γραφείου») και πως θα ήταν πλέον βοηθός του. «Δηλαδή θα γυρίσω πίσω, θα είμαι υπάλληλος αυτού του τύπου και θα κάνω και όλη τη δουλειά του», μου είπε κλαίγοντας στο τηλέφωνο.

Μια άλλη φίλη γύρισε από την άδεια λοχείας, για να βρει πως πλέον έκανε περίπου μια άλλη δουλειά. Ο τίτλος είχε μείνει ίδιος, αλλά η δουλειά της είχε πλέον αλλάξει σε κάτι «ελαφρύτερο» γιατί «θα δυσκολεύεσαι, μωρέ, με το μωρό και δεν θέλουμε να έχεις έξτρα κόπο στο κεφάλι σου». Και οι δύο έχουν πάνω από ένα μεταπτυχιακό και εργάζονται σε υποτιθέμενα προοδευτικούς εργασιακούς χώρους, στους οποίους πολύς κόσμος διεκδικεί να δουλέψει.

H αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας για τη μητέρα είναι πως κατά βάση ασχολείται με τα παιδιά της. Κανείς φυσικά δεν πρόκειται να σου το παραδεχτεί, αλλά όλοι θεωρούν αυτομάτως ότι θα είσαι λιγότερο αφοσιωμένη στη δουλειά σου.

Μια τρίτη φίλη πήγε σε συνέντευξη για υψηλή θέση σε φορέα της κοινωνίας των πολιτών. Τη ρώτησαν αν σκοπεύει να κάνει παιδί, κάτι το οποίο είναι πλέον και παράνομο. Δεν απάντησε. Η ειρωνεία, βέβαια, ήταν πως η υποψήφια που κέρδισε τελικά τη συγκεκριμένη θέση έμεινε έγκυος δύο μήνες μετά την πρόσληψη και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λίγους μήνες μετά τον τοκετό.

Αυτές και μια σειρά από άλλες ιστορίες μού ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας την αρθρογραφία για το «υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» (μόνο σε μένα θύμισε το Υπουργείο της Αγάπης στο «Μεγάλο Αδελφό» του Όργουελ αυτή η ονομασία;), το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, και στην «προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα σε σύνολο 146 χωρών βρίσκεται στο νούμερο 100 στο Global Gender Gap Index του World Economic Forum. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικείας συμμετοχής στην εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι τελευταία στο Gender Equality Index for EU countries της EIGE που μετράει την πρόοδο των χωρών της Ε.Ε. στον τομέα της ισότητας. Ένα από τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι πως στην Ελλάδα τις δουλειές του σπιτιού τις κάνει συνήθως η γυναίκα, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που κρατά τις γυναίκες πίσω εργασιακά.

Τα πράγματα είναι συχνά δύσκολα αν είσαι γυναίκα στον χώρο εργασίας στην Ελλάδα. Εάν είσαι και μητέρα, γίνονται σχεδόν ασφυκτικά. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει καμία βοήθεια ή στήριξη για τους γονείς στην Ελλάδα, ούτε καν αρκετές θέσεις σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς ‒ναι, αυτούς που κλείνουν στις 15:40 (γιατί, ως γνωστόν, ζούμε ακόμα στο 1983 που ο κόσμος δούλευε 8-3 ή υπήρχε κάποια παντοδύναμη γιαγιά που μεγάλωνε τα εγγόνια της)‒, αλλά γιατί η αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας για τη μητέρα είναι πως κατά βάση ασχολείται με τα παιδιά της.

Κανείς φυσικά δεν πρόκειται να σου το παραδεχτεί, αλλά όλοι θεωρούν αυτομάτως ότι θα είσαι λιγότερο αφοσιωμένη στη δουλειά σου. Κανείς δεν θα σου πει πως ένας από τους λόγους που πιθανόν δεν θα πάρεις προαγωγή ή αύξηση ή δεν θα σε σκεφτεί καν κάποιος για μια δουλειά είναι επειδή έγινες μητέρα. Πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνονται καν ότι το κάνουν, είναι κάτι που γίνεται σχεδόν αυτόματα. 

Αν προσθέσει κανείς σε αυτή την εξίσωση και το ανύπαρκτο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στις περισσότερες ελληνικές εταιρείες, καταλαβαίνει κανείς πώς καταλήγουν οι γυναίκες να δουλεύουν από το σπίτι, ή part-time, ή να φτιάχνουν δικές τους επιχειρήσεις. Είναι απλό: συχνά δεν έχουν καμία άλλη επιλογή. Γιατί δεν υπάρχουν γονείς να τις βοηθήσουν, γιατί δεν διαθέτουν 500, 600 ή 700 ευρώ τον μήνα για babysitter ή γιατί δεν αντέχουν άλλο να πιέζονται από χίλιες μεριές και να παριστάνουν τη σούπερ γουμαν-με τα 200 πλοκάμια.

To τρομερό είναι πως κι εδώ ακόμα κερδίζουν οι άντρες. Γιατί ενώ το να γίνεσαι μητέρα είναι συχνά μειονέκτημα στον εργασιακό χώρο, το να γίνεσαι πατέρας μπορεί να είναι και ακριβώς το αντίθετο. Αυτόματα θεωρείσαι «υπεύθυνος», «σοβαρός», «οικογενειάρχης». Αλίμονο.

​​Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10 - Γιατί το δικαίωμα στη μη μητρότητα μας ταράζει τόσο, αλλά δεν θέλουμε και να το αγγίζουμε;

Η Στέγη στη LiFO / Γιατί το δικαίωμα στη μη μητρότητα μας ταράζει, αλλά δεν θέλουμε και να το αγγίζουμε;

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Λούκα, ο συγγραφέας και εργαζόμενος στον τομέα της ψυχικής υγείας Λύο Καλοβυρνάς και η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέας Μαρία Ντούμα συζητούν με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου τις τρομακτικές παραμέτρους της απόπειρας ελέγχου του γυναικείου σώματος στο πλαίσιο σειράς podcasts «Για μια γεωγραφία του γυναικείου σώματος» σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ