Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις Facebook Twitter
Είναι προφανές ότι στις πρόσφατες εκλογές το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περίπου έλεγε «σταθερή κυβέρνηση ή χάος», πέρασε στους ψηφοφόρους. Εικονογράφηση: bianca/LifO
0

ΜΕΤΑ ΤΟ 40,79% ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η ΝΔ μοιάζει να μην έχει αντίπαλο στη διεκδίκηση της εξουσίας και αυτό αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτήν. Θα καταφέρει να το επαναλάβει στις 25 Ιουνίου; Κανείς δεν τη διαβεβαιώνει ότι αυτό το σκορ μπορεί να επαναληφθεί. Είναι προφανές ότι στις πρόσφατες εκλογές το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περίπου έλεγε «σταθερή κυβέρνηση ή χάος», πέρασε στους ψηφοφόρους.

Το επιτελείο του, που μετράει τα πάντα και συμβουλεύεται ειδικούς, γνωρίζει ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που ψήφισαν και σε αυτές τις εκλογές, όπως και το 2019, Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι απαραίτητα ΝΔ. Άλλωστε, από δεξιά έχει καταγράψει κάποιες απώλειες, οι οποίες όμως καλύπτονται από κεντρώους ή ακόμα και κεντροαριστερούς-εκσυγχρονιστές που τον ψήφισαν είτε επειδή δεν ήθελαν να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε επειδή ήθελαν σταθερότητα και να αφήσουν πίσω την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, δηλαδή αυτό που τους έλεγε με το προεκλογικό μήνυμά του.

Η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απομακρύνει κάποιους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως φάνηκε, παρότι είχε υποεκτιμηθεί, το «αντισύριζα ρεύμα» υπάρχει ακόμα στην κοινωνία και συνέβαλε και αυτήν τη φορά στη μεγάλη του νίκη. Μπορεί να ήταν σιωπηλό, αλλά ήταν παρόν.

Αυτοί οι ψηφοφόροι, όμως, δεν είναι δεμένοι στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και πολύ περισσότερο στο άρμα της ΝΔ. Αν έχουν πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επιστρέψει ‒και το ποσοστό που πήρε προς τα εκεί δείχνει‒, μπορεί ένα μέρος τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να ψηφίσει χωρίς αυτόν τον φόβο, με πιο χαλαρά κριτήρια. Η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απομακρύνει κάποιους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως φάνηκε, παρότι είχε υποεκτιμηθεί, το «αντισύριζα ρεύμα» υπάρχει ακόμα στην κοινωνία και συνέβαλε και αυτήν τη φορά στη μεγάλη του νίκη. Μπορεί να ήταν σιωπηλό, αλλά ήταν παρόν. Αρκούσαν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου και το κάλεσμα Τσίπρα στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη για να το πυροδοτήσουν ξανά και να ξυπνήσουν μνήμες από τη βιωμένη εμπειρία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Η χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως «φόβητρου» 

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις Facebook Twitter
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιλαμβάνεται ότι ο αντίπαλός του σε αυτές τις εκλογές δεν είναι πια τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και παρουσιάζει τον Ανδρουλάκη ως «Τσίπρα με γραβάτα». Φωτ.: Eurokinissi

Αυτήν τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις κάλπες βαριά τραυματισμένος, με μεγάλες απώλειες. Με το 20% που πήρε δεν αποτελεί πλέον φόβητρο ώστε να κινητοποιήσει τους μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάποιοι από αυτούς, που ιδεολογικά είναι πιο κοντά στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται να επιλέξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη για να έχουν και την αντιπολίτευση που θέλουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο Ανδρουλάκης πέτυχε την αύξηση του ποσοστού του κόμματός του προσελκύοντας ψηφοφόρους και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, το βοηθάει εξίσου το κλίμα «επιστροφή στην κανονικότητα». 

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιλαμβάνεται ότι ο αντίπαλός του σε αυτές τις εκλογές δεν είναι πια τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό προσπαθεί να διασφαλίσει τους ψηφοφόρους που πήρε στις πρώτες κάλπες και παρουσιάζει τον Ανδρουλάκη ως «Τσίπρα με γραβάτα». Θέλει να πείσει τους αντισύριζα ψηφοφόρους του ότι δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν αυτές τις μέρες και με τη συζήτηση για τα οικονομικά και τη φορολογία

Η κόντρα για τους φόρους

Η ΝΔ, ως οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα, είναι κατά των φόρων, αλλά οι σοσιαλιστές είναι σταθερά υπέρ της φορολόγησης του πλούτου και των εχόντων. Το ΠΑΣΟΚ, παρότι βρέθηκαν κάποια αδιάβαστα στελέχη των οποίων τα λάθη αξιοποίησε επικοινωνιακά η ΝΔ, υπερασπίστηκε την πολιτική του υπέρ της φορολόγησης του πλούτου, χωρίς να κάνει πίσω σε αυτό. Η ΝΔ, ανοίγοντας το θέμα προεκλογικά, όχι μόνο ως οικονομικό ζήτημα, επιχειρεί να κυριαρχήσει και πολιτικά-ιδεολογικά, επιβάλλοντας την ατζέντα της, και το θέμα των φόρων είναι στην ταυτότητά της. Η πολιτική της είναι εναντίον όλων των φόρων και παρουσιάζει ως αντιαναπτυξιακό κάθε φόρο που προτείνεται ακόμα και για τα μεγάλα εισοδήματα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που αναδεικνύει το θέμα της ανισότητας και υπερασπίζεται την ανάγκη φορολόγησης του πλούτου.

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συχνά ότι η κάλπη είναι άδεια και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συχνά ότι η κάλπη είναι άδεια και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτό είναι σωστό, γιατί κανείς δεν ξέρει αν θα κρατήσει το ποσοστό που πήρε και αν θα πετύχει την αυτοδυναμία που θέλει. Ο ίδιος, όμως, πέφτει σε αντίφαση όταν στις ομιλίες του, ενώ μιλάει για την άδεια κάλπη, υποστηρίζει ότι μόνο μια πρόταση υπάρχει για τη διακυβέρνηση της χώρας, η δική τους, και όλοι οι άλλοι αγωνίζονται για τα σκήπτρα της αντιπολίτευσης.

Αν όμως δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης, τότε για κάποιους η ερμηνεία του μηνύματος που στέλνει είναι ότι δεν υπάρχει και διακύβευμα. Επομένως, κάποιοι ίσως ενδιαφερθούν πραγματικά για την επιλογή της αντιπολίτευσης που θέλουν σε αυτές τις εκλογές. Κι εδώ είναι που κινδυνεύει να χάσει ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο η ΝΔ δεν θέλει να ενισχυθεί περαιτέρω, γιατί τότε μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο.

Ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ δεν τον φοβάται, καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι η αντιπολίτευση που έκανε επί τέσσερα χρόνια λειτούργησε υπέρ της και δεν φαίνεται ότι μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Μάλιστα, κάποιοι στη ΝΔ θεωρούν αρνητικό και για τους ίδιους το 20% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί με ένα τόσο χαμηλό ποσοστό δεν μπορεί να αποτελέσει φόβητρο, ώστε να συσπειρωθούν οι δικοί τους ‒ ιδανικά θα τον ήθελαν λίγο πιο ψηλά.  

Το σιωπητήριο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η άδεια κάλπη και οι αντιφάσεις Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κατάρρευση της πρότασής του για κυβέρνηση συνεργασίας με την απλή αναλογική, έχει μείνει χωρίς αφήγημα. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την κατάρρευση της πρότασής του για κυβέρνηση συνεργασίας με την απλή αναλογική, έχει μείνει χωρίς αφήγημα και πηγαίνει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου χωρίς να λέει κάτι συγκεκριμένο για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Αυτό που προτάσσει για την ώρα είναι ένα αίτημα για ανατροπή των συσχετισμών και κατηγορεί το πολιτικό σύστημα και τους ψηφοφόρους ότι δεν ήταν ώριμοι, όπως λέει, να κάνουν δεκτή την πρότασή του για κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής. 

Στο κόμμα του επικρατεί μεγάλη αναταραχή, γι’ αυτό και έχει επιβάλλει σιωπητήριο. Η μειοψηφία, που έχει αποκλειστεί σχεδόν από παντού, σιωπά και περιμένει να μιλήσει μετά τις 25 Ιουνίου, όπως και πολλοί άλλοι. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να συγκρατήσει το ποσοστό που πήρε και ιδανικά να το αυξήσει λίγο. Κρατάει το διμέτωπο γιατί θεωρεί ότι αποδίδει και είναι κάτι που πιστεύει και τον εκφράζει και προτάσσει το ότι μετά τις 25 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι μια αντιπολίτευση-χορηγό, όπως αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Από τα μικρότερα κόμματα, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η πρωτοεμφανιζόμενη συντηρητική «Νίκη» έχουν σοβαρές πιθανότητες να μπουν στη Βουλή.  

Το άρθρο δημοσίευθηκε στην έντυπη LifO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λυγερός: «Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι ιδανικοί αντίπαλοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Οπτική Γωνία / Σταύρος Λυγερός: «Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι ιδανικοί αντίπαλοι για τον Μητσοτάκη»

Μια αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου και οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σταύρο Λυγερό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ