Η άνοδος της ακροδεξιάς τρομάζει την Ευρώπη

Η άνοδος της ακροδεξιάς τρομάζει την Ευρώπη Facebook Twitter
Tα ακροδεξιά κόμματα πλέον συμμετέχουν στην εκτελεστική εξουσία στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, μέχρι πρόσφατα στην Πολωνία και σε κάποιες σκανδιναβικές χώρες, ενώ παλιότερα και στην Ελλάδα. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Οδεύουμε προς μια ακροδεξιά Ευρώπη; Τι πιστεύετε;
Η άνοδος της άκρας δεξιάς είναι μια τάση που παρατηρείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες –αν και με διακυμάνσεις ανά χώρα και εκλογή– στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με πρόσφατες ενδείξεις σημαντικών εκλογικών επιτυχιών στην Ολλανδία, στη Σλοβακία, στην Πορτογαλία. Είναι μια τάση που ενδυναμώθηκε από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 και παρατηρείται σε αρκετές εθνικές εκλογές έκτοτε. Είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε μόνα τους, τα ακροδεξιά κόμματα πλέον συμμετέχουν στην εκτελεστική εξουσία στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, μέχρι πρόσφατα στην Πολωνία και σε κάποιες σκανδιναβικές χώρες, ενώ παλιότερα και στην Ελλάδα.

Μπορεί να μην οδεύουμε σε μια ακροδεξιά Ευρώπη, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών παραμένουν τα δύο πρώτα κόμματα με διαφορά από τις δύο ακροδεξιές ομάδες (Ευρωπαίοι συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές και Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας) και οι ευρωπαϊστές φιλελεύθεροι (Renew Europe) παραμένουν τρίτοι, όμως συγκεντρωτικά οι δύο ακροδεξιές ομάδες βρίσκονται σε άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ενώ σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι βρίσκονται σε πτώση και το Λαϊκό Κόμμα συγκρατεί τις έδρες του 2019 με ισχνή εκλογική άνοδο (δεδομένα Europe Elects Μαρτίου 2024).

Σίγουρα έχουμε λόγους να ανησυχούμε πλέον πολύ σοβαρά για τις συνέπειες της εκλογικής αυτής επιτυχίας τόσο στις ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητες όσο και στον εθνικό κομματικό ανταγωνισμό αλλά και στις κοινωνικές αξίες και νόρμες που εκ των πραγμάτων αλλάζουν.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου στην οποία διείσδυσε η ακροδεξιά, καθώς η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 δημιούργησε ένα παράθυρο πρωτοφανών ευκαιριών τόσο για τους ριζοσπάστες λαϊκιστές όσο και για τους δεξιούς εξτρεμιστές».

— Η ψήφος με αντισυστημικά κριτήρια κερδίζει ανησυχητικά έδαφος. Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο;
Η αποστιγματοποίηση της ψήφου και η εργαλειοποίησή της, που έχουν απτά αποτελέσματα στο περιεχόμενο της πολιτικής της εκτελεστικής εξουσίας και στην ποιότητα της δημοκρατίας. Η περίπτωση της νότιας Ευρώπης είναι ενδεικτική και σοκαριστική ταυτόχρονα: μόλις πενήντα χρόνια μετά τη δημοκρατική μετάβαση, η υποστήριξη ακροδεξιών κομμάτων αυξάνεται σημαντικά. Το πορτογαλικό κόμμα Chega αύξησε τις έδρες του από 1 το 2019 σε 50 το 2024, σε σύνολο 230. Κατεβαίνοντας για πρώτη φορά στην Ισπανία το 2015, το Vox έχει σήμερα 32 έδρες σε σύνολο 350.

cover
Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στην Ελλάδα έχουμε 3 κόμματα που συνολικά λαμβάνουν περίπου 13% και μαζί καλύπτουν όλο το φάσμα της ακροδεξιάς ιδεολογίας: υπερσυντηρητικά-θρησκευτικά, λαϊκιστικά, ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά. Καθώς η μνήμη του αυταρχικού παρελθόντος στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα εξασθενεί και η κληρονομιά της δικτατορίας σταδιακά αποστιγματίζεται, η ακροδεξιά κερδίζει νομιμότητα μεταξύ των ψηφοφόρων, ασπαζόμενη πλέον όχι τόσο τον εξτρεμισμό αλλά τον λαϊκισμό και τον δεξιό ριζοσπαστισμό.

Μπορεί στο σύνολο των αντισυστημικών ψηφοφόρων οι ιδεολόγοι να είναι μειοψηφία σε σχέση με τους ευκαιριακούς ψηφοφόρους που χρησιμοποιούν την ψήφο ως διαμαρτυρία και εναντίωση στο πολιτικό κατεστημένο, όμως αυτή η εργαλειοποίηση δυσκολεύει σημαντικά τις κυβερνήσεις να λάβουν αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που ενέχουν πολιτικό κόστος, ενώ η φοβία που δημιουργεί στους συστημικούς κομματικούς δρώντες αυτή η εκλογική άνοδος αντισυστημικών κομμάτων τούς οδηγεί σε στρεβλές στρατηγικές ως προς τις θέσεις, τις στρατηγικές τους και το προφίλ τους.

— Παρατηρούμε ότι η άκρα δεξιά στην Ελλάδα δεν αποτελεί ένα συγκυριακό φαινόμενο, όπως έχετε επισημάνει κι εσείς στο παρελθόν. Ποιοι παράγοντες έχουν ευνοήσει αυτή την τάση;
Πλέον δεν είναι συγκυριακό και δεν σχετίζεται, αν και ευνοείται, από το κρισιακό περιβάλλον. Η παρουσία της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα καταγράφεται συστηματικά από τη δεκαετία του 2000, αρχικά με την εκλογική εκπροσώπηση του ΛΑΟΣ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, στη συνέχεια της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ, μετά την κρίση, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες καλύπτουν τη ζήτηση των εκλογέων από με διαφορετικές γωνίες.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου στην οποία διείσδυσε η ακροδεξιά, καθώς η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 δημιούργησε ένα παράθυρο πρωτοφανών ευκαιριών τόσο για τους ριζοσπάστες λαϊκιστές όσο και για τους δεξιούς εξτρεμιστές. Οι ξαφνικές και σοκαριστικές αλλαγές που έφερε η οικονομική κρίση δημιούργησαν μεγάλη οικονομική ανασφάλεια αλλά και απότομη αλλαγή κοινωνικού status σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ενώ μετανάστες και πρόσφυγες δαιμονοποιήθηκαν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας, την υποβάθμιση της καθημερινότητας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, βλέπουμε την άκρα δεξιά να παραμένει μια ελκυστική επιλογή και μετά την οικονομική κρίση και να προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον. Η Συνθήκη των Πρεσπών, oι μεταναστευτικές ροές, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προσέφεραν νέες ευκαιρίες στην ακροδεξιά ρητορική που με ευκολία ασπάστηκε την εθνικιστική και αντιμεταναστευτική διαμαρτυρία, τη συνωμοσιολογία και την αντιεμβολιαστική ιδεολογία, ενώ είναι πλέον κυρίαρχη στο ρωσόφιλο εκλογικό ακροατήριο, δεδομένου ότι τα περισσότερα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μπορεί ο κατακερματισμός της άκρας δεξιάς στο ελληνικό κομματικό σύστημα να μη την καθιστά ευθεία απειλή για τους συστημικούς παίκτες, ωστόσο η ευελιξία της να προτείνει απλοϊκές «λύσεις» και να συνδυάζει πολιτικές από το ρεπερτόριο της δεξιάς και της αριστεράς (π.χ. ο προνοιακός σοβινισμός) ενδεδυμένες τη λαϊκίστικη ρητορεία θα τη συντηρήσουν ως μια αντικαθεστωτική επιλογή για απομαγευμένους, διαμαρτυρόμενους ψηφοφόρους που θέλουν να καταγράψουν τα παράπονά τους τόσο για τις ραγδαίες αλλαγές στον σύγχρονο τρόπο ζωής όσο και για την προσωπική τους έκπτωση, είτε αυτή είναι πραγματική είτε φοβία.

— Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι ψηφοφόροι στρέφονται προς την ακροδεξιά. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο;
Ισχύει και δεν ισχύει ταυτόχρονα. Στην Ελλάδα, η ακροδεξιά ψήφος μεταξύ των ατόμων ηλικιών από 18 έως 34 είναι υψηλότερη από το ποσοστό που έλαβαν τα κόμματα αυτά στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 μόνο στο κοινό των Σπαρτιατών (με βάση τα exit polls περίπου διπλάσιο). Το γεγονός αυτό συνδέεται με την αντισυστημικότητα και τη διαμαρτυρία και λιγότερο, νομίζω, με την αναζήτηση νοήματος μέσα από τις εθνικιστικές ταυτότητες.

Παράλληλα, όμως, συγκριτικές έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι μεταξύ των νέων της γενιάς Ζ, δηλαδή όσων είναι χοντρικά μεταξύ 17 και 26 ετών, υπάρχει μια καταγεγραμμένη έμφυλη διαφοροποίηση στις αξίες και την πολιτική συμπεριφορά. Οι νέες γυναίκες είναι πιο προοδευτικές και ψηφίζουν πιο αριστερόστροφα κόμματα από τους νέους άνδρες, που όντως ασπάζονται περισσότερες προκαταλήψεις, είναι πιο συντηρητικοί, ψηφίζουν δεξιότερα κόμματα.

Οι εξηγήσεις που δίνονται για την έμφυλη αυτή πολιτική διαφοροποίηση σχετίζονται με τις εμπειρίες που διαμόρφωσαν αυτούς τους νέους, με το κίνημα MeToo, την έμφυλη βία αλλά και την ενηλικίωση μέσα σε διαφορετικά και κατακερματισμένα ψηφιακά περιβάλλοντα να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ θα πάνε πολλές δεκαετίες πίσω, αν εκλεγεί ο Τραμπ, και μαζί το σύνολο του δυτικού κόσμου»

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ και όλη η Δύση θα πάνε πολλές δεκαετίες πίσω, αν εκλεγεί ο Τραμπ»

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο από μια ενδεχόμενη επιστροφή στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ: εξηγεί ο καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, Σπύρος Λίτσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μήπως οι εχθροί της «σώζουν» την Ευρώπη (που προκαλεί πλήξη στους άλλους);

Οπτική Γωνία / Μήπως οι εχθροί της «σώζουν» την Ευρώπη (που προκαλεί πλήξη στους άλλους);

Όσο τα θέματα της Ευρώπης θεωρούνται συζητήσεις που δεν «πουλάνε» δημοσιογραφικά ή θέματα επίδειξης λαμπερών ονομάτων, τόσο η Ευρώπη θα συναρπάζει κυρίως τους εχθρούς της.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ