Η αντιπολίτευση ζητά κι άλλη αποπομπή μετά τον Δοξιάδη

tsafos Facebook Twitter
Το θέμα Τσάφου παραμένει ανοιχτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να υποχωρήσει και θα το επαναφέρει συνεχώς. Φωτ.: Eurokinissi
0



Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ξεκίνησε τις επισκέψεις στα υπουργεία με τις νέες πολιτικές ηγεσίες που προέκυψαν μετά τον ανασχηματισμό, προκειμένου να δείξει ότι θα ασκεί ο ίδιος προσωπικά τον έλεγχο για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και να πείσει τους πολίτες ότι θα υπάρξει σύντομα βελτίωση στους τομείς που απαιτεί η κοινωνία. Πρώτο ήταν, όχι τυχαία, το υπουργείο Οικονομικών και δεύτερο το υπουργείο Μεταφορών. 

Ανεξάρτητα από το αν έπεισε ή όχι ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό που έκανε για το αν έλαβε το μήνυμα, η επικοινωνιακή αντεπίθεση που επιχειρεί επισκιάστηκε ήδη από την παραίτηση του Αρίστου Δοξιάδη, λίγες ώρες αφότου είχε ορκιστεί ως υφυπουργός Ανάπτυξης, και από την απαίτηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί και ο νέος υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, επειδή πριν γίνει μέλος του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αποκαλέσει δημόσια τα Κατεχόμενα όπως τα αποκαλεί παρανόμως η Τουρκία, ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου». 

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του διερωτάται αν ο πρωθυπουργός βρίσκει ξεκαρδιστικά όσα έχει πει για το ψευδοκράτος ο κ. Τσάφος, στον οποίο εμπιστεύτηκε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.

Πρόκειται για δύο προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού και όχι για στελέχη από την επετηρίδα της Νέας Δημοκρατίας, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης αλλά και ενός μέρους του κυβερνώντος κόμματος το οποίο δεν εκδηλώθηκε δημόσια. Οι σαμαρικοί και οι καραμανλικοί, για παράδειγμα, φαίνεται να συμφωνούν με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και για τα δύο πρόσωπα. 

Ο Αρίστος Δοξιάδης κατηγορήθηκε αρχικά για τη στάση που είχε κρατήσει κατά των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να προβαίνει σε ανασχηματισμό μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις για τα Τέμπη, προκειμένου να κατευνάσει την κοινή γνώμη, και να τοποθετεί στη νέα κυβέρνηση ανθρώπους με τον αντίθετο συμβολισμό.

Ένα άλλο ζήτημα ήταν ότι ο κ. Δοξιάδης ως μέτοχος της εταιρείας Big Pi Ventures είχε πάρει χρηματοδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (με κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) η οποία εποπτεύεται από τον εκάστοτε υφυπουργό Ανάπτυξης, που τώρα θα ήταν ο ίδιος, καθώς ήταν μέσα στις αρμοδιότητες που του ανατέθηκαν. 

Ακολούθησε καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τον Αρίστο Δοξιάδη ότι ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας Απόλλων Α.Ε. που είχε τιμωρηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2009 με πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ για αθέμιτες πρακτικές στον χώρο του ξενόγλωσσου βιβλίου, και λίγο μετά έκλεισε, αφήνοντας απλήρωτα χρέη σε Δημόσιο και προμηθευτές.

doxiadis Facebook Twitter
Στην κυβέρνηση υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τις πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα για τον Αρίστο Δοξιάδη τις τελευταίες ώρες. Φωτ.: Eurokinissi

Στην κυβέρνηση υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τις πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα για τον Αρίστο Δοξιάδη τις τελευταίες ώρες και η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, σχολίασε ότι στο κόμμα της, όταν υπάρχει κάποιο λάθος, δεν μπαίνουν στη λογική του πολιτικού κόστους, αλλά το διορθώνουν ακαριαία. Ο Αρίστος Δοξιάδης, ωστόσο, παρουσίασε την παραίτησή του ως δική του απόφαση, λόγω του «ανήθικου πολέμου» που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε την επιλογή να μην αποδεχθεί την παραίτησή του και ότι δεν ήταν στο χέρι του να τον κρατήσει στη θέση του υφυπουργού.

Το θέμα Δοξιάδη έκλεισε με την παραίτησή του, το θέμα Τσάφου όμως παραμένει ανοιχτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να υποχωρήσει και θα το επαναφέρει συνεχώς. Ο λόγος είναι γιατί, όπως αναφέρει στη LiFO στέλεχος του κόμματος, θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτά τα ζητήματα και η ανάδειξή τους προκαλεί και εσωκομματικές έριδες, ενώ ενισχύει και τις απώλειες, άρα αποδυναμώνει το κυβερνών κόμμα. 

Ο κ. Τσάφος με ανάρτησή του στο Χ απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι την ανάρτηση στην οποία αποκαλούσε τα Κατεχόμενα «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» την είχε κάνει το 2020, όταν δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση με την ελληνική κυβέρνηση αλλά εργαζόταν ως αναλυτής στις ΗΠΑ, και την έχει πλέον σβήσει. Ο κ. Τσάφος είχε δεχθεί επιθέσεις στα social media για την ανάρτηση αυτή και για κάποιο παλαιότερο άρθρο του για την Τουρκία όταν είχε γίνει σύμβουλος του πρωθυπουργού πριν από δύο χρόνια και είναι αυτά που αναδεικνύει τώρα ξανά η αντιπολίτευση. 

Εκτός από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Καραμέρο, που ζήτησε την αποπομπή του Νίκου Τσάφου, σκληρή επίθεση δέχθηκε και από τον Κώστα Ζαχαριάδη, που θεωρείται μετριοπαθής. «Διάβασα μια παλαιότερη δήλωση ενός υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αποκαλούσε τα κατεχόμενα "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" και νόμιζα ότι ήταν υπουργός του Ερντογάν, αλλά είναι του Μητσοτάκη, είναι ο Νίκος Τσάφος», ανέφερε. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη υποστήριξε και αυτή ότι ο κ. Τσάφος δεν μπορεί να παραμένει υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να διαχειρίζεται «τα διαρκώς υπονομευόμενα από την Τουρκία ενεργειακά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο». Διαμαρτυρίες υπάρχουν και από Κύπριους πολιτικούς, αλλά όχι από την κυπριακή κυβέρνηση.

Παρότι το «ζήτημα Τσάφου» τέθηκε από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέδειξε και το θέμα με τον Δοξιάδη, το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε κι αυτό με ανακοίνωσή του, στην οποία διερωτάται αν ο πρωθυπουργός βρίσκει ξεκαρδιστικά όσα έχει πει για το ψευδοκράτος ο κ. Τσάφος, στον οποίο εμπιστεύτηκε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Το ΠΑΣΟΚ συνδέει το θέμα με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου και τις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας, στο οποίο είχε αναφερθεί πρόσφατα στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Στο θέμα αυτό πάντως (της ηλεκτρικής διασύνδεσης) υπήρξε έντονο παρασκήνιο τελευταία, το οποίο έπαιξε ρόλο στην αποπομπή του Θόδωρου Σκυλακάκη και στην τοποθέτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού ως υφυπουργού Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Πέρα από τα εμπόδια που βάζει η Τουρκία και την ανασφάλεια που προκαλεί η απρόβλεπτη στάση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και την αντιπολίτευση, μαζί και την εσωκομματική, για το θέμα αυτό. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ