ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η επομένη των γαλλικών βουλευτικών εκλογών

Μακρόν Facebook Twitter
Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν ασφαλώς η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, επειδή δεν κατάφερε απλώς να πολλαπλασιάσει τους βουλευτές της αλλά κυρίως επειδή φάνηκε να σπάει το αντι-Λεπέν μέτωπο. Αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε στις προεδρικές εκλογές και ενδεχομένως να αποβεί καθοριστικό σε μελλοντικές αναμετρήσεις. 
0

Ο ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ δεν κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές και αυτή η αποτυχία του ασφαλώς σκιάζει την έναρξη της δεύτερης (και τελευταίας) προεδρικής θητείας του.

Ο Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές εισέπραξε τη δυσαρέσκεια που δεν εκφράστηκε στις προεδρικές λόγω αντι-Λεπέν συσπείρωσης στον β' γύρο. Μια δυσαρέσκεια που εδράζεται τόσο στις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώνουν οι Γάλλοι πολίτες όσο και σε ενστάσεις για το προσωπικό στυλ διακυβέρνησής του. Το εύρος της νίκης του στις προεδρικές εκλογές δεν ήταν ανάλογο της κοινωνικής στήριξης και αποδοχής του, κάτι που είχε επισημανθεί από τότε.

Όσα γράφονται όμως για «μεγάλο στραπάτσο», για «χαστούκι» κ.λπ. εμπεριέχουν κάποια υπερβολή. Το κόμμα του Μακρόν παραμένει πρώτο και με διαφορά σε ποσοστό, πρώτο σε βουλευτές, έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της ατζέντας. Απλώς όχι «εν λευκώ», όχι χωρίς ανάγκη συμβιβασμών, κάτι που δεν είναι απαραίτητα καταστροφικό.

Στην Αμερική π.χ. είναι σύνηθες ένας Πρόεδρος να κυβερνά με αντίθετο Κονγκρέσο. Στη δε Γαλλία, το Σύνταγμα της χώρας δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο  να κάνει χρήση διαταγμάτων για μεγάλο αριθμό ζητημάτων, ενώ εμπεριέχει και πολλές δικλείδες που δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιβιώνει κοινοβουλευτικά.

Η εκλογική συμπεριφορά στον β’ γύρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αποκαλυπτικό των τάσεων που διατρέχουν όχι μόνο το κατακερματισμένο γαλλικό τοπίο αλλά και πολλές σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. 

Η αριστερά του Ζακ-Λικ Μελανσόν είχε θέσει ως στόχο την πρωτιά στις εκλογές και την πρωθυπουργία. Απέτυχε και στα δύο, παρά την πρωτοφανή συσπείρωση του χώρου της ευρύτερης αριστεράς σε κομματικό και μιντιακό επίπεδο. Η άνοδός του ήταν αναμενόμενη μεν, χαμηλότερη των προσδοκιών δε. Ειδικά τα ποσοστά του α' γύρου ήταν μάλλον απογοητευτικά, καθώς ένας συνασπισμός υποψηφίων που στις προεδρικές συγκέντρωσε αθροιστικά γύρω στο 30%, στις βουλευτικές έλαβε 25%.

Η «υποταγή» της αριστεράς στη ρητορική Μελανσόν φάνηκε να απομακρύνει ένα κομμάτι της πιο μετριοπαθούς, πιο ρεαλιστικής κεντροαριστεράς και να περιορίζει την εκλογιμότητα του χώρου. Το πώς μια καθαρή, με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί, ήττα παρουσιάζεται ως νίκη ένας Θεός το ξέρει…

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν ασφαλώς η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, όχι μόνο επειδή κατάφερε να πολλαπλασιάσει τους βουλευτές της αλλά κυρίως επειδή φάνηκε να σπάει το αντι-Λεπέν μέτωπο. Αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε στις προεδρικές εκλογές και ενδεχομένως να αποβεί καθοριστικό σε μελλοντικές αναμετρήσεις.

Η εκλογική συμπεριφορά στον β’ γύρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αποκαλυπτικό των τάσεων που διατρέχουν όχι μόνο το κατακερματισμένο γαλλικό τοπίο αλλά και πολλές σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. 

Είναι ενδεικτικό ότι όπου αναμετρήθηκαν υποψήφιοι Μακρόν - Λεπέν ή υποψήφιοι Μελανσόν - Λεπέν, οι νίκες μοιράστηκαν 50-50. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι υποψήφιοι της Λεπέν όχι μόνο δεν συσπείρωσαν δυνάμεις απέναντί τους (είτε με τον έναν αντίπαλο είτε με τον άλλον), αντιθέτως ένα ποσοστό ψηφοφόρων τόσο του Μελανσόν (κυρίως αυτοί που τον επέλεξαν σε «αντισυστημική» και όχι σε ιδεολογική βάση) όσο και του κέντρου ή της δεξιάς στήριξε ή (κυρίως) ανέχτηκε διά της αποχής του τους υποψηφίους της Λεπέν.

Όπως αντίστοιχα οι ψηφοφόροι της Λεπέν στον β' γύρο, όπου είχαν να επιλέξουν μεταξύ Μακρόν και Μελανσόν, πήγαν χοντρικά 20% υπέρ Μακρον, 30% υπέρ Μελανσόν(!) και 50% αποχή.

Συνεπώς, γίνεται σαφές και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ότι μια υπόγεια «αντισυστημική συμμαχία» αναπτύσσει τη δική της δυναμική, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές διαιρετικές τομές. Και όποιος δεν το βλέπει ας βγάλει το κεφάλι του από την άμμο.

Λεπέν Facebook Twitter
Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ήταν ασφαλώς η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, επειδή δεν κατάφερε απλώς να πολλαπλασιάσει τους βουλευτές της αλλά κυρίως επειδή φάνηκε να σπάει το αντι-Λεπέν μέτωπο. Φωτ.: ΕΡΑ

Οι υποψήφιοι της Λεπέν ηττήθηκαν καθαρά μόνο όταν βρέθηκαν με αντιπάλους από την παραδοσιακή κεντροδεξιά (τους Ρεπουμπλικανούς), όπου οι νίκες πήγαν κατά τα δύο τρίτα περίπου στους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι κατά κανόνα στηρίχθηκαν από τους ψηφοφόρους του Μακρόν στον β' γύρο.

Αυτοί οι τελευταίοι, η παραδοσιακή νεο-γκολική δεξιά (Ρεμπουμπλικάνοι), μοιάζει να έπεσαν από τον Πύργο του Άιφελ και να βρήκαν πορτοφόλι. Και μπορεί να αποδειχθούν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, καθώς το τελικό αποτέλεσμα τους δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να γίνουν οι ρυθμιστές της πολιτικής ατζέντας αλλά και να διεκδικήσουν εκ νέου την κυριαρχία τους στον χώρο του ευρύτερου κέντρου-κεντροδεξιάς.

Ο Μακρόν σε πέντε χρόνια αποχωρεί, δεν έχει δικαίωμα τρίτης θητείας. Το κόμμα του είναι προσωποπαγές, δεν έχει ιδεολογική και πολιτική συνοχή, τουλάχιστον όχι τόσο διακριτή από την παραδοσιακή κεντροδεξιά. Κορυφαία στελέχη της (Φιλίπ, Λεμέρ κ.λπ.) προέρχονται από την κεντροδεξιά. Αναδεικνύοντας μερικά ακόμα ηγετικά πρόσωπα την επόμενη πενταετία και δημιουργώντας ωσμώσεις με τον κεντρώο χώρο, ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας σε στελέχη της παραδοσιακής κεντροδεξιάς να ηγηθούν του ευρύτερου αυτού χώρου.

Κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο να συμβεί δεδομένου ότι αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών ποτέ δεν χώνεψαν τον Μακρόν και απεχθάνονται το στυλ του. Η στρατηγική αυτή επιλογή μοιάζει ωστόσο με μονόδρομο και αυτό επισημαίνουν ήδη αρκετά ιστορικά στελέχη της παραδοσιακής κεντροδεξιάς. Αν δεν το κάνουν, το κόμμα της κεντροδεξιάς και οι ψηφοφόροι της είναι εξαιρετικά πιθανό στις επόμενες προεδρικές εκλογές να κληθούν να επιλέξουν μεταξύ ενός υποψηφίου της ευρύτερης αριστεράς και ενός της ακροδεξιάς. Και αυτό θα είναι καταστροφή για τον χώρο.

Τους επόμενους μήνες θα φανεί ποια τάση θα επικρατήσει και αν πηγαίνουμε προς μια πολιτική αναδιάταξη ή προς ένα πλήρως κατακερματισμένο τοπίο που ενδεχομένως να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Οπτική Γωνία
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eπτά σκέψεις για τη Γαλλία (μετά τις εκλογές)

Νικόλας Σεβαστάκης / Eπτά σκέψεις για τη Γαλλία (μετά τις εκλογές)

Ο πολιτικός ορίζοντας που διαγράφεται πλέον δυσκολεύει αφάνταστα τις συναινέσεις, διευκολύνοντας τη διαρκή σύγκρουση. Το πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία τα επόμενα πέντε χρόνια δεν αφορά μόνο τους Γάλλους.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γαλλικές εκλογές: «Κανείς δεν κερδίζει, αλλά εμείς χάνουμε»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γαλλικές εκλογές: «Κανείς δεν κερδίζει, αλλά εμείς χάνουμε»

Σήμερα: Πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας • • • κανείς δεν κερδίζει, αλλά εμείς χάνουμε • • • μικραίνουν οι μερίδες • • • η μάχη της Eurovision • • • γιατί; • • • λάθος παράδοση δέματος • • • οι περιπέτειες της Εμπραχίμι • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Διεθνή / Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Γιατί τρίβει τα χέρια της η Λεπέν, γιατί είναι λίγο κούφια η χαρά του Μελανσόν και τι λάντζα καλείται να κάνει τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος για να αποφύγει συγκεκριμένες καταστροφές στα σχέδια και τις αμφιλεγόμενες νομοθετικές αλλαγές που έχει προγραμματίσει;
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίντα

Πολιτισμός / Τι συνέβη με την αποχώρηση της Λίντας Καπετανέα από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του θεσμού, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κάτι που της ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας σε ένα σύντομο τηλεφώνημα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Συρία: Πώς μεταφράζεται για την υπόλοιπη περιοχή η αναζωπύρωση του πολέμου

Ανάλυση / Συρία: Πώς μεταφράζεται για την υπόλοιπη περιοχή η αναζωπύρωση του πολέμου

Η αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών που έχει καταλάβει το Χαλέπι και απειλεί άλλα εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια περαιτέρω αποδυνάμωση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν, αλλά και να προκαλέσει έναν νέο κύκλο βίας και αστάθειας
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τζο Μπάιντεν: Η απονομή χάριτος στον γιο του και η συναισθηματική υποκρισία

Ανάλυση / Τζο Μπάιντεν: Η απονομή χάριτος στον γιο του και η συναισθηματική υποκρισία

Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο Χάντερ Μπάιντεν δεν θα είχε κατηγορηθεί ποτέ αν δεν είχε αυτό το όνομα και ότι κάθε πατέρας θα έκανε το ίδιο - Αυτή η πράξη επικυρώνει τη νοοτροπία του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Διεθνή / Οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία και οι καταιγιστικές εξελίξεις αν ηττηθεί η Ουκρανία. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εξέδιδε τη Μαρία Κάλλας τελικά η μάνα της, όπως δείχνει η ταινία με την Τζολί;

Οπτική Γωνία / Εξέδιδε τη Μαρία Κάλλας τελικά η μάνα της, όπως δείχνει η ταινία με την Τζολί;

Στο νέο biopic με την Αντζελίνα Τζολί η μητέρα της νεαρής Μαρίας Κάλλας την εξαναγκάζει σε συνευρέσεις με Γερμανούς ναζί στην κατοχική Αθήνα. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

Ακροβατώντας / Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

Εκείνοι που στήριξαν τον Κασσελάκη και τον άφηναν για έναν χρόνο να αλλοιώνει εντελώς τον χαρακτήρα του κόμματός τους είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν να τον ρίξουν από την προεδρία όταν διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Βασιλική Σιούτη / Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Με το πολιτικό τοπίο να βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση και την κινητικότητα να συνεχίζεται, η κεντρική πολιτική μάχη που θα δοθεί αυτές τις ημέρες αφορά την οικονομία και είναι για τον προϋπολογισμό του 2025
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Οπτική Γωνία / Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Πώς η Μέρκελ της «συντηρητικής νομενκλατούρας» ενθουσιάστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έλεγε ότι «ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», και όσα μας υπενθύμισαν τα απομνημονεύματα της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ