Η πολυτέλεια του να παίζεις φιδάκι σε Νokia 20αετίας

Rage against the Machine Facebook Twitter
Αναρωτιέμαι αν πλησιάζουμε στην εποχή που περιέγραφε ο Ασίμοφ ή ο Φιλιπ Κ. Ντικ. Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0



ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ
, σε ένα από τα αγαπημένα μου podcasts, άκουσα μια συνέντευξη της Σάρα Νέλσον, της προέδρου του Συνδικάτου των Αμερικανών Αεροσυνοδών (Αssociation of Flight Attendants-CWA). H συζήτηση αφορούσε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα ταξίδια μετά την πανδημία και κάποια στιγμή αναφέρθηκε στην αλματώδη αύξηση στις επιθέσεις που δέχεται το πλήρωμα από επιβάτες. Η Νέλσον υποστήριξε πως πολύς κόσμος είχε «ξεχάσει» να ταξιδεύει και έμπαινε σε αεροπλάνο «σαν να ήταν η πρώτη φορά» και κυρίως πως συχνά οι αεροσυνοδοί είναι οι πρώτοι επαγγελματίες που συναντούσαν πλέον οι επιβάτες στο αεροδρόμιο. Συχνά έκαναν check-in μέσω αυτόματων μηχανημάτων και δεν υπήρχε πουθενά προσωπικό να επιλύσει τυχόν προβλήματα. «Δεν μπορούν να τα βάλουν με τα μηχανήματα, κι έτσι τα βάζουν μαζί μας», έλεγε η Νέλσον.

Η νέα αυτοματοποίηση αναμένεται να κοστίσει χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια δουλειές παγκοσμίως (σίγουρα περισσότερες απ’ όσες θα δημιουργήσει), η gig economy έχει φέρει τα πάνω-κάτω.

Αναρωτιέμαι αν πλησιάζουμε στην εποχή που περιέγραφε ο Ασίμοφ ή ο Φιλιπ Κ. Ντικ. Βρισκόμαστε στην αρχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μιλάμε ήδη με chatbots, βάζουμε το Chat GPT να μας γράφει εκθέσεις και να μας μεταφράζει άρθρα και διαβάζουμε κείμενα με τίτλο «Οι δέκα δουλειές που κινδυνεύουν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη». Η νέα αυτοματοποίηση αναμένεται να κοστίσει χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια δουλειές παγκοσμίως (σίγουρα περισσότερες απ’ όσες θα δημιουργήσει), η gig economy έχει φέρει τα πάνω-κάτω (θα υπήρχε, άραγε, στεγαστική κρίση χωρίς Airbnb;) και οι γίγαντες της τεχνολογίας έχουν αποκτήσει δυσανάλογη επιρροή και εξουσία σε κάθε τομέα της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και της οικονομίας.(Ποιος θα ελέγξει τη meta στις αμερικανικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου; Ποιος δεν θορυβήθηκε με την είδηση ότι ο Ίλον Μασκ εμπόδισε την Ουκρανία να πραγματοποιήσει επίθεση σε ρωσική ναυτική βάση;)

Η πάλη του ανθρώπου με την τεχνολογία είναι και το θέμα του βιβλίου Blood in the Μachine του Brian Merchant, του συντάκτη τεχνολογίας των «L.A. Times», που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες. O Merchant επανεξετάζει το κίνημα των λουδιτών. Ο όρος σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως για να υποδείξει κάποιον που φοβάται την τεχνολογία και την πρόοδο. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ο Μerchant, oι λουδίτες πάλευαν για να υπερισχύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων έναντι των «κερδών των μηχανών». Το κίνημα ξεκίνησε από την Αγγλία του 19ου αιώνα, όταν η Βιομηχανική Επανάσταση στέρησε τη δουλειά σε χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες, οι οποίοι, ως αντίποινα, ξεκίνησαν να καταστρέφουν μαζικά μηχανήματα και εργοστάσια. Ο Merchant χρησιμοποιεί την ιστορία των λουδιτών για να μιλήσει για την επερχόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τους γίγαντες της τεχνολογίας ως νέους υπερ-προνομιούχους, το ψυχολογικό κόστος της τεχνολογίας όπου κάθε χόμπι γίνεται και πιθανή πηγή εισοδήματος, τις δουλειές που προβλέπεται να εξαφανιστούν σύντομα καθώς και τις πιθανές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τον οδοστρωτήρα της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.).

Πριν από λίγο καιρό μπήκα σε ένα ΚΤΕΛ για μια μικρή σχετικά διαδρομή. Δίπλα μου κάθισε μια κοπέλα (ή κυρία; ‒ πώς πρέπει να αποκαλώ μια συνομήλική μου, άραγε;). Διάβαζε ένα μεγάλο βιβλίο με σφραγίδα από τη βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ και έπαιζε κάτι σαν φιδάκι σε ένα παλιό κινητό Nokia. Την ώρα που πλησιάζαμε στα διυλιστήρια της Κορίνθου συνειδητοποίησα πως χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό της με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και πριν από είκοσι χρόνια: έστελνε συμβατικά sms. Μιλούσε στο τηλέφωνο για να ενημερώσει για τη διαδρομή («ναι, φτάνω») και για να πει τα νέα της στις φίλες της («ήρθε εκεί που έφτιαχνα το κρεβάτι και μου αντιμίλησε πάλι, καταλαβαίνω, αλλά απορώ με το πού έχει φτάσει όλο αυτό»). Κάποτε, μέσα στο τεχνολογικό μου πάθος, μπορεί να ένιωθα από περιφρόνηση έως οίκτο για όλη αυτήν τη ρετρό, μπούμερ διάθεση. Τώρα ένιωσα φθόνο γι’ αυτήν τη φανταστική ανεμελιά, γι’ αυτή την υπέροχη πολυτέλεια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεκτάριος Ταβερναράκης: «Είμαστε μια τεράστια ασημαντότητα. Το σύμπαν αδιαφορεί για τις ζωές μας»

Τech & Science / Οι κατακλυσμιαίες συνέπειες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης για το μέλλον της ανθρωπότητας

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης μιλά στη LiFO για τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τα ηθικά διλήμματα που θα προκύψουν στον νέο κόσμο που ανατέλλει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία;

Good Business Directory Vol.3 / Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία;

Το μέλλον της εργασίας στηρίζεται στη λογική του newskilling, δηλαδή στην ανακάλυψη από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες νέων ρόλων, οι οποίοι θα συνδυάζουν νέες γνώσεις και οριζόντιες δεξιότητες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Οπτική Γωνία / Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Όταν πρόσωπα διεκδικούν την προσωπική τους λάμψη στη show biz, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική (πηδώντας εύκολα από το ένα στο άλλο), η πολιτική βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και την ασημαντότητα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία ταράζει τα νερά στη ΝΔ και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δρα πυροσβεστικά στη φωτιά που άναψαν το ειδικό χωροταξικό του Θόδωρου Σκυλακάκη και η διάταξη για τις βραχονησίδες. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Βασιλική Σιούτη / Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Ένας Τσίπρας από τα παλιά εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά χθες, στην εκδήλωση του ινστιτούτου του, με λίγο χαμηλότερους τόνους και αγωνία να ξαναγράψει την ιστορία του και να υπενθυμίσει ότι είναι εδώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ