Κώστας Λαγουβάρδος: «Ήταν ο πιο ζεστός χειμώνας στα χρονικά της χώρας μας»

Κώστας Λαγουβάρδος: «Ήταν ο πιο ζεστός χειμώνας στα χρονικά της χώρας μας» Facebook Twitter
Η κλιματική κρίση έχει κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς και πιο βίαιους. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Οι υψηλές θερμοκρασίες προμηνύουν και ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι;
Όχι, δεν συνδέεται και δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για μια τέτοιου είδους πρόβλεψη. Αρχικά, να σας πω ότι πράγματι αυτές τις μέρες παρατηρείται μια ακραία συμπεριφορά της θερμοκρασίας. Μάλιστα, ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Μάρτιο η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν υψηλές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 4-5°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και το δεύτερο δεκαήμερο, και μόνο μεταξύ 20-26 Μαρτίου παρατηρήθηκαν τιμές θερμοκρασίας ελαφρώς χαμηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές-ρεκόρ, με έως +12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η τάση μέχρι τις 10 Απριλίου είναι ότι θα εξακολουθήσουν οι θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Και κυρίως να πούμε ότι δεν θα έχουμε βροχοπτώσεις, κάτι που επίσης δεν είναι συνηθισμένο γι’ αυτήν την περίοδο του χρόνου.

Πέρυσι βιώσαμε τον μακροβιότερο καύσωνα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βρίσκονται σε θερμικό στρες όλο το 24ωρο, αφού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 30°C. Κι αυτό είναι άκρως επιβαρυντικό για την υγεία των κατοίκων. 

— Είναι παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις ότι θα έχουμε πιο πολλούς καύσωνες το καλοκαίρι;
Αναμφίβολα, το γεγονός ότι τώρα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες δεν συνεπάγεται και περισσότερους καύσωνες. Ούτε στατιστικά συνδέεται αυτό. Δεν υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία που να αποδεικνύουν ότι επειδή είχαμε έναν ήπιο χειμώνα θα έχουμε ζεστό καλοκαίρι. Να σημειώσουμε πάντως ότι πράγματι βιώσαμε τον πιο ζεστό χειμώνα στη χώρα μας από τότε που υπάρχουν επίσημες καταγραφές. Ωστόσο, δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον χειμώνα και το καλοκαίρι. Οι μόνες προβολές που γίνονται από τα κέντρα του εξωτερικού αφορούν το πώς θα κινηθούν οι θερμοκρασίες σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ως μέσος όρος του μήνα.  

https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/kostas-lagoybardos-itan-o-pio-zestos-heimonas-sta-hronika-tis-horas-mas
Ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος

— Αυτές τις μέρες είδαμε και μια πρωτοφανή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ πόλεων εντός Ελλάδας. Πώς το εξηγείτε;
Ναι, είναι αλήθεια ότι υπήρξε μέρα που τελείωσε με 19 βαθμούς στο Ρέθυμνο και με -3 βαθμούς στη Φλώρινα. Αυτό συνέβη κατά τις πρώτες μέρες που μας επισκέφθηκε το κύμα ζέστης. Οφείλεται στους νότιους ανέμους που δρουν ως καταβάτες και ανεβάζουν κατά πολύ τη θερμοκρασία. Πλέον, αυτό έχει εξισωθεί για όλες τις πόλεις και αυτήν τη στιγμή είναι ζεστή όλη η Ελλάδα. Αναλογιστείτε ότι η Φλώρινα είχε δώδεκα βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίας. Ως τάση το μόνο βέβαιο είναι ότι οδεύουμε προς άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλότερες τιμές.

— Τι προκαλεί τους καύσωνες;
Αρχικά, ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που συνδέεται με θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς τη Μεσόγειο, οι οποίες παρουσιάζονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πάνω από μια περιοχή. Επίσης, οι αντικυκλωνικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο, πιέζοντας τον αέρα κοντά στο έδαφος και θερμαίνοντάς τον. Τέλος, επηρεάζει η γειτνίαση με τη θάλασσα καθώς και οι άνεμοι.

— Οι αστικές περιοχές επηρεάζονται σημαντικά από τους καύσωνες. Υπάρχουν λύσεις προκειμένου η ζωή να γίνει πιο υποφερτή;
Η κλιματική κρίση έχει κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς και πιο βίαιους. Και είναι αλήθεια ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από τους καύσωνες αναμένονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η θερμοκρασία παραμένει υψηλή ακόμα και τη νύχτα. Επομένως κρίνεται απαραίτητο να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές μετριασμού των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στις μεγάλες πόλεις. Κι αυτό διότι η αύξηση αυτή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μέσα σε μια μεγάλη πόλη, σε συνδυασμό με την επέκταση των οικιστικών περιοχών και τη μείωση των χώρων πρασίνου. Πέρυσι, για παράδειγμα, βιώσαμε τον μακροβιότερο καύσωνα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βρίσκονται σε θερμικό στρες όλο το 24ωρο, αφού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 30°C. Κι αυτό είναι άκρως επιβαρυντικό για την υγεία των κατοίκων. Συνεπώς, ας μην υποτιμάμε τους κινδύνους που δημιουργεί το μείγμα της υγρής ζέστης διότι αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο προσεχές μέλλον. Είναι και κοινωνικό θέμα, γιατί αυτοί που πλήττονται είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Λαγουβάρδος: H δεκαετία 2011-2020 ήταν η θερμότερη από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα

Η Αθήνα φλέγεται / Κ. Λαγουβάρδος: «H δεκαετία 2011-2020 ήταν η θερμότερη από τα μέσα του 19ου αιώνα»

Πόσο θα μας επηρεάσει αυτό; Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης; Απαντά ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Λαγουβάρδος: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη δημόσια υγεία»

Οικολογική καθημερινότητα / Κώστας Λαγουβάρδος: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη δημόσια υγεία»

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο για τα νέα κλιματικά δεδομένα, την άνοδο της θερμοκρασίας και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Πράσινη ζωή - Πέντε podcasts για μια πιο οικολογική καθημερινότητα», σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
 Γιατί έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα;

Κ. Λαγουβάρδος / Γιατί φέτος έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα;

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί δεν έχουμε μάθει απολύτως τίποτα από τις καταστροφές των τελευταίων ετών και αναφέρεται στην ανύπαρκτη συνεργασία θεσμικών φορέων - πολιτείας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ