Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι

Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι Facebook Twitter
Όλος ο κόσμος ξέρει ότι το ύψος είναι σημαντικό στο πώς βλέπουμε έναν άντρα. Όσα hashtags του είδους #shortkings και να δημιουργηθούν, απέχουμε πολύ απ’ το να σταματήσουμε να θεωρούμε το χαμηλό αντρικό ανάστημα μειονέκτημα.
0

Το body positivity είναι δημοφιλές εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κλείσει δεκαετίες που διαβάζουμε για το πώς η βιομηχανία της μόδας καταστρέφει τον ψυχισμό των γυναικών οδηγώντας τες σε επώδυνες και επικίνδυνες ιατρικές επεμβάσεις. Όταν οι γυναίκες άρχισαν να πεθαίνουν από τις επεμβάσεις bbl, θα ήλπιζε κανείς ότι θα κάνουμε όλες και όλοι μαζί ένα βήμα πίσω από τις χειρουργικές επεμβάσεις που θέτουν τη ζωή μας σε κίνδυνο για χάρη της αισθητικής. 

Το ζήτημα

Ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άντρες σε σχέση με την αυτοεικόνα τους φαίνεται να είναι το ύψος. Το ύψος ενός άντρα είναι μεγάλο προτέρημα ή μειονέκτημα. Στα social media, το να κοροϊδεύεις έναν άντρα για το ύψος του μοιάζει να είναι μια κοινωνικά αποδεκτή μορφή body shaming. Η ανασφάλεια αυτή απέκτησε πρόσφατα χειρουργική λύση: πλέον, ένας άντρας μπορεί να ξοδέψει πενταψήφιο ή εξαψήφιο ποσό για να σπάσει τα κόκαλα των ποδιών του και να τα μακρύνει, με μια χειρουργική τεχνική που βασίζεται στην αναγέννηση των οστών. Η επέμβαση είναι ακριβή, επώδυνη, αυξημένης επικινδυνότητας και όποιος την κάνει θα περάσει μήνες στο κρεβάτι και θα πρέπει να μάθει να περπατάει απ’ την αρχή.

Η επέμβαση αύξησης ύψους εύκολα οδηγεί στο να φανταστούμε ένα μέλλον στο οποίο το χαμηλό ανάστημα δεν είναι απλώς ένα ουδέτερο βιολογικό χαρακτηριστικό αλλά παραδοχή της έλλειψης πόρων.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που είναι δύσκολο ν’ απαντηθούν σχετικά με την επέμβαση: το αν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα πόδια τους όπως πριν, αν μπορούν να πηδάνε στην άθληση, αν θα έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες που θα εμφανιστούν μετά από δύο ή τρεις δεκαετίες, καθώς και αν θα χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις για να επανέλθει το σώμα στην προηγούμενη κατάσταση. 

@fitdoodyt

Was this worth $80,000? (mrbrokenbonez)

♬ original sound  - FitDood

Pop κουλτούρα πριν γίνει κανονική κουλτούρα

Το μακρινό 2005, στο επεισόδιο «Garrison's Fancy New Vagina» του «Southpark», ο Kyle αποφασίζει να κυνηγήσει τo όνειρό του: να γίνει ψηλός και μαύρος για να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ. Βρίσκει κάποιον διατεθειμένο να πραγματοποιήσει την επέμβαση αλλά την ώρα του παιχνιδιού τα καινούργια του πόδια κόβονται στα δύο. Τότε, η επέμβαση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στο σενάριο ως κάτι ακραίο, κάτι εντελώς εκτός πραγματικότητας, για να οδηγήσει το επεισόδιο σε ένα τέλος που είχε να κάνει με την αυτοαποδοχή. Αν είσαι ένα κοντό λευκό αγόρι, δεν μπορείς να ονειρεύεσαι να γίνεις ένας ψηλός μαύρος άντρας. Πρέπει να δουλέψεις με όσα έχεις. Στο meme culture της εποχής εκείνης, σε σάιτ όπως το 9gag και το Tumblr, η εικόνα έδειχνε τον Kyle να διαμελίζεται στο γήπεδο και ως σχόλιο σήμαινε κάτι σαν «η ιστορία που σχολιάζεται έχει αναμενόμενα κακό τέλος». Φτάσαμε κάποια χρόνια μετά η σατιρική αυτή εικονογράφηση, που χρησιμοποιήθηκε τότε ως αστεία υπερβολή, να είναι πραγματικότητα. 

Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι και τα όρια της αισθητικής επέμβασης Facebook Twitter
Το 2005 η επέμβαση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στο σενάριο ως κάτι ακραίο, κάτι εντελώς εκτός πραγματικότητας, για να οδηγήσει το επεισόδιο σ’ ένα τέλος που είχε να κάνει με την αυτοαποδοχή.

Διεύρυνση επιλογών ή εκμετάλλευση της αντρικής ανασφάλειας;

Πάντα όταν μιλάμε για τέτοιου είδους επεμβάσεις, αντιμετωπίζουμε το ίδιο ψευδοδίλημμα: απελευθερώνουν ή καταπιέζουν; Είναι εργαλεία που μας βοηθούν να «γίνουμε αυτό που νιώθουμε» ή πρακτικοί τρόποι να καλλιεργήσουμε ακόμη βαθύτερα τις ανασφάλειές μας; Βελτιώνουν αληθινά τη ζωή μας; Βλέποντας βίντεο νεαρών αντρών με το πριν και το μετά, σκέφτομαι ότι λίγη σημασία έχει. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι το ύψος είναι σημαντικό στο πώς βλέπουμε έναν άντρα. Όσα hashtags του είδους #shortkings και να δημιουργηθούν, απέχουμε πολύ απ’ το να σταματήσουμε να θεωρούμε το χαμηλό αντρικό ανάστημα μειονέκτημα. Αυτοί οι νεαροί άντρες αποφάσισαν να πάρουν ένα μεγάλο ρίσκο για να διεκδικήσουν τη ζωή που πιστεύουν ότι θα έχουν με πέντε εκατοστά παραπάνω. Με το ύψος να θεωρείται αρκετά σημαντικό για να μπει σε dating profile, ποιος μπορεί να απορήσει με την απόφασή τους; Όταν πλέον αντιμετωπίζουμε τη μεταμορφωτική χειρουργική με την ατάκα «το κάνω για μένα» και γενναιόδωρα καταφάσκουμε «καθένας και καθεμία μπορεί να ξοδέψει τα λεφτά του όπως θέλει», δεν υπάρχει αληθινά χώρος για κριτική. Οι αισθητικές παρεμβάσεις έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητά μας και έχουν ολότελα ενδυθεί με την επίφαση της αυτοπραγμάτωσης. 

Ταυτόχρονα, όταν κάθε άγχος με την εικόνα του κορμιού, από το λίπος στην κοιλιά μέχρι το ύψος, από το μάκρος των λοβών μέχρι το μέγεθος των χειλιών στο αιδοίο, είναι κάτι που με αρκετά χρήματα και εξειδίκευση «διορθώνεται», πρέπει να αποδεχτούμε ότι η «αυτοαποδοχή» μοιάζει με κάτι που αφορά περισσότερο τους ανθρώπους που δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα για την «αυτοβελτίωση». Τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα με τα social media θα είναι δύσκολο να έχουν λάβει επαρκή ερεθίσματα που θα λειτουργήσουν ως ιδεολογικό αντίβαρο στη «δικτατορία της εικόνας». Υποθέτω ότι σε κάποια χρόνια οι αισθητικές επεμβάσεις θα είναι ακόμη πιο ισχυρή ένδειξη οικονομικής ευμάρειας. 

Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι και τα όρια της αισθητικής επέμβασης Facebook Twitter
Πριν και μετά: Aκτινογραφίες ενός ασθενούς στον οποίο έγινε επιμήκυνση των μηριαίων και κνημιαίων οστών, αυξάνοντας το ύψος του κατά έξι ίντσες.
Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι και τα όρια της αισθητικής επέμβασης Facebook Twitter

Τι λένε οι ίδιοι οι άντρες που επέλεξαν να κάνουν την επέμβαση;

Σε διάφορα forum στο διαδίκτυο, δεν είναι λίγοι οι άντρες που μοιράζονται την εμπειρία τους. Ως επί το πλείστον, οι γνώμες που διάβασα είναι θετικές. Πιστεύουν ότι η επέμβαση άξιζε. Πολλές ιστορίες προσθέτουν πληροφορίες που μας αφήνουν να φανταστούμε την κοινωνική πίεση που βίωναν: άλλοι μιλούν για το bullying που υπέστησαν ως παιδιά επειδή ήταν κοντοί, άλλοι γράφουν ότι η επέμβαση τούς έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν επιτέλους κύρος στην εργασία τους και άλλοι γράφουν ότι απέκτησαν άλλη αυτοπεποίθηση στη συναναστροφή τους με τις γυναίκες. Στα ίδια forum, πολλοί είναι οι άντρες που γράφουν πως η απόφαση αυτή τούς φαίνεται μονόδρομος και αν είχαν τα χρήματα θα την έκαναν. Ένας άνδρας που ψήλωσε 7,5 εκατοστά καταλήγει στο εξής συμπέρασμα, 8 μήνες μετά την επέμβαση: «Έχω ακόμη τις ουλές σαν αναμνηστικά και θυμάμαι την προηγούμενη ζωή μου όταν λέω κάποιο ψέμα για το πώς τις απέκτησα. Περπατάω κανονικά τώρα, αλλά δεν μπορώ να τρέξω καλά. Δεν κάνω πολλές ασκήσεις ποδιών, κυρίως περπατάω. Δεν πιστεύω ότι θα επανέλθω ποτέ στο 100%. Για την ακρίβεια, είμαι σίγουρος ότι δεν θα επανέλθω. Αυτή είναι μια θυσία που έκανα με αντάλλαγμα μια καλύτερη ζωή». 

@le_tremba I‘ll not handicaped forever.No pain no gain 🤞🏻#limblengthening #height #shortpeopleproblems #heightproblems #heightdifference #livelifetaller #foryou #viral #körpergröße #fy #trend #tall #beinverlängerung #surgery #istanbul #heightgrowth #limb ♬ Darci On My Own speed up - 𝟑𝟎𝟑 𝐌𝐢𝐧𝐞.

Υπάρχει κάποιο συμπέρασμα;

Για μένα το μόνο συμπέρασμα σε σχέση με αυτά τα θέματα είναι η ταξική διάσταση της αισθητικής και η συσχέτισή της με τις ευκαιρίες που έχει κάθε άνθρωπος. Η αισθητική δεν έχει να κάνει με το αν είσαι όμορφος. Έχει να κάνει με το αν θα έχεις μια ευκαιρία εργασίας επειδή «ταιριάζεις στο κλίμα της εταιρείας». Είναι το αν τα fillers σου, τα botox σου, το στήθος σου και, πλέον, το ύψος σου δείχνουν ότι ανήκεις σ’ έναν κοινωνικό κύκλο που εκπροσωπείται απρόσκοπτα μέσα από σένα. Καιρό τώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για το γεγονός ότι το «instagram face» είναι σύμβολο πλούτου για τις νεαρές γυναίκες. Η επέμβαση αύξησης ύψους εύκολα οδηγεί στο να φανταστούμε ένα μέλλον στο οποίο το χαμηλό ανάστημα δεν είναι απλώς ένα ουδέτερο βιολογικό χαρακτηριστικό αλλά παραδοχή της έλλειψης πόρων. Δεν μπορώ να φανταστώ τι επίδραση θα έχει αυτή η πιθανολογούμενη ταύτιση στον ψυχισμό των υπό διαμόρφωση έφηβων αγοριών.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ