Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και το ελληνικό ενδιαφέρον

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και το ελληνικό ενδιαφέρον Facebook Twitter
Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. ...GETTY
0

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ στις ΗΠΑ οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές (midterm elections). Λέγονται έτσι επειδή είναι οι εκλογές που διεξάγονται στη μέση της θητείας του Προέδρου. Στις εκλογές αυτές θα εκλεγεί το ένα τρίτο των γερουσιαστών (εξαετής θητεία, όπου κάθε δύο χρόνια εκλέγεται το ένα τρίτο), το ένα τρίτο των κυβερνητών (τετραετής θητεία, επίσης κάθε δύο χρόνια εκλέγεται το 1/3) και το σύνολο των 435 βουλευτών (διετής θητεία).

Στην πολιτική παράδοση των ΗΠΑ τις ενδιάμεσες εκλογές συνήθως κερδίζει το κόμμα που δεν έχει την προεδρία. Και ο Τραμπ και ο Ομπάμα και ο Μπους, όλοι, στις ενδιαμεσες εκλογές έχασαν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Ακόμα και εξαιρετικά δημοφιλείς Πρόεδροι, όπως ο Ρέιγκαν ή ο Κλίντον, είχαν χάσει τις ενδιάμεσες εκλογές. Επανεξελέγησαν ωστόσο Πρόεδροι διά περιπάτου.

Αυτό συνέβαινε για δύο συνήθως λόγους. Καταρχάς επειδή επικρατούσε μια τάση εξισορρόπησης της πολιτικής ισχύος, απολύτως συμβατή με το πνεύμα «checks and balances» που (ειδικά παλαιότερα) χαρακτήριζε την αμερικανική πολιτική ζωή. Κατά δεύτερον, επειδή οι ηττημένοι των προεδρικών εκλογών κατά κανόνα εμφανίζουν μεγαλύτερη συσπείρωση, κάτι που στις εκλογές αυτές μετράει περισσότερο, καθώς η συμμετοχή είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προεδρικές.

Οι πιο κρίσιμες μάχες στη Γερουσία είναι στην Αριζόνα, στη Νεβάδα, στην Τζόρτζια και στην Πενσιλβάνια, και στις τρεις πρώτες οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται σήμερα να επικρατούν οριακά. Αν κερδίσουν τις δύο από αυτές, ανακτούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Στις σημερινές ΗΠΑ, όπου η πόλωση είναι πολύ βαθιά, οι φετινές ενδιάμεσες εκλογές έχουν σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο. Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να τις μετατρέψουν σε δημοψήφισμα κατά της πολιτικής Μπάιντεν, εστιάζοντας κυρίως στα ζητήματα οικονομίας –όπου φαίνεται να έχουν προβάδισμα–, και επικαλούνται τις πληθωριστικές τάσεις που πλήττουν τα εισοδήματα των Αμερικανών. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους προβάλλουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας επί Μπάιντεν και αναδεικνύουν ζητήματα όπως το δικαίωμα στις αμβλώσεις, επισείοντας τον κίνδυνο κυριαρχίας των Ρεπουμπλικανών –ειδικά της τραμπικής τάσης– στο Κογκρέσο και σε πολλές Πολιτείες.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τις τελευταίες βδομάδες έχει ενισχυθεί ξανά η δυναμική των Ρεπουμπλικανών. Όχι όσο έντονα φαινόταν πριν μερικούς μήνες, αλλά, μετά από μια ανάκαμψη των Δημοκρατικών στα τέλη του καλοκαιριού, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να περνάνε ξανά μπροστά. Όχι θεαματικά, αλλά αρκετά για να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Η επικράτησή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται βέβαιη και άνετη, ενώ απολύτως οριακή αναμένεται η αναμέτρηση στη Γερουσία, η οποία σήμερα είναι 50-50, με την πλειοψηφία να κρίνεται στην ψήφο της Αντιπροέδρου, κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Οι πιο κρίσιμες μάχες στη Γερουσία είναι στην Αριζόνα, στη Νεβάδα, στην Τζόρτζια και στην Πενσιλβάνια, και στις τρεις πρώτες οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται σήμερα να επικρατούν οριακά. Αν κερδίσουν τις δύο από αυτές, ανακτούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η μάχη της Πενσιλβάνια έχει και ένα σχετικό «ελληνικό» ενδιαφέρον, καθώς υποψήφιος με το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι ο Μεμέτ Οζ, γιατρός τουρκικής καταγωγής, ο οποίος ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο τουρκικής καταγωγής μέλος του Κογκρέσου. Ο αντίπαλός του, υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Φέτερμαν προηγείτο επί μεγάλο διάστημα, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που εμφάνισε στην προεκλογική περίοδο (εγκεφαλικό και βηματοδότη), αλλά μετά το μεταξύ τους ντιμπέιτ φαίνεται να χάνει το προβάδισμα, αν και οι διαφορές είναι ακόμα απολύτως οριακές.

Και πάμε στο κλασικό ερώτημα: «Σημαίνει κάτι για την Ελλάδα μια πιθανή αλλαγή συσχετισμών;». Αν και αυτή η ερώτηση υποκρύπτει έναν κακώς εννοούμενο επαρχιωτισμό, λες και η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου, ενώ παραβλέπει και την πιο θεμελιώδη διάσταση, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν βάθος και διάρκεια που υπερβαίνουν την εκλογική συγκυρία, είναι μία από τις λίγες φορές που έχει νόημα να απαντηθεί. Και αυτό επειδή σήμερα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι αρκετά υποστηρικτικός στις ελληνικές θέσεις. Αν οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ο Μενέντεζ θα φύγει από πρόεδρος της επιτροπής και αυτό δεν είναι καλό για εμάς. Βέβαια, το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ έχει επιρροή και στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Ο Μαρκ Ρούμπιο, π.χ., ο οποίος πιθανότατα θα επενακλεγεί στη Φλόριντα, έχει επίσης καλές σχέσεις με το ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, λόγω της κρίσιμης κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια αλλαγή συσχετισμών στη Γερουσία δεν είναι μια εξέλιξη που θα έπρεπε να ευχόμαστε.

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, αυτές αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Ένας θρίαμβος των Ρεπουμπλικανών –ειδικά αν εκλεγούν οι τραμπικοί υποψήφιοι– θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ρόλο του τέως Προέδρου. Αν χάσουν, όσοι υποστηρίζουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να απεγκλωβιστεί από την αγκαλιά του Τραμπ θα ενισχυθούν. Αυτοί δεν μιλάνε δυνατά επειδή ο Τραμπ κυριαρχεί ακόμα στη βάση του κόμματος και φοβούνται, αλλά δεν είναι λίγοι. Αντίστοιχα, αν οι Δημοκρατικοί πάθουν μεγάλο στραπάτσο, οι φωνές που θα ζητήσουν αποχώρηση του Μπάιντεν στο τέλος της θητείας του και διεκδίκηση του χρίσματος από έναν νέο υποψήφιο (και όχι την Κάμαλα Χάρις) επίσης θα ενισχυθούν. 

Όπως είπαμε, παλαιότερα το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών δεν προεξοφλούσε τις εξελίξεις. Αλλά στην Αμερική των τελευταίων ετών τα βιβλία έχουν ξαναγραφτεί.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Ρεπορτάζ / Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Πώς ιεραρχούνται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική; Είναι στη σωστή κατεύθυνση; Θα ήταν εφικτό ο πλημμυρικός κίνδυνος να αντιμετωπιστεί με λύσεις βασισμένες στη φύση, και τι μπορεί να γίνει στον Κηφισό;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ