Συγκρούσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο

ΤΣΙΠΡΑΣ Facebook Twitter
Η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργεί κανένα εμπόδιο στην κυβέρνηση, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία για να περάσει όλα τα νομοσχέδια που επιθυμεί. Όσο για τις ρητορικές επιθέσεις του Τσίπρα περί μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης, στην πράξη ούτε αυτό σημαίνει κάτι, καθώς η κυβέρνηση νομιμοποιείται από την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών. (Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO)
0

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας να ψηφίσουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης; Πληροφορίες λένε ότι πράγματι το περίμενε ή τουλάχιστον ήλπιζε ότι αυτή θα ασκούσε πιέσεις ειδικά στον Κώστα Καραμανλή και κάποιους καραμανλικούς, παρότι ελάχιστοι υπάρχουν πια στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν περίμενε δηλαδή ότι θα έριχνε την κυβέρνηση, αλλά επιδίωκε αυτή να βγει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας τραυματισμένη και με απώλειες, κάτι που δεν συνέβη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε προφανώς λάθος τον Κώστα Καραμανλή. Θεώρησε πως είχε καταστήσει σαφές ότι όποιος δεν ψηφίσει υπέρ της δυσπιστίας, θα λογίζεται ως εκβιαζόμενος, αγνοώντας ότι αυτό ακουγόταν πειστικό μόνο στην Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το αρραγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εκνευρισμένοι ωστόσο με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ήταν και εκείνοι που προσπάθησε να πιέσει, καθώς τους υποχρέωσε εκ των πραγμάτων να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά την υπαρκτή ενόχλησή τους γι’ αυτήν.

Η πρόταση δυσπιστίας δεν του βγήκε του Τσίπρα. Προκάλεσε τελικά αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και αρκετή γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος για την εσφαλμένη κίνηση, για την οποία πολλοί είχαν προειδοποιήσει. 

Οι αντιδράσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όχι μόνο δεν της έχουν προσθέσει πόντους αλλά έχουν καταφέρει να εκνευρίσουν φίλους και (πιθανούς) συμμάχους. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδοκιμάζουν τις τελευταίες πρωτοβουλίες του προέδρου τους, όχι μόνο από την εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας».

Αφού οι βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, «θα τη μεταφέρουμε στον λαό» αποφάνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και πήγε στο Ζάππειο για το plan B. Εκεί ζήτησε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο, για να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε κυβέρνηση εκτροπής και επιχείρησε να την παρουσιάσει ως απονομιμοποιημένη. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να γίνουν οι εκλογές που ζητά να έρθουν πιο γρήγορα, θα απέχει από τις ψηφοφορίες στην Βουλή, με μόνη εξαίρεση τη νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα του Κασιδιάρη.

Η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργεί κανένα εμπόδιο στην κυβέρνηση, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία για να περάσει όλα τα νομοσχέδια που επιθυμεί. Όσο για τις ρητορικές επιθέσεις του Τσίπρα περί μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης, στην πράξη ούτε αυτό σημαίνει κάτι, καθώς η κυβέρνηση νομιμοποιείται από την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μάζευε ένα εκατομμύριο πολίτες στο Σύνταγμα να διαδηλώνουν με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση, τότε μπορεί να είχε μια βάση να μιλήσει περί δυσαρμονίας μεταξύ εκλογικού σώματος και αντιπροσώπευσης. Αλλά σήμερα δεν φαίνεται αυτή η δυσαρμονία», αναφέρει πολιτικός αναλυτής.

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ Facebook Twitter
Το ΠΑΣΟΚ, παρότι την περασμένη εβδομάδα είχε φτάσει στο κοντινότερο σημείο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν να το εκνευρίσουν με τις δηλώσεις της νέας εκπροσώπου Τύπου, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία βέβαια δεν εξέφρασε τις προσωπικές της θέσεις αλλά της ηγεσίας του κόμματος.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, παραμένει στριμωγμένη με το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς ούτε πειστικές εξηγήσεις έχουν δοθεί ούτε, πολύ περισσότερο, οι αλλαγές στην ΕΥΠ μοιάζει να είναι ικανές να την εξυγιάνουν και να δημιουργήσουν μια σύγχρονη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

Οι αντιδράσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όχι μόνο δεν της έχουν προσθέσει πόντους αλλά έχουν καταφέρει να εκνευρίσουν φίλους και (πιθανούς) συμμάχους. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδοκιμάζουν τις τελευταίες πρωτοβουλίες του προέδρου τους, όχι μόνο από την εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας».

Υπάρχουν, βέβαια, προεδρικοί που θεωρούν ότι ακόμα και αν πολιτικά δεν παρήγαγαν αποτελέσματα οι κινήσεις αυτές, επικοινωνιακά ήταν έξυπνες και πετυχημένες. «Η κυβέρνηση ήθελε να πάμε στις εκλογές με δύο υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ υπόδικους και να συζητάμε για τον Καλογρίτσα και το Μάτι. Με τις κινήσεις αυτές δεν επιτρέψαμε στον Μητσοτάκη να επιβάλει την ατζέντα του στην ελληνική κοινωνία και στρέψαμε τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα και στη δημοκρατική εκτροπή», σχολίαζε στέλεχος του κόμματος.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ, παρότι την περασμένη εβδομάδα είχε φτάσει στο κοντινότερο σημείο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν να το εκνευρίσουν με τις δηλώσεις της νέας εκπροσώπου Τύπου, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία βέβαια δεν εξέφρασε τις προσωπικές της θέσεις αλλά της ηγεσίας του κόμματος. Άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, στο Ζάππειο, όταν ρωτήθηκε, άφησε ανοιχτό το ότι αν υπάρξει συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκβιασμών. Είπε πως «εδώ είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού» και πως «το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του και με τις αντοχές του». 

«Άφησε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να αιωρείται ότι από την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη ίσως προέκυψε κάτι με το οποίο μπορεί να εκβιαστεί», ήταν η αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και με μια πολύ θυμωμένη αντίδραση η Χαριλάου Τρικούπη υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε με την πρόταση μομφής να δώσει «πολιτικό σωσίβιο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγόρησε για «γκεμπελικές πρακτικές» τα στελέχη και τους «επικοινωνιακούς του βραχίονες».

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Facebook Twitter
«Άφησε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να αιωρείται ότι από την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη ίσως προέκυψε κάτι με το οποίο μπορεί να εκβιαστεί», ήταν η αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Τις δηλώσεις της Πόπης Τσαπανίδου περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη τις χαρακτήρισαν «αθλιότητες που θύμισαν σταλινικές πρακτικές» και επισήμαναν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που έχει πιστοποιήσει πέραν πάσης αμφιβολίας την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator».

Αλλά αυτές δεν ήταν οι μόνες αιχμές: «Ας μην ξεχνάμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εμφανίστηκαν στην Ελλάδα οι εταιρείες που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό και μεγαλούργησαν επί ΝΔ» είπαν και όλα αυτά προκλήθηκαν από τα υπονοούμενα περί εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη, για τα οποία στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν. 

Στην κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, θα παίξουν το παιχνίδι του συμψηφισμού, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για πιο επιθετική τακτική («να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ») την οποία ως τώρα απέρριπτε.

«Εσείς αλλάξατε τον ποινικό κώδικα και μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα. Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το Κομμουνιστικό Κόμμα, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα και πολλούς άλλους που είμαι σίγουρος ότι θα μάθουμε στην πορεία», είπε ο πρωθυπουργός χωρίς να εξηγήσει περισσότερα για το τι μπορεί «να μάθουμε στην πορεία». 

«Δηλαδή επί ημερών τους οι υποκλοπές έγιναν πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία;» επαναλαμβάνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το μοτίβο αυτό θα επαναλαμβάνεται μέχρι τις εκλογές, χωρίς όμως κανείς να συζητάει για την ουσία. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Ρεπορτάζ: Β. Σιούτη / Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Για την ολοκλήρωση μιας μεθόδευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και περιλαμβάνει υλικό από παρακρατικά κέντρα μιλά η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την παραίτηση του «πρωθυπουργού των υποκλοπών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Βασιλική Σιούτη / Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Στην εκδήλωση που τράβηξε την προσοχή πριν από την πραγματοποίηση της, η έκπληξη ήταν η συμμετοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Αλιβιζάτος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ