Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους

Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους Facebook Twitter
Ήρθα εδώ τον Οκτώβριο, έφτασαν Χριστούγεννα, και ακόμα βάζω στον χάρτη μονοπάτια που μου δείχνουν οι ντόπιοι, που τα βρίσκω μόνος μου καθώς προχωρώ, άλλα που είναι θαμμένα κάτω από την πυκνή βλάστηση και δυσκολεύουν πολύ τον πεζοπόρο, και άλλα καθαρά και βατά παρόλο που έχουν πέσει σε αχρησία εδώ και δεκαετίες, όλα τους πανέμορφα! Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.
3

Πώς είναι να περπατάς σε μονοπάτια που δεν τα έχει ο χάρτης, σ’ ένα ψηλό βουνό σκεπασμένο με δάσος από την κορυφή ως τα νύχια, γεμάτο παράξενα φυτά, φρούτα και ζώα που δεν έχεις ξαναδεί;

Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη στον κόσμο. Ένα από αυτά όμως, είναι δίπλα μας! Μόλις μιάμιση ώρα με το αεροπλάνο και άλλη μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο ως την καρδιά του βουνού. Είναι το όρος Τρόοδος, στη δυτική πλευρά της ελεύθερης Κύπρου. Είχα τη χαρά να αναλάβω το έργο της χαρτογράφησης αυτού του αχαρτογράφητου παραδείσου. Ήρθα εδώ τον Οκτώβριο, έφτασαν Χριστούγεννα, και ακόμα βάζω στον χάρτη μονοπάτια που μου δείχνουν οι ντόπιοι, που τα βρίσκω μόνος μου καθώς προχωρώ, άλλα που είναι θαμμένα κάτω από την πυκνή βλάστηση και δυσκολεύουν πολύ τον πεζοπόρο, και άλλα καθαρά και βατά παρόλο που έχουν πέσει σε αχρησία εδώ και δεκαετίες, όλα τους πανέμορφα!

Στον πεζοπορικό χάρτη  αυτού του βουνού που θα κυκλοφορήσει από την TERRAIN μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, θα υπάρχουν αποτυπωμένες με ακρίβεια όλες οι ομορφιές αυτού του τόπου: τα μονοπάτια, οι δασικοί δρόμοι, οι πηγές, οι λίμνες, οι καταρράκτες, οι παλιοί υδρόμυλοι, τα ενετικά  γεφύρια, οι βυζαντινοί ναοί, οι πηγές, τα ποτάμια, τα χωριά. Και στην πίσω όψη του χάρτη θα υπάρχουν πληροφορίες με κείμενα και φωτογραφίες για τα παράξενα φυτά και ζώα που θα συναντήσετε εδώ πέρα: αρκομηλιές, μοσφιλιές, αντρουκλιές, και αυτό το εντυπωσιακό θηλαστικό του δάσους που οι ντόπιοι λένε αγρινό. Αν δεν έχετε αποφασίσει πού θα πάτε για πεζοπορία την ερχόμενη άνοιξη, αυτή η γωνιά του ελληνικού κόσμου αξίζει να είναι η επιλογή σας!

Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη στον κόσμο. Ένα από αυτά όμως, είναι δίπλα μας! Μόλις μιάμιση ώρα με το αεροπλάνο και άλλη μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο ως την καρδιά του βουνού. Είναι το όρος Τρόοδος, στη δυτική πλευρά της ελεύθερης Κύπρου. Είχα τη χαρά να αναλάβω το έργο της χαρτογράφησης αυτού του αχαρτογράφητου παραδείσου.

Ιδανικό κέντρο για τη διαμονή και τις εξορμήσεις σας στην περιοχή είναι το χωριό Καλοπαναγιώτης, στην επαρχία της Μαραθάσας, στο κέντρο του Τροόδους. Ένας φιλόπατρις Κύπριος επιχειρηματίας που γεννήθηκε εδώ αλλά έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό, πρόσφατα αγόρασε πολλά παλιά σπίτια στο κέντρο του χωριού και στις γύρω γειτονιές και τα μετέτρεψε σε ξενώνες πολυτελείας με όλες τις ανέσεις χωρίς να αλλάξει την εξωτερική τους όψη και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους. Δημιούργησε επίσης τρία πολύ καλά εστιατόρια, ένα πολυτελές spa, μια βιβλιοθήκη-καθιστικό για όλους. Εδώ, δίπλα στο τζάκι, κάθομαι και κάνω τη «δουλειά γραφείου» στον υπολογιστή μου, το βράδυ όταν τελειώνω τη χαρτογράφηση.

Το πρωί ξεκινάω μ’ ένα καινούριο και δυνατό 4WD ATV (αυτά που ο κόσμος εδώ ξέρει με το άθλιο όνομα «γουρούνες»), που το έχω νοικιάσει εδώ στο χωριό (Safari Kalopanayiotis η σελίδα τους στο fb), ιδανικό όχημα για τις διαδρομές μου στο βουνό, ικανό να αντιμετωπίσει λάσπες, νεροφαγώματα, στενούς χωματόδρομους, απότομες κλίσεις, κοίτες ποταμών, τα πάντα! Και παράλληλα μου δίνει απόλυτα την αίσθηση της μοτοσυκλέτας, αφού είμαι σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Ο Δημήτρης Μιχαήλ που τις νοικιάζει, έχει πολλά προγράμματα «safari» στο δάσος, με συνοδό οδηγό, οπότε θα σας πάει στα καλύτερα και με ασφάλεια. 

Οι διαδρομές που εγώ απόλαυσα, και θα τις σημειώσω στο χάρτη με την πράσινη σκίαση που δηλώνει τη γραφική διαδρομή, είναι ο δασικός δρόμος από το διάσελο της Ξερομούττας μέχρι το φράγμα των Γερακιών που σχηματίζει πίσω του μια πανέμορφη μικρή τεχνητή λίμνη μέσα στο βαθύ φαράγγι (5 χλμ.). Επίσης, ο δασικός δρόμος που ακολουθεί το αργάκι (=ρεματιά) του Τρουλιννού από το χωριό Καλοπαναγιώτης μέχρι το διάσελο Σταυρούλια, από εκεί βόρεια προς τη Μούττη (=κορυφή) Χαλεπής και από εκεί πίσω στον Καλοπαναγιώτη (15 χλμ.).

Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους Facebook Twitter
Το πρωί ξεκινάω μ’ ένα καινούριο και δυνατό 4WD ATV, ιδανικό όχημα για τις διαδρομές μου στο βουνό, ικανό να αντιμετωπίσει λάσπες, νεροφαγώματα, στενούς χωματόδρομους, απότομες κλίσεις, κοίτες ποταμών, τα πάντα! Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

Τα μονοπάτια της περιοχής είναι ατελείωτα! Τα περισσότερα είναι εγκαταλειμμένα και θαμμένα κάτω από την πυκνή βλάστηση, αλλά υπάρχουν και πολλά που είναι καθαρισμένα και σηματοδοτημένα, σε όλο το Τρόοδος, με φροντίδα του Τμήματος Δασών της Κύπρου. Πολύ εντυπωσιακά μονοπάτια, αλλά με πολύ κόσμο όλο το χρόνο, είναι αυτά γύρω από την κορυφή του βουνού, όπως το μεγάλο κυκλικό μονοπάτι με την ονομασία « Αταλάντη», μήκους 14 χλμ., και το μικρότερο (γύρω από την ίδια κορυφή, αλλά σε μεγαλύτερο υψόμετρο) «Άρτεμις», μήκους 7 χλμ.  Τα ωραιότερα όμως μονοπάτια θα τα βρείτε στην περιοχή γύρω από τον Καλοπαναγιώτη.

Ένα από αυτά, που σύντομα θα σηματοδοτηθεί, θα αποκτήσει την αρίθμηση 4 και το όνομα «Μονοπάτι του Βουνού». Ξεκινάει από το κέντρο του χωριού στα 700 μ. υψόμετρο, ανηφορίζει στη δασωμένη βουνοπλαγιά που τη λένε Κατσιμπούμπουρος και φτάνει σε μια κορυφή στα 1.150 μ. υψόμετρο. Από εκεί, το μονοπάτι προχωράει ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή που τη λένε Κάβαλλο προς τα νότια, στρέφει προς τα ανατολικά, και προχωρώντας από κορυφή σε κορυφή κατηφορίζει ξανά μέχρι το χωριό. Είναι 8 χιλιόμετρα μαγευτικής πεζοπορίας, η μισή μέσα στη σκιά ενός πυκνού πευκοδάσους και η άλλη μισή με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα!

Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους Facebook Twitter
Τα μονοπάτια της περιοχής είναι ατελείωτα! Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

Το άλλο μονοπάτι που επίσης θα σηματοδοτηθεί σύντομα,  θα πάρει την αρίθμηση 5 και θα βαφτιστεί  «Το μονοπάτι της Εξερεύνησης», είναι μια απαιτητική πεζοπορία 14 χιλιομέτρων, η ωραιότερη σε όλη την Κύπρο και μια από τις ωραιότερες που έχω περπατήσει στη ζωή μου. Είναι κυκλική, ξεκινάει και καταλήγει στην περιοχή Ξυλογέφυρο, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τον Καλοπαναγιώτη.

Το πρώτο σκέλος της κατηφορίζει στη δασωμένη βουνοπλαγιά ανάμεσα στις χαράδρες του βουνού που είναι ο βιότοπος των αγρινών (σίγουρα θα δείτε κάποια από αυτά τα πανέμορφα ζώα καθώς θα περπατάτε) και βγαίνει μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Πλατύ, μια κοιλάδα μοναδικής ομορφιάς. Από εκεί ακολουθείτε τον δασικό δρόμο προς την περιοχή Ξυσταρούδα, και από εκεί, κατηφορίζετε προς τα βόρεια, προς μια περιοχή που τη λένε Πυρκί (Πυργί), όπου υπάρχει μια πηγή και ένα ξωκλήσι.

Από το Πυρκί το μονοπάτι συνεχίζει δυτικά προς τη Μονή Κύκκου, αλλά ένα σκέλος του παλιού μονοπατιού που τώρα καθαρίζεται ανηφορίζει προς τα ανατολικά, προς την κορυφογραμμή του Κάβαλλου, και από εκεί ένα άλλο σκέλος κατηφορίζει προς το Ξυλογέφυρο για να επιστρέψετε στο όχημά σας.

Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους Facebook Twitter
Αν δεν έχετε αποφασίσει πού θα πάτε για πεζοπορία την ερχόμενη άνοιξη, αυτή η γωνιά του ελληνικού κόσμου αξίζει να είναι η επιλογή σας! Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.
Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.
Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.
Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.
Στέφανος Ψημένος: Η Πρωτοχρονιά μου στην κορυφή του Τροόδους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Στέφανος Ψημένος/LIFO.

Info:

O Στέφανος Ψημένος είναι χαρτογράφος και ιδρυτής των εκδόσεων ΤERRAIN. 

Ταξίδια
3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για να διαβούμε ξανά τα μονοπάτια στις οροσειρές της Πίνδου

Πίνδος / Για να διαβούμε ξανά τα μονοπάτια στις οροσειρές της Πίνδου

Εμπνευσμένος από τον Άγγλο φιλέλληνα και συγγραφέα Τιμ Σάλμον, o Αποστόλης Τσιμπανάκος σηματοδοτεί ένα μονοπάτι 500 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, για να το περπατήσουν ξανά οι πεζοπόροι της Πίνδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δοτσικό Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Μια τριαντάχρονη διοργανώνει τέκνο πάρτι σε ένα καφενείο, σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό με έξι μόνιμους κατοίκους στη Βόρεια Πίνδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Ταξίδια / Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Στο προπολεμικό στέκι του Κώστα Αργυράκη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, θα συζητήσεις για τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη και θα θαυμάσεις έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Στέφανε, θα ηταν ωραιο να ανεβασεις στο youtube το σποτ σου για την καμπανια κατα των ναρκωτικών με τη σχολική αίθουσα που βλεπαμε τη δεκαετια του '90 με τη μουσικη του Sting. Δεν υπαρχει πουθενά . . .
Πολύ σπουδαίο άρθρο από έναν σπουδαίο χαρτογράφο!Σας ευχαριστούμε που μιλάτε με τον πιο ωραίο τρόπο για τις φυσικές ομορφιές της χώρα μας. Η αγάπη για τη δουλειά σας είναι εμφανής. Αναγνωρίζουμε την αξία της συγκεκριμένης έκδοσης χαρτών Terrain και αναμένουμε την κυκλοφορία του χάρτη σας για περισσότερες εξερευνήσεις!! Χίλια μπράβο με πολύ εκτίμηση!!
Χρήσιμη η χαρτογράφηση κι ευχαριστώ ως Κύπριος. Όμως σε παρακαλώ μην περνάς τις κοίτες των ποταμών και τα μονοπάτια με τη γουρούνα, δεν δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον.