Βασίλης Μποντόσογλου
Local Spirit
Η σούμα (ένα απόσταγμα παρόμοιο με το τσίπουρο και τη ρακί) είναι το παραδοσιακό ποτό των Παριανών. Τα καζάνια της σούμας είναι ένα μέρος της λαογραφίας του νησιού και η συνέχιση μιας παράδοσης που βρήκαμε από τους παππούδες των παππούδων μας. Απόσταξη των στρόφυλων με τη χρήση πλούσιου καυσίμου, συνήθως καυσόξυλου.
'Ενα φωτογραφικό αφιέρωμα στους εργάτες των καζανιών που με το έργο τους συντηρούν μια από τις παραδόσεις του νησιού που με τον καιρό φθίνει καθώς όλο και λιγότερα καζάνια λειτουργούν κάθε χρόνο.
Βασίλης Μποντόσογλου
Το φωτογραφικό λεύκωμα “Local Spirit” αφορά τον συμβολικό χαρακτήρα των καζανιών της σούμας μέσα στις παραδόσεις της Πάρου. Οι φωτογραφίες του λευκώματος αποτυπώνουν τα πολυδιάστατα στοιχεία των καζανιών της σούμας με κεντρικό άξονα τους πρωταγωνιστές των καζανιών που με το έργο τους συντηρούν μια από τις παραδόσεις του νησιού που με τον καιρό φθίνει. Μια προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή αυτή η κληρονομιά που εκφράζεται σε γεύσεις, σε ανθρώπινές συμπεριφορές και στην συλλογική εργασία.
Ο Βασίλης Μποντόσογλου κατοικεί μόνιμα στην Πάρο. Το φωτογραφικό του έργο επικεντρώνεται στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον των Κυκλάδων αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές και κοινωνικές τους ιδιαιτερότητες. Δείγματα της δουλειάς του έχουν παρουσιαστεί σε φωτογραφικές εκδηλώσεις και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ιστοσελίδες
“... οι φωτογραφίες αντικατοπτρίζουν τη σχέση που αναπτύσσει ο φωτογράφος με το θέμα του. Μια σχέση τρυφερότητας, χαρούμενη και χαλαρή, απαλλαγμένη από επιτήδευμένες καλλιτεχνικές αγωνίες, την οποία ντύνει με μια αυστηρή φωτογραφική πειθαρχία…”
Πάνος Κασίμης Καθηγητής φωτογραφίας
“Στην οικολογία της Μεσογείου και της Πάρου πριν αυτή γίνει επιστήμη και παγκόσμιο φαινόμενο, το μυστικό ήταν να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο. Έτσι αυτό που μένει από τα σταφύλια μετά το πατητήρι και την παρασκευή κρασιού, δεν πετιέται… και βγαίνει κι άλλο ποτό με άλλες ουσίες από το ίδιο σταφύλι. Διατηρείται έτσι ο παλιός πολιτισμός της αέναης κυκλικής χρήσης σε αντίθεση με τη σημερινή αδιέξοδη σπατάλη. Αυτά λέει ένα μέρος της λογικής της σούμας”.
Χρίστος Γεωργούσης, Η παράδοση της σούμας στη Πάρo