TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Πού ήταν η Διεθνής Αμνηστία την ώρα που συντελούνταν μια γενοκτονία στη Γάζα;

Πού ήταν η Διεθνής Αμνηστία την ώρα που συντελούνταν
μια γενοκτονία στη Γάζα;



 

Διεθνής Αμνηστία Facebook Twitter
Λιθογραφία του Joan Miró για τη Διεθνή Αμνηστία (1975)

 

Paul de Rooij
Dissident Voice - 28.08.2024

 

"Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων σε μια γειτονιά τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο τη φορά, έναν προσφυγικό καταυλισμό τη φορά, μια "ασφαλή ζώνη" τη φορά."
Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη - 10 Αυγούστου 2024

Θα περίμενε κανείς ότι οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αναλάμβαναν δράση κατά τη διάρκεια μιας επικείμενης ή εξελισσόμενης γενοκτονίας - της απόλυτης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ίσως οι δράσεις των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να είναι ανάλογες με το επίπεδο των εγκλημάτων που τις αφορούν. Έτσι, όσο περισσότερες δολοφονίες, βασανιστήρια, αυθαίρετες φυλακίσεις, βομβαρδισμοί κ.λπ. είναι εμφανείς, τόσο περισσότερη δράση θα περίμενε κανείς. Ποια είναι λοιπόν η απόδοση ορισμένων από τις κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά στη γενοκτονία στη Γάζα; Παρακάτω ακολουθεί μια ανάλυση των δελτίων τύπου και των δράσεων που ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία [1].

Θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα;

'Ενα πρώτο πράγμα. Για να αξιολογήσει κανείς την αξιοπιστία οποιασδήποτε οργάνωσης, θα πρέπει να γνωρίζει τη σχέση της με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες - και οι δύο συμμετέχουν στην εξελισσόμενη γενοκτονία. Για το λόγο αυτό, η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει ποτέ ξεκαθαρίσει τη σχέση της με την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Uri Blau, ένας ερευνητής δημοσιογράφος της Haaretz, αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Amnesty Intl.-Israel καταλήφθηκε και διοικείται από ισραηλινούς πράκτορες που πληρώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών. [2] Παρενέβαιναν στην ενημέρωση για την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη, συμμετείχαν σε συνέδρια και δημιούργησαν ακόμη και ένα ινστιτούτο "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Αυτός ήταν ένας ωραίος τρόπος για να συνεταιριστεί η βιομηχανία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο διευθυντής που διηύθυνε το AI-Israel έδωσε ακόμη και μια συνέντευξη όπου καυχιόταν για τα κατορθώματά του.

Και μήπως η AI-Israel έβαλε το χεράκι της στην επεξεργασία οποιωνδήποτε εκθέσεων της Αμνηστίας σχετικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη ή τους πολλούς πολέμους της στην περιοχή; Ορισμένοι Παλαιστίνιοι δικηγόροι ανέφεραν ότι είχαν προβληματικές συναντήσεις με υπεύθυνους της AI-Israel, σε βαθμό που αρνήθηκαν να έχουν οποιαδήποτε σχέση μαζί της στη συνέχεια. Θα μπορούσε κανείς κάλλιστα να φανταστεί ότι οι υπεύθυνοι της AI-Ισραήλ αποκάλυπταν τους Παλαιστίνιους που τους προσέγγιζαν. Πόσο ηθικό είναι λοιπόν για τη Διεθνή Αμνηστία να εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τους Παλαιστίνιους που έρχονται σε επαφή με την AI-Israel; Πότε η Διεθνής Αμνηστία θα αναγνωρίσει αυτή τη βρώμικη σχέση και θα διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει την απαιτούμενη απόσταση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο μέλλον;

Η γενοκτονία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά

'Επειτα, πρέπει να διαπιστωθεί αν αυτό που παρακολουθούμε ισοδυναμεί με γενοκτονία. Ο Craig Mokhiber, ο πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παραιτήθηκε επειδή η υπηρεσία του δεν αντιδρούσε μπροστά στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Γάζα και δήλωσε στην επιστολή παραίτησής του: "πρόκειται για μια κλασική περίπτωση γενοκτονίας". Σημείωση: η επιστολή υποβλήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023. Ο Mokhiber δήλωσε ότι είναι συνήθως δύσκολο να διαπιστωθεί αν λαμβάνει χώρα μια γενοκτονία, επειδή δεν γνωρίζει κανείς τα κίνητρα της ηγετικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. [3] Στο σημερινό πλαίσιο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα κίνητρα- αρκεί να ακούσει κανείς τους Νετανιάχου, Γκαλάντ, Γκανζ, Σμότριτς, Μπεν Γκβίρ... 'Οπως και τους περισσότερους από τους βουλευτές - έκαναν γενοκτονικές δηλώσεις στην Κνεσέτ- που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι πιο επιθετικός.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) σχετικά με την υπόθεση που τέθηκε ενώπιον του από τη Νότια Αφρική υποδηλώνει επίσης ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας γενοκτονίας - τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους δικαστές ζήτησαν από το Ισραήλ να αναλάβει δράση για να αποτρέψει μια γενοκτονία.

Η Γάζα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, και ιδίως οι προσφυγικοί καταυλισμοί παρουσιάζουν υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα. Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αυτές τις τοποθεσίες χρησιμοποιώντας τεράστιες βόμβες που παραδόθηκαν πρόσφατα από αμερικανικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα. [4] Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ακόμη και τους βομβαρδισμούς σε πραγματικό χρόνο στο Al Jazeera. Οι άμαχοι καλούνται να εκκενώσουν περιοχές μόνο και μόνο για να βομβαρδιστούν σε τοποθεσίες που είχαν υποτίθεται ονομαστεί "ασφαλείς περιοχές", νοσοκομεία, σχολεία, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, κλπ. Στο στόχαστρο μπήκαν άμαχοι που διέφευγαν, καταστράφηκαν όλα τα αρτοποιεία, καταστράφηκαν εκατοντάδες πηγάδια, καταστράφηκαν δεκάδες φάρμες με κοτόπουλα, αφανίστηκαν ολόκληρες οικογένειες.... Έτσι, δεν είναι μόνο το επίπεδο των δολοφονιών, αλλά και η καταστροφή που συμβαίνει τώρα των υποδομών που συντηρούν τη ζωή. Τα όπλα είναι πολύ ακριβή, επομένως η στόχευση γίνεται σκόπιμα- επομένως δεν πρόκειται για "παράπλευρες απώλειες", αλλά για σκόπιμη και αδιάκριτη στόχευση. Μια αρχή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου είναι ότι οι ενέργειες πρέπει να είναι σύμμετρες, αλλά ο ισραηλινός στρατός και οι πολιτικοί πανηγυρίζουν για τη δυσανάλογη φύση της καταστροφής- είναι το δόγμα Dahiya που εφαρμόζεται στη Γάζα. [5] Αυτό το δόγμα αναφέρεται στη δυσανάλογη βία που ασκήθηκε κατά του λιβανέζικου πληθυσμού στη γειτονιά Dahiya στη Βηρυτό το 2006- η γειτονιά ισοπεδώθηκε πλήρως με τεράστιες βόμβες. Ο Alastair Crooke, πρώην Βρετανός διπλωμάτης, συνοψίζει την κατάσταση επιγραμματικά: "Η Γάζα είναι ήδη ένα μνημείο ανάλγητης απανθρωπιάς και πόνου. Θα χειροτερέψει..." [6].

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: "αν κρώζει σαν πάπια, αν περπατά σαν πάπια, τότε πρόκειται για γενοκτονία". [7] Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα περίμενε κανείς όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναλάβουν δράση και να απαιτήσουν δικαστικές ενέργειες, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να ζητήσουν να λογοδοτήσουν βασικοί αξιωματούχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να σταματήσουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία... και άλλοι να επιτρέπουν τις γενοκτονικές ενέργειες του Ισραήλ.

Η φύση της κάλυψης

Κάποια πράγματα είναι σαφή κατά την ανασκόπηση των δελτίων τύπου της ΔΑ: εντυπωσιάζει η έλλειψη κάλυψης, η τετριμμένη και γενική μορφή των δηλώσεων, η απροθυμία να επισημανθεί η φύση ορισμένων εγκλημάτων και η απροθυμία να διαψευστούν ορισμένες από τις χονδροειδείς ισραηλινές προπαγάνδες που αποσκοπούν στην περαιτέρω απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων και στη δικαιολόγηση των εγκλημάτων του Ισραήλ.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν εκδοθεί μόνο 60 δελτία Τύπου - κανένα με ουσία. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι υπάρχει ένας αριθμός δελτίων τύπου για το Ισραήλ/OPT [Occupied Palestinian Territory -σ.σ] που δεν αναφέρουν καθόλου τη συνεχιζόμενη γενοκτονία! [8] Ή το σχόλιο αποτελεί μέρος μιας συζήτησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά.

Ανιστορική

Η Γάζα έχει υποστεί πολυάριθμες σφαγές - αρκετές από αυτές δεν καταγράφονται καν στα ΜΜΕ της λεγόμενης Δύσης. Υπήρξαν αρκετές από τις επιθέσεις μετά το 2006 (γνωστές και ως επιχειρήσεις "κουρέματος του γκαζόν") που συνήθως αναφέρονται με τα ζαχαρωμένα ονόματα των ισραηλινών επιχειρήσεων. Μετά από κάθε τέτοια επιχείρηση η ΔΑ παρήγαγε ευλαβικά τις τετριμμένες αναφορές της, αλλά ήταν μάλλον επιφυλακτική στο να χαρακτηρίζει τα ισραηλινά εγκλήματα- και όποτε εξέδιδε μια δήλωση για ένα συγκεκριμένο έγκλημα, αμέσως αντισταθμιζόταν από αναφορές σε παλαιστινιακά εγκλήματα.

Μία καλή ιστορική αφετηρία για την αξιολόγηση των σημερινών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου θα ήταν η έκθεση Goldstone (2008) - η οποία τεκμηρίωσε και διαπίστωσε σοβαρά ισραηλινά εγκλήματα κατά τη διάρκεια της "Επιχείρηση Βαρύ Μολύβι". [9] Δυστυχώς, εντυπωσιάζεται κανείς από τον ανιστορικό χαρακτήρα των δελτίων τύπου και των εκθέσεων της ΔΑ. Είναι σαν η ιστορία να ξεκίνησε χθες, αλλά αυτή είναι η φύση των "εκθέσεων με βάση τα δικαιώματα", όπου δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στην ιστορία. Όταν η Αμνηστία την βολεύει, θα αγνοήσει την ιστορία. [10] Θα άλλαζε η αξιολόγηση ενός εγκληματία από το γεγονός ότι ήταν κατά συρροή εγκληματίας; Αν ναι, τότε οφείλει η ΔΑ να τονίσει τη μακρά ιστορία μαζικών εγκλημάτων του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού. Αλλά η αναγνώριση της μακράς ιστορίας της απαλλοτρίωσης και της κτηνωδίας κατά του ντόπιου πληθυσμού θα υποδείκνυε ότι "εμείς" θα έπρεπε να είμαστε αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι μια θέση που η Αμνηστία είναι πρόθυμη να λάβει. Προτιμά να βγάζει τα κακαρισματά της και να νουθετεί "και τις δύο πλευρές", σαν να υπάρχει ηθική ισοδυναμία μεταξύ της βίας που ασκείται από καταπιεστές και καταπιεζόμενους.

Ψευδής ισορροπία

Η Αμνηστία θέλει να εμφανίζεται αμερόληπτη και φωνάζει για τα δικαιώματα τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών. Έτσι, η ΔΑ θα εκδώσει μια έκθεση που θα περιγράφει ορισμένα από τα ισραηλινά εγκλήματα, αλλά στη συνέχεια θα εκδώσει μια έκθεση για τα "παλαιστινιακά εγκλήματα πολέμου". Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την ΔΑ, οι περισσότερες από τις πράξεις που διαπράττουν οι Παλαιστίνιοι είναι ipso facto εγκλήματα πολέμου - δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ή συζήτηση. Ένα επαίσχυντο παράδειγμα είναι ένα άρθρο που αναφέρεται στα παλαιστινιακά εγκλήματα πολέμου και δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2024. Έτσι, μετά από περισσότερους από εννέα μήνες βομβαρδισμών, ίσως 186.000+ νεκρούς [11], επιδιωκόμενη πείνα, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και αποδείξεις για ανεξέλεγκτη κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων... η Αμνηστία επέλεξε να απαιτήσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων! Σύμφωνα με την Erika Guevara Rosas, "Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών" της ΔΑ, η κράτηση Ισραηλινών αμάχων ομήρων είναι έγκλημα πολέμου. [12] Σε αυτή την αφήγηση χάνεται η εξήγηση του γιατί κρατούνται οι όμηροι - είναι το μόνο μέσο για να επιτευχθεί η απελευθέρωση ορισμένων από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Και πιστή στις συνηθειές της, λίγες μέρες αργότερα η ΔΑ δημοσίευσε ένα μακροσκελές δελτίο τύπου που επικρίνει την ισραηλινή βάναυση μεταχείριση των κρατουμένων. Η παραγωγή εκθέσεων που επικρίνουν "και τις δύο πλευρές" είναι μια προσπάθεια επίδειξης αμεροληψίας.

Είναι μάλλον περίεργο ότι όταν οι Παλαιστίνιοι παίρνουν ομήρους, η Αμνηστία το θεωρεί έγκλημα πολέμου. Ωστόσο, όταν το Ισραήλ φυλακίζει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κατηγορίες, απαγάγει συστηματικά και κρατά κρατούμενους σε άθλιες συνθήκες, τότε αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου. Στη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός παίρνει ομήρους τους γονείς "καταζητούμενων" Παλαιστινίων, αλλά η Αμνηστία δεν καταδικάζει αυτή την πρακτική στον ίδιο βαθμό.

Η Αμνηστία αγνοεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 1960 που αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός καταπιεσμένου/αποικιοκρατούμενου πληθυσμού να υπερασπιστεί τον εαυτό του - αυτό περιλαμβάνει και τον ένοπλο αγώνα- και ότι το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τον καταπιεσμένο πληθυσμό. Η φύση της βίας υποδηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια "ουδέτερη" θέση. Έτσι, η τάση της Αμνηστίας να νουθετεί "και τις δύο πλευρές" είναι ηθικά ύποπτη.

Μη αντιμετώπιση της ισραηλινής προπαγάνδας

Μια χρήσιμη λειτουργία που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΔΑ θα ήταν η διάψευση της ισραηλινής προπαγάνδας που αποσκοπεί στην απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων για να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για τη γενοκτονική εκστρατεία της. Την επομένη της εισβολής, η ισραηλινή μηχανή προπαγάνδας ήταν έτοιμη να προωθήσει ιστορίες για βιασμούς, μωρά μαγειρεμένα σε φούρνους μικροκυμάτων, βάναυσες δολοφονίες και ούτω καθεξής. Ωστόσο, η Αμνηστία δεν αντέκρουσε αυτές τις κατασκευασμένες ιστορίες- στην πραγματικότητα βοήθησε στη διάδοση της ισραηλινής αφήγησης. Για παράδειγμα, χαρακτήρισε επανειλημμένα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ως "φρικτή" - ένας όρος που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για να περιγράψει παλαιστινιακές ενέργειες. Δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ήταν αυτός που σκότωσε περισσότερους από τους μισούς ισραηλινούς πολίτες εκείνη την ημέρα. [13] Δεν υπήρχαν μωρά που μαγειρεύτηκαν μέχρι θανάτου ή που παλουκώθηκαν σε ξιφολόγχες. Δυστυχώς, ακόμη και με μια πομπώδη στο άκουσμα "Μονάδα Διερεύνησης Αποδεικτικών Στοιχείων", η Αμνηστία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να διαχωρίσει τα γεγονότα από τις μισητές συκοφαντίες. Αν αυτές έχουν ως στόχο να εξευτελίσουν τους Παλαιστίνιους, τότε η αποκάλυψη αυτής της προπαγάνδας θα βοηθούσε σε κάποιο βαθμό να εξανθρωπιστεί το θύμα. Φαίνεται ότι αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αμνηστίας.

Στο δελτίο Τύπου με αίτημα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, η Erika Guevara Rosas δήλωσε: "Η βάναυση επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 38.000 Παλαιστίνιους". Αυτό έχει μια βάση όσον αφορά τα συγκεκριμένα στοιχεία που δίνονται, αλλά δεν ανταποκρίνεται στο γενικό πλαίσιο. Η Guevara χρησιμοποιεί τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας που βασίζονται στην πραγματική ανάσυρση των πτωμάτων - της λείπουν όλα τα θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Η μελέτη του Lancet εκτιμά ότι περίπου το 8% του πληθυσμού της Γάζας έχει σκοτωθεί - δηλαδή περίπου 186.000 νεκροί. Επιπλέον, οι θάνατοι που οφείλονται σε επιδημίες, πείνα, κ.λπ., χάνονται επίσης στις στατιστικές του Υπουργείου Υγείας. Η Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins επιχείρησαν να εκτιμήσουν αυτό το ποσοστό θνησιμότητας. [14]. Οι εκτιμήσεις και η μεθοδολογία τους είναι πολύπλοκες και είναι καλύτερο να τις διαβάσετε απευθείας από τις εκθέσεις τους. Αρκεί να πούμε ότι το ποσοστό θνησιμότητας έχει αυξηθεί δραματικά.

Ίσως θα ήταν σκόπιμο να δοθεί μια σαφέστερη εξήγηση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων.

Ας το ερευνήσουμε!

Υπάρχουν πολλές καθημερινές εγκληματικές επιθέσεις, αλλά μόνο οι ιδιαίτερα εξωφρενικές είναι αυτές για τις οποίες η ΔΑ αισθάνεται την ανάγκη να εκφέρει κάποιο σχόλιο. Η ανακάλυψη χώρων μαζικής ταφής κοντά σε νοσοκομεία στα οποία είχε εισβάλει πρόσφατα ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε κάποια σχόλια [15]. Αντί να καταδείξει το Ισραήλ και να υποδηλώσει ότι διαπράχθηκαν σοβαρά εγκλήματα, ζητά "ανεξάρτητη έρευνα". Αν μπορούσαν μόνο οι υποκριτές της ΔΑ να βρεθούν επί τόπου, τότε θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει τι πραγματικά συνέβη. Το άλλο συμπέρασμα της έκκλησης της ΔΑ για έρευνα είναι ότι δεν λογαριάζει τη φωνή των θυμάτων των ισραηλινών εγκλημάτων. Έτσι, δεν είναι ευθύνη των Παλαιστινίων να καταγγείλουν τον καταπιεστή τους, αλλά κάποιο "ανεξάρτητο" όργανο πρέπει να πάρει τον ευχάριστο χρόνο του για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκε έγκλημα - θα ακολουθήσει μια έκθεση λίγα χρόνια αργότερα. Στο μεταξύ, όλα τα ισραηλινά εγκλήματα είναι απλώς "υποτιθέμενα" εγκλήματα.

Υπάρχει μια πιο προβληματική πτυχή στην έκκληση της ΔΑ για έρευνες, δηλαδή το γεγονός ότι δίνει αξιοπιστία σε ισραηλινούς αθωωτικούς ισχυρισμούς και δικαιολογίες για τις επιθέσεις. Έτσι, ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Al Shifa δικαιολογήθηκε με την ψευδή αιτιολογία ότι υπήρχε ένα καταφύγιο της Al Qassam στην περιοχή. Ή ο βομβαρδισμός μιας τοποθεσίας με πολλούς πρόσφυγες σε σκηνές με την αιτιολογία ότι κάποιοι από τους διοικητές της αντίστασης βρίσκονταν στην περιοχή. Δεδομένης της ακολουθίας των ισραηλινών ψεμάτων για όλες τις σφαγές που έχουν διαπραχθεί, θα περίμενε κανείς ότι η Αμνηστία θα ήταν πιο επιφυλακτική απέναντι στους ισραηλινούς ισχυρισμούς και θα τους αμφισβητούσε ευθέως. Αντ' αυτού, ζητάει έρευνες. Επιπλέον, πότε δικαιολογείται η δολοφονία 100 και πλέον αμάχων προκειμένου να σκοτωθούν δύο μαχητές; Είναι περίεργο που μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν το απορρίπτει κατηγορηματικά - δεν υπάρχει ανάγκη για έρευνα. Ίσως με μια παρομοίωση να γινόταν αυτό πιο ξεκάθαρο. Φανταστείτε ότι ένας βιαστής δικαιολογεί το έγκλημά του δηλώνοντας ότι το θύμα φορούσε προκλητικά ρούχα. Οι ενέργειες της Αμνηστίας είναι σαν να εξετάζει αν τα ρούχα του θύματος ήταν πράγματι σέξι.

Στις 26 Αυγούστου 2024, η ΔΑ εξέδωσε ένα δελτίο τύπου για δύο βομβαρδισμούς σε καταυλισμούς εκτοπισμένων με εκατοντάδες νεκρούς. [16] Θα έλεγε κανείς a priori ότι πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη έκθεση, αλλά μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτά "πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου". Η Αμνηστία εξέτασε ακόμη και τις δηλώσεις που έκανε ο ισραηλινός στρατός για να δικαιολογήσει τους βομβαρδισμούς. Και για να προσθέσουμε ένα κωμικό στοιχείο, η Αμνηστία έστειλε ένα σημείωμα σε "αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης", δηλαδή στη Χαμάς, για να διαπιστώσει αν οι μαχητές της βρίσκουν καταφύγιο στις βομβαρδισμένες τοποθεσίες. Με άλλα λόγια, ρωτάει τους Παλαιστίνιους αν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ήταν δικαιολογημένοι! Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Αμνηστία αναμάσησε την κατηγορία της ότι οι ενέργειες των Παλαιστινίων, π.χ. η σύλληψη ομήρων, ισοδυναμούσαν με ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου. Από τη μία πλευρά, η ΔΑ ζητά να διερευνηθούν οι ισραηλινές ενέργειες, ωστόσο για τους Παλαιστίνιους η κατηγορία είναι σαφής: πρόκειται για εγκλήματα πολέμου.

Η Αμνηστία αναφέρει σωστά ότι η χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες "απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο". Υποδηλώνοντας ότι αν κάποιος μαχητής αναμειγνύεται με τον άμαχο πληθυσμό, αυτό ισοδυναμεί με έγκλημα. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές δεν έχουν πολλές επιλογές σχετικά με το πού μπορούν να επιχειρούν, δεδομένου ότι ο πληθυσμός αναγκάζεται συνεχώς να μετακινείται - όπως και οι μαχητές. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ των μαχητών που βρίσκονται κοντά σε πολίτες και της ισραηλινής πρακτικής να τοποθετούν Παλαιστίνιους πολίτες πάνω σε στρατιωτικά οχήματα ή να τους αναγκάζουν να μπαίνουν σε σπίτια μπροστά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Η διαφορά είναι ότι έχουμε έναν βίαιο εξαναγκασμό από τη μια και από την άλλη μία παρουσία των μαχητών ανάμεσα στους δικούς τους ανθρώπους. Έτσι, στο δελτίο τύπου της, η Αμνηστία στηλιτεύει τους μαχητές που βρίσκονται μαζί με αμάχους. Ωστόσο, η Αμνηστία δεν έχει ακόμη εκδώσει κάποιο άλλο για τους αμάχους που οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Το περιμένουμε.

Βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος 

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Παλαιστινίων, δηλαδή η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ούτω καθεξής, πρέπει να περιγραφούν ως μαζικά εγκλήματα - αναφερόμενα στο σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο, η αγαπημένη τεχνική της Αμνηστίας για να αποφύγει να αναφερθεί στα μαζικά εγκλήματα είναι να επιμείνει σε μεμονωμένες ιστορίες αποκλείοντας το σύνολο των εγκλημάτων. Στις 19 Αυγούστου 2024, η Αμνηστία εξέδωσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την καταστρατήγηση της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. 'Ελεγε: "Η Διεθνής Αμνηστία ζητά εδώ και καιρό ένα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων τόσο για το Ισραήλ όσο και για τις Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες λόγω των μακροχρόνιων σοβαρών παραβιάσεων των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου...". Πιστή στο μοτίβο της, η Αμνηστία ζητάει ένα εμπάργκο "και για τις δύο πλευρές", σαν να υπάρχουν εκατοντάδες στρατιωτικά φορτηγά αεροπλάνα που παραδίδουν όπλα στους Παλαιστίνιους. Αλλά αντί να αναφέρει το συνολικό βάρος των βομβών που έπεσαν στη Γάζα, δίνει δύο παραδείγματα [17]:

    * Η Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τη χρήση όπλων αμερικανικής κατασκευής σε πολλές παράνομες αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών Joint Direct Attack Munitions (JDAM) σε δύο θανατηφόρες, παράνομες αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες σκότωσαν 43 αμάχους - 19 παιδιά, 14 γυναίκες και 10 άνδρες - στις 10 και 22 Οκτωβρίου 2023.
    * Μια βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39, κατασκευασμένη στις ΗΠΑ από την Boeing, χρησιμοποιήθηκε σε ισραηλινή επίθεση τον Ιανουάριο του 2024, η οποία έπληξε ένα οικογενειακό σπίτι στην περιοχή Tal al-Sultan της Ράφα, σκοτώνοντας 18 αμάχους, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες.

Σύμφωνα με την Euromed Human Rights: "Το Ισραήλ έριξε 70.000 τόνους βομβών στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβριο, ξεπερνώντας τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Δρέσδη, το Αμβούργο και το Λονδίνο μαζί". [18] Ίσως η παροχή τέτοιων στατιστικών στοιχείων να ήταν πιο αποτελεσματική.

Ομοίως, στις 18 Ιουλίου 2024, η ΔΑ δημοσίευσε μια αρκετά μακροσκελή έκθεση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές. [19] Πρέπει να της αναγνωρίσουμε ότι το δελτίο τύπου αυτό ήταν καλύτερο από τα περισσότερα άλλα της ΔΑ, αλλά και πάλι, μετά από μια επιφανειακή αναφορά του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων, δίνει έμφαση σε μερικά παραδείγματα των συνθηκών κράτησης. Επιμένει σε μερικά στοιχεία αποκλείοντας τις συνθήκες μαζικής αδικίας. [...]

Ανικανότητα και ελαφρότητα

Η Αμνηστία εκδίδει μερικά δελτία τύπου και ίσως μια έκθεση στη συνέχεια, αλλά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δράση. Μέχρι στιγμής η Αμνηστία έχει προωθήσει ένα ψήφισμα που καλεί σε κατάπαυση του πυρός! Μπορεί κανείς να γεμίσει το έντυπο της αίτησης με ασυναρτησίες και να πατήσει το κουμπί όσες φορές θέλει για να καταγραφεί σε αυτή την παράλογη άσκηση. [21] Οι φιλελεύθερες ψυχές θα καθησυχαστούν.

Υπήρξαν τρεις περιπτώσεις όπου η ΔΑ προέτρεψε τα μέλη της να γράψουν πολύ ευγενικές επιστολές σε Ισραηλινούς αξιωματούχους. Συμβαίνουν έτσι μαζικά εγκλήματα επί του παρόντος, και αυτές οι "επείγουσες ενέργειες" απλώς εκλιπαρούν για την τύχη τριών ατόμων. Όλα τα δείγματα επιστολών ξεκινούν με το "Αγαπητέ Στρατηγέ..."- αυτός είναι ο τρόπος που αρέσει στην Αμνηστία να απευθύνονται τα μέλη της στα γενοκτόνα ερπετά. Αυτές οι εκστρατείες συγγραφής επιστολών είναι ένα μέσο για να πείσουν νεαρούς ιδεαλιστές ακτιβιστές να συμμετάσχουν σε "δράσεις" που δεν έχουν ουσιαστικά καμία συνέπεια.

Κάθε χρόνο η Αμνηστία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα μέλη - εκατομμύρια. Η έκκληση στη βάση αυτή των μελών της να κάνουν κάτι ουσιαστικό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματική. Οι παλαιστινιακές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν από καιρό φωνάξει για BDS (μποϊκοτάζ, εκποίηση και κυρώσεις). Γιατί δεν μπορεί η ΔΑ να παροτρύνει τα μέλη της να μποϊκοτάρουν τα ισραηλινά προϊόντα; Η απάντηση είναι προφανής: οι μεγαλοδωρητές (π.χ. ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, το διαβόητο σεξουαλικό αρπακτικό του Χόλιγουντ και υποστηρικτής του Ισραήλ- το Ίδρυμα Σάκλερ) που χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες της Αμνηστίας θα εξανίσταντο. [22]  [...]

Η πληγή του ανθρώπινου δυναμικού των ΜΚΟ

Στην Ευρώπη, διάφορες κυβερνήσεις και ΜΚΟ παρέχουν υποτροφίες σε φοιτητές που ειδικεύονται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα μαθήματα προσφέρονται σε διάφορες χώρες και εκατοντάδες φοιτητές παρακολουθούν κάθε χρόνο κέντρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ιταλοί μπορούν να σπουδάσουν στη Φινλανδία για ένα χρόνο.... Και βρίσκουμε την τραγελαφική κατάσταση των Ολλανδών φοιτητών που σπουδάζουν ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ- είναι λίγο σαν να πηγαίνεις για εκπαίδευση για τα δικαιώματα των ζώων σε ένα σφαγείο. Όλα αυτά αποτελούν ευγενική χορηγία της γενναιοδωρίας της ΕΕ. Οι απόφοιτοι στη συνέχεια εργάζονται για εκατοντάδες ΜΚΟ ή κυβερνητικές υπηρεσίες. Καθένας από αυτούς θα κουνήσει στη συνέχεια το ραβδί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω από ένα θέμα που μπορεί να είναι της μόδας, πάντα τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων/τρανς, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ κ.λπ. Περαιτέρω τροφοδότηση της βιομηχανίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση που λαμβάνεται από διάφορα ταμεία λαχειοφόρων αγορών - μεγάλο μέρος των κερδών από τέτοιους οργανισμούς εκταμιεύεται σε ΜΚΟ. Η βιομηχανία ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωρίζει επιδοτούμενη ανάπτυξη. Έτσι, κάθε ΜΚΟ με τη δική της στρεβλή ατζέντα λαμβάνει άμεσα ή έμμεσα κονδύλια. Οι διευθυντές ορισμένων ΜΚΟ λαμβάνουν εξαψήφιους μισθούς - ένα πόστο που προτιμάται από τους πολιτικούς που αναζητούν μια ξεκούραστη καρέκλα. [28]

Στις Κάτω Χώρες, όπου η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, το λόμπι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει γιγαντωθεί και εκδηλώνει πλέον μια δυσλειτουργική δυναμική, δηλαδή οι ΜΚΟ υποβάλλουν αδιάκοπα αγωγές κατά της κυβέρνησης δεσμεύοντάς την στα δικαστήρια.

Οι ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων μπορούν να παίξουν σε αυτό το καρουζέλ; Πολύ λίγες πιθανότητες!

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για τα πουλιά

Όταν αντιμετωπίζουμε μαζικά εγκλήματα, αυτό που χρειάζεται είναι η δικαιοσύνη και όχι ένα από τα μπασταρδεμένα, ευνουχισμένα, εύπλαστα και αναποτελεσματικά υποκατάστατά της. Αν κάποιος θέλει δικαιοσύνη, τότε οφείλει να μιλάει με όρους δικαιοσύνης και να αποφεύγει τις ασυναρτησίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αξιοποιηθεί κυνικά και εργαλειοποιηθεί από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. [29] Ένα πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογεί τους πολέμους, με τις λεγόμενες ανθρωπιστικές επεμβάσεις, δεν μπορεί να είναι ένα πλαίσιο που προάγει τη δικαιοσύνη ή παρακινεί τους ανθρώπους να δράσουν κατά των μαζικών εγκλημάτων. Οι εγκληματίες αντιδρούν αναλόγως, δηλαδή δεν ενοχλούνται αν τους αποκαλούν παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μπορεί να φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν για μαζικά εγκλήματα.  [...]

Οι μάσκες πέφτουν

Οι σημερινοί πόλεμοι στη Γάζα, την Ουκρανία κ.λπ. και οι αντιδράσεις που προκαλούνται έχουν σκίσει τη μάσκα της αμερικανικής αυτοκρατορίας αποκαλύπτοντας την υποκρισία, τον κυνισμό και τον σαδισμό της. Πολλές από τις "αξίες" που είναι τόσο αγαπητές στους νεοφιλελεύθερους έχουν αποδειχθεί ότι είναι μια απάτη. Η "δημοκρατία", το "διεθνές δίκαιο", η "ελευθερία του λόγου", ...., και φυσικά τα "ανθρώπινα δικαιώματα" έχουν πέσει από τα βάθρα τους. Οι παράπλευρες απώλειες της κατάρρευσης διαλύουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά και τη βιομηχανία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή και αυτά αποδείχθηκαν τόσο αναποτελεσματικά και εκτεθειμένα. Η Διεθνής Αμνηστία είναι αποδεδειγμένα μια συγκρουσιακή οργάνωση βουτηγμένη στην υποκρισία. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ως όπλο τα "ανθρώπινα δικαιώματα" που εξυπηρετεί τους δικούς της σκοπούς: τη δικαιολόγηση των πολέμων και τη δαιμονοποίηση των "καθεστώτων", δηλαδή των κυβερνήσεων που δεν αρέσουν στην αυτοκρατορία. Στο παρελθόν υπήρξε αγωγός φιλοπολεμικής προπαγάνδας, ζητώντας μάλιστα τις λεγόμενες ανθρωπιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις.

Αυτό που χρειάζεται είναι κριτικές φωνές που αναδεικνύουν τις καθημερινές σφαγές, που ζητούν να λογοδοτήσουν οι εγκληματίες και οι υποκινητές τους, διεκδικώντας μια στοιχειώδη δικαιοσύνη. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι το ελάχιστο. Δυστυχώς, οι περισσότερες ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εκπληρώνουν ούτε αυτό το καθήκον. Όταν η Διεθνής Αμνηστία ποζάρει για όλα τα είδη των μοντέρνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στον κόσμο, αλλά στη συνέχεια δεν καλύπτει τη γενοκτονία και δεν αναλαμβάνει αποτελεσματική δράση, τότε ας σωπάσει τελείως.


 

[1] This is an analysis of Amnesty’s press releases and reports. These can be found here: https://www.amnesty.org/en/latest/ Amnesty’s position are also available on Twitter, but these are not covered here. The press releases and reports by other HR organisations are very similar and exhibit the same bias.

[2] Uri Blau, Documents reveal how Israel made Amnesty’s local branch a front for the Foreign Ministry in the 70s; The Israeli government funded the establishment and activity of the Amnesty International branch in Israel in the 1960s and 70s. Official documents reveal that the chairman of the organization was in constant contact with the Foreign Ministry and received instructions from it; Haaretz, 18 March 2017.
https://www.aljazeera.com/opinions/2017/3/22/israels-human-rights-spies-manipulating-the-discourse
Neve Gordon and Nicola Perugini, "Israel’s human rights spies": Manipulating the discourse Revelations about Israel’s infiltration of NGOs in the 1970s shocked many, but human rights ‘spies’ are still out there, 22 Mar 2017.

[3] Craig Mokhiber (Director of the New York Office of the UN High Commissioner for Human Rights), The resignation letter.
https://www.craigmurray.org.uk/archives/2023/11/a-textbook-case-of-genocide/

[4] Avi Scharf, Weapons shipments to Israel: A Dizzying Pace, Then a Drop: How U.S. Arms Shipments to Israel Slowed Down subtitle: Publicly available flight tracking data shows how many U.S. arms shipments have arrived in Israel each month since the Gaza war started, revealing a sharp rise and then gradual tapering off in the pace of deliveries, Haaretz, 27 June 2024.

[5] Israel wants to be feared to maintain its morally bankrupt deterrence policy. Thus any resistance must be smashed with disproportionate power. The Dahiya neighbourhood in Beirut was brutally bombed, and the politicians ordering the bombing were very pleased with the level of destruction. Thus the Dahiya doctrine.

[6] Alastair Crooke, Trickery, Humiliation, Death – and the Timeless Hunger for ‘Honour and Glory’, Strategic Culture, 30 December 2023.

[7] Ilan Pappe, the great Israeli historian, once replied to a question of whether Israel was an apartheid state by stating: "if it quacks like a duck, and waddles like a duck, then it is apartheid".

[8] Some examples of AI Press releases about OPT that don’t mention Gaza at all. AI, Dutch Investor pushes for human rights safeguards to stop use of surveillance technology against Palestinians, 4 July 2024. Refers to the intrusive video spying. AI, Israel’s attempt to sway WhatsApp case casts doubt on its ability to deal with NSO spyware cases, 25 July 2024.

[9] Operation "Cast Lead" is a curious name for a military operation. It actually refers to a passage in Deuteronomy where the Hebrews exterminate their opponents to the extent that they pour molten lead down their throats.

[10]Contrast AI’s ahistorical reporting on the situation in Gaza with that of Syria. When it comes to Syria, the history of the “regime” is suddenly an issue.

[11] Rasha Khatib, Martin McKee and Salim Yusuf, “Counting the dead in Gaza: difficult but essential”, The Lancet, Volume 404, Issue 10449, pp237-238, 20 July 2024.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)01169-3/fulltext

[12] AI, Israel/ OPT: Hamas and other armed groups must immediately release civilians held hostage in Gaza,12 July 2024

[13] By Yaniv Kubovich • Haaretz 7 July 2024 IDF Ordered Hannibal Directive on October 7 to Prevent Hamas Taking Soldiers Captive Subtitle: “there was crazy hysteria, and decisions started being made without verified information: Documents and testimonies obtained by Haaretz reveal the Hannibal operational order, which directs the use of force to prevent soldiers being taken into captivity, was employed at three army facilities infiltrated by Hamas, potentially endangering civilians as well”

[14] Crisis in Gaza: Scenario-based Health Impact Projections
https://gaza-projections.org/gaza_projections_report.pdf

[15] AI, Gaza: Discovery of mass graves highlights urgent need to grant access to independent human
rights investigators, 24 April 2024.

[16] AI, Israel/OPT: Israeli attacks targeting Hamas and other armed group fighters that killed
scores of displaced civilians in Rafah should be investigated as war crimes, 26 August 2024.

[17] AI, Global: Governments’ brazen flouting of Arms Trade Treaty rules leading to devastating loss of life, 19 August 2024.

[18] https://www.sgr.org.uk/resources/gaza-one-most-intense-bombardments-history
https://www.aa.com.tr/en/middle-east/amount-of-israeli-bombs-dropped-on-gaza-surpasses-that-of-world-war-ii/3239665

[19] AI, “Israel must end mass incommunicado detention and torture of Palestinians from Gaza”, 18 July 2024.

[20] https://www.aljazeera.com/program/newsfeed/2024/7/10/freed-former-palestinian-bodybuilder-alleges-abuse-by-israeli-jailers
and https://www.middleeasteye.net/news/palestine-west-bank-muazzaz-abayat-prison-interview

[21]https://www.amnesty.org/en/petition/demand-a-ceasefire-by-all-parties-to-end-civilian-suffering/

[22] Thomas Frank, Hypocrite at the good cause parties, Le Monde Diplomatique, February 2018. Frank reports that Harvey Weinstein made "AI-USA possible”.

[23] Paul de Rooij, Amnesty International trumpets for another "Humanitarian" war… this time in Syria, MintPress, 23 March 2018.

[24] Amnesty, Venezuela: Scale and gravity of ongoing crimes demand urgent actions from ICC prosecutor, 9 August 2024
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2024/08/venezuela-crimes-demand-urgent-action-icc-prosecutor/

[25] Personal communication with Donatella Rovera, January 2003.

[26] AI, “Mongolia: Putin must be arrested and surrendered to the International Criminal Court”, 2 September 2024.

[27] https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/12/israel-opt-adoption-of-un-resolution-to-expedite-humanitarian-aid-to-gaza-an-important-but-insufficient-step/
Israel/OPT: Adoption of UN resolution to expedite humanitarian aid to Gaza an important but insufficient step, 22 Decemeber 2024.

[28] Irene Khan, the former Amnesty general secretary, received a £533,000 "golden handshake" when she departed.

[29] For some of the background history of Amnesty International, see: Kirsten Sellars, The Rise and Rise of Human Rights, Sutton Publications, 2002. Also, Alfred de Zayas, The Human Rights Industry, Clarity Press, 2023.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ