Μαγειρεύοντας με τους ράπερ
Ένα πλήρες μενού από το κλασικό βιβλίο «Rapper's delight: The hip hop cookbook»
Δύο χρόνια προτού ο Snoop Dogg συνεργαστεί με τη Martha Stewart στο μαγειρικό σόου «Martha & Snoop's Potluck dinner party» και τέσσερα χρόνια προτού κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής «From crook to cook: Platinum recipes from tha Boss Dogg's Kitchen» (που έχει πουλήσει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα) είχε βγει ένα βιβλιαράκι με συνταγές εμπνευσμένες από καλλιτέχνες του χιπ χοπ, το «Rapper's delight: The hip hop cookbook», το οποίο δεν έχει σταματήσει να πουλάει εδώ και δέκα χρόνια, σταθερά, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικά δημοφιλές βιβλίο μαγειρικής.
Είναι από τις περιπτώσεις που δύσκολα τους δίνει κανείς σημασία, παραείναι μικρό (είναι μεγέθους pocket κι έχει μόνο τριάντα συνταγές σε ενενήντα έξι σελίδες), αλλά έδωσε στους συγγραφείς του (Joseph Inniss και Peter Stadden) και στον art director του (Ralph Miller) φήμη και χρήμα και την έμπνευση για ένα σωρό βιβλία και περιοδικά που ακολούθησαν. Η ίδια τριάδα το 2017 έβγαλε ένα ακόμα βιβλιαράκι με συνταγές εμπνευσμένες από ροκ μουσικούς, το «Dark side of the spoon: The rock cookbook», επίσης πολύ πετυχημένο.
Η σχέση των καλλιτεχνών του χιπ χοπ με το φαγητό είναι κάτι αναμφισβήτητο από την αρχή, από τα πρώτα χρόνια που το είδος ξεκίνησε να γίνεται πολύ δημοφιλές, όταν ακόμα μιλάγαμε για «χιπ χοπ» και για «MC», προτού το νέο κύμα εισβάλλει στην κουλτούρα, μετά το 2010, και την κάνει περισσότερο «ραπ».
Το «Rapper's delight: The hip hop cookbook» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2014, την εποχή που ξεκίναγε και το «Munchies» του «Vice», όταν το ενδιαφέρον των χίπστερ για το φαγητό ήταν (σχεδόν) τόσο μεγάλο όσο και για το σεξ· παραμένει αμείωτο μέχρι σήμερα, κι ας μην υπάρχουν πια ούτε το «Munchies» ούτε το «Lucky Peach», η χίπστερ γαστρονομική βίβλος που κυκλοφόρησε από το 2011 μέχρι το 2017.
Χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες –ορεκτικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια–, το βιβλίο δίνει δέκα επιλογές σε κάθε κατηγορία, οι οποίες μπορεί να μην είναι πιάτα γαστρονομικής πρωτοτυπίας αλλά είναι «τίμιο», νόστιμο φαγητό που μπορεί να φτιάξει ακόμα και κάποιος αρχάριος (στο τέλος του βιβλίου δίνονται οδηγίες για τις επιμέρους κατασκευές των πιο σύνθετων πιάτων).
Αυτό που κάνει τα πιάτα να ξεχωρίζουν είναι το χιούμορ που έχουν οι ονομασίες τους, οι οποίες συνδυάζουν τον MC με το φαγητό (Wu-Tang Clam Chowder, Public Enemiso Soup, Run DM Sea Bass και Busta Key Lime Pie, Mobb Leek and Potato Soup, Method Lab Koftas), και οι εικονογραφήσεις που έχουν γίνει από τριάντα νέα –τότε που φτιάχτηκε το βιβλίο– ονόματα στον χώρο των εικαστικών και του illustration.
Η σχέση των καλλιτεχνών του χιπ χοπ με το φαγητό είναι κάτι αναμφισβήτητο από την αρχή, από τα πρώτα χρόνια που το είδος ξεκίνησε να γίνεται πολύ δημοφιλές, όταν ακόμα μιλάγαμε για «χιπ χοπ» και για «MC», προτού το νέο κύμα εισβάλλει στην κουλτούρα, μετά το 2010, και την κάνει περισσότερο «ραπ».
Το πρώτο ραδιοφωνικό χιτ του χιπ χοπ, το «Rapper's Delight», αφηγείται μια εμπειρία του Wonder Mike από τους The Sugarhill Gang, όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε σπίτι ενός φίλου κατάλαβε ότι η μαμά του δεν ήταν καλή μαγείρισσα. Οι στίχοι «Τα μακαρόνια είναι λασπωμένα, τα μπιζέλια λιωμένα / και το κοτόπουλο έχει γεύση σαν ξύλο» έχουν περάσει στη μυθολογία της πρώιμης ραπ σκηνής.
Μετά την πρώιμη αυτή σύνδεση, εμφανίστηκαν ονόματα ράπερ εμπνευσμένα από το φαγητό και ό,τι έχει σχέση με αυτό, τις περισσότερες φορές με μεταφορικό υπόβαθρο: είτε πρόκειται για το αλατοπίπερο που κάνει πικάντικο ένα πιάτο, το πόσο σκληρό είναι ένα παγάκι ή ένα γλυκό και χαριτωμένο cupcake, το όνομα ενός MC υπονοεί το είδος των στίχων που ραπάρει στα κομμάτια του. Οι Salt-N-Pepa, o Ice Cube, o Eminem (το καλλιτεχνικό όνομά του ξεκίνησε από τις M&M), ο Ice-T, οι Black Eyed Peas, ο Denzel Curry, ο Black Milk, η CupcakKe, ο Vanilla Ice, ο Lil Reese, ο Juicy J, ο Bun B, ο DeJ Loaf, ο Yung Gravy, ο Lor Choc, ο Maxo Kream, ο Flavor Flav των Public Enemy έχουν ονόματα που παραπέμπουν σε κάτι φαγώσιμο. Όσο για τα κομμάτια των ράπερ που ο τίτλος ή οι στίχοι τους αναφέρονται σε φαγητό, η λίστα είναι ατελείωτη.
Αυτές είναι τρεις εύκολες συνταγές για ένα πλήρες μενού από το βιβλίο (ορεκτικό, κυρίως πιάτο επιδόρπιο):
Mobb Leek & Potato Soup
Ain’t such things as halfway cooks
Μια κλασική σούπα με πράσο, πατάτα, κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
10 λεπτά προετοιμασία, 15 λεπτά μαγείρεμα
Υλικά
2 πράσα
300 γρ. πατάτες
150 γρ. καπνιστό μπέικον
1 κύβος ζωμού λαχανικών
30 γρ. βούτυρο
300 ml κρέμα γάλακτος
750 ml νερό
Δύο κουταλιές ελαιόλαδο
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε κύβους. Πλύντε το πράσο και κόψτε το σε λεπτές ροδέλες. Τοποθετήστε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο, προσθέστε τις πατάτες και τα πράσα και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Θρυμματίστε τον κύβο λαχανικών στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Βάλτε 750 ml νερό σε βραστήρα και βράστε το. Προσθέστε το βραστό νερό στις πατάτες, στα πράσα και στον ζωμό μέσα στην κατσαρόλα. Σιγοβράστε για 15 λεπτά. Ενώ οι πατάτες και τα πράσα μαγειρεύονται, βάλτε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ελαιόλαδο και τηγανίστε το μπέικον μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το μπλέντερ ή τη ράβδο πολτοποιήστε τις πατάτες και τα πράσα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει λεία υφή. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Μοιράστε τη σούπα σε μπολ. Κόψτε το μπέικον σε κομμάτια και χρησιμοποιήστε το για γαρνιτούρα. Δοκιμάζοντας, προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
A Pie Called Quest
Can I lick it? No, you can’t
Μια Bonita πίτα με βοδινό και γεύση μήλου που θα σε κάνει περήφανο/-η.
15 λεπτά προετοιμασία, 1 ώρα και 20 λεπτά μαγείρεμα
Υλικά
800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας για βραστό
Δύο φύλλα ζύμης κουρού (225 γρ.)
330 ml μηλίτης
Μισό κουταλάκι αλεύρι
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
Ένα κλωνάρι θυμάρι
Μαϊντανός
2 κύβοι ζωμός βοδινού
2 αυγά
Ένα μικρό κομμάτι βούτυρο για να βουτυρώσουμε το πυρέξ
Εκτέλεση
Κόψτε το μοσχαρίσιο κρέας σε κύβους και αλατοπιπερώστε, προσθέτοντας και μισό κουταλάκι απλό αλεύρι. Βάλτε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά ρίξτε το κρέας. Ανακατεύετε συνεχώς. Τηγανίστε για 3 λεπτά μέχρι το κρέας να πάρει ομοιόμορφο καφέ χρώμα. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη. Βάλτε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και προσθέστε τον μηλίτη. Μόλις αρχίσει να βράζει, τρίψτε τον κύβο βοδινού. Καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες, ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και προσθέστε το θυμάρι. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το θυμάρι και το κρέας στο κατσαρολάκι. Μειώστε σε πολύ χαμηλή φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Αλείψτε το πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο. Στρώστε το με τη ζύμη. Φροντίστε η ζύμη να το καλύπτει έτσι ώστε να προεξέχει από τις πλευρές του σκεύους. Κόψτε ένα δεύτερο κομμάτι ζύμης για να καλύψετε το επάνω μέρος και αφήστε το στην άκρη. Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα. Αλείψτε τη ζύμη με το μισό από το μείγμα των χτυπημένων αυγών. Ρίξτε το μείγμα του βοδινού μέσα στο πυρίμαχο σκεύος με τη ζύμη. Καλύψτε την πίτα με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Πιέστε τις άκρες για να κλείσει. Μπορείτε να διακοσμήσετε την πίτα με τυχόν περισσεύματα ζύμης. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να δημιουργήσετε μια τρύπα στη μέση της πίτας, ώστε να βγαίνει ο ατμός. Αλείψτε την υπόλοιπη ζύμη με τα υπόλοιπα χτυπημένα αυγα. Ψήστε την πίτα στον φούρνο για μία ώρα. Σερβίρεται ζεστή.
Nasty Na’nas & Custard
Made you cook
Μπανάνες «πνιγμένες» στην κρέμα με κομματάκια σοκολάτας.
5 λεπτά προετοιμασία, 15 λεπτά μαγείρεμα
Υλικά
4 μπανάνες
Μία κουταλιά ζάχαρη άχνη
100 γρ. ανάλατο βούτυρο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
100 ml κρέμα γάλακτος
Λίγο ελαιόλαδο
600 ml κρέμα custard βανίλια
Μία σοκολάτα τσίλι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε τις μπανάνες και αφήστε τες στην άκρη. Κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ. Βάλτε να ζεσταθεί ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λίγο λάδι και ρίξτε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα σκούρο καστανό μείγμα καραμέλας. Προσθέστε τις μπανάνες και μαγειρέψτε τες μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλτε τις μπανάνες από το τηγάνι και αφήστε τες στην άκρη. Τοποθετήστε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε την κρέμα custard και ανακατεύετε συνεχώς. Μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, αφαιρέστε αμέσως το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Τοποθετήστε ένα δεύτερο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τη μαύρη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέστε τις καραμελωμένες μπανάνες στο δεύτερο κατσαρολάκι. Μαγειρέψτε τες στη βουτυρένια σάλτσα άλλα 30 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε τις μπανάνες σε τέσσερα μπολ και σερβίρετε με την κρέμα custard. Τρίψτε την καυτερή σοκολάτα από πάνω.
Για να φτιάξεις κρέμα custard:
Υλικά
500 ml κρέμα γάλακτος
6 μεγάλα αυγά
125 γρ. ζάχαρη
Μία κουταλιά ζάχαρη άχνη
Μία κουταλιά κορν φλάουρ
Ένας λοβός βανίλιας ή τρία κουταλάκια υγρό άρωμα βανίλιας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, την άχνη και το κορν φλάουρ για 3 λεπτά με το μίξερ. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια (ξύνουμε τον λοβό να πάρουμε τα σπόρια ή χρησιμοποιούμε την υγρή μορφή) σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά την κρέμα μέσα στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε όλο το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 12 λεπτά προτού το βγάλουμε από τη φωτιά.