Με σκυμμένο κεφάλι στο Χίλτον

Με σκυμμένο κεφάλι στο Χίλτον Facebook Twitter
Άφιξη του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ξενοδοχείο Hilton για την συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, Αθήνα στις 31 Ιουλίου 2015.
15

Βλέποντας τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης να μπαινοβγαίνουν στο Χίλτον με σκυμμένο κεφάλι προκειμένου να συναντήσουν τους δανειστές, νιώθω ντροπή.

Η δειλή τους εικόνα (με ηττοπαθές στιλ, σαν δαρμένα κουτάβια) επιβεβαιώνει θλιβερά την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας μας.

Είναι σα να πηγαίνουν να αναφερθούν στις δυνάμεις κατοχής. Σα να πηγαίνουν να εναποθέσουν τον κεφαλικό τους φόρο. Ταπεινωτική εικόνα, ανάξια ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους.

Έτσι δικαιολογείται και γιατί η αστυνομία συλλαμβάνει τους φωτορεπόρτερ που αποτυπώνουν τέτοιες στιγμές. Είναι στιγμές ιστορικής ταπείνωσης για τη χώρα.

Δεν μπορώ όμως να μη σκεφτώ και πόσο ηλίθια είναι επικοινωνιακώς η κυβέρνηση επ' αυτού. Όλο αυτό το πηγαινέλα στο Χίλτον έγινε για να μη φανεί το αντίθετο. Για να μη φανεί ότι οι θεσμοί μπαίνουν στα υπουργεία και αλωνίζουν. Έτσι αντί να εκτίθενται οι θεσμοί, εκτίθενται οι υπουργοί. Αντί να φωτογραφίζεται η σκληρότητα και η αλαζονία των δανειστών, φωτογραφίζεται το εξευτελιστικό σκύψιμο των Ελλήνων.

Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Αυτό ισχύει σχεδόν για όλα όσα (μεγαλόστομα και κουτοπόνηρα)  λέει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επικοινωνιακώς όμως αυτό είναι η μεγαλύτερή του ήττα.

Με σκυμμένο κεφάλι στο Χίλτον Facebook Twitter
Άφιξη του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ξενοδοχείο Hilton για την συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, Αθήνα στις 31 Ιουλίου 2015.
Οπτική Γωνία
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Βασιλική Σιούτη / Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Με το πολιτικό τοπίο να βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση και την κινητικότητα να συνεχίζεται, η κεντρική πολιτική μάχη που θα δοθεί αυτές τις ημέρες αφορά την οικονομία και είναι για τον προϋπολογισμό του 2025
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Οπτική Γωνία / Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Πώς η Μέρκελ της «συντηρητικής νομενκλατούρας» ενθουσιάστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έλεγε ότι «ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», και όσα μας υπενθύμισαν τα απομνημονεύματα της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Διεθνή / «Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Γιατί η εργατική τάξη υποστήριξε τον Τραμπ; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

13 σχόλια
"Βλέποντας τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης να μπαινοβγαίνουν στο Χίλτον με σκυμμένο κεφάλι προκειμένου να συναντήσουν τους δανειστές, νιώθω ντροπή. "..ενα δάκρυ κύλησε...οταν πάς να κάνεις μαγκιες με Μπαρουφες και Δραχμαζανηδες αλλα τελευταια στιγμη το μετανιώνεις γιατι στη τελικη " βρε αδερφε λέμε και καμμια παχεια για να περνάει η ώρα" ε τότε μη νιώθεις καθόλου ντροπή που τη γλυτωνεις μονο με σκυμμενο κεφάλι και σα βρεγμενη γάτα, να κάνεις το σταυρό σου και να λές μπιραλλαχ που δε πληρωσες τα καραγκιοζιλικια ακριβά
Θα συμφωνήσω με την έλλειψη κάθε αίσθησης της διαπραγματευτικής πραγματικότητας, όταν θεωρείται προτιμότερο ο Υπουργός να σέρνεται στα ξενοδοχεία για την συνάντηση, και οχι το αντίστροφο. Αυτό είναι όμως φυσικό όμως επακόλουθο της παιδαριώδους αντιπολιτευτικής γραμμής, που λοιδωρούσε τους προηγούμενους Υπουργούς γιατί έπρατταν το αυτονόητο. Είμαι σίγουρος, ότι αν για κάποιον λόγο οι προηγούμενες διαδικασίες περιελάμβαναν την επίσκεψη Υπουργών στα ξενοδοχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επέλεγε το αντίστροφο. Απλοϊκή αντιπολιτευτική τακτική. Σίγουρα πάντως στα παγκόσμια δεδομένα ο ευρισκόμενος στην έδρα του δείχνει την ισχύ του και οχι το αντίστροφο. Ενδεχομένως δεν γούσταραν και το γιουχάισμα από τα τρολ μέσα στα Υπουργεία. Και μια διευκρίνιση: την εθνική κυριαρχία την χάσαμε όταν δανειζόμαστε σαν παλαβοί για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις για μια δεκαετία και οι "συνδικαλισταράδες" μας να καμώνονται ότι παλεύαν και επετύγχαναν τα μεγάλα κατορθώματα για το δίκιο του (Δημόσιου) Εργάτη... Ολα τα λοιπά ειναι κροκοδείλια δάκρυα... Εκεί, σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις οι ρεπόρτερ που τώρα κλαίνε πού ήταν;
Όταν μας παραμύθιαζαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα στείλουν την τρόικα από κει που ήρθε και είχαν το κεφάλι ψηλά ως αδούλωτοι Έλληνες ήταν καλά, ε;
Καμία αίσθηση της έννοιας του όρου. Όλες οι χώρες έχουν απωλέσει μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας για να συμμετάσχουν σε μία ένωση χωρών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για integration και ταυτόχρονα να κλαιγόμαστε για την εθνική μας κυριαρχία. Αυτή η ρητορική μόνο από την ψεκασμένη ψευτωπατριωτική "πρωτη-φορα-αριστερά".Η εθνική μας υπερηφάνεια θα ανακτηθεί αν σταματήσουμε να είμαστε επαίτες και ψευτόμαγκες και στρώσουμε τον κώλο μας στη δουλειά.
Aν είναι να μείνουμε στην εικόνα και να χάσουμε την ουσία ... δεν φαίνεται πάντως από τις φωτογραφίες κανένα σκύψιμο στο κεφάλι, άτυχη η διαλογή αυτών των δύο. Ένα θετικό στην εμφάνιση είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε επιτέλους σιδερωμένα τα ρούχα. Άλλο είναι να κάνεις συνάντηση υψηλού επιπέδου χωρίς γραβάτα και άλλο είναι να φαίνεσαι και να είσαι απροετοίμαστος, απρόσεχτος, ατημέλητος.
Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούνε (οι ΣυριζΑνελ). Βέβαια οι ΑΝΕΛ πιο πονηροί δεν πολυεκτίθενται, αντίθετα από τους ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν ότι μπορούν για να επιστρέψουν στην ασφάλεια και στο ραχάτι της Αντιπολίτευσης. Δυστυχώς θα μας παρασείρουν κι εμάς, πριν καταστραφούν - με το καλό - οι ίδιοι.
Προς πληροφόρησή σας η Ελλάδα απ' τη συιγμή που έγινε μέλος της Ε.Ε. και πολύ περισσότερο της ευρωζώνης, υπέγραψε συνθήκες με τις οποίες απεμπόλησε μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι υπόλοιπες χώρες-εταίροι. Οπότε, ειλικρινά, αυτά τα δακρύβρεχτα περί "εθνικής κυριαρχίας" δεν τα καταλαβαίνω.Κατά τα άλλα έχετε απόλυτο δίκιο, η εικόνα υπουργών που επισκέπτονται ένα ξενοδοχείο για να συνομιλήσουν με τη τρόικα αντί να περιμένουν στα υπουργεία τους τους υπαλλήλους της, είναι αρκούντως εξευτελιστική αλλά δείχνει πως το μόνο που ενδιαφέρει στ' αλήθεια αυτή τη κυβέρνηση είναι ο επικοινωνιακός χειρισμός για τους ιθαγενείς ψηφοφόρους.Θλιβερό.
Ελπίζω πως η αναφορά στην εθνική κυριαρχία δεν αφορά τις κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας, διότι διαφορετικά θα πρόκειται περί στοιχειώδους ασχετοσύνης για δημοσιογραφική κάλυψη σε τέτοιο γεγονός.Και κάτι που μονίμως ξεχνάμε: η 35η οικονομική δύναμη στον κόσμο (Ελλάδα) ζητά από πολύ φτωχότερες χώρες της ΕΕ χρήματα. Ακόμη και τα χρήματα του Δ.Ν.Τ προέρχονται και από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Νιγηρία κλπ κλπ. Φυσικά και αυτοί που μεσολαβούν και μας τα δανείζουν έχουν τεράστιες ευθύνες. Και εμείς που τα δανειζόμαστε οφείλουμε να έχουμε υπερβολικές υποχρεώσεις. Νομίζω?
"Είναι σαν να πηγαίνουν να αναφερθούν στις δυνάμεις κατοχής. Σαν να πηγαίνουν να εναποθέσουν τον κεφαλικό τους φόρο. Ταπεινωτική εικόνα, ανάξια ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους."Αυτές οι ευθιξίες μας μάραναν. Την όποια κυριαρχία μπορεί να έχει μία χώρα 10 εκατομμυρίων σε έναν πλανήτη 7 δις τη χάνει σιωπηλά, σε άλλα πεδία και χωρίς χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα. Και πάντως δεν την κερδίζει πίσω με επιμένοντας επί μία πενταετία να περιφέρει τον θρήνο και τον κοπετό της σαν αθώα κορασίδα που διακορεύτηκε.
Κατά το πρωτόκολο, ο ανώτερος ιεραρχικά ( εδώ ο Υπουργός), κάνει δεκτούς στην επίσημη έδρα του (Υπουργείο) τους επικεφαλής της διαπραγμάτευσης. Στην περίπτωση που είναι σε επίσκεψη σε άλλη χώρα, πάλι ο ανώτερος στην ιεραρχία, δέχεται επίσκεψη στην Πρεσβεία της χώρας του ή στο ξενοδοχείο του.Αυτές οι ευτελιστικές εικόνες και τα φωτορεπορτάζ χωρίς ουσία μπορούσαν να αποφευχθούν με την είσοδο των ενδιαφερομένων από τα γκαράζ τα οποία ετός από διακριτικότητα προσφέρουν και σκιά...Ας ελπίσομε ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι άνθρωπος ουσίας και δεν θα μας απογοητεύσει με μία ακόμη μη-συμφωνία. Η οικονομία και η χώρα δεν το αντέχουν.
Μόνο είνα ειδικό σχόλιο. Πού είναι τα σκυμμένα κεφάλια; Αυτά στην στις φωτό ή κάπου αλλού, συμβολικά. Το δεύτερο το κατανοώ, το πρώτο απλά δεν το βλεπω.