Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
1


 

Tο ντοκιμαντέρ «First Position» της Bess Kargman εξερευνά τον κόσμο του χορού και τον ανταγωνισμό που κυριαρχεί σε αυτόν, ακολουθώντας τη ζωή έξι χορευτών. Οι πρωταγωνιστές, ηλικίας από εννέα μέχρι δεκαεννέα χρονών, συμμετέχουν σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κλασσικού μπαλέτου στον κόσμο, το Youth America Grand Prix.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές και απαιτητικές διοργανώσεις που ξεκινούν με 5.000 συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, οι χορευτές μειώνονται στους 300, οι οποίοι καταφέρνουν να φτάσουν στον τελικό που πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο στη Νέα Υόρκη. Ο διαγωνισμός δεν έχει έναν νικητή αλλά αντίθετα παρέχει υποτροφίες, συνεργασίες με εταιρίες και άλλα έπαθλα σε μια μικρή ομάδα των πιο ταλαντούχων χορευτών έπειτα από μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση.

Η σκηνοθέτις επικεντρώνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παρουσιάζοντας την καθημερινότητά τους, τις πολύωρες πρόβες, τις εμφανίσεις τους στη σκηνή και τα πολλαπλά στάδια που περιλαμβάνει ο διαγωνισμός. Καταγράφει τον απαιτητικό κόσμο του χορού, το άγχος των συμμετεχόντων, τον ζήλο τους, την αφοσίωσή τους, την σχέση τους με την οικογένειά τους.

Για τους πρωταγωνιστές της ταινίας, ο χορός είναι κάτι παραπάνω από ένα χόμπι και αυτή η διοργάνωση διαδραματίζει έναν ξεχωριστό ρόλο, καθώς δεν αποτελεί μια στιγμή αναγνώρισης αλλά αντίθετα μπορεί να καθορίσει μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Για να βγουν νικητές πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, να κάνουν θυσίες, να παλέψουν με την εξάντληση, τους τραυματισμούς και τις δυσκολίες της εφηβείας. Η αφοσίωση τον χορευτών και η δύναμη της θέλησης είναι αυτό που κάνει το ντοκιμαντέρ συναρπαστικό ακόμη και για όσους δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον χορό.

Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter

Η σκηνοθέτις επέλεξε πολύ προσεκτικά τα επτά παιδιά που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ αφού συμβουλεύτηκε τους διοργανωτές του Grand Prix και αξιοποίησε τη δημοσιογραφική της ιδιότητα. Παρά τα κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν όπως η τελειομανία, η αγάπη για αυτό που κάνουν, οι παρόμοιες αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή τους και ο χρόνος που αφιερώνουν στον χορό, αποδεικνύεται πως τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, με διαφορετικά προφίλ.

Αφιερώνει μεγάλο μέρος της ταινίας για να συστήσει τους πρωταγωνιστές στο κοινό, να παρουσιάσει την ιστορία του καθενός και να παρέχει επαρκείς πληροφορίες που χρειάζονται οι θεατές μέχρι να τους παρακολουθήσουν να χορεύουν στο Grand Prix. Όλοι τους είναι πολύ νέοι, γεμάτοι όνειρα και πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους, γεγονός που καθιστά συγκινητικό τον αγώνα τους. Το μέλλον τους θα κριθεί από έναν διαγωνισμό στον οποίο όπως λέει και ένας από τους κριτές έχουν μόνο πέντε λεπτά για να αποδείξουν ότι αξίζουν.

Ο διαγωνιζόμενος που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι και ο μικρότερος, ο εντεκάχρονος Aran Bell. Χορεύει από τα 4 και σε κάποιο σημείο λέει «Αγαπώ τόσο το μπαλέτο που είναι δύσκολο να το εξηγήσω». Ο Aran ταξιδεύει καθημερινά δύο ώρες για να κάνει πέντε ώρες εκπαίδευση. Εξίσου συναρπαστικός είναι και ο χαρακτήρας της Michaela DePrince, ενός δεκατετράχρονου ορφανού από τη Σιέρα Λεόνε, που έχει υιοθετηθεί από μια οικογένεια στη Φιλαδέλφεια. Ανακάλυψε το μπαλέτο όταν βρίσκονταν ακόμη στο ορφανοτροφείο από ένα σκισμένο εξώφυλλο. Κατά τη διάρκεια του έργου προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προκατάληψη ότι τα μαύρα κορίτσια δεν μπορούν να χορεύουν.

Η ταινία,  έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Toronto International Film Festival, έχει κερδίσει το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο San Francisco Doc Fest και τα βραβεία κοινού για καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Dallas International Film Festival, Portland International Film Festival και στο DOC NYC. Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό.

Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter

First Position

Bess Kargman / 91′ / 2011 / ΗΠΑ

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

 

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου

20.00

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους χορευτές Γιάννης Νικολαΐδης και Michael Doolan

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «Δαναός»

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

www.balletdocumentary.com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη

Οθόνες / «Η καρδιά του ταύρου»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση

Σε παραγωγή Onassis Culture, η Εύα Στεφανή επιχειρεί μια κατάδυση στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Παπαϊωάννου και της προετοιμασίας της παράστασής του «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Oscar stories: Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Pulp Fiction / Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Από το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ μέχρι τη σαρωτική διάκριση της Εμίλια Πέρεζ με τις 13 υποψηφιότητες, η πορεία των ξενόγλωσσων ταινιών στα Όσκαρ είναι γεμάτη από σταθμούς που αμφισβητούν και αναμορφώνουν τα όρια του κινηματογράφου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Μυθολογίες / «Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Παραγνωρισμένα διαμάντια, ένας Σουηδός ημίθεος και χαρακτήρες που ξεπερνούν τα βιβλία από τα οποία γεννήθηκαν: ο σκηνοθέτης μοιράζεται τις ταινίες που τον σημάδεψαν καθώς και την αγαπημένη του αφίσα για καθεμιά από αυτές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Οθόνες / 12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο, αλλά θέλουν να τηρήσουν τη σινεφιλική τους δίαιτα, και για παραπονούμενους ότι η διάρκεια των ταινιών «έχει μεγαλώσει πολύ», ξεψαχνίσαμε τις πλατφόρμες και τους καταλόγους τους και παρουσιάζουμε 12 ταινίες που δεν υπερβαίνουν τη μιάμιση ώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια