Από τις 2 ως τις 12 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του στο διεθνές και στο ελληνικό σινεμά με διαγωνιστικά τμήματα, το πανόραμα του εγχώριου κινηματογράφου, αφιερώματα σε δημιουργούς και τμήματα εκτός συναγωνισμού, καθώς και πολλές παράλληλες δράσεις. Εκτός από τον Χρυσό Αλέξανδρο στον σπουδαίο Νίκο Περάκη για το σύνολο του έργου του και την καθιερωμένη έκθεση με τίτλο «Φαντάσματα» που προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει έργα των κορυφαίων εικαστικών Κεσσανλή, Κανιάρη, Δασκαλοπούλου και Μολφέση, επιλέξαμε τα 12 πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτό, συν 7 Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς που συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα.
1.
Αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από περισσότερα από 500 κλιπ από ταινίες, σειρές, διαφημίσεις και ειδήσεις, το Hello Dankness του σκηνοθετικού διδύμου των Αυστραλών Soda Jerk αφηγείται με τον πιο πρωτότυπο τρόπο την πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, από τις εκλογές του 2016 που έφεραν στην εξουσία τον Τραμπ μέχρι σήμερα. Οι Soda Jerk σαμπλάρουν κλιπ και τα μετατρέπουν σε ταινίες, ακολουθώντας ένα ντοκιμαντερίστικο ένστικτο και με ένα ενδιαφέρον για την πολιτική των εικόνων και το πώς κυκλοφορούν, ποιον ωφελούν και πώς μπορούν να αναιρεθούν.
Ταινίες τρόμου ή κωμωδίες αλλά και γνώριμοι χαρακτήρες νοηματοδοτούνται εκ νέου, καθώς η ταινία τούς μετατρέπει σε γείτονες ενός επινοημένου προαστίου που έχει ήδη περάσει στο συλλογικό μας ασυνείδητο μέσα από την ποπ κουλτούρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικά σουρεαλιστικό αναρχικό κολάζ, το οποίο αγγίζει απολύτως καίριες θεματικές, από τα deepfakes και τα fake news ως τη βαθύτερη πολιτική φύση των εικόνων και τη βαθιά δύναμή τους. Όπως κάνει σαφές το Hello Dankness, με τρόπο απενοχοποιημένο πλην ανησυχητικό, όποιος ελέγχει τις εικόνες, ελέγχει και το νόημά τους.
Το Hello Dankness προβάλλεται στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward
2.
Μερικές φορές το να ερωτεύεσαι μπορεί να πονάει περισσότερο από το να σου βγάζει κάποιος ένα νύχι, αλλά αν μπορούσες να ξέρεις αν η αγάπη σου είναι αληθινή βγάζοντας ένα νύχι, θα το έκανες; Ο Χρήστος Νίκου, μετά τα Μήλα, επανέρχεται με το Fingernails, παραγωγό την Κέιτ Μπλάνσετ και πρωταγωνιστές τους Τζέσι Μπάκλεϊ, Ριζ Άχμεντ και Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ. Η ταινία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Η Άννα ξεκινά να δουλεύει στο Ινστιτούτο Αγάπης τεστάροντας ζευγάρια που το επιθυμούν, ώσπου γνωρίζει τον Αμίρ, έναν συνάδελφο που μοιάζει να είναι το άλλο της μισό. Βαθιά ρομαντικό, μελαγχολικά αστείο και γλυκόπικρα αληθινό, το νέο φιλμ του Νίκου ξεχειλίζει ιδέες, τσαλακωμένη ποίηση κι ένα καστ που μοιάζει βγαλμένο από σινεφίλ όνειρο.
Η ταινία βγαίνει ταυτόχρονα στις ελληνικές αίθουσες και στην πλατφόρμα AppleTV+
3.
Η Αριάν Λαμπέντ, η οποία πρωταγωνιστεί στο γοητευτικό και πειραματικό Βουρνταλάκ του Αντριάν Μπο, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση αυτού του απόκοσμα ατμοσφαιρικού κινηματογραφικού ντεμπούτου, γυρισμένου σε 16 mm, για έναν διαφορετικό «βρικόλακα». Η Γαλλίδα ηθοποιός απέσπασε για την ερμηνεία της ειδική μνεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Η ταινία συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό >>Film Forward.
4.
Η υπέροχη και λαμπερή Μόνικα Μπελούτσι θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το υβριδικό φιλμ Μαρία Κάλλας: Επιστολές και αναμνήσεις, με την ίδια να ερμηνεύει σε μονόλογο αποσπάσματα από επιστολές της Κάλλας. Η αγαπημένη ηθοποιός θα παραλάβει, μάλιστα, τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς της στην προβολή της ταινίας που την έκανε ιδιαίτερη αγαπητή και στην Ελλάδα, τη Μαλένα του Τζουζέπε Τορνατόρε.
5.
Μετά την παρουσία του στο Evia Film Project, ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν έρχεται (ξανά) στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της νέας του ταινίας Τα παιδιά του χειμώνα / The Holdovers, με πρωταγωνιστή τον Πολ Τζιαμάτι, η οποία βρίσκεται ήδη σε τροχιά βραβείων και θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές του 2024.
6.
Τριάντα τρεις μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα «Φαντάσματα», σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και διεθνούς φήμης κριτικός κινηματογράφου, Ντένις Λιμ. Ανάμεσά τους και η ταινία του Βίκτορ Ερίθε, Το πνεύμα του μελισσιού, η προβολή της οποίας είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που μεταμόρφωσε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε διεθνή θεσμό: ο Μισέλ Δημόπουλος θα ήταν σίγουρα ικανοποιημένος με την επιλογή και τις ταινίες που συναποτελούν το αφιέρωμα. Δημοσιογράφοι, φίλοι και συνεργάτες του ανθρώπου που έκανε πραγματικότητα το όραμα της διεθνοποίησης του Φεστιβάλ θα είναι παρόντες στην προβολή (το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας») και θα μιλήσουν για τον ίδιο και την αγάπη του για το σινεμά και τους δημιουργούς.
Το πνεύμα του μελισσιού
7.
Η ταινία ενός παλιού γνώριμου του Φεστιβάλ ρίχνει την αυλαία της διοργάνωσης. Το ουμανιστικό σινεμά του Άκι Καουρισμάκι έρχεται να μας ζεστάνει με τα Πεσμένα Φύλλα, ταινία που απέσπασε τo Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, να προβάλλονται στη λήξη. Η μοναδικά απλή και γλυκιά ταινία αφηγείται την ιστορία δυο μοναχικών ανθρώπων που συναντιούνται και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί».
8.
Το Φεστιβάλ δίνει στο κοινό τη δυνατότητα να ανακαλύψει έξι άγνωστες μικρού μήκους ταινίες του σπουδαίου Ταϊλανδού σκηνοθέτη Apichatpong Weerasethakul, οι οποίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος στα Φαντάσματα. Πρόκειται για τα σπάνια διαμαντάκια Μπλε, Σάκντα (Ρουσό), Σμαράγδι, Σχετικά με το μπλε, Φάντασμα της Ασίας και Φωτεινοί άνθρωποι.
9.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών Τζέρεμι Ποντέσουα («Six Feet Under», «Game of Thrones», «Boardwalk Empire», «The Pacific», «True Detective») παραδίδει masterclass το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στο πλαίσιο της ενότητας «Agora Series» και του αφιερώματος στο storytelling. Ο Ποντέσουα θα είναι ο βασικός σκηνοθέτης του πολυαναμενόμενου Blade Runner 2099.
10.
Ανακαλύψτε το τμήμα Immersive του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι προβολές του οποίου διεξάγονται καθημερινά στον πρώτο όροφο του Glass House. Από τις ταινίες του προγράμματος μην προσπεράσετε το απολαυστικό Επιτέλους εγώ του Βραζιλιάνου Μάρσιο Σαλ.
11.
Ο σκηνοθέτης μίας από τις πιο τολμηρές, ανατρεπτικές και αλλοπρόσαλλες ταινίες των τελευταίων ετών (Τα άγρια αγόρια), ο Μπερτράν Μαντικό, επιστρέφει με το θεοπάλαβο και ανατρεπτικό φιλμ Κόναν η βάρβαρη στη συναρπαστική μεταμεσονύχτια ζώνη του Round Midnight.
12.
Μια κάψουλα με το έργο του λυρικού Τάκη Κανελλόπουλου περιμένει τους επισκέπτες του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο μεγάλου αφιερώματος θα προβληθούν εννέα ταινίες και ντοκιμαντέρ του, ο πολυβραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει για την ταινία Ουρανός, ενώ θα υπάρχει και μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή». Σε επιμέλεια Μανώλη Κρανάκη και εικαστική επιμέλεια και βίντεο Νίκου Πάστρα, η εγκατάσταση συστήνει στο κοινό τη μακεδονική ενδοχώρα όπως την αποτύπωσε ο Τάκης Κανελλόπουλος στις ταινίες του με τη μαγική συνοδεία από τις αξέχαστες μουσικές των ταινιών του από σπουδαίους συνθέτες (Νίκος Μαμαγκάκης, Ελένη Καραΐνδρου και Γιώργος Χατζηνάσιος), καθώς και τα διηγήματά του μέσα από αναγνώσεις από δημοφιλείς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συγγραφείς, όπως η Ζυράννα Ζατέλη, η Σοφία Κόκκαλη, ο Ζαχαρίας Μαυροειδής και η μούσα του Τάκη Κανελλόπουλου, Αιμιλία Υψηλάντη.
+
Επτά ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στα τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ. Πρόκειται για δημιουργούς που παρουσιάζουν την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους και διεκδικούν τα μεγάλα βραβεία της 64ης διοργάνωσης. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες Animal της Σοφίας Εξάρχου, Μέντιουμ της Χριστίνας Ιωακειμίδη και Ο τελευταίος ταξιτζής του Στέργιου Πάσχου. Στο διαγωνιστικό Μeet the Neighbors+ συναντούμε τις ταινίες Guest Star του Βασίλη Χριστοφιλάκη και Φόνισσα της Εύας Νάθενα, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward θα προβληθούν οι ταινίες Κάμπια, νύμφη, πεταλούδα του Κύρου Παπαβασιλείου και Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος του Χάρη Βαφειάδη.