Ο «φωτισμένος» Botis Seva επιστρέφει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ο «φωτισμένος» Botis Seva επιστρέφει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Facebook Twitter
Πιστεύω ότι όποιο χάρισμα κι αν διαθέτει κανείς οφείλει να το χρησιμοποιεί σοφά. Φωτ.: Tom Visser
0

Το όνομά του θυμίζει τον βουδιστικό όρο «Bodhisattva» που σημαίνει «φωτισμένος». Δεν ξέρω αν ο εκλεκτός αυτός δημιουργός, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Βρετανούς χορευτές και χορογράφους και θεωρεί την πίστη κινητήριο δύναμή του έχει βρει τη φώτιση, σίγουρα όμως κάνει λαμπρά πράγματα στον σύγχρονο χορό, τα περισσότερα μαζί με τη χορευτική ομάδα Far from the Norm που σύστησε μόλις στα 19 του χρόνια. Οι παραστάσεις τους, στις οποίες έχει εισαγάγει πολλά στοιχεία από το χιπ χοπ, με το οποίο παθιαζόταν ήδη από την εφηβεία του, όπως και από το σωματικό θέατρο, συνιστούν μια καταλυτική εμπειρία που ταρακουνά κυριολεκτικά τις αισθήσεις, όπως συνέβη και το συγκλονιστικό BLKDOG που παρουσίασε το ’21 στην Καλαμάτα. Ενδιαφέρουσα είναι όμως και η φιλμογραφία του, που έχει επίσης αποσπάσει διακρίσεις. Τον πέτυχα στη Νότια Κορέα, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο της περιοδείας του, και αυτά είναι όσα προλάβαμε να πούμε.

Είναι ανοησία να πιστεύεις ότι οι άνδρες πρέπει να είναι παντού και πάντα επικεφαλής. Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε ποτέ την πλήρη ισότητα, όμως ο σεβασμός για όλα αυτά που καταφέρνουν οι γυναίκες στους πολυδιάστατους ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν καθημερινά είναι πολύ σημαντικός και οφείλουμε να τον αναγνωρίσουμε αλλά και να τον μάθουμε στα παιδιά μας.

— Το Until we sleep μιλά για «μια μοναχική γυναίκα, που παλεύει κάτω από την πίεση του ηγετικού της ρόλου και αναζητά την πίστη καθώς καθοδηγεί μια περιπλανώμενη κοινότητα μέσα στα μεταβαλλόμενα περάσματα του χρόνου», διαβάζω. Είναι όμως πάντα η πίστη ένας καλός οδηγός;
Οπωσδήποτε. Χωρίς την πίστη στον εαυτό μου, τους συνεργάτες μου και τον Θεό, αυτή η παράσταση δεν θα γινόταν, ούτε και καμία άλλη. Στις δουλειές μου αντικατοπτρίζονται αυτά που βλέπω να γίνονται στον κόσμο. Εξακολουθώ να αμφισβητώ τις συμβάσεις στην πολιτική, την τέχνη και την καθημερινότητα, αλλά επιστρέφω πάντοτε στα στέρεα θεμέλιά μου, που είναι η πίστη στο θείο, όπως κι αν την εννοεί κανείς. Αποτελεί για μένα μια σταθερή πυξίδα μέσα στον λαβύρινθο που αποκαλούμε ζωή.

— Πιστεύεις ότι χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε υπεύθυνες θέσεις ή μήπως η εξουσία παραπλανά και διαφθείρει, ανεξαρτήτως φύλου; Επίσης, σε τι μπορεί να αναφέρεται αυτή η περιπλανώμενη κοινότητα; Σε μετανάστες, πρόσφυγες, εξόριστους, αυτοεξόριστους;
Όντας άνδρας, δεν θα ήθελα να μιλήσω εκ μέρους των γυναικών, αλλά πιστεύω ότι πολλές ανάμεσά τους είναι γεννημένες ηγέτιδες. Μεγάλωσα, ξέρεις, κοντά σε τέτοιες γυναίκες και μου έμαθαν πολλά. Μία από αυτές ήταν και η μητέρα μου – από εκείνη κληρονόμησα την επιμονή και το οργανωτικό πνεύμα. Είναι ανοησία να πιστεύεις ότι οι άνδρες πρέπει να είναι παντού και πάντα επικεφαλής. Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε ποτέ την πλήρη ισότητα, όμως ο σεβασμός για όλα αυτά που καταφέρνουν οι γυναίκες στους πολυδιάστατους ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν καθημερινά είναι πολύ σημαντικός και οφείλουμε να τον αναγνωρίσουμε αλλά και να τον μάθουμε στα παιδιά μας. Όσο για την περιπλανώμενη κοινότητα, την αφήνω στη φαντασία σας.  

Ο «φωτισμένος» Botis Seva επιστρέφει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Facebook Twitter
Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με αυτό που έχετε αυτήν τη στιγμή, αγαπήστε όσο πιο παθιασμένα γίνεται. Βρείτε, επιπλέον, κάτι στο οποίο να πιστεύετε ολόψυχα, είναι το καλύτερο «καύσιμο». Φωτ.: Camilla Greenwell

— Γενικά μιλώντας, τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνουμε; Να ζήσουμε, να πετύχουμε, να ξεκινήσουμε ή να τελειώσουμε «μέχρι να κοιμηθούμε»;
Μέχρι τότε κάποιοι από εμάς θα έχουμε βρει, ελπίζω, τη γαλήνη μέσα μας. Το να εγκαταλείψουμε αυτόν τον κόσμο νιώθοντας στερημένοι και πολλαπλά τραυματισμένοι δεν είναι δίκαιο, όμως πολλοί άνθρωποι, από παιδιά μέχρι ενήλικες, γεννιούνται και πεθαίνουν χωρίς καμία προσμονή, καμία ελπίδα. Πιστεύω ότι όποιο χάρισμα κι αν διαθέτει κανείς οφείλει να το χρησιμοποιεί σοφά – σκεφτείτε εκείνους τους ανθρώπους που στερούνται τα πάντα, αλλά προσπαθούν, εντούτοις, να χαρούν τη ζωή τους όσο μπορούν. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με αυτό που έχετε αυτήν τη στιγμή, αγαπήστε όσο πιο παθιασμένα γίνεται. Βρείτε, επιπλέον, κάτι στο οποίο να πιστεύετε ολόψυχα, είναι το καλύτερο «καύσιμο».

— Έχεις τη φήμη του καλλιτέχνη που εισήγαγε το χιπ χοπ στον σύγχρονο χορό. Αλλά πώς βλέπεις το μουσικό αυτό είδος στις μέρες μας; Εξακολουθεί να είναι ζωντανό και να εμπνέει;
Δεν νομίζω ότι εγώ το εισήγαγα πρώτος, όπως συχνά γράφεται, απλώς ανέδειξα και διέδωσα μια άλλη πλευρά του. Για μένα το χιπ χοπ, ναι, εξακολουθεί να συναρπάζει και να εμπνέει. Συνηθίζω, μάλιστα, να επιστρέφω σε παλιότερα ακούσματα. Δεν είμαι τόσο ενήμερος για το τι συμβαίνει τώρα στον χώρο, όταν όμως το κάνω, ανακαλύπτω μερικά καταπληκτικά μουσικά και φωνητικά διαμάντια που τιμούν πραγματικά την παράδοση και την κουλτούρα αυτού του μουσικού είδους.

— Ποια θέματα σε απασχολούν στη δουλειά σου; Ποια είναι η προσωπική σου φιλοσοφία;
Στα περισσότερα έργα μου αναφέρομαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κατάθλιψη. Είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα και είναι ένα δύσκολα διαχειρίσιμο αλλά και δύσκολα ανιχνεύσιμο συναίσθημα γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ζόρι μπορεί να τραβάει κάποιος. Καλό είναι να ρωτάς και να ανοίγεις κουβέντα όταν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, προσέχοντας όμως να μην προσβάλεις ούτε να φέρεις σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή σου. Το να ασχολείσαι με την τέχνη είναι μια μορφή θεραπείας. Στόχος μας με τους Far from the Norm είναι να δημιουργούμε κάτι με το οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να συνδεθούν – μπορεί να μην έχουμε αρκετή δύναμη ώστε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε και να ενθαρρύνουμε κάποιον να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του, να τη δει αλλιώς. Οι αρχές μου, τώρα, συνοψίζονται στα εξής: να μεταφέρω την πίστη μου στη δουλειά μου και στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι, να παραμένω ταπεινός, να φροντίζω την οικογένειά μου, να μην κάνω «φτηνoδουλειές», να σκέφτομαι πρώτα τη διαδικασία και όχι το τελικό αποτέλεσμα, να είμαι ο καλύτερος γονιός, να σηκώνομαι κάθε μέρα ορεξάτος, να προσπαθώ για το καλύτερο χωρίς γκρίνιες και μεμψιμοιρίες, να οραματίζομαι καλύτερες μέρες.  

Ο «φωτισμένος» Botis Seva επιστρέφει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Facebook Twitter
Στα περισσότερα έργα μου αναφέρομαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κατάθλιψη. Φωτ.: Camilla Greenwell

— Ποιο είναι για σένα το απόλυτο χορευτικό μουσικό κομμάτι;
Το «So much trouble in the world» του μεγάλου Bob Marley για τη μουσική, τον ρυθμό, τους στίχους και τα συναισθήματα που δημιουργεί.  

— Τι θα έλεγες ότι σε έχει διδάξει η ζωή ως τώρα;
Να μην παραμελώ την οικογένειά μου και να μην την «πουλάω» με κανένα αντίτιμο.

— Πώς βλέπεις το καλλιτεχνικό σου μέλλον;
Το μέλλον είναι να συνεχίσω να κάνω καλά ό,τι κάνω και μέσα από αυτό να διαδώσω όσο μπορώ περισσότερο το μήνυμα της ειρήνης. Όταν σταματήσω να χορεύω θα αφοσιωθώ περισσότερο στη διδασκαλία, την εκπαίδευση νέων χορευτών, τη φιλμογραφία και τη συγγραφή.

Botis Seva - Until we sleep
20/7, 22:00 & 21/7, 21:00
Κεντρική Σκηνή - Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Εισιτήρια: kalamatadancefestival.gr & ticketmaster.gr

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Portraits 2025 / Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Εδώ και δέκα χρόνια ο Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφεί εικόνες γαλήνιες ή ανησυχητικές, με το μινιμαλιστικό του λεξιλόγιο να εκφράζει τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, την προσωπική ελευθερία στη συνθήκη της κοινής εμπειρίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζαβαλάς Καρούσος: Η θυελλώδης ζωή του ηθοποιού που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Τζαβαλάς Καρούσος: Ο ηθοποιός που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Ηθοποιός, μεταφραστής, αγωνιστής της αριστεράς, ο Τζαβαλάς Καρούσος που πέθανε σαν σήμερα το 1969 είχε ως στόχο του τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του και τη δικαίωση του καθημερινού τους μόχθου μέσα από τον σοσιαλισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Το "δημοφιλής" είναι ό,τι πιο προσβλητικό έχουν πει για μένα»

Portraits 2025 / Η Ελένη Ράντου κάνει το πάρτυ της ζωής της. Και στο τέλος ξεσπά σε λυγμούς.

Με την παράσταση-φαινόμενο «Το πάρτυ της ζωής μου» η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» με φόντο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αναζητά τους λόγους που αξίζει να ζεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ