Οι C for Circus γιορτάζουν δέκα χρόνια με μια παράσταση-ξέφρενο πάρτι της διαφορετικότητας

Οι C for Circus γιορτάζουν δέκα χρόνια με μια παράσταση για τη διαφορετικότητα Facebook Twitter
Με ένα αυτοσχέδιο σατιρικό βαριετέ σε πρωτότυπο κείμενο και μουσική οι C for Circus χτίζουν έναν κόσμο μέσα στον οποίο χωράνε τα πάντα. Φωτ.: Δομνίκη Μητροπούλου
0

Με την παράσταση «Κάτι διαφορετικό 2», που ανεβαίνει στο θέατρο Τζένη Καρέζη από την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 οι C for Circus, μετά την επιτυχία του «Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον», γιορτάζουν τα δέκα χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα.

Η παράσταση, μια ξέφρενη γιορτή της ζωής και της διαφορετικότητας, σηματοδοτεί την επιστροφή στο σουρεαλιστικό τσίρκο της νεανικής ορμής και αθωότητας, την εμπιστοσύνη στην πολυφωνία της ζωής, την αποδόμηση της κοινωνικής πραγματικότητας και τη συνεχή αλλαγή.

Με ένα αυτοσχέδιο σατιρικό βαριετέ σε πρωτότυπο κείμενο και μουσική, οι C for Circus χτίζουν έναν κόσμο μέσα στον οποίο χωράνε τα πάντα. Ένα πάρτι ενηλικίωσης που υμνεί τη ζωή, την αντίσταση στη ρουτίνα και τη σοβαροφάνεια, που τολμάει να ρισκάρει και να πλάθει κόσμους παράδοξους, αλλά πέρα για πέρα αληθινούς.

«Ενηλικίωση είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι οι γονείς σου δεν είναι μόνο οι γονείς σου. Δεν είναι αυτή η αψεγάδιαστη εικόνα δύο ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν στα πάντα, να λύνουν προβλήματα και να είναι πάντα εκεί για σένα. Ενηλικίωση είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι οι γονείς σου είναι απλώς δύο άνθρωποι που απέχουν από την τελειότητα, έχουν τα θέματα και τις αδυναμίες τους. Εσύ δεν είσαι η μόνη τους προτεραιότητα και γνωρίζεις μόνο ένα κομμάτι τους και όχι το όλον», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Παναγιώτης Γαβρέλας.

Πέρασαν δέκα χρόνια από το «Κάτι Διαφορετικό 1» και οι C. for Circus αποφάσισαν να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και να γιορτάσουν. Θέλουν να δουν αν έχουν το ίδιο θράσος που είχαν και τότε, αν θα βουτήξουν στα βαθιά όπως τότε.

Το όνομα «C. for Circus» τους το έδωσε ο Κ. Ισαακίδης, όταν τα πρώτα χρόνια η ομάδα ήταν υπό την καθοδήγησή του. «Μετά τους πρώτους μήνες δουλειάς, ένα βράδυ, σε μια παραλία, πήραμε ένα μήνυμα που έλεγε "C. for Circus", κατ’ ευφημισμόν του V. For Vendetta. Έτσι κι εμείς από τότε είμαστε κατ’ ευφημισμόν τσίρκο, η δουλειά μας δεν σχετίζεται με το ευρέως εννοούμενο τσίρκο. Τώρα, γιατί C. for Circus και όχι E. for Ensemble ή οτιδήποτε παρεμφερές, δεν γνωρίζω. Πάντως, όπως και τότε για εμάς ήταν απλώς ένα όνομα, έτσι και τώρα αισθάνομαι ότι οι δουλειές μας δίνουν περισσότερο την ταυτότητα στο όνομα παρά το αντίθετο», λέει ο Παναγιώτης.

Οι C for Circus γιορτάζουν δέκα χρόνια με μια παράσταση για τη διαφορετικότητα Facebook Twitter
«Ενηλικίωση είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι οι γονείς σου δεν είναι μόνο οι γονείς σου», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Παναγιώτης Γαβρέλας.

Σχεδόν όλοι ξεκίνησαν ως φοιτητές από τη θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Διαφορετικές σχολές, διαφορετικές καταγωγές και διαφορετική πρόθεση σε σχέση με το θέατρο. Κάτι τους ένωσε που ακόμα και τώρα δεν έχουν ορίσει. Το θέατρο ήταν ο καταλύτης για να υπάρξει αυτή η ζύμωση και αυτή η φιλία όσων έγιναν ερασιτεχνική ομάδα, έφτιαξαν χώρο και έκαναν τις πρώτες τους παραστάσεις. Συνέχισαν για κάποια χρόνια και από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 πολλά μέλη της ομάδας άρχισαν να μπαίνουν σε δραματικές σχολές και να κατεβαίνουν στην Αθήνα.

Έτσι προέκυψε η πρόταση για το «Κάτι Διαφορετικό» στο καινούργιο τότε θέατρο Skrow, που κατέβασε και τους τελευταίους που ήθελαν να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα. Στη Θεσσαλονίκη έμειναν μόνο η Μαρία κι ο Γιωργής (Σφυρής), όμως η απόσταση αυτή δεν τους απομάκρυνε συναισθηματικά και τα παιδιά συνέχισαν να συμμετέχουν στην ομάδα με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Παρά την πολύχρονη τριβή, δεν έχει επέλθει αισθητική και καλλιτεχνική ομοιογένεια. Ίσα ίσα, με τα χρόνια ο καθένας και η καθεμία μέσα στην ομάδα αποκτά όλο και πιο στιβαρή ταυτότητα και θέση στα πράγματα.

«Το θετικό είναι ότι στην ομάδα σκηνοθετούμε κυκλικά. Δηλαδή όποιος/-α έχει την ανάγκη να κάνει μια παράσταση, αν θέλει να καταπιαστεί με ένα ζήτημα ή ένα κείμενο, η ομάδα τον/την στηρίζει. Οι υπόλοιποι λειτουργούν συμπληρωματικά και προσπαθούν να βοηθήσουν στο όραμα του εκάστοτε σκηνοθέτη. Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς ο θεατής δεν ξέρει τι παράσταση θα δει. Έχουμε κάνει πολύ διαφορετικές παραστάσεις. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και μειονέκτημα, το ότι δεν έχουμε σαφές αποτύπωμα και χαρακτήρα στην τέχνη, αλλά, από την άλλη, εγώ το βλέπω θετικά, δηλαδή ότι καταπιανόμαστε με πολλά διαφορετικά είδη και εξερευνούμε πολλούς τρόπους αφήγησης», λέει ο Παναγιώτης.

Οι C for Circus γιορτάζουν δέκα χρόνια με μια παράσταση για τη διαφορετικότητα Facebook Twitter
«Θέλαμε να παρουσιάσουμε κάτι που το κοινό δεν θα περιμένει. Η ανατροπή και το χιούμορ ήταν πολύ βασικά στοιχεία. Κάθε φορά που σκέφτομαι ότι χωρίς να έχουμε βγάλει σχολές οι περισσότεροι, και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, είχαμε τόσο θράσος, συγκινούμαι», λέει ο Παναγιώτης. Φωτ.: Δομνίκη Μητροπούλου

Όπως όλοι οι καλλιτέχνες που άρχισαν να δραστηριοποιούνται μέσα στην κρίση, τα μέλη των C for Circus έχουν πολλές φορές αναρωτηθεί γιατί κάνουν αυτό το επάγγελμα και γιατί έχουν επιλέξει να έρθουν αντιμέτωποι μ’ αυτές τις δυσκολίες που όλοι ξέρουμε ότι συνοδεύουν το επάγγελμά τους. Έχουν καταλήξει ότι απλώς δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, είναι κάτι που τους επιλέγει, δεν το επιλέγουν. Κάπως έτσι βλέπουν και το γεγονός ότι είναι παιδιά της κρίσης. Ευτυχώς ή δυστυχώς, τους επέλεξε η τέχνη και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δημιουργήσουν μέσα σε αυτή την κοινωνική συνθήκη. Η παράσταση «Κάτι Διαφορετικό 2» είναι μια απάντηση και μια αντίδραση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Από την πρώτη παράσταση στη «Διαφορετικότητα 2»

«Είναι άνοιξη του 2013. Εκείνη την περίοδο με απασχολεί το θέμα της διαφορετικότητας και έχω βρει ένα παραμύθι που κάτι μου έκανε, το "Κάτι άλλο" της Κάθριν Κέιβ. Χωρίς να έχω τίποτα άλλο στο μυαλό μου και με μηδενική εμπειρία, λέω στα παιδιά “θέλω να το κάνω αυτό παράσταση. Δεν ξέρω τίποτε άλλο.” Και επειδή είναι ομάδα, απαντάνε “πάμε”», λέει ο Παναγιώτης.

Σε μία από τις πρώτες πρόβες ήταν ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι δήλωσε συμμετοχή σε ένα φεστιβάλ στην Αθήνα, το Βοb Theatre Festival, στο διαγωνιστικό των scratch. Τα scratch ήταν μικρές παραστάσεις 15 λεπτών μάξιμουμ όπου ουσιαστικά παρουσίαζες την ιδέα σου και αν κέρδιζες, είχες ένα χρηματικό έπαθλο και τη δυνατότητα να παρουσιάσεις ολοκληρωμένη τη δουλειά σου στο Bios. Για τους C. for Circus τότε ήταν όλα άγνωστα. Μόνο σαν θηλιά στον λαιμό τους λειτούργησε το συγκεκριμένο deadline. Παρ' όλα αυτά, το πρώτο 15λεπτο ετοιμάστηκε, κατέβηκε στην Αθήνα και παίχτηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Bob Festival.

Δεν κέρδισαν, βγήκαν  δεύτεροι. Αλλά το τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ εκείνη τη χρονιά, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, τους κάλεσε στο νέο, τότε, Skrow να παρουσιάσουν την παράσταση ολοκληρωμένη. Η παράσταση εκείνη είχε μια νεανική ορμή και έναν αντικομφορμισμό. «Θέλαμε να παρουσιάσουμε κάτι που το κοινό δεν θα περίμενε. Η ανατροπή και το χιούμορ ήταν πολύ βασικά στοιχεία. Κάθε φορά που σκέφτομαι ότι χωρίς να έχουμε βγάλει σχολές οι περισσότεροι, και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, είχαμε τόσο θράσος, συγκινούμαι», λέει ο Παναγιώτης.

Οι C for Circus γιορτάζουν δέκα χρόνια με μια παράσταση για τη διαφορετικότητα Facebook Twitter
Με τα χρόνια ο καθένας και η καθεμία μέσα στην ομάδα αποκτά όλο και πιο στιβαρή ταυτότητα και θέση στα πράγματα. Φωτ.: Δομνίκη Μητροπούλου

Στην αρχή της πορείας τους έψαχναν έργα που χωρίς να υπάρχει σαφές κριτήριο. Έπειτα, ήθελαν περισσότερο να καταπιαστούν με θεματικές που τους απασχολούσαν κατά περιόδους. Έτσι ήρθαν θαρραλέα αντιμέτωποι με τον θάνατο, την κακοποίηση των γυναικών ή το πολύ σκληρό θέμα του trafficking, όπως στην τελευταία τους παράσταση, το «Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον» που πήρε δυο βραβεία ως καλύτερο νεοελληνικό κείμενο τη χρονιά που πέρασε.

Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 2008, βρίσκεται σήμερα στην εφηβεία της, είναι 16 χρονών και μία τις μακροβιότερες, καθώς, αφού αλλάζουν οι ανάγκες των ανθρώπων, συνήθως χωρίζονται. Οι C. for Circus μεταβάλλουν το πλαίσιο της ομάδας ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και όχι εκείνοι τις ανάγκες της ομάδας. Η σημερινή σύνθεση περιλαμβάνει τους/τις Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Μαρία Ελισάβετ Κοτίνη, Σπύρο Χατζηγγελάκη, Νικόλα Παπαδομιχελάκη, Παύλο Παυλίδη, Χρύσα Κοτταράκου, Παναγιώτη Γαβρέλα.

«Με όλους είμαστε μαζί από την ίδρυση της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τον Νικόλα Παπαδομιχελάκη, ο οποίος είναι το νεότερο μέλος μας. Μας είχε δανείσει κάτι ακριβά παπούτσια για μια παράσταση και τα χάσαμε και, αντί για εξόφληση του χρέους, ζήτησε να μπει στην ομάδα. Τέλος, είναι και ο Γιωργής στη Θεσσαλονίκη, που έχει πλέον τη δική του ομάδα και εργαστήριο εκεί», λέει ο Παναγιώτης που είχε μεγάλη να ανάγκη να κάνει κάτι κωμικό, το έβλεπε και σε άτομα της ομάδας αυτό αλλά και στην κοινωνία. Κάπως έτσι έπεσε η ιδέα που τον ιντρίγκαρε πολύ και ετοιμάστηκε η πρόταση που γέννησε το «Κάτι Διαφορετικό 2».

Η παράσταση είναι ένα σουρεαλιστικό βαριετέ. Δηλαδή πιάνεται από θεματικές της κοινωνίας μας και τις μετακινεί σε ένα πιο παράδοξο σύμπαν με στόχο τον κοινωνικό σχολιασμό. Είναι μια κοινωνική σάτιρα. «Παρουσιάζει τις δικές μας διαφορετικότητες και πράγματα που μας απασχολούν μέσα σε μια κοινωνία που δεν μας δίνει καμία ελπίδα και διέξοδο. Είμαστε πλέον στα 35+/- και έχουμε μπει για τα καλά στην "ενήλικη ζωή", όσο κι αν θέλαμε να το καθυστερήσουμε. Οπότε ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τις ματαιώσεις μας. Ακολουθούμε το νήμα της ζωής από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο», λέει ο Παναγιώτης.

Οι C for Circus γιορτάζουν δέκα χρόνια με μια παράσταση για τη διαφορετικότητα Facebook Twitter
Η παράσταση είναι ένα σουρεαλιστικό βαριετέ. Δηλαδή πιάνεται από θεματικές της κοινωνίας μας και τις μετακινεί σε ένα πιο παράδοξο σύμπαν με στόχο τον κοινωνικό σχολιασμό. Φωτ.: Δομνίκη Μητροπούλου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεδιπλώνεται ένα παράδοξο σύμπαν και μαζί του κάποιοι χαρακτήρες που θα παρακολουθήσουμε την ιστορία τους. Με πολλή μουσική και χιούμορ και εμείς οι θεατές θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που μας δυσκολεύουν καθημερινά και να τα ξορκίσουμε. Καθημερινά η ζωή μάς ξεπερνάει. Συμβαίνουν πράγματα που δεν πιστεύουμε ότι είναι πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς είναι. Δεν τα διαχειριζόμαστε και πάμε παρακάτω. Όταν αυτά συσσωρεύονται, κάπως πρέπει να εκτονωθούν. «Η εξερεύνηση ενός θεατρικού δρόμου που δεν ακουμπάει στη λογική είναι κάτι που με ιντριγκάρει. Ένας κόσμος με γκροτέσκους χαρακτήρες που έχουν κάτι το "αναποδογυρισμένο", κάτι που τραβάει το χαλί στην ίδια την κοινωνία μας, σε εμάς τους ίδιους», λέει ο Παναγιώτης.

Πέρασαν δέκα χρόνια από το «Κάτι Διαφορετικό 1» και οι C. for Circus αποφάσισαν να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και να γιορτάσουν. Θέλουν να δουν αν έχουν το ίδιο θράσος που είχαν τότε, αν θα βουτήξουν στα βαθιά όπως τότε. Θα θυμηθούν τον καιρό που εξερευνούσαν τη θεατρική πράξη χωρίς να τους νοιάζει τι είναι σωστό και τι λάθος. Θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν τις θεατρικές τους νόρμες, τον ίδιο τους τον εαυτό για να φτιάξουν έναν δικό τους κόσμο που μέσα από το αδιέξοδο και τη ματαίωση γεννά χιούμορ και ελπίδα. Μια παρεΐστικη παράσταση που έχει να πει πως το μόνο που αξίζει στη ζωή είναι ο έρωτας και το «μαζί».

Οι C for Circus γιορτάζουν δέκα χρόνια με μια παράσταση για τη διαφορετικότητα Facebook Twitter
Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 2008, βρίσκεται σήμερα στην εφηβεία της, είναι 16 χρονών, και μία τις μακροβιότερες, αφού συνήθως αλλάζουν οι ανάγκες των ανθρώπων και συνήθως οι δρόμοι τους χωρίζουν. Φωτ.: Δομνίκη Μητροπούλου

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «C for Circus. Κάτι διαφορετικό 2» εδώ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι C for Circus ξεκίνησαν πρόβες για τον «Γλάρο» – κι ας μην ξέρουν πού θα τον ανεβάσουν

Θέατρο / Οι C for Circus ξεκίνησαν πρόβες για τον «Γλάρο» – κι ας μην ξέρουν πού θα τον ανεβάσουν

Μια από τις μακροβιότερες και πιο δραστήριες θεατρικές ομάδες της Ελλάδας εκτονώνει την ανάγκη της για καλλιτεχνική έκφραση μέσα στην πανδημία επιλέγοντας το κλασικό έργο του Τσέχοφ και κάνοντας μέρος των ασκήσεων και των προβών της στον Βοτανικό Κήπο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ