Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
«κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα» του Γιαν Μάρτενς. Φωτ.: Phile Deprez
0

Με πηγή έμπνευσης το θεατρικό έργο Die Schwärmer του Ρόμπερτ Μούζιλ, που μιλά για τη δυνατότητα συνύπαρξης λογικής και ονείρου, η ομάδα «Εν δυνάμει», που ενθουσίασε το κοινό με την παράσταση Ερωτευμένα άλογα το 2019, επανέρχεται στην Πειραιώς 260 στις 7-9 Ιουνίου με το έργο «Ονειροπόλοι». Σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν και μια ομάδα από περίπου πενήντα ανθρώπους με φαινομενικά μεικτές ικανότητες, που κινούνται στον χώρο, διαγράφοντας τις δικές τους προσωπικές πορείες, θα παρουσιάσει ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας, ένα χορογραφικό τοπίο-εμπειρία. Στη συνθήκη που δημιουργείται οι θεατές του έργου γίνονται δρώντα πρόσωπα ακολουθώντας μια βαθιά και σύνθετη συλλογική λογική.

Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου. Οι αναγνωρισμένοι/-ες και ανερχόμενοι/-ες χορευτές και χορεύτριες θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες («1vs1 Hip Hop Battle» και «2vs2 All Styles Battle») για να διεκδικήσουν τον τίτλο του/της νικητή/νικήτριας του 3ου Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest. Η διοργάνωση θα κορυφωθεί με ένα πάρτι στο οποίο τη μουσική θα επιλέξει ο DJ Amaze Me.

Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου.

Στις 17 και 18 Ιουνίου η Δανή χορεύτρια και χορογράφος Μέτε Ίνγκβαρτσεν παρουσιάζει το «Dancing Public», αντλώντας έμπνευση από ιστορικά φαινόμενα «χορευτικής μανίας» και επιτρέποντας στον έντονο ρυθμό να την παρασύρει σε έναν εκρηκτικό, μεταδοτικό χορό γεμάτο από δυναμικούς στίχους που συνήθως διατρέχουν τέτοιες αφηγήσεις. Κινούμενη ανάμεσα στους θεατές, τους εμπλέκει σε μια καθολική εμπειρία ρυθμού, δημιουργώντας κάτι ανάμεσα σε πάρτι και συναυλία.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Στις 22 και 23 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, ο Ισραηλινός χορογράφος Εμανουέλ Γκατ μας προσκαλεί σε μια γιορτή ζωτικότητας και ευφορίας. Στο «LOVETRAIN2020», όπως αποκαλεί το έργο του, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεται την ουτοπία, ως ανέφικτο, ιδεώδη μη τόπο, όπου η συμβίωση χωρίς συγκρούσεις δεν αποτελεί ιδέα αλλά πραγματώνεται στον τρόπο που δημιουργείται η χορογραφία. Η σωματική οικειότητα που προκύπτει από τη μακροχρόνια συνεργασία με τους χορευτές της ομάδας του εξερευνά την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και εμπειρία, όπως συμβαίνει σε παρόντα χρόνο και στον πραγματικό κόσμο, με τις επιτυχίες των Tears for Fears να αντηχούν την ουτοπική ατμόσφαιρα των ’80s.

Η χορογράφος Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, στο νέο έργο της «Η απόλαυση της αναπαράστασης» που θα παρουσιαστεί από τις 24 - 26 Ioυνίου στην Πειραιώς 260 πραγματεύεται το υπαρξιακό ζήτημα του χρόνου και της φθοράς. Οι τρεις ερμηνεύτριες του έργου, μόνες ή συμπλέκοντας τα σώματά τους, αφήνουν να εμφανιστούν ενώπιον του κοινού εικόνες άλλοτε οικείες και άλλοτε αλλόκοτες, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, που ξυπνούν αναμνήσεις και προσωπικές εμπειρίες. Με άξονα την κατά Μιχαήλ Μπαχτίν έννοια της «ανολοκλήρωσης» που διαπερνάει το γκροτέσκο και τη ζωγραφική του Τεοντόρ Ζερικό, η χορογράφος αντιμετωπίζει το ανεξίτηλο αποτύπωμα του χρόνου στο σώμα με λεπτές αποχρώσεις μεταξύ κωμικού και τραγικού που φανερώνουν κρυμμένα τραύματα τα οποία συνδέονται με το πέρασμα του χρόνου. 

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της Ισιδώρα Ντάνκαν στην Ελλάδα, ο εμβληματικός χορογράφος Ζερόμ Μπελ παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στις 9 και 10 Ιουλίου, τη νέα δημιουργία του «Ισιδώρα Ντάνκαν», συνεχίζοντας τη σειρά πορτρέτων χορευτών που ξεκίνησε το 2004. Αυτήν τη φορά εστιάζει στη μορφή της οραματίστριας χορογράφου, ερευνώντας την κληρονομιά και τους μύθους που τη συνοδεύουν, και δημιουργεί το πορτρέτο μιας χορεύτριας που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, βασισμένος στην αυτοβιογραφία της. Ο Μπελ ανεβαίνει ο ίδιος στη σκηνή. μαζί με μία από τις σημαντικότερες μαθήτριες των Isadorables. και ανακαλύπτει, κάτω από τη ρομαντική φιγούρα της Ντάνκαν τη «μητέρα» του μοντέρνου και του σύγχρονου χορού που είχε σημαντικούς δεσμούς με τη χώρα μας.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της Ισιδώρα Ντάνκαν στην Ελλάδα, ο εμβληματικός χορογράφος Ζερόμ Μπελ παρουσιάζει τη νέα δημιουργία του «Ισιδώρα Ντάνκαν», συνεχίζοντας τη σειρά πορτρέτων χορευτών που ξεκίνησε το 2004.

Οι παραστάσεις χορού στην Πειραιώς 260 ολοκληρώνονται στις 14 και 15 Ioυλίου με τη χορογραφία «κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα» του πρωτοπόρου Βέλγου χορογράφου και περφόρμερ Γιαν Μάρτενς. Εδώ συνεργάζεται με τη βερολινέζικη ομάδα Dance On για να παρουσιάσει με 17 χορευτές από 18 έως 71 ετών, ένα σωματικά και ηλικιακά ετερογενές corps de ballet, την εκδοχή του για τη δύναμη της διαφορετικότητας αλλά και τη συμβίωση ξεχωριστών ατομικοτήτων, φωτίζοντας την ξεχωριστή χορευτική «υπογραφή» του καθενός, εντός ενός συνόλου με κοινή σωματική και επιτελεστική ενέργεια. Η χορογραφία δένεται με κομμάτια διαμαρτυρίας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα και ο Μάρτενς βρίσκει την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η γλώσσα στη δική μας εποχή της «μετα-αλήθειας» λειτουργεί κυρίως «ως ιδεολογικό εργαλείο» κι εμείς οφείλουμε συνεχώς να προασπιζόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές φωνές τη δυνατότητα να είμαστε διαφορετικοί μαζί.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Ο Ισραηλινός χορογράφος Εμανουέλ Γκατ μας προσκαλεί σε μια γιορτή ζωτικότητας και ευφορίας, στο έργο του «LOVETRAIN2020». Φωτ.: JG

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

Οι ονειροπόλοι

Πειραιώς 260 (Β)
7-9/6, 21:00

Hip hop battle

Πειραιώς 260 (Πλατεία)
17/6, 22:30

The Dancing Public

Πειραιώς 260 (Β)
17-18/6, 21:00

LOVETRAIN2020

Πειραιώς 260 (Η)
22-23/6, 21:00

Η απόλαυση της αναπαράστασης

Πειραιώς 260 (Β)
24-26/6, 21:00

Ισιδώρα Ντάνκαν

Πειραιώς 260 (Η)
9-10/7, 21:00

κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα

Πειραιώς 260 (Δ)
14-15/7, 21:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκει τη χαρά της δημιουργίας στη φλόγα για συνύπαρξη

Θέατρο / «Έχω νιώσει ακατάλληλος και παρωχημένος δεινόσαυρος μέσα στο θεατρικό τοπίο που αλλάζει»

Με αφορμή το έργο του Μπέρνχαρντ «Η δύναμη της συνήθειας», ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με ταπεινότητα και πάθος για το θέατρο, με το οποίο συνεχίζει να παλεύει και που διαρκώς τον νικά. Αυτό, όμως, είναι που τον κρατά ζωντανό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άρης Χριστοφέλλης

Όπερα / «Ακόμα και όσοι θαυμάζουν σχεδόν ειδωλολατρικά την Κάλλας, λίγα γνωρίζουν για την τέχνη της»

Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η θρυλική σοπράνο παραμένει μια ανυπέρβλητη καλλιτέχνιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Θέατρο / Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Ποια είναι τα προσωπικά της στοιχήματα και ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού - η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση από το 1994.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κληρονομιά μας, ένα πανόραμα της και της ιστορίας των γκέι ανδρών

Θέατρο / «Η κληρονομιά μας»: Η ιστορία της gay κοινότητας γίνεται ένα συγκινητικό θεατρικό έργο

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Μάθιου Λόπεζ, ένα έργο με αφετηρία την γκέι ζωή που αφορά την αγάπη και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, είτε ομόφυλες είτε ετερόφυλες, τα όνειρα, τους φόβους και τα ματαιωμένα σχέδια. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια απρόβλεπτη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Θέατρο / Γαλήνη Χατζηπασχάλη: «Δεν μιλάμε για τα σεξουαλικά βοηθήματα κι ας πουλιούνται εκατομμύρια δονητές»

Πρωταγωνιστεί στο «Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή», μια παράσταση που φωτίζει το πώς, ακόμη και σήμερα, δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για το σεξ. Με αφορμή το έργο, κάναμε μια απρόβλεπτη συζήτηση με την αγαπημένη ηθοποιό για τα ταμπού, την εμμηνόπαυση και τη γυναικεία σεξουαλική χειραφέτηση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Mάνα Κουράγιο στο Εθνικό: Πόσο «κουράγιο» πια;

Θέατρο / Mάνα Κουράγιο στο Εθνικό: Πόσο «κουράγιο» πια;

Mια επιμελής εικονογράφηση του μπρεχτικού αριστουργήματος εκτυλίσσεται ενώπιόν μας, χωρίς να δονείται από καμία εσωτερική αναγκαιότητα - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Βαρόνος “Φ”»: Ένας καταχρεωμένος «ευγενής» σε μια τρελή κωμωδία εξαπάτησης

Θέατρο / Ένας καταχρεωμένος «ευγενής» σε μια τρελή κωμωδία εξαπάτησης

Πιάνοντας το νήμα από την ιδέα μιας καυστικής κωμωδίας ηθών του 1870 που μιλά για την απάτη, η ιστορία ενός ψευτοευγενούς στην παράσταση «Βαρόνος “Φ”» φτάνει στη σύγχρονη υποκρισία και στον εαυτό που θέλουμε να δείχνουμε στην κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ΜΑΜΙ είναι ένα ποίημα για τις ζωές των γυναικών

Θέατρο / «ΜΑΜΙ»: Εικόνες από τη ζωή μιας μητέρας

Το ποιητικό σύμπαν του 26χρονου σκηνοθέτη που μας μάγεψε με το «Goodbye Linditta», εστιάζει αυτήν τη φορά στην ιστορία μιας γυναίκας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που δεν θέλει να τη θεοποιήσει αλλά να την παρατηρήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Θέατρο / O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που έγινε διάσημος για τις φιλόδοξες, μεγαλειώδεις παραστάσεις του, πιστεύει απόλυτα στη μαγική δύναμη του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Αντικείμενα»: Μια παράσταση για τη υπόθεση των αδερφών Παπέν

Θέατρο / Μια παράσταση για τις εξουσιαστικές σχέσεις και ένα φρικτό έγκλημα

Στην παράσταση «Αντικείμενα», ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος αφηγούνται με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο μια ιστορία που κρύβεται στην υπόθεση των αδερφών Παπέν, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ