Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
«κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα» του Γιαν Μάρτενς. Φωτ.: Phile Deprez
0

Με πηγή έμπνευσης το θεατρικό έργο Die Schwärmer του Ρόμπερτ Μούζιλ, που μιλά για τη δυνατότητα συνύπαρξης λογικής και ονείρου, η ομάδα «Εν δυνάμει», που ενθουσίασε το κοινό με την παράσταση Ερωτευμένα άλογα το 2019, επανέρχεται στην Πειραιώς 260 στις 7-9 Ιουνίου με το έργο «Ονειροπόλοι». Σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν και μια ομάδα από περίπου πενήντα ανθρώπους με φαινομενικά μεικτές ικανότητες, που κινούνται στον χώρο, διαγράφοντας τις δικές τους προσωπικές πορείες, θα παρουσιάσει ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας, ένα χορογραφικό τοπίο-εμπειρία. Στη συνθήκη που δημιουργείται οι θεατές του έργου γίνονται δρώντα πρόσωπα ακολουθώντας μια βαθιά και σύνθετη συλλογική λογική.

Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου. Οι αναγνωρισμένοι/-ες και ανερχόμενοι/-ες χορευτές και χορεύτριες θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες («1vs1 Hip Hop Battle» και «2vs2 All Styles Battle») για να διεκδικήσουν τον τίτλο του/της νικητή/νικήτριας του 3ου Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest. Η διοργάνωση θα κορυφωθεί με ένα πάρτι στο οποίο τη μουσική θα επιλέξει ο DJ Amaze Me.

Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου.

Στις 17 και 18 Ιουνίου η Δανή χορεύτρια και χορογράφος Μέτε Ίνγκβαρτσεν παρουσιάζει το «Dancing Public», αντλώντας έμπνευση από ιστορικά φαινόμενα «χορευτικής μανίας» και επιτρέποντας στον έντονο ρυθμό να την παρασύρει σε έναν εκρηκτικό, μεταδοτικό χορό γεμάτο από δυναμικούς στίχους που συνήθως διατρέχουν τέτοιες αφηγήσεις. Κινούμενη ανάμεσα στους θεατές, τους εμπλέκει σε μια καθολική εμπειρία ρυθμού, δημιουργώντας κάτι ανάμεσα σε πάρτι και συναυλία.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Για τρίτη χρονιά δίνει το «παρών» στην Πειραιώς 260 η χιπ-χοπ και street χορευτική σκηνή της Ελλάδας με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, στις 17 και 18 Ioυνίου, σε επιμέλεια του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Στις 22 και 23 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, ο Ισραηλινός χορογράφος Εμανουέλ Γκατ μας προσκαλεί σε μια γιορτή ζωτικότητας και ευφορίας. Στο «LOVETRAIN2020», όπως αποκαλεί το έργο του, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεται την ουτοπία, ως ανέφικτο, ιδεώδη μη τόπο, όπου η συμβίωση χωρίς συγκρούσεις δεν αποτελεί ιδέα αλλά πραγματώνεται στον τρόπο που δημιουργείται η χορογραφία. Η σωματική οικειότητα που προκύπτει από τη μακροχρόνια συνεργασία με τους χορευτές της ομάδας του εξερευνά την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και εμπειρία, όπως συμβαίνει σε παρόντα χρόνο και στον πραγματικό κόσμο, με τις επιτυχίες των Tears for Fears να αντηχούν την ουτοπική ατμόσφαιρα των ’80s.

Η χορογράφος Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, στο νέο έργο της «Η απόλαυση της αναπαράστασης» που θα παρουσιαστεί από τις 24 - 26 Ioυνίου στην Πειραιώς 260 πραγματεύεται το υπαρξιακό ζήτημα του χρόνου και της φθοράς. Οι τρεις ερμηνεύτριες του έργου, μόνες ή συμπλέκοντας τα σώματά τους, αφήνουν να εμφανιστούν ενώπιον του κοινού εικόνες άλλοτε οικείες και άλλοτε αλλόκοτες, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, που ξυπνούν αναμνήσεις και προσωπικές εμπειρίες. Με άξονα την κατά Μιχαήλ Μπαχτίν έννοια της «ανολοκλήρωσης» που διαπερνάει το γκροτέσκο και τη ζωγραφική του Τεοντόρ Ζερικό, η χορογράφος αντιμετωπίζει το ανεξίτηλο αποτύπωμα του χρόνου στο σώμα με λεπτές αποχρώσεις μεταξύ κωμικού και τραγικού που φανερώνουν κρυμμένα τραύματα τα οποία συνδέονται με το πέρασμα του χρόνου. 

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της Ισιδώρα Ντάνκαν στην Ελλάδα, ο εμβληματικός χορογράφος Ζερόμ Μπελ παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στις 9 και 10 Ιουλίου, τη νέα δημιουργία του «Ισιδώρα Ντάνκαν», συνεχίζοντας τη σειρά πορτρέτων χορευτών που ξεκίνησε το 2004. Αυτήν τη φορά εστιάζει στη μορφή της οραματίστριας χορογράφου, ερευνώντας την κληρονομιά και τους μύθους που τη συνοδεύουν, και δημιουργεί το πορτρέτο μιας χορεύτριας που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, βασισμένος στην αυτοβιογραφία της. Ο Μπελ ανεβαίνει ο ίδιος στη σκηνή. μαζί με μία από τις σημαντικότερες μαθήτριες των Isadorables. και ανακαλύπτει, κάτω από τη ρομαντική φιγούρα της Ντάνκαν τη «μητέρα» του μοντέρνου και του σύγχρονου χορού που είχε σημαντικούς δεσμούς με τη χώρα μας.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της Ισιδώρα Ντάνκαν στην Ελλάδα, ο εμβληματικός χορογράφος Ζερόμ Μπελ παρουσιάζει τη νέα δημιουργία του «Ισιδώρα Ντάνκαν», συνεχίζοντας τη σειρά πορτρέτων χορευτών που ξεκίνησε το 2004.

Οι παραστάσεις χορού στην Πειραιώς 260 ολοκληρώνονται στις 14 και 15 Ioυλίου με τη χορογραφία «κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα» του πρωτοπόρου Βέλγου χορογράφου και περφόρμερ Γιαν Μάρτενς. Εδώ συνεργάζεται με τη βερολινέζικη ομάδα Dance On για να παρουσιάσει με 17 χορευτές από 18 έως 71 ετών, ένα σωματικά και ηλικιακά ετερογενές corps de ballet, την εκδοχή του για τη δύναμη της διαφορετικότητας αλλά και τη συμβίωση ξεχωριστών ατομικοτήτων, φωτίζοντας την ξεχωριστή χορευτική «υπογραφή» του καθενός, εντός ενός συνόλου με κοινή σωματική και επιτελεστική ενέργεια. Η χορογραφία δένεται με κομμάτια διαμαρτυρίας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα και ο Μάρτενς βρίσκει την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η γλώσσα στη δική μας εποχή της «μετα-αλήθειας» λειτουργεί κυρίως «ως ιδεολογικό εργαλείο» κι εμείς οφείλουμε συνεχώς να προασπιζόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές φωνές τη δυνατότητα να είμαστε διαφορετικοί μαζί.

Σύγχρονος χορός στην Πειραιώς 260 Facebook Twitter
Ο Ισραηλινός χορογράφος Εμανουέλ Γκατ μας προσκαλεί σε μια γιορτή ζωτικότητας και ευφορίας, στο έργο του «LOVETRAIN2020». Φωτ.: JG

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

Οι ονειροπόλοι

Πειραιώς 260 (Β)
7-9/6, 21:00

Hip hop battle

Πειραιώς 260 (Πλατεία)
17/6, 22:30

The Dancing Public

Πειραιώς 260 (Β)
17-18/6, 21:00

LOVETRAIN2020

Πειραιώς 260 (Η)
22-23/6, 21:00

Η απόλαυση της αναπαράστασης

Πειραιώς 260 (Β)
24-26/6, 21:00

Ισιδώρα Ντάνκαν

Πειραιώς 260 (Η)
9-10/7, 21:00

κάθε απόπειρα θα καταλήγει σε κομματιασμένα κορμιά και τσακισμένα κόκαλα

Πειραιώς 260 (Δ)
14-15/7, 21:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ