Θεωρείται ο πρόγονος όλων των κοκτέιλ, αυτό που μας οδήγησε σε όλα τα άλλα που απολαμβάνουμε σήμερα. Στο βιβλίο του «Punch: The delights (and dangers) of the flowing bowl» ο επαΐων David Wondrich αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη ρίζα του ονόματός του. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή θεωρία, punch στα χίντι, την πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Ινδία, σημαίνει «πέντε», έτσι φαίνεται να είναι μια αναφορά στα υλικά που παραδοσιακά συνέθεταν το κοκτέιλ: λεμόνι, ζάχαρη, νερό, τσάι ή μπαχαρικά και, φυσικά, αλκοόλ.
Ο Αμερικανός «ιστορικός» των κοκτέιλ, βέβαια, έχει διαφορετική άποψη. Γράφει: «Ένας τύπος είπε ότι προέρχεται από την ινδική λέξη "πέντε", επειδή είχε πέντε συστατικά. Δυστυχώς, αυτός ήταν στην Ινδία μόνο για λίγο και έκανε μια εικασία. Δεν μίλησε ποτέ με κανέναν Ινδό, γι' αυτό και το punch μπορεί να έχει έξι συστατικά ή τέσσερα, γενικά ένα σωρό διαφορετικά συστατικά». Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η ονομασία είναι πιο πιθανό να προέκυψε από τα βαρέλια μέσα στα οποία έμπαινε το ποτό αλλά κι αυτό μια άποψη είναι, όπως παραδέχεται. Βέβαια, η θεωρία του έχει μια βάση, από τη στιγμή που υπάρχει ένα βαρέλι, κοντό και πλατύ, το γνωστό και ως puncheon.
Κάποια στιγμή, τη βικτοριανή εποχή, αυτό το είδος κοκτέιλ έφυγε από τη μόδα. Αλλά, όπως πολλά άλλα πράγματα επέστρεψαν δυναμικά, έτσι και το punch πλέον σερβίρεται σε κορυφαία μπαρ του κόσμου, σε διάφορες παραλλαγές.
Η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά εμφανίζεται σε μια επιστολή του 1632 από έναν Βρετανό που εργαζόταν για την αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για punch χρονολογείται έξι χρόνια μετά, όταν ο Johan Albert de Mandelslo, ένας Γερμανός που διαχειριζόταν ένα εργοστάσιο στο Σουράτ της Ινδίας, κατέγραψε ότι οι εργάτες εκεί έφτιαχναν «ένα είδος ποτού που αποτελείται από aqua vitae, ροδόνερο, χυμό κίτρων και ζάχαρη». Έπειτα, το συγκεκριμένο είδος κοκτέιλ μάλλον προέκυψε για να καταναλωθεί το κακής ποιότητας ρούμι, ενώ βοηθούσε τους ναύτες να επιβιώσουν στα μακρινά ταξίδια λόγω των εσπεριδοειδών που περιείχε και τους προστάτευαν από το σκορβούτο. Καταναλωνόταν στα λιμάνια, έγινε το ποτό όσων σύχναζαν στα καφέ του Λονδίνου αλλά και της αριστοκρατίας, που έκανε ειδική παραγγελία τεραστίων διαστάσεων μπολ για punch, που ήταν φτιαγμένα από λιωμένα νομίσματα.
Κάποια στιγμή, τη βικτοριανή εποχή, αυτό το είδος κοκτέιλ έφυγε από τη μόδα. Αλλά, όπως πολλά άλλα πράγματα επέστρεψαν δυναμικά, έτσι και το punch πλέον σερβίρεται σε κορυφαία μπαρ του κόσμου, σε διάφορες παραλλαγές.
Όσο γι' αυτές που μας προτείνουν πέντε άνθρωποι της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τα υλικά (προαιρετικά και ποιοτικό πάγο), να τα ανακατέψετε στο πιο μεγάλο μπολ που έχετε στο σπίτι και να τα σερβίρετε στα ποτήρια της παρέας με κουτάλα.
Planteur punch
από τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο (9Βήτα Home Bar)
Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες συνταγές punch των Γαλλικών Αντιλλών. Όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές, έχει αμέτρητες παραλλαγές και είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε τα ακριβή της υλικά. Το σίγουρο είναι ότι περιλαμβάνει ρούμι από τη Μαρτινίκα ή τη Γουαδελούπη, χυμό πορτοκαλιού, χυμό τροπικών φρούτων και μπαχαρικά.
Για 10 άτομα
700 ml Agricole ρούμι
500 ml χυμός πορτοκαλιού
1 λίτρο χυμός τροπικών φρούτων (ανανάς, passion fruit, γκουάβα)
Τριμμένα (ή ολόκληρα) μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, γλυκάνισος)
70 ml σιρόπι ζάχαρης
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μπαχαρικά και φρούτα, ανάλογα με τα γούστα σας. Όπως λένε και οι ντόπιοι για τα punch τους, «cachun prepare sa propre mort», δηλαδή «ο καθένας ετοιμάζει τον δικό του θάνατο», αφού ο καθένας κάνει το ποτό του όσο δυνατό, όσο γλυκό ή όσο ξινό θέλει.
Mélomane
από τον Romain Krot (Meerkat Cocktail Safari)
Για 10 άτομα
250 ml σιρόπι μελομακάρονων
150 ml φρέσκος χυμός λεμόνι
300 ml φρέσκος χυμός μανταρίνι
500 ml Scotch Whisky (καλύτερα Islay)
Πώς θα φτιάξετε το σιρόπι μελομακάρονων
(περίπου μισό λίτρο, για να έχετε και για δεύτερη γύρα)
250 γρ. μελομακάρονα
250 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
Προσθέτετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε με το μίξερ, σε χαμηλή θερμοκρασία, για ένα τέταρτο. Φιλτράρετε όταν το σιρόπι είναι κρύο.
Holly Jolly Christmas
από τον Αλέξανδρο Γκιγκόπουλο
25 ml Ρlantation 3 stars
25 ml Pierre Ferrand Dry Curacao
10 ml λικέρ raspberry
10 ml λικέρ μπανάνα
60 ml χυμός από ρόδι
30 ml πουρές ανανά
10 ml σιρόπι μακαντέμια
10ml σιρόπι gingerbread
6 σταγόνες Βittermens Βurlesque Βitters
Ένα μεγάλο κομμάτι πάγου
Μέθοδος: Προσθέτετε σταδιακά στο ποτήρι
Γαρνίρισμα: Μαλλί της γριάς, γλειφιτζούρι και σπόροι από ρόδι
Ποτήρι: Highball
Xinomavro punch
από τον Ηλία Στεργιόπουλο (Baba Au Rum)
750 ml κρασί της ποικιλίας ξινόμαυρο
250 ml παλαιωμένο τσίπουρο
300 ml σιρόπι σκούρας ζάχαρης
350 ml χυμός μανταρίνι
1 λίτρο τσάι του βουνού
3 στικ κασσίας
Φέτες μανταρινιού
Ροδέλες πορτοκαλιού
Πώς θα φτιάξετε το σιρόπι σκούρας ζάχαρης
500 γρ. σκούρα ζάχαρη
250 γρ. νερό
Τοποθετήστε τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Εκτέλεση για το punch
Ιδανικά, αφήνετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ για τουλάχιστον δώδεκα ώρες, εντός ψυγείου. Πριν το σερβίρετε, προσθέστε στο μπολ μεγάλα κομμάτια πάγου. Σερβίρετε σε κούπες με 2-3 παγάκια και γαρνίρετε με ένα στικ κασσίας και ένα αποξηραμένο τριαντάφυλλο, αν θέλετε.
Dream Punch
από τη Μυρσίνη Σπανέλη
180 ml φυσικός χυμός λεμονιού
Ελαιοσάκχαρα πορτοκάλι - βανίλια - espresso*1
700 ml ξηρό παλαιωμένο ρούμι
1 λίτρο παγωμένο νερό
Γαρνιτούρες: Ένα κομματάκι τσίλι (προαιρετικό), πορτοκάλι, 1/4 μοσχοκάρυδο, 10 σπόροι κάρδαμο (πατήστε τους λίγο για να ανοίξουν), αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου.
Πώς θα φτιάξετε τα ελαιοσάκχαρα
Φλούδες 3 πορτοκαλιών και 4 μανταρινιών
200 ml λευκή ζάχαρη
3 κ.σ. κόκκους εσπρέσο
2 τεμάχια βανίλια σκισμένη
Αφήνετε τα υλικά για τουλάχιστον μια μέρα σε αεροστεγές σκεύος. Στη συνέχεια προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σουρώνετε με μια λεπτή σήτα και τα προσθέτετε στο μπολ σερβιρίσματος.
Εκτέλεση για το punch
Προσθέτετε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ και τα αφήνετε μία ώρα στο ψυγείο. Έπειτα βάζετε μεγάλα κομμάτια πάγου (θα τα βρείτε είτε σε ενημερωμένη κάβα είτε τα φτιάχνετε με θήκες σιλικόνης, είναι σημαντικό βήμα για να μη νερώσει το punch). Ανακατεύετε και σερβίρετε.