ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Φτιάχνουμε punch στο σπίτι, το πιο ιστορικό και εύκολο cocktail Facebook Twitter

Πώς να φτιάξετε punch στο σπίτι, το πιο αρχετυπικό και εύκολο κοκτέιλ

0

Θεωρείται ο πρόγονος όλων των κοκτέιλ, αυτό που μας οδήγησε σε όλα τα άλλα που απολαμβάνουμε σήμερα. Στο βιβλίο του «Punch: The delights (and dangers) of the flowing bowl» ο επαΐων David Wondrich αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη ρίζα του ονόματός του. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή θεωρία, punch στα χίντι, την πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Ινδία, σημαίνει «πέντε», έτσι φαίνεται να είναι μια αναφορά στα υλικά που παραδοσιακά συνέθεταν το κοκτέιλ: λεμόνι, ζάχαρη, νερό, τσάι ή μπαχαρικά και, φυσικά, αλκοόλ.

Ο Αμερικανός «ιστορικός» των κοκτέιλ, βέβαια, έχει διαφορετική άποψη. Γράφει: «Ένας τύπος είπε ότι προέρχεται από την ινδική λέξη "πέντε", επειδή είχε πέντε συστατικά. Δυστυχώς, αυτός ήταν στην Ινδία μόνο για λίγο και έκανε μια εικασία. Δεν μίλησε ποτέ με κανέναν Ινδό, γι' αυτό και το punch μπορεί να έχει έξι συστατικά ή τέσσερα, γενικά ένα σωρό διαφορετικά συστατικά». Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η ονομασία είναι πιο πιθανό να προέκυψε από τα βαρέλια μέσα στα οποία έμπαινε το ποτό αλλά κι αυτό μια άποψη είναι, όπως παραδέχεται. Βέβαια, η θεωρία του έχει μια βάση, από τη στιγμή που υπάρχει ένα βαρέλι, κοντό και πλατύ, το γνωστό και ως puncheon.  

Κάποια στιγμή, τη βικτοριανή εποχή, αυτό το είδος κοκτέιλ έφυγε από τη μόδα. Αλλά, όπως πολλά άλλα πράγματα επέστρεψαν δυναμικά, έτσι και το punch πλέον σερβίρεται σε κορυφαία μπαρ του κόσμου, σε διάφορες παραλλαγές.

Η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά εμφανίζεται σε μια επιστολή του 1632 από έναν Βρετανό που εργαζόταν για την αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για punch χρονολογείται έξι χρόνια μετά, όταν ο Johan Albert de Mandelslo, ένας Γερμανός που διαχειριζόταν ένα εργοστάσιο στο Σουράτ της Ινδίας, κατέγραψε ότι οι εργάτες εκεί έφτιαχναν «ένα είδος ποτού που αποτελείται από aqua vitae, ροδόνερο, χυμό κίτρων και ζάχαρη». Έπειτα, το συγκεκριμένο είδος κοκτέιλ μάλλον προέκυψε για να καταναλωθεί το κακής ποιότητας ρούμι, ενώ βοηθούσε τους ναύτες να επιβιώσουν στα μακρινά ταξίδια λόγω των εσπεριδοειδών που περιείχε και τους προστάτευαν από το σκορβούτο. Καταναλωνόταν στα λιμάνια, έγινε το ποτό όσων σύχναζαν στα καφέ του Λονδίνου αλλά και της αριστοκρατίας, που έκανε ειδική παραγγελία τεραστίων διαστάσεων μπολ για punch, που ήταν φτιαγμένα από λιωμένα νομίσματα.

Φτιάχνουμε punch στο σπίτι, το πιο ιστορικό και εύκολο cocktail Facebook Twitter

Κάποια στιγμή, τη βικτοριανή εποχή, αυτό το είδος κοκτέιλ έφυγε από τη μόδα. Αλλά, όπως πολλά άλλα πράγματα επέστρεψαν δυναμικά, έτσι και το punch πλέον σερβίρεται σε κορυφαία μπαρ του κόσμου, σε διάφορες παραλλαγές.

Όσο γι' αυτές που μας προτείνουν πέντε άνθρωποι της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τα υλικά (προαιρετικά και ποιοτικό πάγο), να τα ανακατέψετε στο πιο μεγάλο μπολ που έχετε στο σπίτι και να τα σερβίρετε στα ποτήρια της παρέας με κουτάλα.

Planteur punch

από τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο 

Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες συνταγές punch των Γαλλικών Αντιλλών. Όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές, έχει αμέτρητες παραλλαγές και είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε τα ακριβή της υλικά. Το σίγουρο είναι ότι περιλαμβάνει ρούμι από τη Μαρτινίκα ή τη Γουαδελούπη, χυμό πορτοκαλιού, χυμό τροπικών φρούτων και μπαχαρικά. 

Για 10 άτομα

700 ml Agricole ρούμι  

500 ml χυμός πορτοκαλιού 

1 λίτρο χυμός τροπικών φρούτων (ανανάς, passion fruit, γκουάβα) 

Τριμμένα (ή ολόκληρα) μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, γλυκάνισος) 

70 ml σιρόπι ζάχαρης  

Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μπαχαρικά και φρούτα, ανάλογα με τα γούστα σας. Όπως λένε και οι ντόπιοι για τα punch τους, «cachun prepare sa propre mort», δηλαδή «ο καθένας ετοιμάζει τον δικό του θάνατο», αφού ο καθένας κάνει το ποτό του όσο δυνατό, όσο γλυκό ή όσο ξινό θέλει.  

Φτιάχνουμε punch στο σπίτι, το πιο ιστορικό και εύκολο cocktail Facebook Twitter

Mélomane

από τον Romain Krot 

Για 10 άτομα  

250 ml σιρόπι μελομακάρονων  

150 ml φρέσκος χυμός λεμόνι   

300 ml φρέσκος χυμός μανταρίνι  

500 ml Scotch Whisky (καλύτερα Islay) 

Πώς θα φτιάξετε το σιρόπι μελομακάρονων

(περίπου μισό λίτρο, για να έχετε και για δεύτερη γύρα)  

250 γρ. μελομακάρονα 

250 γρ. ζάχαρη  

500 ml νερό  

Προσθέτετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε με το μίξερ, σε χαμηλή θερμοκρασία, για ένα τέταρτο. Φιλτράρετε όταν το σιρόπι είναι κρύο.  

Holly Jolly Christmas

από τον Αλέξανδρο Γκιγκόπουλο 

25 ml Ρlantation 3 stars 

25 ml Pierre Ferrand Dry Curacao 

10 ml λικέρ raspberry  

10 ml  λικέρ μπανάνα  

60 ml χυμός από ρόδι  

30 ml πουρές ανανά 

10 ml σιρόπι μακαντέμια 

10ml σιρόπι gingerbread 

6 σταγόνες Βittermens Βurlesque Βitters 

Ένα μεγάλο κομμάτι πάγου  

Μέθοδος: Προσθέτετε σταδιακά στο ποτήρι 

Γαρνίρισμα: Μαλλί της γριάς, γλειφιτζούρι και σπόροι από ρόδι 

Ποτήρι: Highball 

Φτιάχνουμε punch στο σπίτι, το πιο ιστορικό και εύκολο cocktail Facebook Twitter

Xinomavro punch

από τον Ηλία Στεργιόπουλο 

750 ml κρασί της ποικιλίας ξινόμαυρο  

250 ml παλαιωμένο τσίπουρο 

300 ml σιρόπι σκούρας ζάχαρης  

350 ml χυμός μανταρίνι   

1 λίτρο τσάι του βουνού 

3 στικ κασσίας 

Φέτες μανταρινιού 

Ροδέλες πορτοκαλιού  

Πώς θα φτιάξετε το σιρόπι σκούρας ζάχαρης  

500 γρ. σκούρα ζάχαρη 

250 γρ. νερό 

Τοποθετήστε τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 

Εκτέλεση για το punch

Ιδανικά, αφήνετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ για τουλάχιστον δώδεκα ώρες, εντός ψυγείου. Πριν το σερβίρετε, προσθέστε στο μπολ μεγάλα κομμάτια πάγου. Σερβίρετε σε κούπες με 2-3 παγάκια και γαρνίρετε με ένα στικ κασσίας και ένα αποξηραμένο τριαντάφυλλο, αν θέλετε.   

Dream Punch

από τη Μυρσίνη Σπανέλη  

180 ml φυσικός χυμός λεμονιού 

Ελαιοσάκχαρα πορτοκάλι - βανίλια - espresso*1 

700 ml ξηρό παλαιωμένο ρούμι 

1 λίτρο παγωμένο νερό 

Γαρνιτούρες: Ένα κομματάκι τσίλι (προαιρετικό), πορτοκάλι, 1/4 μοσχοκάρυδο, 10 σπόροι κάρδαμο (πατήστε τους λίγο για να ανοίξουν), αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου.  

Πώς θα φτιάξετε τα ελαιοσάκχαρα 

Φλούδες 3 πορτοκαλιών και 4 μανταρινιών 

200 ml λευκή ζάχαρη 

3 κ.σ. κόκκους εσπρέσο  

2 τεμάχια βανίλια σκισμένη 

Αφήνετε τα υλικά για τουλάχιστον μια μέρα σε αεροστεγές σκεύος. Στη συνέχεια προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σουρώνετε με μια λεπτή σήτα και τα προσθέτετε στο μπολ σερβιρίσματος.  

Εκτέλεση για το punch 

Προσθέτετε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ και τα αφήνετε μία ώρα στο ψυγείο. Έπειτα βάζετε μεγάλα κομμάτια πάγου (θα τα βρείτε είτε σε ενημερωμένη κάβα είτε τα φτιάχνετε με θήκες σιλικόνης, είναι σημαντικό βήμα για να μη νερώσει το punch). Ανακατεύετε και σερβίρετε.  

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά, το πιο σημαντικό συστατικό στο ποτό μας είναι ο πάγος

Γεύση / Τι είναι ο «αόρατος πάγος» και γιατί θεωρείται ιδανικός για το ποτό σου;

Τρεις bartenders, η Λορέτα Τόσκα, ο Αλέξης Σιμωνίδης και ο Αντώνης Μαντζαρίδης, έχουν δημιουργήσει μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα εταιρεία, αφιερωμένη στον «αόρατο πάγο», που είναι ό,τι ποιοτικότερο μπορούμε να βάλουμε στο τζιν τόνικ μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Γεύση / Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Με ασιατικά spirits και κοκτέιλ που αναβιώνουν κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές, με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality, αυτό το μπαρ φαίνεται πως ήρθε για να ξεχωρίσει. Μόλις πιείτε το baijiu σας μην ξεχάσετε να δείξετε στο τραπέζι τον πάτο τους ποτηριού σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
50 χρόνια η Αθήνα πίνει στο Galaxy

Γεύση / 50 χρόνια η Αθήνα τα πίνει στο Galaxy

Στο στρόβιλο των αλλαγών, το μικρό, κλασικό μπαρ της Σταδίου παραμένει απαράλλακτο σαν εκκλησία. Σίγουρο. Κοσμοπολίτικο. Υποβλητικό. Κομψότατο. Φέτος κλείνει μισό αιώνα που προσφέρει αλκοολική θαλπωρή στη hip ιντελιγκέντσια της πόλης. Να τα κατοστίσει!
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT