Iδέες για τη νέα βίλα

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Cosmic Studio ADU του επιχειρηματία, εφευρέτη και αρχιτέκτονα Sasha Jokic.
0

«Η αρχιτεκτονική πρέπει να μιλάει για τον χρόνο και τον τόπο, αλλά να επιθυμεί τη διαχρονικότητα», είχε πει ο μαέστρος της αρχιτεκτονικής Frank Gehry. Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο ως μονάδα αλλά και ως κοινωνικό σύνολο, η νέα αρχιτεκτονική της βίλας προσαρμόζει το διεθνές ύφος στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τόπου και ιδιοκτήτη. Αλλάζει κλίμακα για να εξερευνήσει τις βιώσιμες πρακτικές που θα εφαρμοστούν σε μεγαλύτερες κατοικίες. Τολμά να επικαιροποιήσει τα ιερά έργα αρχιτεκτόνων όπως ο προαναφερθείς. Νέα εγχειρήματα από το Μεξικό, sustainable καμπίνες και μια διαφορετική επέκταση από κάθε γωνιά του κόσμου παρουσιάζονται στη LiFO,για να βάλουν ιδέες σε αρχιτέκτονες και όχι μόνο.   

Eξωτικός μπρουταλισμός από το Μεξικό

Η πρωτοπoριακή μπρουταλιστική αρχιτεκτονική της Βραζιλίας (1955-1980) μέσα από το έργο και τις θεωρητικές θέσεις αρχιτεκτόνων της σχολής του Σάο Πάολο (Oscar Niemeyer, Lucio Costa, Paulo Mendes da Rocha, Joao Batista Vilanova) έβαλε γερές βάσεις στον εξωτισμό που δρα ως μαγνήτης ιδεών σήμερα, αποδεικνύοντας πως οι τάσεις διαγράφουν αέναα κυκλική τροχιά.

Η Casa Mérida με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ludwig Godefroy στο Μεξικό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Εδώ η ένταση που προκαλεί το ακατέργαστο σκυρόδεμα καταφέρνει επιτυχώς να δέσει με την ιστορία των Μάγιας του Γιουκατάν, μια και το κτίσμα αφέθηκε στους κανόνες της δικής τους αρχιτεκτονικής. Ξύλινα στοιχεία, δαιδαλώδεις διάδρομοι, στρατηγικές οπές στους εξωτερικούς τοίχους, πέτρα και η πανταχού παρούσα φύση που εμφανίζεται σχεδόν απρόσμενα.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Casa Mérida.
Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Casa Mérida.
Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Casa Mérida.

Cabins με μηδενικό αποτύπωμα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνδυασμό με την πανδημία και όσα αυτή μας δίδαξε τα τελευταία δύο χρόνια έχουν, μεταξύ άλλων, υποβάλει τους σύγχρονους κανόνες διαβίωσης και ανοικοδόμησης σε ένα μεγάλο τεστ κοπώσεως. 

Το νομαδικό εστέτ αντικατοπτρίζεται στη μόλις 9 τ.μ. Nolla Cabin του Studio Mr. Falck στο νησί Vallisaari μπροστά από το αρχιπέλαγος του Ελσίνκι. Δεν είναι απλώς compact και mobile αλλά περνά με άριστα τις εξετάσεις της βιωσιμότητας. Έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου από οργανικά υλικά ηθικής προέλευσης, με βάση το απολύτως μηδενικό επεμβατικό μοντέλο και έχει σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο, αφού στα φινλανδικά «nolla» σημαίνει «μηδέν».

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Nolla Cabin του Studio Mr. Falck στο νησί Vallisaari.
Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Nolla Cabin του Studio Mr. Falck στο νησί Vallisaari.
Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Nolla Cabin του Studio Mr. Falck στο νησί Vallisaari.

Ακολουθώντας τη συνταγή της αυτοτροφοδοτούμενης οικιακής πλατφόρμας, το 32 τ.μ. all electric, zero emissions Cosmic Studio ADU του επιχειρηματία, εφευρέτη και αρχιτέκτονα Sasha Jokic κάνει ένα ακόμα τολμηρό βήμα προς την επίλυση της στεγαστικής και κλιματικής κρίσης, καταφέρνοντας να αντλήσει ενέργεια από τον ήλιο και να αποθηκεύσει πολύ περισσότερη από αυτήν που χρειάζεται – έως και 20.000 kWh σε μια ηλιόλουστη περιοχή, όπως αυτή της Καλιφόρνια, όπου δοκιμάστηκε. 

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Cosmic Studio ADU του επιχειρηματία, εφευρέτη και αρχιτέκτονα Sasha Jokic.

Frank Gehry «Extended»

Ο Frank Gehry δεν έπαψε ποτέ να κάνει σύγχρονα σχέδια, βασιζόμενος στα εκάστοτε υλικά και τις συνθήκες. Η πασίγνωστη ως σύμβολο του αποδομισμού γωνιακή Gehry Residence στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας αποπνέει μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ του παλιού και του νέου, του θραύσματος και του όλου, του ακατέργαστου και του εκλεπτυσμένου. Το αρχικό, ολλανδικού αποικιακού στυλ σπίτι έμεινε σχεδόν άθικτο, αλλά με έναν αντισυμβατικό τρόπο: η επέκταση τριών πλευρών που έκανε ο Gehry και ξεκίνησε το 1978 το αγκάλιασε σφιχτά. Καπλαμάς, γαλβανισμένος χάλυβας, γυαλί: η κορυφή του παλιού σπιτιού αποτελείται από αυτόν τον συνδυασμό ευτελών υλικών, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι συνεχώς υπό κατασκευή. Η τελευταία επέκταση έγινε το 1988, οπότε προστέθηκαν με τον ίδιο τρόπο νέοι όγκοι στην πίσω αυλή. Οι γείτονες το μίσησαν αυτόματα – μία εξ αυτών έκανε μήνυση, έχασε τη δίκη, όπως ήταν αναμενόμενο, και αργότερα αναδιαμόρφωσε το δικό της σπίτι, αντιγράφοντας ανεπιτυχώς την ιδέα του Gehry. Παραμένει, φυσικά, ένα έργο τέχνης συνυφασμένο με την αρχιτεκτονική.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Frank Gehry House extension.
Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Frank Gehry House extension.
Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Frank Gehry House extension.

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ

Πολιτισμός / Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα αρχιτεκτονικά έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ

Αν και η πρόσβαση στη μουσική εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αυτοί οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διακριθούν στο χώρο της μουσικής και να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά.
THE LIFO TEAM
Frank Gehry: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στον κόσμο αρνείται να πάρει σύνταξη στα 91 του

Αρχιτεκτονική / Frank Gehry: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στον κόσμο αρνείται να πάρει σύνταξη στα 91 του

Ακμαίος και καυστικός, ενώ διανύει τη δέκατη δεκαετία της ζωής του, ο Φρανκ Γκέρι παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό New York, μιλώντας για την αρχιτεκτονική και το ρόλο του στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ