Είναι αυτό το μικρού μήκους animation ο «Μικρός Πρίγκιπας» των καιρών μας;

Είναι αυτό το μικρού μήκους animation του BBC ο «Μικρός Πρίγκιπας» των καιρών μας; Facebook Twitter
Το animation του BBC είναι ένα μικρό δώρο για υποψιασμένους και ανυποψίαστους κάθε ηλικίας.
0

Η ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ, Η ΕΥΓΕΝΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ακόμα και μ’ εκείνους που βρίσκονται ψηλότερα από εμάς στη τροφική αλυσίδα. Η εκπαίδευση του «εγώ», ώστε να μη γίνει ένα τέρας, η διαρκής καλλιέργεια στην αξία κάθε ζωής όσο ψηλά ή χαμηλά κι αν βρίσκεται στην ιεραρχία, η επανεξέταση του ορισμού της επιτυχίας και της δύναμης.

Πώς μιλάμε για όλα αυτά στα παιδιά; Πώς μιλάμε για όλα αυτά, γενικώς, όταν όλα τους μαζί τα έχουμε σπρώξει από το παράθυρο, τα έχουμε εξορίσει από τη ζωή μας ή, ακόμα χειρότερα, δεν είχαμε την τύχη να συναντηθούμε μαζί τους ποτέ;

Πριν από μερικά χρόνια, το 2019 για την ακρίβεια, ο σπουδαίος εικονογράφος και συγγραφέας Charlie Mackesy εξέδωσε το (παιδικό) βιβλίο του The Boy, the Mole, the Fox and the Horse («Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο»).

Ενδεχομένως, να αρκούσε η τρυφερή εικονογράφηση για να αναδειχθούν –με νέα αίγλη– τα σίγουρα περιφρονημένα ιδανικά της φιλίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της κατάλυσης του αναίτιου, τοξικού ανταγωνισμού σε όλα τα ανθρώπινα περιβάλλοντα. Όμως, ο Mackesy δεν έμεινε σ’ αυτά.

Στις πρόζες των ηρώων του (καθόλου) παιδικού, εικονογραφημένου βιβλίου του έβαλε πολύ ενήλικες απαντήσεις σε ερωτήματα του σύγχρονου, απαρηγόρητου κόσμου μας, απαντήσεις πραγματικής σοφίας για να περιοριστούν σε μερικές όμορφες σελίδες.

Σε καιρούς που το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου –και πόσω μάλλον τα σκοτεινά– είναι ένδειξη αδυναμίας και κάποτε σημάδι πολυτέλειας, το ταινιάκι χωρίς ίχνος διδακτισμού ή έμμεσου κηρύγματος σπρώχνει ευγενικά σε στροφή προς τα μέσα και με διόλου βαρετή ηρεμία βάζει ξανά τα πράγματα στη θέση τους, μήπως και συνεννοηθούμε τελικά για το πώς θέλουμε να ζήσουμε.

«Τι θες να γίνεις, όταν μεγαλώσεις;» ρωτά ο τυφλοπόντικας το αγόρι. «Καλός άνθρωπος» απάντησε εκείνο.

«Έχεις κάποιο γνωμικό να σε οδηγεί;». «Αν δεν πετύχεις κάπου με την πρώτη, φάε ένα κομμάτι τούρτα». «Δουλεύει αυτό;». «Πάντα!».

«Τι θεωρείς ως το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου;». «Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους».

«Σκέψου ποιοι θα ήμασταν, αν φοβόμασταν λιγότερο».

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου οι διάλογοι μοιάζουν κλισέ, εύπεπτοι από μικρά παιδιά, όσο όμως προχωρά η ιστορία του Mackesy για την παρέα των 4, φαινομενικά αταίριαστων, φίλων τα πράγματα περιπλέκονται. Και συγκρούσεις υπάρχουν και μικρές στιγμές αγωνίας και διαφωνίες και εχθρότητα.

Όλα αυτά αποτυπώνονται ακόμα πιο γλαφυρά στη μικρού μήκους ταινία που δημιούργησε το BBC, μένοντας πιστό τόσο στην απεικόνιση των 4 ηρώων, όσο και στη δομή του χαρακτήρα τους.

Το αποτέλεσμα ήταν 34 λεπτά παρηγοριάς για ενήλικες –εν μέσω των πρώτων Χριστουγέννων χωρίς μάσκες και με την πληθωριστική κρίση να έχει ρημάξει όχι μόνο τους Βρετανούς, αλλά όποιον επιβίωσε από τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων δυόμισι χρόνων πανδημίας– και μετά ένα εξωσχολικό θέαμα για μικρά παιδιά.

Το BBC φρόντισε να «ντύσει» αυτή την υπέροχη δουλειά με τις φωνές των Idris Elba (σ.σ.: δανείζει τη φωνή του στην Αλεπού και είναι έξοχες οι τονικές μεταπτώσεις που σηματοδοτούν μια αλλαγή στη ζωή του χαρακτήρα), Tom Hollander (Τυφλοπόντικας), Jude Coward Nicoll (Αγόρι) και Gabriel  Byrne (Άλογο).

Είναι αυτό το μικρού μήκους animation του BBC ο «Μικρός Πρίγκιπας» των καιρών μας; Facebook Twitter
Η βραχνή, ιρλανδική προφορά του Byrne «σηκώνει» διάφορες αναγνώσεις, καθώς ο χαρακτήρας του Αλόγου προσχωρεί στην παρέα προς το τέλος, αλλά αυτές αφορούν αποκλειστικά το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αστερίσκος: η βραχνή, ιρλανδική προφορά του Byrne «σηκώνει» διάφορες αναγνώσεις, καθώς ο χαρακτήρας του Αλόγου προσχωρεί στην παρέα προς το τέλος, αλλά αυτές αφορούν αποκλειστικά το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε κάθε περίπτωση προκύπτει ένα παυσίλυπο τηλεοπτικό προϊόν, που σε πολλά σημεία του θυμίζει «Μικρό Πρίγκιπα» του Εξιπερί, με τις υποτιμημένες έννοιες της καλοσύνης, της συμπόνοιας, της συμπερίληψης του «ξένου» και του «διαφορετικού» να χτυπούν απευθείας, αλλά για όλους τους σωστούς λόγους, στο θυμικό του τηλεθεατή.

Κάνει σπουδαία δουλειά ως προς αυτή την κατεύθυνση και η μουσική επένδυση της Isobel Waller-Bridge (αδελφής της δημιουργού και πρωταγωνίστριας του Fleabag, Phoebe) και είναι στα απολύτως «συν» του animation το γεγονός ότι η συγκίνηση δεν ξεπέφτει σε ένα γενικόλογο, γλυκερό μήνυμα, φτιαγμένο αποκλειστικά για παιδιά.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να τρέξει κάποιο ενήλικο δάκρυ. Σε μέρες που η ψυχική υγεία δοκιμάζεται και περιφρονείται σε ίσες δόσεις, η ερώτηση του Αγοριού προς το Άλογο («Ποιο είναι το γενναίο πράγμα που έχεις πει ποτέ;») και η απάντηση («Βοήθεια»), υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο αρθρώνουμε τις ανάγκες μας σε καιρούς γενικευμένου χάους.

Όλο αυτό θα μπορούσε να καταλήξει γλυκανάλατα, αναμενόμενα και με περιτύλιγμα αποκλειστικά για τα παιδικά μάτια, αφού παρά τη θλίψη κάποιων σημείων, η ελπίδα και η αισιοδοξία δεν αφήνουν περιθώρια για επικότερα debate ανάμεσα στο καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι.

Όμως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα διχαστικά μηνύματα, τα καλέσματα βίας, το κάποτε ακραίο bullying στο οποίο η ανηλικότητα είναι εκτεθειμένη πια από πολύ πολύ νωρίς, το animation του BBC είναι ένα μικρό δώρο για υποψιασμένους και ανυποψίαστους κάθε ηλικίας.

Σε καιρούς που το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου –και πόσω μάλλον τα σκοτεινά– είναι ένδειξη αδυναμίας και κάποτε σημάδι πολυτέλειας, το ταινιάκι χωρίς ίχνος διδακτισμού ή έμμεσου κηρύγματος σπρώχνει ευγενικά σε στροφή προς τα μέσα και με διόλου βαρετή ηρεμία βάζει ξανά τα πράγματα στη θέση τους, μήπως και συνεννοηθούμε τελικά για το πώς θέλουμε να ζήσουμε, πώς θα ήταν ιδανικό να μας φέρονται, ποιοι θα ήμασταν πραγματικά αν φερόμασταν χωρίς αγκυλώσεις και καταπίεση.

Για την ιστορία, ας αναφέρουμε ότι το βιβλίο του Mackesy, πάνω στο οποίο βασίστηκε η μεταφορά του BBC, τo 2019 ήταν υποψήφιο για το Βιβλίο της Χρονιάς στα British Book Awards, ενώ κάτι έχει να πει για την ουμανιστική ταυτότητα του συγγραφέα το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Νέλσον Μαντέλα, είναι ισόβιος υποστηρικτής μίας κοινωνικής επιχείρησης μελιού στη Ζάμπια και συμμετέχει ενεργά για την επίλυση του καυτού ζητήματος της αστεγίας στο Λονδίνο, βοηθώντας μέσω εκθέσεων, καλλιτεχνικών πρότζεκτ, κινητοποιήσεων πολιτών κ.λπ.

Αν έχουν περισσέψει γλυκά από τις γιορτές και λίγη ζεστή σοκολάτα –και κυρίως χρόνος για κάποια δραστηριότητα μπροστά σε οθόνη– επιλέξτε το, με παιδιά κοντά σας ή χωρίς, και θα είναι 34 κερδισμένα λεπτά, στα σίγουρα.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο AppleTV+, αλλά μπορείτε να την αναζητήσετε κομμάτι-κομμάτι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου έχει «ριχτεί» άφθονο υλικό.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Λευκός Θόρυβος» είναι παντού εκτός από την ταινία του Netflix

Daily / Ο «Λευκός Θόρυβος» είναι παντού εκτός από την ταινία του Netflix

Η μεταφορά του στην οθόνη αδυνατεί να συγκρατήσει τον τόνο, το ύφος, την ατμόσφαιρα, τις λεπτές ευαισθησίες και την ουσία εν τέλει του μνημειώδους «προφητικού» βιβλίου του Ντον Ντελίλο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ