Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη και οι ανεκτίμητοι θησαυροί της

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη και οι ανεκτίμητοι θησαυροί της Facebook Twitter
Το κτίριο σχεδιάστηκε και χτίστηκε από την εταιρεία Van Pelt and Thompson της Νέας Υόρκης, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’60 έγινε επέκταση με δύο πτέρυγες που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, με συλλογές ανεκτίμητες και αναντικατάστατες, την πλουσιότερη συλλογή βιβλίων σχετικών με την Ελλάδα και με τους κήπους της να δίνουν ανάσα σε όσους φτάνουν ως αναγνώστες αλλά και ως επισκέπτες των εκθέσεων που οργανώνει, είναι ένα θησαυροφυλάκιο γνώσεων και έργων τέχνης που αποτελούν μαρτυρίες για την κληρονομιά του ελληνισμού από το τέλος της αρχαιότητας μέχρι τις μέρες μας.

Περνώντας την πόρτα του επιβλητικού μαρμάρινου οικοδομήματος και την επιγραφή στο επιστύλιο της πρόσοψης «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ» από τον Πανηγυρικό του Ισοκράτη, μέσα στην ανακουφιστική ηρεμία του αναγνωστηρίου του ισογείου μάς υποδέχεται η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Μαρία Γεωργοπούλου για να μας ξεναγήσει στους νέους χώρους της βιβλιοθήκης. Το 2018, σε μια μεγάλη ανακατάταξή της, χωρίστηκαν για πρώτη φορά τα σπάνια από τα μη σπάνια βιβλία στα βιβλιοστάσια, ένα μεγάλο έργο που συνοδεύεται από την επέκταση των βιβλιοθηκών σε δύο υπόγεια, έτσι ώστε να διατηρούνται καλύτερα οι συλλογές και να εξυπηρετούνται οι αναγνώστες. 

Η Γεννάδειος δεν είναι ένα μουσείο σπάνιων βιβλίων αλλά μια ζωντανή, αγαπητή στον κόσμο των ερευνητών και των μελετητών βιβλιοθήκη. Ιδρύθηκε το 1926 και ο πυρήνας της είναι η συλλογή του Ιωάννη Γενναδίου που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λονδίνο ως διπλωμάτης.

Η ανατολική πτέρυγα στεγάζει τα αρχεία, τις ειδικές συλλογές καθώς και τα σπάνια βιβλία και τα έργα τέχνης που ανήκουν τόσο στην αρχική συλλογή του Ιωάννη Γεννάδιου όσο και σε συλλογές που αποκτήθηκαν πρόσφατα.

Γεννάδειος Facebook Twitter
Σήμερα στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 150.000 τίτλοι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Χάρη σε πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δωρεές από ιδιώτες δόθηκε η δυνατότητα στη βιβλιοθήκη να στεγάσει τις ερευνητικές, μη σπάνιες συλλογές της σε νέα αναγνωστήρια ανοιχτής πρόσβασης, ενώ παράλληλα τα σπάνια βιβλία και το υλικό των ειδικών συλλογών φυλάσσονται σε κλειστά βιβλιοστάσια που εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες συντήρησης. Επίσης, δημιουργήθηκαν νέα αναγνωστήρια, γραφεία και αίθουσα σεμιναρίων, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές.

Η ανοιχτή πρόσβαση στις ερευνητικές συλλογές γεννά προσδοκίες στους ανθρώπους της βιβλιοθήκης και στη διευθύντριά της που πιστεύει ότι η προσέλευση των νέων ανθρώπων είναι ένα από τα πιο ενθαρρυντικά σημάδια για το μέλλον όλων των βιβλιοθηκών. Μαζί με την επέκταση του κτιρίου, το 2018 εγκαινιάστηκε ένας νέος εκθεσιακός χώρος με σκοπό να συνδέει τις εκθέσεις με τις συλλογές και το κοινό. 

Γεννάδειος Facebook Twitter
Λεπτομέρεια του χώρου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Η οργάνωση των σπάνιων βιβλίων της βιβλιοθήκης ακολουθεί την ταξινόμηση του ίδιου του Γεννάδιου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Η Γεννάδειος δεν είναι ένα μουσείο σπάνιων βιβλίων αλλά μια ζωντανή, αγαπητή στον κόσμο των ερευνητών και των μελετητών βιβλιοθήκη. Ιδρύθηκε το 1926 και ο πυρήνας της είναι η συλλογή του Ιωάννη Γενναδίου που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λονδίνο ως διπλωμάτης.

Ήθελε η συλλογή του, η πλουσιότερη που μπόρεσε ποτέ να συγκεντρώσει ένας άνθρωπος μόνος του, να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα σε όλες της τις φάσεις, από την αρχαιότητα ως τις μέρες του, να δείχνει τη δημιουργική ιδιοφυΐα της χώρας σε όλες τις περιόδους, την επίδραση των τεχνών και των επιστημών της στον δυτικό κόσμο και την εντύπωση που δημιουργεί η φυσική της ομορφιά στον περιηγητή με βιβλία που επικεντρώνονται στη βυζαντινή, στην οθωμανική και στη νεότερη Ελλάδα, καθώς και στην ιστορία του ελληνισμού μετά το τέλος της αρχαιότητας.

Το 1922 προσέφερε τη συλλογή του (26.000 τίτλους) στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με τον όρο να στεγαστεί σε ειδικό κτίριο, να διασφαλιστεί ως παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό και να είναι ανοιχτή και προσιτή στους επιστήμονες όλων των εθνικοτήτων. Το κτίριο αυτό σχεδιάστηκε και χτίστηκε από την εταιρεία Van Pelt and Thompson της Νέας Υόρκης, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’60 έγινε επέκταση με δύο πτέρυγες που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς.

Γεννάδειος Facebook Twitter
Τα σπάνια βιβλία και το υλικό που ανήκει στις ειδικές συλλογές μελετώνται μόνο στο κεντρικό αναγνωστήριο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Σήμερα στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 150.000 τίτλοι. Οι 50.000 είναι σπάνια βιβλία και ειδικές συλλογές που αποτελούνται από τεκμήρια (χειρόγραφα, υδατογραφίες, ιστορικοί χάρτες, φυλλάδια και διάφορα παλαιά αντικείμενα). Η οργάνωση των σπάνιων βιβλίων της ακολουθεί την ταξινόμηση του ίδιου του Γεννάδιου, ενώ οι νέες προσθήκες, βιβλία Ιστορίας κυρίως, ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Το τμήμα αρχείων είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της· το πρώτο που έφτασε εδώ ήταν το αρχείο του Ερρίκου Σλήμαν. Εδώ φυλάσσονται τα αρχεία της οικογένειας Δραγούμη, του Κ. Τσάτσου του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη και της γενιάς του ’30. 

Γεννάδειος Facebook Twitter
Η πρώτη έκδοση του Ομήρου του 1488, η «Flora Graeca», οι 24 πίνακες του Μακρυγιάννη και η Χάρτα του Ρήγα είναι μέσα στα πολλά αριστουργήματα των συλλογών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Η πρώτη έκδοση του Ομήρου του 1488, η «Flora Graeca», οι 24 πίνακες του Μακρυγιάννη και η Χάρτα του Ρήγα είναι μέσα στα πολλά αριστουργήματα των συλλογών. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμα και τα υπέροχα 116 λευκώματα του Γενναδίου που, εκτός από βιβλία, συνέλεγε φωτογραφίες και άλλα εφήμερα (αποκόμματα εφημερίδων και βιβλίων, χαρακτικά, έντυπο υλικό, προσκλήσεις και διάφορα άλλα) τα οποία κολλούσε σε λευκώματα μεγάλου μεγέθους. Είναι μοναδικά, καθώς περιλαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. 

Τα σπάνια βιβλία και το υλικό που ανήκει στις ειδικές συλλογές μελετώνται μόνο στο κεντρικό αναγνωστήριο. Το κοινό έχει πάντα πρόσβαση στον online κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης και άλλες ηλεκτρονικές πηγές είναι προσβάσιμες στους σταθμούς εργασίας που υπάρχουν στα αναγνωστήρια και μέσω Wi-Fi.

Οι αναγνώστες που επισκέπτονται πρώτη φορά τη βιβλιοθήκη πρέπει να κάνουν αίτηση για έκδοση κάρτας στο κεντρικό αναγνωστήριο, για την την οποία απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και μία ψηφιακή φωτογραφία. 

Γεννάδειος Facebook Twitter
Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Μαρία Γεωργοπούλου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Σχέδιο από λεύκωμα με ενδυμασίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζωγραφισμένα με μολύβι και τέμπερα από τον Γερμανό Georg Rumpf το 1768. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Σχέδιο από λεύκωμα με ενδυμασίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζωγραφισμένα με μολύβι και τέμπερα από τον Γερμανό Georg Rumpf το 1768. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Η Γεννάδειος είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιβλίων, αρχείων και έργων τέχνης που αποτελούν μαρτυρίες για την κληρονομιά του ελληνισμού από το τέλος της αρχαιότητας μέχρι τις μέρες μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Οι ειδικές συλλογές της Γενναδείου αποτελούνται από τεκμήρια χειρόγραφα, υδατογραφίες, ιστορικούς χάρτες, φυλλάδια και διάφορα παλαιά αντικείμενα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Γραβούρα από ένα από τα 116 υπέροχα λευκώματα του Γενναδίου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Το 2018 πραγματοποιήθηκε η επέκταση του χώρου των βιβλιοθηκών σε δύο υπόγεια, έτσι ώστε να διατηρούνται καλύτερα οι συλλογές και να εξυπηρετούνται τους αναγνώστες. 
Γεννάδειος Facebook Twitter
Λεπτομέρεια του χώρου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Στα βιβλιοστάσια και στα αναγνωστήρια ανοιχτής πρόσβασης το ωράριο λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-16:40 και το Σάββατο 9:00-13:45.

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Βιβλίο / Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Η LiFO μπήκε στα άδυτα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, είδε τους σπάνιους θησαυρούς και κατέγραψε, με οδηγό τη διευθύντριά της, Μαρία Γεωργοπούλου, τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της αλλά και το άνοιγμα που πραγματοποιεί σήμερα, με τις διαλέξεις και τις εκθέσεις, προς τον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το στεφάνι του Λόρδου Βύρωνα και άλλες ιστορίες: μια επίσκεψη στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Βιβλίο / Το στεφάνι του Λόρδου Βύρωνα και άλλες ιστορίες: μια επίσκεψη στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου μίλησε στο LIFO.gr για την ιστορία του Ιωάννη Γενναδίου και της εξαιρετικής συλλογής του και διάλεξε μερικά από τα σημαντικότερα αποκτήματα που περιλαμβάνει
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Ντίντιον και την Ιβ Μπάμπιτζ συνεχίζεται και μετά θάνατον σε μια «διπλή» βιογραφία

Βιβλίο / Τζόαν Ντίντιον vs. Iβ Μπάμπιτζ: Μια διαμάχη που συνεχίζεται και μετά θάνατον

Η Ντίντιον και η Μπάμπιτζ πέθαναν με διαφορά έξι ημερών τον Δεκέμβριο του 2021: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τζόαν Ντίντιον έζησε μια επιπλέον εβδομάδα από κακία», είχε γράψει τότε μια δημοσιογράφος σε ένα tweet που έγινε viral.
THE LIFO TEAM
Τα ημερολόγια του Αλέξη Ακριθάκη σε μια νέα έκδοση

Βιβλίο / Τα ημερολόγια του Αλέξη Ακριθάκη σε μια νέα έκδοση

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Γράφοντας τη ζωγραφική - Ημερολόγια 1960-1990» που αφηγείται τη δημιουργική αγωνία και τον σύντομο, πλην πλούσιο και ταραχώδη βίο του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Βιβλίο / «Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Patrick Radden Keefe που έγινε μίνι σειρά στο Disney+, εκτός από τη συγκλονιστική ιστορία της Jean McConville που απήχθη και δολοφονήθηκε από τον IRA, φέρνει και ένα παράδειγμα έντασης γραφής και έρευνας που δεν το συναντούμε συχνά.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΚΗΣ