TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Farouk Mardam-Bey: «Αν θέλετε να καταλάβετε τον αραβικό κόσμο, διαβάστε τη λογοτεχνία του»

Farouk Mardam-Bey

«Αν θέλετε να καταλάβετε τον αραβικό κόσμο,
διαβάστε τη λογοτεχνία του»


 

Farouk Mardam-Bey. Αν θέλετε να καταλάβετε τον αραβικό κόσμο, διαβάστε τη λογοτεχνία του. Facebook Twitter
Το πέμπτο ταξίδι του Σεβάχ του Θαλασσινού (Sindbad) από τις Χίλιες και μία Νύχτες. Εικονογράφηση της Virginia Frances Sterrett (1900-1931). Για τις Arabian Nights δούλεψε τρία χρόνια, ενώ έπασχε ήδη από φυματίωση. Το έργο αυτό θεωρείται το αριστουργημά της.


Ο Mardam-Bey γεννήθηκε στη Δαμασκό το 1944. Κατέχει πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και πτυχία πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Caen Normandie και το Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία, τη γεωγραφία και τις κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Paris Diderot (Paris 7). Από το 1972 έως το 1986, ο Mardam-Bey επιμελήθηκε αραβικά βιβλία και περιοδικά στη βιβλιοθήκη του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Παρίσι. Διετέλεσε επίσης διευθυντής έκδοσης του γαλλικού περιοδικού Revue d'Etudes Palestiniennes από το 1981 έως το 2008 και εργάστηκε ως πολιτιστικός σύμβουλος στο Institut du Monde Arabe στο Παρίσι από το 1989 έως το 2008. Από το 1995 είναι διευθυντής της σειράς Sindbad του γαλλικού εκδοτικού οίκου Actes Sud, η οποία είναι αφιερωμένη στη μετάφραση αραβικής λογοτεχνίας στα γαλλικά. Ο Mardam-Bey έχει συγγράψει, επιμεληθεί και μεταφράσει περίπου 25 βιβλία στα γαλλικά, τα οποία καλύπτουν θέματα όπως η διεθνής πολιτική, η λογοτεχνία, η ιστορία της γαστρονομίας και η βιβλιογραφία.
[Arab Fund for Arts and Culture]


Στη Γαλλία, εκτός από μερικούς μικρούς εκδότες, η αραβική λογοτεχνία σε γαλλική μετάφραση έχει βρει το σπίτι της στη συλλογή Sindbad του εκδοτικού οίκου Actes Sud. Για την 50ή επέτειο αυτής της μοναδικής συλλογής, ο διευθυντής Farouk Mardam-Bey μιλάει στο L'Orient Littéraire για την εξορία, τις απαρχές της ποίησης και άλλα.

 

Rita Baddoura
Orient le Jour - 27.12. 2022

Η πορεία της ζωής σας σας έφερε από τη Συρία και τον αραβικό κόσμο στη Γαλλία, διατηρώντας ένα πάθος για τα βιβλία και τους πολιτισμούς και για τις γέφυρες μεταξύ των γλωσσών. Μιλήστε μας για το ταξίδι σας.

Εδώ και πολύ καιρό, είμαι εξίσου παθιασμένος με την αραβική και τη γαλλική λογοτεχνία. Όταν έφτασα στη Γαλλία, αυτό συνεχίστηκε, όχι μέσω της συγγραφής ποίησης, αλλά μέσω του εντατικού διαβάσματος. Εργάστηκα για 14 χρόνια ως βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη του Institut National des Langues et Civilisations Orientales. Στη συνέχεια διηύθυνα τη βιβλιοθήκη του Institut du Monde Arabe το 1989 (όπου ήμουν σύμβουλος επί των πολιτιστικών) μέχρι το 1995. Έτσι, ήμουν πάντα σε επαφή με τα βιβλία. Γνώριζα την εκδοτική συλλογή Sindbad επειδή ιδρύθηκε το 1972 από τον Pierre Bernard. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στη Γαλλία, μετά τις σπουδές μου στις πολιτικές επιστήμες, την ίδια περίοδο. Μαζί με το IMA, εγκαινιάσαμε την πρώτη έκθεση αραβικού βιβλίου στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όταν η Actes Sud αγόρασε τη Sindbad το 1995, μου ζητήθηκε να αναλάβω τη συλλογή αυτή, την οποία διευθύνω από τότε.

Με ποιον τρόπο αυτές οι ιδιαιτερότητες της καταγωγής σας, όπως και το γεγονός ότι βρίσκεστε μακριά από την πατρίδα σας, έχουν επηρεάσει την εμπειρία σας σε σχέση με την ταυτότητα που έχει κανείς;

Αφού αποφοίτησα από τη Νομική στη Συρία και στη συνέχεια από τη Λογοτεχνία και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι, επέστρεφα τακτικά στη Δαμασκό και τη Βηρυτό. Από το 1976 και μετά, δεν μπορούσα πλέον να επιστρέψω, επειδή ήμουν ανεπιθύμητος για το συριακό καθεστώς λόγω της διαφωνίας μου με τη συριακή επέμβαση στο Λίβανο. Στη συνέχεια έζησα για μερικά χρόνια ως ξένος με άδεια παραμονής και στη συνέχεια έγινα Γάλλος πολίτης το 1982. Έζησα για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σύνορα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Γαλλίας. Ένιωθα ότι ανήκα και στους δύο κόσμους ταυτόχρονα μέσω της δουλειάς μου, των συναισθημάτων και των επιθυμιών μου. Έχω διασχίσει αυτό το σύνορο και προς τις δύο κατευθύνσεις, κινούμενος συνεχώς μπρος και πίσω.

Έτσι βιώνετε τη ζωή μακριά από τη Συρία ως εξόριστος;

Είμαι και αισθάνομαι εντελώς Σύρος και Γάλλος. Δεν πρόκειται για εξορία καθώς περνάει ο καιρός, αλλά για ένα πολύ ισχυρό δέσιμο που ένιωθα για τη Συρία και το οποίο αναβίωσε με τη συριακή εξέγερση του 2011, όπως και για πολλούς ανθρώπους.

Ποιοι είναι οι δεσμοί σας με την ποίηση;

Ως νεαρός έγραφα ποίηση, και πριν έρθω στη Γαλλία, το 1964, δημοσίευσα ένα ποιητικό φυλλάδιο - για το οποίο σήμερα μάλλον ντρέπομαι - Ένα κομμάτι ήλιου (Kitʻat shams). Ωστόσο, η προτίμησή μου για την κλασική ποίηση παρέμεινε ανέπαφη. Πάντα ήθελα να δημοσιεύω κλασική ποίηση, όχι μόνο σύγχρονη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ ήμουν ακόμη μαθητής λυκείου, παρακολουθούσα στενά την αραβική ποιητική επανάσταση που βρισκόταν σε εξέλιξη και είχα δημιουργήσει μια αρκετά εντυπωσιακή αραβική βιβλιοθήκη από εκείνα τα πρώτα χρόνια της ποιητικής επανάστασης.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η ποιητική συλλογή στο πλαίσιο της Sindbad όσον αφορά την εκδοτική πολιτική;

Από την αρχή της εργασίας μου στη Sindbad, επιθυμούσα να εκδίδω σύγχρονους Άραβες ποιητές. Ήθελα να καλύψω ένα κενό: η ποίηση συχνά εκδίδονταν από μικρούς εκδοτικούς οίκους σε λεπτό χαρτί για περιορισμένες και μικρές πωλήσεις. Δεν υπήρχαν έγκριτοι εκδότες κλασικής αραβικής ποίησης στην Ευρώπη, εκτός από την Ισπανία. Αλλά στη Γαλλία, για τη σύγχρονη ποίηση, δεν είδα καμία κανονική έκδοση για το ευρύ κοινό. Υπήρχαν οι δύο μεγάλοι τενόροι: Ο  Adonis στη Sindbad και ο Mahmoud Darwish, ο οποίος ήταν ο ποιητής των Actes Sud. Ο Pierre Bernard [ιδρυτής της συλλογής Sindbad - σ.σ.] δεν ήταν αραβιστής, αλλά τον συμβούλευαν οι λόγιοι Jacques Berque και André Miquel και τον βοηθούσαν ο Abdelwahab Meddeb και η Claudine Rouleau. Έτσι, απέκτησε πρόσβαση στην κλασική ποίηση και δημοσίευσε μια μικρή ανθολογία του Abu Nuwas, το Muʻallaqat μεταφρασμένο από τον Berque, και μια μικρή ανθολογία του Sayyab μεταφρασμένο από τον Miquel. Όταν έφτασα στις εκδόσεις Actes Sud, επανεκδόθηκε το Muʻallaqat του Berque (αν και δεν ήταν η αγαπημένη μου μετάφραση), το Majnun, το Bewitched by Layla και η ποίηση του Adonis. Στη συνέχεια πρόσθεσα ανθολογίες κλασικής ποίησης και προϊσλαμικής ποίησης, καθώς και μια ανθολογία των Mutanabbi και Maʻarri για την οποία είμαι υπερήφανος.

Τι γίνεται με τη σύγχρονη ποίηση;

Ο Mahmoud Darwish, ο οποίος ήταν φίλος μου και έζησε στο Παρίσι για 10 χρόνια, ανέθεσε στο Actes Sud τη διαχείριση των διεθνών δικαιωμάτων του (εκτός από τα αραβικά), κατά τη διάρκεια της ζωής του και για τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του. Αναλάβαμε αυτό το έργο και επέμεινα να συμπεριληφθούν στον Sindbad όλα όσα δημοσίευσε από το Why Did You Leave the Horse Alone? και μετά. Πήγαμε μάλιστα πίσω στο χρόνο με δύο ανθολογίες και εκδώσαμε κάπου δώδεκα συλλογές με το έργο του Darwish. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα συνήθη ποσοστά πωλήσεων για την ποίηση στη Γαλλία. Στη συνέχεια βρέθηκα αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες επιλογές όταν άρχισαν να καταφθάνουν πολλές προτάσεις. Ήθελα να εκδώσω τους τενόρους της αραβικής ποίησης σε πεζό ή ελεύθερο στίχο. Σκεφτόμουν τους πρωτεργάτες όπως ο Ounsi el-Hage, ο Sargon Boulus, ο Bassam Hajjar, ο Wadih Saadeh, ο Abbas Beydoun, ο Amjad Nasser. Δώσαμε έτσι στους Γάλλους αναγνώστες την κύρια αραβική ποιητική παραγωγή της δεκαετίας του 1980.

Η γραφή των γυναικών ποιητριών, ιδίως των σύγχρονων, δεν υπάρχει στο Sindbad. Ωστόσο, οι γυναίκες φαίνεται να εκπροσωπούνται καλύτερα στα μυθιστορήματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εκδώσαμε μόνο μία σύγχρονη ποιήτρια: την Iman Mersal, αντικειμενικά μία από τους καλύτερους ποιητές ανεξαρτήτως φύλου. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες, αλλά δεν τις γνωρίζω. Ποτέ δεν ήθελα να δημιουργήσω μια τεχνητή ισοτιμία.

Ρίχνετε μια βόμβα με αυτές τις παρατηρήσεις!

Υποθέτω! Μεταξύ των νεότερων ποιητών, υπάρχουν περισσότερα γυναικεία ονόματα. Επιστρέφω μετά από κάθε έκθεση βιβλίου με περίπου 20 ενδιαφέρουσες συλλογές. Αλλά για μένα, που μου επιτρέπεται μόνο μία συλλογή το χρόνο, η επιλογή είναι πολύ δύσκολη. Η έκδοση της ποίησης είναι περιορισμένη και έχει λίγους αναγνώστες, δυστυχώς. Ακόμη και τα βιβλιοπωλεία είναι όλο και λιγότερο πρόθυμα να εκθέσουν ποίηση στις βιτρίνες τους... Με την ευκαιρία της 50ής επετείου της Sindbad, ήθελα να ξεκινήσω μια ειδική ποιητική εκστρατειά με τους παριζιάνους βιβλιοπώλες. Δεν ανταποκρίθηκαν όμως πολλοί και δεν μπορούσε να γίνει.

Το βιβλίο του Nouri al-Jarrah Το χαμόγελο του κοιμισμένου εκδόθηκε με την ευκαιρία της 50ής επετείου του Sindbad. Τι σημαίνει για εσάς η ποίησή του;

Γνωρίζω τον Nouri εδώ και πολύ καιρό, ως δημοσιογράφος όταν ξεκίνησε το λογοτεχνικό περιοδικό Al-Katiba (για γυναίκες συγγραφείς).

Έχει κάνει καλή δουλειά αναδεικνύοντας ταλαντούχες ποιήτριες στα αραβικά για το Al-Katiba!

Πράγματι, έτσι φαίνεται... Ο Nouri al-Jarrah είναι ένας πολύ πληθωρικός ποιητής: το πλήρες ποιητικό του έργο έχει εκδοθεί στα αραβικά σε τρεις μεγάλους τόμους των 500 σελίδων ο καθένας. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι τελευταίες συλλογές του, όπου παίρνει μια πιο σημαντική διάσταση. Με συγκίνησαν αυτές οι συλλογές που σημαδεύτηκαν από τη συριακή τραγωδία. Ο Jarrah έχει μια φωνή που είναι εντελώς δική του, πολύ διαφορετική από τους άλλους. Ενώ οι περισσότεροι σύγχρονοι ποιητές γράφουν ποίηση της καθημερινής ζωής, εκείνος έχει αναπτύξει μια φλέβα που δεν υπάρχει πια: αυτή του μείγματος μεταξύ μυθικής μεταφοράς και επικού λυρισμού. Αντλεί από την αραβική και την ευρωπαϊκή πνευματική και λογοτεχνική κληρονομιά, τοποθετώντας την στο παρόν στον συριακό χώρο. Αυτό το βρήκα πρωτότυπο για την εποχή μας. Είναι ο μόνος Άραβας ποιητής που επιλέγει αυτόν τον δρόμο.

Με αφορμή την 50ή επέτειο της Sindbad, γράψατε: "Τα γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τοποθετώντας σχεδόν πάντα τον αραβικό κόσμο και το Ισλάμ στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής, καθώς και οι σχετικές κοινωνικές συζητήσεις στη Γαλλία ... καθιστούν την ύπαρξη της Sindbad πιο αναγκαία από ποτέ και της αναθέτουν νέα καθήκοντα". Σε ποια καθήκοντα αναφέρεστε;

Το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και του αραβικού κόσμου με απασχολεί εδώ και πολύ καιρό και έχω συνυπογράψει και δημοσιεύσει διάφορες μελέτες για το θέμα αυτό. Από μια άλλη άποψη, η Sindbad δεν βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τις πωλήσεις. Η μετανάστευση είναι τρομακτική, το Ισλάμ είναι τρομακτικό. Γενικότερα, οι πωλήσεις μεταφρασμένης ξένης λογοτεχνίας μειώνονται στη Γαλλία. Οι εκδότες παρατηρούν μια υποχώρηση των αναγνωστικών συνηθειών των ανθρώπων προς τη γαλλική λογοτεχνία. Ακόμη και η ανάγνωση αμερικανικής λογοτεχνίας έχει μειωθεί. Η εκδοτική αντίδραση ήταν η μείωση της παραγωγής. Τα σχόλιά μου σχετικά με αυτές τις πρωτοφανείς υποχρεώσεις είναι ένα νεύμα προς τον διευθυντή των Actes Sud. Είναι ένας τρόπος να πω ότι η απροθυμία του κοινού να διαβάσει αραβική λογοτεχνία δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αλλά μάλλον να μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε μπροστά, επειδή έρχεται ως απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση.

Η απάντηση μέσω της λογοτεχνίας είναι μια πολιτική απάντηση που θέλει αφοσίωση.

Δεν έχω εκδώσει ποτέ βιβλίο του οποίου το περιεχόμενο δεν μου άρεσε. Με αυτή την έννοια, μου έχουν πει ότι είμαι ένας αφοσιωμένος εκδότης. Πιστεύω ότι οι εκδοτικές επιλογές δίνουν ένα βήμα που είναι αρκετά σπάνιο στη Γαλλία σήμερα. Τα βιβλία πρέπει να προσπαθούν να μιλούν για αυτά για τα οποία οι άλλοι δεν μιλούν. Ειδικότερα όσον αφορά τις αραβικές κοινωνίες, το ζήτημα δεν είναι να επαινέσουμε τον αραβικό πολιτισμό, αλλά μάλλον να πούμε: "Αν θέλετε να γνωρίσετε τον αραβικό κόσμο, διαβάστε πρώτα τη λογοτεχνία του. Ίσως τον καταλάβετε καλύτερα από το να διαβάσετε ένα δοκίμιο".

Αν είχατε την επιλογή σήμερα, θα εξακολουθούσατε να εκδίδετε αυτές τις εκδόσεις με το όνομα Sindbad; Ή μήπως θα υπήρχε κάποιος άλλος πρωταγωνιστής του αραβικού πολιτισμού ή της λογοτεχνίας που θα μπορούσε να αναδείξει με μεγαλύτερη οικειότητα την ψυχή και το όραμα αυτής της μεγάλης συλλογής;

Υπάρχει η δημιουργός του Σεβάχ του Θαλασσινού [ή Sindbad -σ.σ.], η Σεχραζάτ, μια γυναίκα. Η αντιστοιχία της λογοτεχνίας με τη ζωή είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο. 'Εμεινε ζωντανή συνεχίζοντας να μιλάει και να διηγείται. Τι περισσότερο θα μπορούσε κανείς να θέλει; Αλλά ο Sindbad, ως περιπετειώδης ταξιδιώτης, παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο.


 

Farouk Mardam-Bey: Αν θέλετε να καταλάβετε τον αραβικό κόσμο, διαβάστε τη λογοτεχνία του. Facebook Twitter
Ο Farouk Mardam-Bey με τον Naguib Mahfouz. D.R. Δεξιά, Το εξώφυλλο της συλλογικής έκδοσης "Συρία, η καμένη χώρα. Η μαύρη βίβλος των 'Ασαντ", υπό τη διεύθυνση των : Catherine Coquio, Farouk Mardam-Bey, Joël Hubrecht, Naïla Mansour. Éditeur Seuil, 2022.
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ