«Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο Facebook Twitter
Στην παράσταση οι περφόρμερ επιχειρούν να σταματήσουν για λίγο τον χρόνο. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα
0

Τα «Τζάμια Κρύσταλλα» είναι ένας νέος χώρος στο Μεταξουργείο αφιερωμένος στην περφόρμανς, που κρατά την επωνυμία της προηγούμενης χρήσης του. Σε αυτόν τον χώροο Αντώνης  Αντωνόπουλος  θα παρουσιάσει από 25 Απριλίου τη νέα του παράσταση, στην οποία συνεργάστηκε με την Κέλλυ Παπαδοπούλου, με τίτλο «Τελευταία επιθυμία». «Τελευταία επιθυμία για μένα είναι μια τελευταία ευχή. Σαν να πεθαίνεις και να καταφέρνεις να πραγματοποιήσεις το τελευταίο σου όνειρο. Να ενωθείς» μου λέει.

«Μετά την παράσταση του “Εκκλησιαστή” και τη συνεχή υπενθύμιση του κειμένου ότι τα πάντα είναι μάταια και τίποτα δεν θα σε σώσει στ’ αλήθεια και τίποτα δεν έχει νόημα, προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι η ζωή είναι μία, δεν έχει άλλη. Ας κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας να τη ζήσουμε καλύτερα με τους άλλους ανθρώπους» συνεχίζει. Ο Αντώνης Αντωνόπουλος βρίσκει αυτή τη ματαιότητα απελευθερωτική. Όχι με μια ηδονιστική έννοια αλλά με μια ίσως αφελή χαρά της ζωής. «Η καθημερινότητα όμως είναι αδυσώπητη και οι κουβέντες μου τώρα για τη χαρά της ζωής ακούγονται ως ένα κακόγουστο αστείο γιατί κάθε μέρα διαβάζουμε για δολοφονίες γυναικών, για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και στην Ουκρανία, τα Τέμπη, για συνανθρώπους μας που παλεύουν να επιβιώσουν οικονομικά και ψυχικά, για άρρωστα μυαλά που κυβερνούν τον κόσμο, που τραμπουκίζουν και αφαιρούν κεκτημένα δικαιώματα. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια μάχη για τη ζωή των άλλων. Αν τελικά υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή, είναι μόνο αυτό. Να σταθούμε δίπλα στον άλλο άνθρωπο και να παλέψουμε μαζί του» μου αναφέρει.

Όταν ζητώ να μου πει αν η νέα του παράσταση έχει να κάνει με μια εμμονή για το τέλος μου αποκαλύπτει ότι από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία. Θυμάται να κάνει βόλτες ανάβοντας το καντήλι με την αδερφή του στα μνήματα των οικείων του ανάμεσα στα κυπαρίσσια και να διαβάζουν τις ταφικές πλάκες.

«Πριν από λίγα χρόνια ήμουν στην Κεφαλονιά και κολυμπούσα σε μια παραλία κάτω απ’ το νεκροταφείο∙ είχε πανσέληνο. Για κάποιον λόγο ένιωθα γαλήνη. Η στιγμή που κολυμπάς και συνειδητοποιείς ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι πριν από μερικά χρόνια ίσως απολάμβαναν κι αυτοί τη θάλασσα, ερωτεύτηκαν και κάποια στιγμή πέθαναν, είναι κάτι που με συγκινεί και ταυτόχρονα με προσγειώνει».

«Προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε τις ιστορίες πίσω από αυτούς τους θανάτους. Για κάποιον λόγο τα νεκροταφεία με όλους αυτούς τους ανθρώπους κάτω απ’ το χώμα μου δημιουργούν μια κάποια οικειότητα. Πριν από λίγα χρόνια ήμουν στην Κεφαλονιά και κολυμπούσα σε μια παραλία στην Αγία Ευφημία κάτω απ’ το νεκροταφείο∙ είχε πανσέληνο. Για κάποιον λόγο ένιωθα γαλήνη. Η στιγμή που κολυμπάς και απολαμβάνεις το νερό και συνειδητοποιείς ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι που τώρα είναι θαμμένοι δίπλα σου πριν από μερικά χρόνια ίσως απολάμβαναν κι αυτοί τη θάλασσα, ερωτεύτηκαν και κάποια στιγμή πέθαναν, είναι κάτι που με συγκινεί και ταυτόχρονα με προσγειώνει. Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό στ’ αλήθεια. Ας απολαύσουμε τη ζωή μας όσο καλύτερα μπορούμε γιατί μας περιμένει το σκοτάδι», λέει ο Αντώνης Αντωνόπουλος

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο Facebook Twitter
Πώς μπορούμε να αναπαραστήσουμε το πρώτο φιλί δύο εραστών; Ή το τελευταίο τους; Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια οικογένεια που ακολούθησε τη μοίρα πολλών, δημιούργησαν και έκαναν χρήματα, τα έχασαν, ξεκίνησαν από την αρχή, είναι ζωντανοί. Σκέφτεται ότι είναι 43 ετών και οι αποχαιρετισμοί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι. Το 2005 ξεκίνησε σπουδές στη δραματική σχολή και αποφοίτησε το 2009. Το 2012 συναντήθηκαν με την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα VASISTAS και δούλεψαν μαζί για έξι χρόνια. Το 2016 σκηνοθέτησε, μέσα στην κρίση, την πρώτη του δουλειά, «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ. Χωρίς επιχορήγηση, χωρίς στήριξη∙ δεν είχε τίποτα να χάσει. Πούλησε κάποια παλιά βιντεοπαιχνίδια που είχε σ’ έναν συλλέκτη κι έτσι μάζεψε τα χρήματα για να ξεκινήσει, παίρνοντας την απόφαση και να σκηνοθετήσει. 

«Αν με ρωτήσεις τι δουλειά κάνω, θα σου απαντήσω “δουλεύω στο θέατρο”. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τις ιδιότητες. Φυσικά και μου αρέσει πολύ να δημιουργώ δικές μου παραστάσεις, είναι ίσως εκεί που είμαι ο πιο προσωπικός μου εαυτός. Όμως απολαμβάνω εξίσου το να παίζω σε παραστάσεις άλλων, να είμαι δραματουργός ή βοηθός σκηνοθέτη ή μεταφραστής. Γιατί πρέπει να διαλέξω μία μόνο ιδιότητα;» λέει. «Αν με ρωτήσεις πώς προσδιορίζω αυτό που κάνω, “θέατρο”, θα σου πω. Ναι, δεν είναι ένα “κλασικό” είδος θεάτρου, κειμενοκεντρικό, με χαρακτήρες που συγκρούονται και μια λύση στο τέλος. Μου αρέσει να εξερευνώ τα όρια που είναι ανάμεσα στο θέατρο, στον χορό, στην περφόρμανς. Πες το όπως θες. Μεγάλη επιρροή μού έχει ασκήσει ο Κώστας Τσιούκας. Οι παραστάσεις του, αλλά και ο τρόπος που δουλεύει ο ίδιος. Δημιουργεί παραστάσεις προσωπικές, εξαιρετικά γενναιόδωρες και με μια τρομερή ελευθερία που ζηλεύω και θαυμάζω».

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο Facebook Twitter
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια μάχη για τη ζωή των άλλων. Αν τελικά υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή, είναι μόνο αυτό. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Ο Αντώνης σχεδόν κάθε δύο χρόνια σκηνοθετεί μια παράσταση. Συνήθως ξεκινάει από ένα ερέθισμα, τυχαίο τις περισσότερες φορές. Θα το σημειώσει κάπου και μετά, σιγά σιγά, άλλα πράγματα θα αρχίσουν να κολλάνε πάνω του. Με τον καιρό δημιουργείται ένας κόσμος με ιδέες, αποσπάσματα βιβλίων, ταινίες που συνθέτουν μια μεγάλη εικόνα. Μετά προσπαθεί αυτόν τον κόσμο να τον δημιουργήσει στη σκηνή. Για την «Τελευταία Επιθυμία» η αφετηρία ήρθε με την ταινία «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ. «Υπάρχει μια σκηνή, στη μέση της ταινίας, όπου ο χαρακτήρας του Αντόνιο Μπαντέρας δέχεται μια επίσκεψη από έναν παλιό του εραστή στο σπίτι του αργά τη νύχτα. Κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλο και συζητάνε για το παρελθόν τους. Στο τέλος αποχωρίζονται με ένα φιλί και υπόσχονται να ξαναβρεθούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Η σκηνή είναι πολύ τρυφερή, δεν ξαναβλέπουμε τον επισκέπτη ποτέ ξανά στην ταινία, είναι σαν ένα όνειρο αυτή η συνάντηση. Αυτή η σκηνή ήταν η πρώτη σημείωση για την παράσταση.

Από την ταινία ήρθε και η έμπνευση για τον τίτλο. Στο τέλος της ταινίας βλέπουμε το σενάριο που γράφει ο πρωταγωνιστής. Πάνω πάνω γράφει “Πρώτη επιθυμία”. Δίπλα σε αυτήν τη σημείωση ήρθε και κόλλησε μια σκηνή από το “Χάος” των αδελφών Ταβιάνι, ένας άντρας που κοιμάται μπροστά σε έναν ανοιχτό τάφο. Ο στίχος “Δώσ’ μου τα χέρια σου, δώσ’ μου τα χέρια σου, δώσ’ μου τα χέρια σου” από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη “Μυκήνες”, μια φωτογραφία του Julius Eastman από τον Chris Rusiniak, η τελευταία ταινία του Τζον Χιούστον “Οι νεκροί”· το πώς ακούει ένα τραγούδι κατεβαίνοντας τις σκάλες η πρωταγωνίστρια και τι ξυπνάει μέσα της αυτό», λέει.

Θέλει να πειραματιστεί με τον χρόνο και τη σχέση μας μαζί του, κάτι που τον απασχολεί στις τελευταίες του δουλειές. Μέσω κινησιολογικών μοτίβων που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά αλλά και μέσω μιας εστίασης σε δράσεις μικρότερης κλίμακας, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο διαστέλλεται. Πειραματίζεται και παίρνει ρίσκο, εξερευνά μια γλώσσα, δοκιμάζει και μου θυμίζει ότι υπάρχει και το δικαίωμα στην αποτυχία.

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντωνόπουλος σε στιγμιότυπο από πρόβα της παράστασης. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

«Πώς αλλιώς θα ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο; Νιώθω ότι κυνηγάμε την ουρά μας με την αγωνία για τα εισιτήρια, με την έλλειψη χρόνου, με την έλλειψη συγκέντρωσης γιατί έχουμε αναγκαστεί να δουλεύουμε σε τρεις δουλειές. Και το κοινό έχει επίσης ξεχάσει πώς να βλέπει κάτι και να συνδιαλέγεται μαζί του. Θέλει να δει κάτι και να ευχαριστηθεί τώρα, αυτήν τη στιγμή, να το χωνέψει και μετά να πάει σπίτι. Όλοι μας το κάνουμε δυστυχώς», λέει. 

«Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η οικονομική στήριξη από το κράτος. Γιατί σου δίνει ένα απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας. Κανένας παραγωγός δεν θα επενδύσει σε κάτι που ούτε εσύ δεν είσαι ακόμα σίγουρος/η ότι θα πετύχει. Μακάρι να το έκαναν, αλλά δεν δουλεύουν έτσι. Αναπολούμε συχνά ρομαντικά και νοσταλγικά καλλιτέχνες και ομάδες οι οποίες στο παρελθόν δεν είχαν ανταπόκριση ή αναγνώριση αλλά παίζανε για 10 θεατές ή το κοινό έφευγε βρίζοντας γιατί δεν καταλάβαινε τι έβλεπε. Και λέμε σήμερα, “κοίτα, όμως, επέμενε στις ιδέες του/της και τελικά τα κατάφερε”, ξεχνώντας ότι για να αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι και να συνεχίσουν να προσπαθούν είχαν μια οικονομική στήριξη κυρίως κρατική. Τα παραδείγματα είναι πολλά, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». 

Στην παράσταση οι περφόρμερ επιχειρούν να σταματήσουν για λίγο τον χρόνο. «Πώς μπορούμε να αναπαραστήσουμε το πρώτο φιλί δύο εραστών; Ή το τελευταίο; Το κείμενο είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο. Κάποιος τηλεφωνεί και περιγράφει τη ζωή του εκεί. Μέσα στο κείμενο βρίσκονται, είτε κρυφά είτε φανερά, δικές μας προσωπικές ιστορίες αλλά και αναφορές σε συγγραφείς που θαυμάζουμε, όπως ο Σάμιουελ Μπέκετ και ο Γιώργος Σεφέρης», λέει. 

«Ο χρόνος της αναμονής είναι ένας χρόνος που με ενδιαφέρει πολύ. Τι κάνει ένας άνθρωπος ενώ περιμένει; Ο “κενός” και “μη παραγωγικός” χρόνος. Ένα άτομο προσεύχεται και μπορεί να παραμείνει στην ίδια στάση για ώρα. Η δράση αυτή δεν “εξελίσσεται” γραμμικά αλλά με έναν τρόπο όλο και εμβαθύνει, σαν να εξελίσσεται καθέτως, προς τα κάτω. Αυτές οι δράσεις με απασχολούν πολύ στο θέατρο. Δύο εραστές φιλιούνται και απολαμβάνουν ο ένας το φιλί του άλλου. Αυτή είναι μια δράση που στην “πραγματική” ζωή μπορεί να διαρκέσει ώρες∙ άραγε πώς μπορεί να παρασταθεί σε μια σκηνή; Όλα είναι θέατρο, αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους».

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από πρόβα της παράστασης. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο Facebook Twitter
Οι περφόρμερς σε πρόβα της παράστασης. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Η συζήτησή μας περιστρέφεται γύρω από τους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις στην Αθήνα. Η διαπίστωσή μας κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι. Δεν υπάρχουν πια χώροι για έρευνα στις παραστατικές τέχνες, οι περισσότεροι χώροι ανήκουν σε παραγωγούς, οι οποίοι επενδύουν σε μια παράσταση και θέλουν αυτή η επένδυση να πάει καλά στο ταμείο. Αυτό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο μιας εξίσωσης ανολοκλήρωτης, αφού δεν υπάρχει η βούληση και το ρίσκο να προσφέρει κάποιος στους δημιουργούς χώρο, εξοπλισμό και κυρίως χρόνο για να πειραματιστούν και να προτείνουν κάτι καινούργιο. Το θέατρο έχει ανάγκη και τις δύο πλευρές για να πηγαίνει μπροστά. Η εξαίρεση είναι κάποιες μικρές νησίδες που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που θα προτείνει κάτι. «Θα πας να δεις εκεί παραστάσεις χωρίς να ξέρεις απαραίτητα τους/τις δημιουργούς αλλά επειδή εμπιστεύεσαι τον φορέα. Αυτό θα ήθελα να δω στην Αθήνα», λέει ο Αντώνης. «Ένα θέατρο όπως ήταν το θέατρο Αμόρε στο παρελθόν, το οποίο πρότεινε νέα έργα, νέους και νέες δημιουργούς, νέες δραματουργίες και πήγαινες να ανακαλύψεις το άγνωστο. Αναγνωρίζω ότι οι εποχές είναι εντελώς διαφορετικές, οικονομικά και πολιτικά, και ένα τέτοιο μοντέλο δεν ξέρω πώς μπορεί να ξαναγεννηθεί. Αλλά ας ονειρευτούμε έναν νέο τρόπο, ένα νέο κέντρο έρευνας παραστατικών τεχνών και ας το δημιουργήσουμε».

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ




 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ