Οι 8 καλύτερες ταινίες του Γουες Κρέιβεν

Οι 8 καλύτερες ταινίες του Γουες Κρέιβεν Facebook Twitter
Ο Γουες Κρέιβεν ανάμεσα στον Ghostface (Scream) και τον Φρέντι Κρούγκερ (Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες), τους δύο διασημότερους σίριαλ κίλερς της φιλμογραφίας του
0

Η καριέρα του Γουες Κρέιβεν θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις διακριτές φάσεις. Επί μία εικοσαετία, ο Αμερικανός δημιουργός από το Οχάιο έχτιζε όνομα πάνω σε ταινίες σπλάτερ μικρών σχετικά προϋπολογισμών που πλέον έχουν σχεδόν όλες τον χαρακτήρα του καλτ, αποκτώντας δικαίως τη φήμη του «μετρ του τρόμου». Στα μέσα των 90's καταφέρνει να αποδομήσει μόνος του το είδος των ταινιών τρόμου, καθιστώντας το ξανά ενδιαφέρον για ένα νέο κοινό και δημιουργώντας μια νέα σχολή. Τα τελευταία χρόνια επιχείρησε, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, να προσαρμοστεί εκ νέου στα δεδομένα της εποχής όμως ο θάνατός του από καρκίνο στις 30 Αυγούστου 2015 διέκοψε την προσπάθειά του. Ακολουθεί μια χρονική αναδρομή στις καλύτερες στιγμές της φιλμογραφίας του, με βάση τις βαθμολογίες που συγκεντρώνουν οι δημιουργίες του στο IMDb.

The Last House on the Left (1972)

«Βιασμός στο τελευταίο σπίτι αριστερά» ήταν η 70's γραφική ελληνική απόδοση του τίτλου της ταινίας που έβαλε τον Κρέιβεν στον κινηματογραφικό χάρτη. Όχι βέβαια πως ήταν παραπλανητικός, αφού περί αυτού επρόκειτο: Μια σκληρή ιστορία βιασμού και εκδίκησης που αποτελούσε διασκευή της «Πηγής των Παρθένων» του Μπέργκμαν, έμελλε να γίνει μια από τις πιο περιβόητες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, αφού ακόμα και σήμερα κάποιες σκηνές σοκάρουν με την ωμότητά τους. Εντελώς low budget, λογοκριμένη και απαγορευμένη σε πολλές χώρες για χρόνια, η ταινία θα γνώριζε σχεδόν 40 χρόνια μετά ένα σαφώς ηπιότερο αλλά εξίσου ενοχλητικό ριμέικ από τον δικό μας Ντένη Ηλιάδη για την επιλογή του οποίου υπεύθυνος ήταν ο ίδιος ο Κρέιβεν. Μετά την επιτυχία της νέας ταινίας μπορεί πλέον ο Ηλιάδης να υπερηφανεύεται ότι είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες δημιουργούς που άγγιξαν το Χόλιγουντ και τα μεγάλα στούντιο.

Αίμα στους Λόφους (The Hills Have Eyes, 1977)

Η ταινία του Κρέιβεν που ακολούθησε απέκτησε ισάξια καλτ φήμη – και το ριμέικ του 2006 από τον Γάλλο Αλεξάντρ Αζά συγκαταλέγεται επίσης στις καλές στιγμές του τρόμου των 00's. Το γνώριμο πλέον στόρι της οικογένειας/παρέας/ζευγαριού που χάνεται κατά τη διάρκεια ενός road trip και βρίσκεται σε (πολύ) λάθος σημείο να καταδιώκεται από (πολύ) κακούς ανθρώπους ή άλλα πλάσματα έχει αναπαραχθεί δεκάδες φορές, αλλά οι απαρχές του βρίσκονταν κάπου εδώ, με την οικογένεια των Κάρτερ να πέφτει πάνω σε κανιβάλους στην έρημο της Νεβάδα.

Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες (Nightmare on Elm Street, 1984)

Αν συγκεντρώσουμε τους διασημότερους σίριαλ κίλερς στην ιστορία των ταινιών τρόμου, ο Φρέντι Κρούγκερ θα βρίσκεται σίγουρα στις υψηλότερες θέσεις, αν όχι στην πρωτιά. Το λεπιδοφόρο παραμορφωμένο δημιούργημα του Κρέιβεν που στοιχειώνει τους εφιάλτες των εφήβων της αμερικανικής suburbia έγινε έμβλημα των 80's, πρωταγωνίστησε σε μια ολόκληρη σειρά ταινιών (παράλληλα με τον Τζέισον Βόρχις των ταινιών «Παρασκευή και 13», με τον οποίο ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση σε εκείνο το ανεκδιήγητο Freddy vs. Jason του 2003), τις 2 από τις οποίες («Nightmare on Elm Street 2» και «The New Nightmare») σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Κρέιβεν, και καλογυαλίστηκε σε σύγχρονο πακετάρισμα στη μόδα των ριμέικ, το 2010. Η σημαντικότερη λεπτομέρεια της ορίτζιναλ ταινίας; Αποτέλεσε την αρχή της καριέρας ενός μεγάλου χολιγουντιανού σταρ, του Τζόνι Ντεπ.

The Serpent and the Rainbow (1988)

Βασισμένη στο ομώνυμο σύγγραμμα του βοτανολόγου του Χάρβαρντ Γουέιντ Ντέιβις, ο οποίος μελέτησε τις τεχνικές βουντού της Αϊτής, αυτή η στάση στη μυθολογία των ζόμπι αποτελεί από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές στην καριέρα του Κρέιβεν. Ο συγγραφέας επιθυμούσε να αναλάβουν το πρότζεκτ ο Πιτερ Γουίαρ και ο Μελ Γκίμπσον, αλλά τελικά ο Μπιλ Πούλμαν πρωταγωνίστησε στην κατά Κρέιβεν κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του άνδρα που δηλητηριάστηκε, θάφτηκε ζωντανός και στη συνέχεια επέστρεψε στη ζωή με τη βοήθεια ενός μίγματος βοτάνων που τον μετέτρεψαν σε ζόμπι.

Κραυγή Αγωνίας (Scream, 1996)

Χωρίς αμφιβολία η καλύτερη ταινία της καριέρας του. Με το «Scream» ο Κρείβεν κατάφερε μέσα σε μια νύχτα το ακατόρθωτο: να ανανεώσει πλήρως το ενδιαφέρον για ένα εντελώς κουρασμένο είδος, στον κορεσμό του οποίου ο ίδιος είχε συμβάλει, εισάγοντας στο παιχνίδι τον αυτοσαρκασμό και τα παρωδιακά στοιχεία ως μέσα αποδόμησης του, κι έτσι να το παραδώσει φρεσκότατο και έτοιμο για μαζική κατανάλωση από τη νέα γενιά θεατών. Άπειροι μιμητές ακολούθησαν, κανείς όμως δεν κατάφερε πραγματικά να φτάσει την εξυπνάδα και το απόλυτο fun αυτής της ταινίας που -εκτός των άλλων- τόλμησε το αδιανόητο για την εποχή: να ξεπαστρέψει το πιο διάσημο μέλος του καστ, την Ντρου Μπάριμορ, μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο. «What's your favorite scary movie?» τη ρωτά ο Ghostface για πρώτη φορά στην αρχή της ταινίας. Η δική μου απάντηση είναι πλέον προφανής...

Scream 2 (1997)

Μόλις έναν χρόνο αργότερα, η σεναριακή πένα του Κέβιν Γουίλιαμσον στόχευσε σε κάτι πιο δύσκολο από όσα κατάφερε, σε συνεργασία με τον Κρέιβεν, στο πρώτο «Scream». Έφτιαξαν ένα σίκουελ εξίσου καλό και πρωτότυπο -για πολλούς ανώτερο- με την πρώτη ταινία, με τρόπο που σήμερα θα φάνταζε ο πιο προφανής: απαριθμώντας και σχολιάζοντας τα κλισέ των σίκουελ. Εντελώς αυτοαναφορικό σε σημείο ναρκισσισμού, αλλά τολμηρότερο από τον προκάτοχό του, το «Scream 2» θα εδραίωνε την κυριαρχία του είδους για τουλάχιστον μία δεκαετία, μέχρι να κάνει την εμφάνισή της η μετεξέλιξη του torture porn, θα οδηγούσε σε δύο ακόμα, σαφώς κατώτερες συνέχειες (το «Scream 4» του 2011 που προσπάθησε, εν μέρει με επιτυχία, να εκσυγχρονίσει τα δεδομένα για τη γενιά των social media, έμελλε να είναι η τελευταία ταινία του Κρέιβεν) και θα έβρισκε σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, όχι μία αλλά δύο τηλεοπτικές αναβιώσεις, το direct «Scream: The TV Series» του MTV και το κωμικό, αλλά επηρεασμένο από τη μυθολογία, «Scream Queens» που υπογράφει ο Ράιαν Μέρφι για το FOX.

Μια Τρυφερή Σχέση (Music of the Heart, 1999)

Για τη μία από τις ελάχιστες φορές που ο Κρέιβεν δεν ασχολήθηκε με το είδος του τρόμου, στράφηκε στη Μέριλ Στριπ και το αποτέλεσμα τής απέφερε μία από τις πάμπολλες υποψηφιότητές της για Όσκαρ. Η Στριπ υποδύεται σε αυτή τη συμπαθητική κομεντί μια δασκάλα βιολιού που προσπαθεί να μεταδώσει την παιδεία της κλασικής μουσικής σε παιδιά του Χάρλεμ. Όχι από τις ταινίες για τις οποίες τον θυμόμαστε, αλλά σίγουρα μια ενδιαφέρουσα «παραφωνία» στο σύνολο της φιλμογραφίας του.

Red Eye (2005)

Το 2005 ο Κρέιβεν υπέγραψε σκηνοθετικά δύο ταινίες, το αποτυχημένο «Cursed» που όλοι περίμεναν ότι θα ανανέωνε τον μύθο του λυκανθρώπου και το σαφώς πιο «ήσυχο» θρίλερ αγωνίας, αλλά σίγουρα ανώτερο, «Red Eye». Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα αεροπλάνο και παρά το γεγονός ότι δεν είναι σπλάτερ, διαθέτει την απαραίτητη κλειστοφοβία που την κάνει αξιομνημόνευτη. Η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς βρίσκεται εδώ αμέσως μετά το σουξέ του «Notebook» αλλά φυσικά την παράσταση κλέβει η απόλυτα παρανοϊκή φάτσα του Κίλιαν Μέρφι, ενός υπέροχου ηθοποιού τεράστιων δυνατοτήτων και δυστυχώς μικρής (μέχρι τώρα) αναγνώρισης.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Scream»: Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία τρόμου;

Οθόνες / «Scream»: Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία τρόμου;

Πώς η θρυλική ταινία του Γουές Κρέιβεν ανανέωσε ριζικά το είδος του τρόμου, πώς χειρίστηκαν το βάρος της ευθύνης οι συνέχειές της και τι περιμένουμε από το νέο, πέμπτο «Scream» που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε λίγες μέρες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
10 σπουδαίες κινηματογραφικές ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Οθόνες / Από τα ζόμπι του Ντάνι Μπόιλ ως τον Κεν Λόουτς: Δέκα σπουδαίες ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Ο φετινός νικητής του Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου είναι ένας αυθεντικός καρατερίστας, αλλιώτικος και απόκοσμος, συγκινητικός στα όρια της συντριβής. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ