Η μεγάλη παρακαταθήκη του Θόδωρου Μαλικιώση, πρωτεργάτη των εκδόσεων «Θεμέλιο»

Η μεγάλη παρακαταθήκη του Θόδωρου Μαλικιώση, πρωτεργάτη των εκδόσεων «Θεμέλιο» Facebook Twitter
Στα πενήντα πέντε ήδη χρόνια της ιστορίας τους οι εκδόσεις Θεμέλιο διαμόρφωσαν το modus vivendi στα εκδοτικά πράγματα δίνοντας το παράδειγμα της ποιότητας και της σταθερότητας.
0

Αν υπήρχε ακόμη μια άγραφη συμβολική αξία στον χώρο του βιβλίου, φτιαγμένη από την παλιά μαγιά εκδοτών με δημοκρατικό και ελεύθερο σθένος, αυτή αναμφίβολα την εξέφραζε ο Θόδωρος Μαλικιώσης. Ο συνιδρυτής, μαζί με τον αείμνηστο αγωνιστή και πνευματικό άνθρωπο Μίμη Δεσποτίδη, των εκδόσεων Θεμέλιο, που ήδη αριθμούν πάνω από μισό αιώνα στον εκδοτικό χώρο, έφερε έναν νέο αέρα στα ελληνικά γράμματα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του '50, χάρισε στο ελληνικό κοινό μεταφράσεις κορυφαίων συγγραφέων, καθιέρωσε τη λογική των σειρών και κυρίως θεμελίωσε μια νέα οπτική για το πώς βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τις τέχνες, την πολιτική και την Ιστορία.

Από την περίφημη «Επιθεώρηση Τέχνης» που, όπως έλεγε στο πρώτο της εκείνο εκδοτικό σημείωμα, ήρθε να «αναπληρώσει την έλλειψη έντυπου που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις κάθε φιλότεχνου και κάθε δημιουργού» και στην ομάδα της οποίας συμμετείχε ενεργά ο Δεσποτίδης έως το «Αρχειοτάξιο» του ΑΣΚΙ που εκδίδεται ακόμα από το Θεμέλιο, την ιστορική σειρά που δημιούργησε ο Νίκος Σβορώνος, αλλά και τα βιβλία του Έρικ Χόμσμπάουμ, ήταν οι εκδόσεις που δεν κατέβασαν ποτέ την παντιέρα της δημοκρατικής σκέψης ακόμα και όταν οι καιροί τούς πίεσαν να κάνουν αλλιώς.

Σε αυτό το υπόγειο, όπου υπήρχαν πλήθος παλαιών βιβλίων, καταχωνιασμένα χειρόγραφα ανθρώπων που τα πλήρωσαν με τη ζωή τους, δεν περνούσε η λογική του μπεστ σέλερ και της εφήμερης δόξας. Ο Θοδωρής Μαλικιώσης είχε πάντα μια ιστορία να πει για καθέναν από τους τίτλους που έπαιρναν τη θέση τους στο ράφι, επειδή τα συνόδευε η λογική της αξιοσύνης. Κανένα βιβλίο χαμένο, κανένας τίτλος χωρίς περιεχόμενο και ουσία.

Δεν υπήρχαν, άλλωστε, και πολλοί να μην έχουν περάσει από αυτά τα γραφεία των εκδόσεων, που σήμερα στεγάζονται στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου στη Σόλωνος –την περίφημη «Λέσχη του Βιβλίου»–, για να αγοράσουν βιβλία, να καταθέσουν μια ιστορία, να μιλήσουν με τον εκδότη και να ανταλλάξουν απόψεις.

Μέχρι τέλους, στα 87 του χρόνια, έχοντας πλήρη διαύγεια και ακμαίο θυμικό, έπιανε καθημερινά τη θέση του πίσω από το γραφείο φροντίζοντας να ανταποκριθεί προσωπικά στον καθένα, έχοντας πάντα προσωπική άποψη για τα βιβλία, τα πρόσωπα και τις μεταφράσεις. 

Συναγωνίστριες στο δύσκολο εγχείρημα της ανάδειξης της ποιότητας στο βιβλίο με δημοκρατική πάντα σταθερά και αντανακλαστικά ήταν οι δυο κόρες του, που κρατούσαν δυναμικά τα ηνία, η Δέσποινα και η Άννα. Έκαναν και κάνουν και μόνες τους ο,τι χρειαστεί για να κρατηθεί ζωντανός ο οίκος: από επιμέλεια βιβλίων έως τιμολόγηση και διανομή. Πάνω από όλα οι εκδόσεις Θεμέλιο ήταν μια οικογενειακή υπόθεση, θεμελιωμένη την εποχή που την ιστορία έγραφαν οι παρέες. Δεν είναι τυχαίο ότι από την παρουσία του «θείου Μίμη» και του κυρ Θόδωρου εμπνεύστηκε κάποτε και ο Διονύσης Σαββόπουλος, ενώ έγραψαν γι αυτόν κορυφαίοι συγγραφείς όπως η Άλκη Ζέη και ο Θανάσης Σκρουμπέλος.

Η μεγάλη παρακαταθήκη του Θόδωρου Μαλικιώση, πρωτεργάτη των εκδόσεων «Θεμέλιο» Facebook Twitter
Έγραψαν γι' αυτόν κορυφαίοι συγγραφείς όπως η Άλκη Ζέη. Φωτο: Σπύρος Στάβερης


Δεν υπήρχαν, άλλωστε, και πολλοί να μην έχουν περάσει από αυτά τα γραφεία των εκδόσεων, που σήμερα στεγάζονται στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου στη Σόλωνος –την περίφημη «Λέσχη του Βιβλίου»–, για να αγοράσουν βιβλία, να καταθέσουν μια ιστορία, να μιλήσουν με τον εκδότη και να ανταλλάξουν απόψεις. Στα πενήντα πέντε ήδη χρόνια της ιστορίας τους οι εκδόσεις Θεμέλιο διαμόρφωσαν το modus vivendi στα εκδοτικά πράγματα δίνοντας το παράδειγμα της ποιότητας και της σταθερότητας.

Παραδοσιακοί ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να έχει το βιβλίο, εκφράζοντας έναν κόσμο στοχασμού και όχι μιας συγκεκριμένης επιτυχίας και χρονικής διάρκειας, άντεξαν ακόμα και όταν οι καιροί επέβαλλαν άλλες κατευθύνσεις. Ενδεχομένως να σεβάστηκαν την ιστορία τους ή να ήξεραν πως είναι βαρύ το φορτίο που έφεραν και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς: γιατί από τότε που πρωτοκαθιερώθηκαν ως εκδόσεις, συνδεδεμένες με την ελεύθερη σκέψη και τα δημοκρατικά φρονήματα, και παρότι οι εκδότες εκδιώχθηκαν, με χιλιάδες τίτλους να κατάσχονται και να καταστρέφονται την περίοδο της Δικτατορίας, δεν έπαψαν να συνδέονται με τους διαρκείς αγώνες και τη μάχη της ουσίας που φαινόταν ακόμα και στις λεπτομέρειες: τα φροντισμένα εξώφυλλα, την ποιότητα του χαρτιού, τη φροντίδα της γραμματοσειράς.

Η μεγάλη παρακαταθήκη του Θόδωρου Μαλικιώση, πρωτεργάτη των εκδόσεων «Θεμέλιο» Facebook Twitter
Εξώφυλλα των εκδόσεων Θεμέλιο
Η μεγάλη παρακαταθήκη του Θόδωρου Μαλικιώση, πρωτεργάτη των εκδόσεων «Θεμέλιο» Facebook Twitter
Εξώφυλλα των εκδόσεων Θεμέλιο.


Μένοντας πιστός στην κληρονομιά που του άφησε ο Μίμης Δεσποτίδης –ο «θείος Μίμης» του Σαββόπουλου και ο Πέτρος από τον «Μεγάλο Περίπατο» της Άλκης Ζέη–, ο κυρ Θόδωρος υπηρέτησε πιστά το ελεύθερο φρόνημα. Κυνηγημένος και ο ίδιος, πρώην εξόριστος, είχε εκδιωχθεί, είχε (ξανα)συλληφθεί την περίοδο της χούντας αλλά και είχε προλάβει να γράψει ήδη ιστορία: μαζί με τον Δεσποτίδη στους διωγμούς και στα γράμματα στο ίδιο κελί με τον Ηλία Ηλιού , συνεργάτης του Τάκη Λαμπρόπουλου της Κολούμπια, βρέθηκε από νωρίς στην παρέα όλων των σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων με τους οποίους συνεργάστηκε: την Έλλη Αλεξίου, τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Νικηφόρο Βρεττάκο, την Άλκη Ζέη, η οποία είχε γράψει και βιβλία για τον ίδιο τον Μίμη.

Από τα πρώτα βιβλία των εκδόσεων που έγιναν διάσημα –εκτός φυσικά από τις περίφημες μεταφράσεις του Λένιν– ήταν, μεταξύ άλλων, «Τα λουλούδια της Χιροσίμα» της Αμερικανίδας Εντίτα Μόρις, το «Ένας έρωτας μια ζωή» της Μαρίνα Σερένι, «Οι νύχτες και αυγές» του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, οι «Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή» της Έλλης Αλεξίου, «Το σπίτι μου» της Μέλπως Αξιώτη.

Από τότε μέχρι σήμερα οι εκδόσεις Θεμέλιο ήταν, επίσης, άμεσα συνδεδεμένες με τα βιβλία μαρτυρίας από τα χρόνια του Εμφυλίου και της Αντίστασης. Αξιομνημόνευτες μαρτυρίες όπως το «Ακούμε τη φωνή σου, πατρίδα» της Έλλης Παπαδημητρίου, με μαρτυρίες θυμάτων και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα βάσανα και τις διώξεις του Εμφύλιου, έως «Το ημερολόγιο της Γιούρας» του Αντρέα Νενεδάκη, με την Ιστορία της μεσαιωνικής Γιούρας, από όπου πέρασαν χιλιάδες κρατούμενοι.

Άλλωστε και οι δυο εκδότες, Μαλικιώσης και Δεσποτίδης, είχαν πληρώσει με αίμα τους τίτλους: συγκεντρωμένοι στον Ιππόδρομο αρχικά, κατόπιν Μακρόνησο και Γυάρο. Αργότερα πάλι, το ίδιο, μάλιστα, πρωινό του χουντικού πραξικοπήματος, ο Μαλικιώσης συλλαμβάνεται στο σπίτι του και οδηγείται στο τμήμα. Οι εκδόσεις «Θεμέλιο» ήταν για τους Χουντικούς κυριολεκτικά το κόκκινο πανί.


Ωστόσο είχαν ήδη προλάβει να γράψουν τη δική τους ιστορία στον πνευματικό χώρο: ήταν και οι μόνες που μακροημέρευσαν, παρά τα κυνηγητά και τη λογοκρισία, και άντεξαν στον χρόνο ανάμεσα σε ιστορικούς εκδοτικούς οίκους συνδεδεμένους με την Ιστορία της Αριστεράς όπως η Βιβλιοεκδοτική, η Μέλισσα ή ο Κέδρος, αλλά και ο Δωρικός ή ο Δίφρος που χάθηκαν στην πορεία. Σε αυτούς ακριβώς πρωτοστατούσε ως προς την ευρηματικότητα νέων σειρών και κατευθύνσεων το «Θεμέλιο», δικαιώνοντας το όνομα και την ιστορία του: από την περίφημη «Ιστορική βιβλιοθήκη» που δημιουργήθηκε μεταδικτατορικά υπό τη διεύθυνση του Νίκου Σβορώνου έως τη Μικρή σειρά με τα δύο εμβληματικά βιβλία του Σπύρου Λιναρδάτου «Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου» και «Η 4η Αυγούστου».

Διάσημα επίσης τα ποιητικά του Νικηφόρου Βρεττάκου, τα βιβλία του Γιώργου Μπάλλα, τα φιλοσοφικά του Παναγιώτη Κονδύλη, τα κοινωνιολογικά του Νίκου Μουζέλη και του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, η σειρά με τα βιβλία του Έρικ Χόμπσμπάουμ, τα θεατρικά του Μάνου Πλωρίτη, τα θεωρητικά του Νίκου Πουλαντζά, τα ιστορικά του Αντώνη Λιάκου, τα ευρωπαϊκά του Παναγιώτη Ιωακειμίδη και αξέχαστοι ξένοι τίτλοι όπως ο "Μαιτρ και η Μαργαρίτα" του Μικαέλ Μπουλγκάκοφ ή ο "Δεύτερος Θάνατος του Ραμόν Μεργκαντέρ" από τον Χορχέ Σεμπρούν.

Όλοι όσοι πάντως είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε, να ανταλλάξουμε κουβέντες και να πιούμε ένα τσίπουρο με τον πάντοτε ευπροσήγορο Θόδωρο Μαλικιώση, δεν θα μιλάμε μόνο για τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε στα ελληνικά γράμματα και το ελεύθερο σθένος του αλλά για τη βαθιά και ουσιαστική ευγένεια και το ήθος του. Τέτοιοι άνθρωποι θα λείπουν πάντα, ειδικά τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Απώλειες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες / Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024): Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Τολμηρός, αιρετικός, ανήσυχος και αυθεντικός, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Απώλειες / Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Αστεία και ανθρώπινη, η αξιαγάπητη, υπερταλαντούχα Τέρι Γκαρ, που απολαύσαμε στο «Young Frankenstein» και το «Τούτσι» και αγαπήσαμε από τις εμφανίσεις της στο βραδινό talk show του Ντέιβιντ Λέτερμαν, ήταν μια από τις πιο λαμπερές σουμπρέτες του αμερικανικού σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Paul Morrissey (1938-2024)

Απώλειες / Ο Paul Morrissey (1938-2024) έδωσε φωνή στα «ανθρώπινα σκουπίδια»

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης της cult τριλογίας «Flesh» - «Trash» - «Heat» ταυτίστηκε με τον Άντι Γουόρχολ και το νεοϋορκέζικο αβανγκάρντ των ’60s, ως ο πιο ανεξάρτητος από τους ανεξάρτητους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Απώλειες / Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Το ΠΑΣΟΚ πενθεί τη Βάσω Παπανδρέου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα η οποία, τα τελευταία χρόνια, πριν η δημόσια φωνή της σιγήσει, μίλησε με τόλμη για όλα, αλλά ο θόρυβος της εποχής την είχε σκεπάσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
MAGGIE SMITH

Απώλειες / Μάγκι Σμιθ (1934-2024): Μια ηθοποιός καθηλωτική στη διακριτική της διαδρομή

Οι κυρίες τη θαύμασαν στο «Downton Abbey», τα παιδιά τη λάτρεψαν στον Χάρι Πότερ, το θέατρο και το σινεμά έχασαν τη βασίλισσα της ένρινης ειρωνείας και έναν εθνικό θησαυρό της Αγγλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM