H χρονιά ξεκίνησε καταγράφοντας ως μεγαλύτερο πρόβλημα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων λόγω των ανατιμήσεων που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και κλείνει με το ίδιο πρόβλημα, παρά τα προσωρινά και μικρής ανακούφισης μέτρα της κυβέρνησης.
ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του 2022 το ΠΑΣΟΚ, υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, που είχε εκλεγεί μόλις τον προηγούμενο μήνα, κατέγραφε μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις με σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών, τα οποία τον καθιστούσαν έναν υπολογίσιμο αντίπαλο.
Η άνοδος εκείνη αιφνιδίασε τα δύο κόμματα που άργησαν να αντιληφθούν ότι η δημοσκοπική του άνοδος ήταν και ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς αυτά, αφού το ΠΑΣΟΚ με έναν νέο αρχηγό εμφανιζόταν ως εναλλακτική επιλογή για κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς.
Τον Ιανουάριο, επίσης, δοκιμάστηκε η νέα και πολυδιαφημισμένη κυβερνητική πολιτική στην Πολιτική Προστασία με μια χιονοθύελλα, αλλά αυτό δεν πήγε καλά. Τι δεν πήγε καλά; Όλα, καθώς η κυβερνητική προετοιμασία απέτυχε να αντιμετωπίσει μια απολύτως αναμενόμενη χιονοθύελλα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, διαπιστώνοντας ότι δεν εισπράττει τίποτα από την κυβερνητική φθορά της Νέας Δημοκρατίας και ανησυχώντας από την εκλογή Ανδρουλάκη, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ώστε να συσπειρώσει τον δικό του χώρο. Κατά τ’ άλλα, η κίνηση αυτή δεν παρήγαγε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα ούτε υπήρξε αγωνία για την έκβαση της ψηφοφορίας.
ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ συνέβη το γεγονός που θα άλλαζε τα πάντα σε όλη την Ευρώπη, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία· στην αρχή σχεδόν όλοι νόμιζαν ότι θα ήταν μια τοπική σύγκρουση (πολύ) λίγων ημερών που θα διαρκούσε ελάχιστα και δεν θα επηρέαζε καμία άλλη χώρα.
Στην Ελλάδα προκάλεσε αναστάτωση ένα δημοσίευμα του Euractiv που ανέφερε ότι «κύκλοι της Κομισιόν πίεζαν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα» και αναδημοσιεύθηκε σε πολλά ελληνικά μέσα, αλλά διαψεύστηκε από την Κομισιόν ως φαιδρότητα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κατηγορηματικός, απαντώντας πολύ αυστηρά ότι «η Κομισιόν δεν θα πέσει τόσο χαμηλά, σχολιάζοντας ένα τόσο γελοίο και αβάσιμο δημοσίευμα».
Το κείμενο του Euractiv υποστήριζε ότι στις Βρυξέλλες κάποιοι θεωρούσαν πως το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος δεν είναι επαρκές και επειδή ένας τεράστιος όγκος χρημάτων θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026 φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών».
Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι «υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί αν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης».
Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία αναβάθμισε τις διεκδικήσεις και τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας, αμφισβητώντας μεθοδευμένα την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Ταυτόχρονα συνέχισε την επικοινωνιακή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, το οποίο διατήρησε πολύ ψηλά στην ατζέντα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δημοσίευσε φωτογραφίες που ισχυρίστηκε ότι απεικόνιζαν νεκρούς πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα τους οποίους οι ελληνικές αρχές άφησαν να πεθάνουν από το κρύο. Οι φωτογραφίες αυτές δεν συνοδεύονταν από κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του. Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για πρόσφυγες που βρέθηκαν στην ελληνική πλευρά των συνόρων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα.
Ακολούθησαν οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέεκα Χάβιστο, που παρομοίασαν την Ελλάδα με τους Ταλιμπάν, λέγοντας: «Όλοι λέμε στους Ταλιμπάν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ποιος θα το πει στην Ελλάδα; Ποιος θα τη σταματήσει; Θα το κάνει η Ε.Ε.;». Ο Τσαβούσογλου δεν κατηγόρησε μόνο την Ελλάδα. Κατηγόρησε και την Frontex ως «συνένοχη», αφήνοντας αιχμές για την Ε.Ε, ενώ παρουσίασε την Τουρκία ως υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση όμως είχε προβλήματα και στο εσωτερικό με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Παρότι ο αριθμός των εισερχομένων μειώθηκε, όπως και οι αιτούντες άσυλο στα νησιά, οργανώνονταν συνεχώς διαδηλώσεις στα νησιά και στον Έβρο από κατοίκους που εναντιώνονταν στην επέκταση ή στη δημιουργία καινούργιων δομών.
Η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από τη Νέα Δημοκρατία και μια συνέντευξη Τσακαλώτου, στην οποία αμφισβητούσε τα ηγετικά προσόντα του Τσίπρα, απασχόλησαν την επικαιρότητα, την ώρα που οι πολίτες έρχονταν αντιμέτωποι με άλλο ένα κύμα ακρίβειας. Ο Γιώργος Κύρτσος, που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στην Ευρωβουλή υμνώντας την «αποτελεσματική» ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, άρχισε να ασκεί κριτική με αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια κατήγγειλε την κυβέρνηση, προκαλώντας τη διαγραφή του με την αιτιολογία ότι δυσφημεί την κυβέρνηση στην Ε.Ε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στην «Καθημερινή» ότι τα μεγαλύτερα προσόντα του Αλέξη Τσίπρα είναι η λαϊκότητα και ο «τακτικισμός» του, ενώ ως μεγαλύτερα ελαττώματά του θεωρεί την ανασφάλεια και την κακή επιλογή συμβούλων (τυχαία, λίγο πριν αποκαλυφθεί ηχητικό που εμπλέκει την πρώην σύμβουλό του Βασιλική Θάνου σε υπόθεση δωροδοκίας).
Στην έρευνα του βαρόμετρου της Public Issue τον Φεβρουάριο οι επτά στους δέκα πολίτες (68%) θεωρούσαν την ακρίβεια και το κόστος ζωής ως το σημαντικότερο πρόβλημα. «Η ραγδαία επιδείνωση του κόστους ζωής δείχνει να επηρεάζει καταλυτικά την κοινή γνώμη», επισήμανε η έρευνα στα συμπεράσματά της. Στο θέμα της πανδημίας, δύο χρόνια μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας αλλά ίσως στο τέλος της πρώτης «επείγουσας φάσης» της πανδημίας.
ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταδικάστηκε ομόθυμα και από τα τρία ελληνικά κόμματα εξουσίας, αλλά η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε αρκετές διαφορές όσον αφορά τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τις συμμαχίες της. Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης κατήγγειλαν τη ρωσική επίθεση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να σταλεί μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Στην απόλυτη ταύτιση του πρωθυπουργού με το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «είμαστε και Δύση και Ανατολή, είμαστε και Βορράς και Νότος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία πυροδότησε μια σειρά αλλαγών στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, π.χ. τη μετατροπή του Ερντογάν σε ειρηνοποιό. Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε μαζί του και χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή ως «θεμέλιο για μια καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών». Παρά το καλό κλίμα που υποστήριξαν ότι υπήρχε στη συνάντησή τους, δεν υπήρξε τίποτε άλλο που να δικαιολογούσε την όποια αισιοδοξία για απόσυρση των τουρκικών απειλών ή για την επίλυση των υπαρκτών διαφορών για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ, η Ελλάδα, όπως και μια σειρά δυτικές χώρες, προχώρησε κι εκείνη στην απέλαση δώδεκα μελών των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών, κηρύσσοντάς τα personae non gratae.
Αν κάτι ανέδειξε όμως ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, είναι η έλλειψη διορατικότητας και προετοιμασίας της Ε.Ε. όσον αφορά την ενεργειακή της θωράκιση και όχι μόνο. Μετά από πολλές αναβολές ξεκίνησαν οι εργασίες του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε έξι χρόνια μετά το δεύτερο, σημειώνοντας σημαντική νίκη επί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, παρότι πολλά στελέχη αμφισβήτησαν τον Τσίπρα δημόσια στις ομιλίες τους.
Η πρόταση του Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής απ’ όλα τα μέλη του κόμματος και όχι από το συνέδριο, όπως όριζε ως τότε το καταστατικό, πέρασε, αλλά με μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι αναμενόταν. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατέγραψε 73,4% υπέρ της ηγεσίας και 25,8% υπέρ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Περίπου 1.000 σύνεδροι απείχαν από τη διαδικασία του συνεδρίου και δεν ψήφισαν.
ΤΟΝ ΜΑΪΟ πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αντίπαλο και με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στην κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας στο αμερικανικό Κογκρέσο, επισημαίνοντας ότι ήταν ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που του δινόταν το προνόμιο αυτό και ελπίζοντας στην πολιτική κεφαλαιοποίησή του στο εσωτερικό της χώρας. Η προετοιμασία του ταξιδιού και η επιτυχία που σημείωσε οφείλονταν κυρίως στη μεθοδευμένη δουλειά του ελληνοαμερικανικού λόμπι, που έχει αλλάξει χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο Κογκρέσο πόσο αφοσιωμένη σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Ελλάδα, μιλώντας για τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, και παρουσίασε αναλυτικά στους Αμερικανούς τα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα» με τους χάρτες και όλες τις σχετικές προκλήσεις.
Στο πρώτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να διαψεύσει τα σενάρια που κυκλοφορούσαν, δηλώνοντας ότι αυτοί δεν θα «στήσουν κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση των οικονομικών συμφερόντων». Στην ομιλία του αναγνώρισε «λάθη και συμπεριφορές που πλήγωσαν τον δημοκρατικό κόσμο» στο παρελθόν και μίλησε για ένα νέο πολιτικό ήθος που θα υπήρχε στο εξής στο κόμμα. Αυτό θα του το θύμιζαν πριν από λίγες μέρες, μετά τους χειρισμούς στην υπόθεση Καϊλή.
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ο Ερντογάν, συνεχίζοντας την κλιμάκωση, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει την «τρομοκρατία», όρος που για τον Τούρκο Πρόεδρο περιλαμβάνει Κούρδους, κομμουνιστές, αριστεριστές, γκιουλενιστές και γενικότερα πολιτικούς αντιπάλους. Σε συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μαζί με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ξεκίνησε επειδή η Ελλάδα δεν σταματούσε τον εξοπλισμό τους και αποκάλεσε γελοίο τον Νίκο Δένδια.
Το γεγονός του Ιουνίου όμως ήταν η συνάντηση των ηγετών κρατών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου τους απασχόλησε η Ρωσία, ως αντίπαλος, και η Τουρκία, ως ο σύμμαχος που εκβιάζει. Κεντρικό θέμα ήταν το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που ορίζει τη Ρωσία ως απειλή.
Σημαντικό θέμα ήταν και το βέτο του Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Τελικά, η άρση του τουρκικού βέτο επετεύχθη με σημαντικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία, οι οποίες πλήττουν ήδη τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων και όσων διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν.
ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ στην Ελλάδα έγινε θέμα κομματικής αντιπαράθεσης η απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. που ενέκρινε τουρκικό αίτημα για χρήση του ονόματος «Turkaegean» σε τουριστική καμπάνια. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο και ρωτήθηκε για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στα ελληνικά ΜΜΕ με βάση την έκθεση μιας ΜΚΟ (RSF) που παρουσίασε την Ελλάδα πίσω από το Μπουρούντι και πολύ πιο πίσω από το Κόσοβο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι ο Τύπος στην Ελλάδα είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει εναντίον της κυβέρνησης και υπαινίχθηκε ότι η έκθεση αυτή δεν είναι αξιόπιστη.
Ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Πράσινη ευρωβουλευτή της Ολλανδίας Tineke Strik, η οποία πρωταγωνιστεί συχνά σε επιθέσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Της απάντησε ότι αυτά είναι τουρκική προπαγάνδα, λέγοντας ότι η Τουρκία πληρώνεται από την Ε.Ε. για να μην αφήνει τις βάρκες των διακινητών να περνάνε στην Ελλάδα.
Στην ελληνική Βουλή, στην τελευταία συζήτηση αρχηγών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του απάντησε ότι δεν τον πιστεύει.
Το γεγονός που ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό όμως ήταν η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη μετά από έλεγχο που έγινε από υπηρεσία της Ευρωβουλής στο κινητό του στις 28 Ιουνίου, οπότε διαπιστώθηκε η ύπαρξη ύποπτου link που συνδεόταν με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Η έρευνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου τεκμηρίωσε την παγίδευση της τηλεφωνικής συσκευής του Νίκου Ανδρουλάκη και την επιχείρηση της παράνομης παρακολούθησής του, αλλά δεν βρήκε τους αυτουργούς. Αυτούς ζήτησε από την ελληνική Δικαιοσύνη να αποκαλύψει με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ίδιος ο Ανδρουλάκης.
ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, η παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ήρθε ως συνέχεια της απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη με το Predator, όταν αποκαλύφθηκε από κυβερνητικές διαρροές ότι τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε και η ΕΥΠ. Στη θέση του παραιτηθέντος διοικητή της ΕΥΠ ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τον διπλωμάτη πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Ο Ανδρουλάκης αρνήθηκε ιδιωτική ενημέρωση από τον Γεραπετρίτη και ζήτησε να του απαντήσουν θεσμικά. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι μέχρι τότε δεν γνώριζε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και χαρακτήρισε ως «λάθος», «ολίσθημα», «ατυχές γεγονός» και «επιχειρησιακή αστοχία» την παρακολούθησή του. Όλα αυτά έκαναν την απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας μεγαλύτερη και το σενάριο πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη μη εφικτό.
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ο πολιτικός του στόχος είναι η αυτοδυναμία και το προεκλογικό δίλημμα που θα θέσει είναι το «σταθερότητα ή χάος». Το θερμότερο χειροκρότημα απέσπασε η αναφορά στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις ισχυρές συμμαχίες.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ το θέμα σε όλη την Ε.Ε. ήταν ο πόλεμος της ενέργειας που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Γερμανία να προτάσσει τα δικά της συμφέροντα έναντι των ευρωπαϊκών. Κι αφού για καιρό επιχειρούσε να σαμποτάρει την πρόταση για πλαφόν, υποχώρησε μερικώς – και μόλις πρόσφατα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στηλιτεύοντας έμμεσα τη γερμανική στάση που το εμπόδιζε. Την ίδια θέση είχε και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι και συνολικά δεκαπέντε χώρες.
Ο Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε την Ελλάδα, σπάζοντας την παράδοση Μέρκελ που ήθελε τον καγκελάριο της Γερμανίας, μετά την Αθήνα, να επισκέπτεται την Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ανακούφισή του, καθώς με τον καγκελάριο Σολτς έχει περισσότερη χημεία απ’ ό,τι με την προκάτοχό του.
ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ οι υποκλοπές πρωταγωνίστησαν ξανά στην ελληνική επικαιρότητα, φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η επιτροπή της Ευρωβουλής PEGA που ανέλαβε να ερευνήσει το θέμα των κακόβουλων λογισμικών στην Ευρώπη επισκέφθηκε την Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε να βρει νέα στοιχεία.
Ωστόσο η Φιλελεύθερη ευρωβουλευτής από την Ολλανδία Σόφι ιντ Βελντ, εισηγήτρια της PEGA, δήλωσε ότι μόνο η ελληνική κυβέρνηση είχε τα μέσα και τα κίνητρα και κατηγορήθηκε από ευρωβουλευτές του EPP (στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία) ότι μεροληπτούσε και ότι τους καπέλωνε.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στο Star, όπου δεν απέκλεισε να παρακολουθούνταν πρόσωπα στην Ελλάδα και με το λογισμικό Pegasus, ίχνη του οποίου είχαν εντοπιστεί το 2016 και το 2018. Η ονοματολογία συνεχίστηκε όλο τον Νοέμβριο χωρίς στοιχεία και με την κυβέρνηση να μη δίνει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις.
TON ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Τίρανα στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ένταξη στην Ε.Ε. των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, την ημέρα της άφιξής του, έδωσε μία συνέντευξη στην ιστοσελίδα Euractiv, όπου υποστήριξε πως επιθυμούσε η χώρα του να μπει στην Ε.Ε. με την αξία της και όχι όπως η Ελλάδα, «κλέβοντας».
Μετά την ενόχληση που προκάλεσαν στην Ελλάδα τα λόγια του, όπως αναμενόταν, έκανε διορθωτικές δηλώσεις οι οποίες έλεγαν σχεδόν ότι τον παρεξήγησαν. Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν κατάφερε να πείσει τον φίλο και σύμμαχο του Ερντογάν, Έντι Ράμα, να προχωρήσουν στην επίλυση των διμερών διαφορών.
Το θέμα με το οποίο κλείνει θεαματικά το 2022 είναι το σκάνδαλο χρηματισμού για ευνοϊκή μεταχείριση του Κατάρ στην Ευρωβουλή, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Εύα Καϊλή. Το ΠΑΣΟΚ, που είχε εξαγγείλει στις αρχές της χρονιάς ένα νέο ήθος, τη διέγραψε μετά τις αποκαλύψεις, με τα στελέχη του να υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Η Καϊλή καθαιρέθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής σε ένα κλίμα αναστάτωσης και ανησυχίας για τις αποκαλύψεις που μπορεί να ακολουθήσουν.
Μαζί με το σκάνδαλο του Κατάρ, άλλωστε, αποκαλύφθηκε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ουσιαστικά δεν διέθετε μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας γι’ αυτό και όλες οι έρευνες έγιναν από τη βελγική Δικαιοσύνη που έφερε στο φως την υπόθεση χρηματισμού.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα δικάζονται δύο πρώην υπουργοί, ο Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για κατάχρηση εξουσίας.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.