Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

ΕΠΕΞ Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA Facebook Twitter
Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019, ακόμα και του 2023, δεν είχε πια καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων μηνών, με έναν τρόπο έχασε την αξιοπιστία και την τιμή του. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Η νεοεκλεγμένη ηγεσία μιλάει για επανεκκίνηση και γενικά χρησιμοποιεί αισιόδοξες φράσεις που σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα μετά τον εφιάλτη Κασσελάκη που βίωσαν στην Κουμουνδούρου, ο οποίος δεν ισοπέδωσε απλώς ό,τι είχε απομείνει από την αξιοπιστία του πάλαι ποτέ κόμματος εξουσίας αλλά ανέδειξε και όσες παθογένειες δεν είχαν αποκαλυφθεί ως τώρα.

Η Όλγα Γεροβασίλη, που απ’ όσα λέγονται είναι από τους ανθρώπους που συνομιλούν τακτικά με τον Α.Τσίπρα και επηρεάζεται από αυτόν, είπε ότι διορθώθηκε το λάθος – λάθος ήταν η εκλογή Κασσελάκη, και ο Τσίπρας θεωρεί λάθος αυτή την εκλογή. Η πρώην υπουργός πρόσθεσε στη δήλωσή της πως «όποιος είναι ικανός να διορθώνει ένα λάθος είναι ικανός να προχωρήσει μπροστά δυνατά». Αυτό χωράει μεγάλη συζήτηση.

Ότι ήταν λάθος η επιλογή Κασσελάκη, όχι μόνο η εκλογή αλλά και η θερμή υποδοχή και ο προσεταιρισμός του από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από τον ιστορικό ηγέτη τους (όπως αποκαλούν τον Τσίπρα), είναι δεδομένο. Ήταν λάθος γιατί δεν θα έπρεπε να βρει ζωτικό χώρο όχι μόνο σε ένα κόμμα της αριστεράς αλλά γενικά στο πολιτικό σκηνικό ένας πολιτικά αλλοπρόσαλλος άνθρωπος, ένας καιροσκόπος που με μοναδικό του όχημα την επικοινωνιακή του ικανότητα κατάφερε να αλώσει ένα κόμμα εξουσίας, χωρίς το κόμμα αυτό να γνωρίζει ποιος είναι, τι παρελθόν έχει, πόση αξιοπιστία είχαν οι υποσχέσεις του, τι σκοπούς ήθελε να εξυπηρετήσει.

Είναι λάθος να στηρίζεις ένα προϊόν μεταπολιτικής γιατί οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις· τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά και όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προκαλούν την απαξίωση της πολιτικής.

Είναι λάθος να στηρίζεις ένα προϊόν μεταπολιτικής γιατί οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις· τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά και όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προκαλούν την απαξίωση της πολιτικής και τη μετατόπιση μεγάλων ομάδων της κοινωνίας σε ισοπεδωτικές, λαϊκίστικες και ακραία δεξιές λογικές και συμπεριφορές.

Το λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ το είδαν πολλοί από την αρχή της εκλογής Κασσελάκη και δεν ήταν η ήττα της Αχτσιόγλου που οδήγησε πολλά στελέχη του στην αποχώρηση από την Κουμουνδούρου – τουλάχιστον δεν ήταν μόνο αυτή. Τα στελέχη και μέλη που πήγαν σπίτι τους μετακινήθηκαν σε άλλους χώρους ή αυτά που αργότερα συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά είδαν το λάθος και έφυγαν από ένα χώρο που άρχισε να αλλοιώνεται και μεταλλάσσεται. Ήταν σίγουρα μια πράξη αξιοπρέπειας, με αρκετές δόσεις πολιτικής εντιμότητας. Η πολιτική επιβίωση των στελεχών που έφυγαν θα είχε περισσότερες πιθανότητες αν παρέμεναν στο κόμμα με το οποίο αναδείχθηκαν από το ρίσκο ενός νέου κόμματος.

Υπάρχει όμως μια πλειονότητα στελεχών που δεν είδαν το λάθος ή το είδαν, αλλά προτίμησαν να πλαισιώσουν τον Κασσελάκη, να τον στηρίξουν, να πάρουν θέσεις δίπλα του, να μη γίνουν απλά συνομιλητές του αλλά και διαπρύσιοι υποστηρικτές του. Να θυμίσουμε τον Νίκο Παππά, ο οποίος σε μία από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφορίες έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Κασσελάκη· τον αψύ Παύλο Πολάκη, ο οποίος μεσολάβησε για την είσοδο Κασσελάκη στο κόμμα και τον υποστήριζε σθεναρά· ακόμη και τον νυν πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος δέχτηκε να υπηρετήσει τον Κασσελάκη ως πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά θυμήθηκε να βρεθεί απέναντί του, όταν τον καθαίρεσε από τη θέση αυτή.

Εκείνοι που στήριξαν τον Κασσελάκη και τον άφηναν για έναν χρόνο να αλλοιώνει εντελώς τον χαρακτήρα του κόμματός τους είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν να τον ρίξουν από την προεδρία όταν διαπίστωσαν ότι αυτός δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί και, το κυριότερο, ότι είχε εξαιρετικά πολλές πιθανότητες να επανεκλεγεί από την κομματική βάση· όλες οι δημοσκοπήσεις αυτό έλεγαν. Και ακολουθώντας σχεδόν συνοπτικές, σίγουρα αδιαφανείς και σταλινικού τύπου διαδικασίες τον καθαίρεσαν, δεν του έδωσαν καν τη δυνατότητα να διεκδικήσει πάλι την προεδρία, ηρωοποιώντας τον ακόμα και σε ψηφοφόρους που δεν τον έβλεπαν με συμπάθεια. Του έδωσαν υπόσταση που δεν του ανήκε.

Όλα αυτά οδήγησαν σταδιακά σε μια συνολική απαξίωση τον ΣΥΡΙΖΑ, που μετατράπηκε σε ένα κόμμα χωρίς σαφή πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, με στελέχη εκτεθειμένα από τους χειρισμούς τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019, ακόμα και του 2023, δεν είχε πια καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων μηνών, με έναν τρόπο έχασε την αξιοπιστία και την τιμή του. Και αυτά είναι τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν σε ένα κόμμα το οποίο επικαλείται αριστερό πρόσημο. Δεν γνωρίζω αν ο Φάμελλος θα καταφέρει να μαζέψει τα συντρίμμια του ΣΥΡΙΖΑ – σίγουρα δεν διορθώνονται όλα τα λάθη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ζωή που τα λέει έξω από τα δόντια…

Οπτική Γωνία / Η Ζωή που «τα λέει έξω από τα δόντια»

Η Κωνσταντοπούλου είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας συνολικής πολιτικής παρακμής που δεν συναντάται μόνο στη χώρα μας, για την οποία ευθύνη έχουν όσοι την ανέδειξαν ως πολιτική περσόνα και τώρα βλέπουν την πλάτη της στις δημοσκοπήσεις…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πύλος ένα προαναγγελθέν δυστύχημα

Ιλεκτρίσιτυ / Πύλος, ένα προαναγγελθέν δυστύχημα

Ο λόγος που οι θάνατοι των μεταναστών περνούν «απαρατήρητοι» είναι ένας λιγότερο ή περισσότερο φανερός ρατσισμός, μια προ-συνειδητή αξιολογική κρίση που διαχωρίζει τις ζωές σε σημαντικές και ασήμαντες, πενθήσιμες και μη.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Ρεπορτάζ / Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Πώς κυλά σήμερα η ζωή στον εθελοντικό οργανισμό; Οι οικονομικές ατασθαλίες, ο κίνδυνος για «λουκέτο», οι αλλαγές στους χώρους, τα ίχνη του πατέρα Αντωνίου, οι αντιδράσεις των παιδιών και ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Ρεπορτάζ / Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Μετά την κραυγαλέα υπόθεση ανέγερσης ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές του νησιού για τις οποίες προτείνονται ειδικά μέτρα προστασίας μέσα από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
trump hitler

Οπτική Γωνία / Είναι ο Τραμπ ο Χίτλερ των ημερών μας;

Εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν όσα συμβαίνουν μετά την εκλογή του είναι πραγματικά ή πρόκειται για έναν κακό εφιάλτη. Όλα δείχνουν ότι έχουν πολλούς και βάσιμους λόγους γι’ αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Οπτική Γωνία / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ουκρανίας, η Ε.Ε. και οι ευρύτερες συνέπειες. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
μαρκο ρούμπιο

Daily / Σταυροί στο μέτωπο 

Ο σταυρός στο μέτωπο του Αμερικανού ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων δυσοίωνων σκέψεων, έφερε στο μυαλό τον βανδαλισμό από Χριστιανούς των αρχαίων αγαλμάτων, συχνά με την χάραξη ενός σταυρού στη μορφή τους, όπως η κεφαλή της Αφροδίτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οπτική Γωνία / Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Κοκέτα / Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Η ψυχολόγος στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» και συνιδρύτρια της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στη χώρα μας μιλά στην Κοκέτα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ