Καλοκαιρινή σημειολογία 2024

Καλοκαιρινή σημειολογία 2024 Facebook Twitter
Ήταν το καλοκαίρι που σώπασε και ο τελευταίος «Ναι, αλλά δεν λέτε για το 1987 που πέθαναν τόσοι άνθρωποι από τον καύσωνα». Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Ομπρέλα Maui, καθισματάκια και σκηνή παραλίας

Ήταν η χρονιά που ακόμα και οι πιο άσχετοι ένιωσαν στο αγύμναστο πετσί τους τι σημαίνει κρουστικό κοντάρι για ομπρέλα. Σε παραλίες πλημμυρισμένες με ξαπλώστρες, όλοι ξαφνικά έγιναν οι γονείς τους, κουβαλώντας καρεκλάκια, ψυγειάκια και σκηνούλες – μια κρίση μέσης ηλικίας πριν την ώρα της. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ομπρέλα Μaui, αυτή που μοιάζει με γιγαντιαίο αλουμινόχαρτο, κάνοντας πολλές παραλίες να θυμίζουν μακρινές άναρχες αποικίες αλουμινόχαρτου.

Τα «μοδάτα» πανηγύρια

Στα ‘00s τα πανηγύρια ήταν για σόγια, παππούδες και ομογενείς. Τώρα φιλοξενούν τον ενθουσιώδη φασέο της γειτονιάς σας και τουρίστες που χορεύουν διονυσιασμένοι σαν χαμένα αρκουδάκια.  Όχι, δεν εννοώ το «ποιοτικό/έντεχνο» πανηγύρι της Παναγιάς της Ποδονίφτισσας (δεν υπάρχει, αλλά θα ήταν τέλειο αν υπήρχε) σε κάποιο ερημικό (λολ) κυκλαδονήσι, ούτε τα κλαρίνα στα γιοφύρια της Ηπείρου, μιλάω για σουβλάκια, γλυκό καμινάδα, κρασί με εσάνς βενζίνης και κλαρινοτράπ. Αχ, η γλυκιά μας παράδοση.

Στα '00s τα πανηγύρια ήταν για σόγια, παππούδες και ομογενείς. Τώρα φιλοξενούν τον ενθουσιώδη φασέο της γειτονιάς σας και τουρίστες που χορεύουν διονυσιασμένοι σαν χαμένα αρκουδάκια.  

«Woke» Ολυμπιακοί

Να ‘ταν η τελετή έναρξης, όπου ο αμήχανος σπίκερ της ΕΡΤ δεν ήθελε/ήξερε να πει τη λέξη drag show και μας έλεγε ξανά και ξανά ότι βλέπουμε νέους Γάλλους σχεδιαστές που δείχνουν τις δημιουργίες τους «γιατί η Γαλλία έχει παράδοση στη μόδα»; Η μανία των Ελλήνων να συγκρίνουν την τελετή του Παρισιού με αυτήν της Αθήνας (κανείς δεν κατάλαβε γιατί); Η οργή για την Ιμάνι Κελίφ που ήταν «άντρας» και τελικά ήταν γυναίκα; Κάπως βαριοί μας πέσανε οι φετινοί Ολυμπιακοί.

Σατανική ζέστη

Ήταν το καλοκαίρι που σώπασε και ο τελευταίος «Ναι, αλλά δεν λέτε για το 1987 που πέθαναν τόσοι άνθρωποι από τον καύσωνα». Ένα βράδυ, εκεί που καθόμασταν με μια φίλη στη Δεξαμενή περιμένοντας μάταια να δροσίσει, αποφασίσαμε πως η Αθήνα θύμιζε την αυλή του Σατανά, σαν κάτι βιβλικές απεικονίσεις της Κόλασης με φωτιές και ζεστό αέρα. Η δε προοπτική κάθε καλοκαίρι από δω και μπρος να είναι ακριβώς έτσι, από air condition σε air condition 24 ώρες το 24ωρο, φαντάζει εφιαλτική.

TikTok Αμερικανών που γκρινιάζουν «για την Ευρώπη»

Στο μυαλό του μέσου Αμερικανού η Ευρώπη είναι όλη ένα κράτος, τι Σλοβενία, τι Ισπανία, τι Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι είμαστε χαριτωμένα νανάκια στις μικρές μας πόλεις με τα γραφικά πετρόκτιστα σοκάκια, λιλιπούτεια ξενοδοχεία, αυτοκινητάκια-πορδές και ωραίες παραλίες. Το μόνιμο παράπονό τους είναι ότι τους λείπει ο πάγος. Στην Αμερική όλοι ζητάνε πάγο με τα πάντα, τα μοτέλ μπορεί να είναι στη μέση του πουθενά και να έχουν την ίδια μοκέτα από το 1980, αλλά εννοείται πως έχουν κάπου στον διάδρομο μια μηχανή πάγου. Κανείς δεν ξέρει τι τον κάνουν όλο αυτόν τον πάγο, είναι ένα μυστήριο. Το δεύτερο παράπονό τους είναι ότι δεν βρίσκουν νερό –επειδή δεν είναι δωρεάν στα εστιατόρια και δεν τους αρέσει να αγοράζουν πλαστικά μπουκάλια (ένα δίκιο το έχουν)– και το τρίτο ότι το air condition δεν είναι αρκετά χαμηλά, το θέλουν στους 19 βαθμούς, για μια πραγματικά πολική εμπειρία διακοπών.

Το αστείο με την Ψίμυθο

Ήταν αστείο για περίπου 5 λεπτά. Μετά ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης και το ΑΙ και μαράθηκε σαν τον βασιλικό στη γλάστρα.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ