Θα γίνουν ποτέ οι Ολυμπιακοί Αγώνες ένας αληθινός Ύμνος στην Αγάπη;

Θα γίνουν ποτέ οι Ολυμπιακοί Αγώνες ένας αληθινός Ύμνος στην Αγάπη; Facebook Twitter
Ο «Ύμνος στην Αγάπη» της Εντίθ Πιαφ που τραγούδησε η Σελίν ήταν μια συγκλονιστική στιγμή που μας έκανε να συγκινηθούμε με ένα αόρατο δέσιμο σε όλο τον κόσμο.
0

ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ, δεν με συγκινούσαν ιδιαίτερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Φαντάσου ότι μεγάλωσα στο ίδιο δωμάτιο με έναν λούτρινο Μίσα που μου είχε φέρει δώρο η νονά μου η Λούσυ, η κοσμογυρισμένη, από τους αγώνες που έγιναν στη Μόσχα το 1980, κι εγώ πολύ αργότερα κατάλαβα ότι αυτό το δώρο δεν ήταν απλώς ένα teddy bear αλλά μια από τις πιο πετυχημένες ολυμπιακές μασκότ.

Αυτό, ένα μενταγιόν με το σήμα των Ολυμπιακών και ένα Ford Fiesta του ’75 ήταν όσα κληρονόμησα από τη Λουσίτσα, και το μόνο που έχω ακόμα είναι το μενταγιόν με τους πέντε κύκλους της Ολυμπιάδας.

Ακόμα και το 2004 που οι αγώνες έγιναν στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι συγκινήθηκα ιδιαίτερα. Τελείωνα το μεταπτυχιακό μου και ήμουν πολύ απασχολημένη με την αλαζονική νεότητα που με έκανε να νιώθω περήφανη γιατί διάλεξα ένα αντικείμενο δίχως επαγγελματικό αντίκρισμα («Ψυχολογία της Επικοινωνίας» my ass!) και αρκετά δυνατή για να σνομπάρω ακόμα και το αυτάρεσκο χαμόγελο της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη που εκείνη τη χρονιά βρισκόταν παντού μπροστά μας.

Αν και ο αθλητισμός έχει πέσει από το βάθρο της υψηλής αξίας με τόσες ιστορίες κακοποίησης, παρενόχλησης και διάκρισης πίσω από τις κλειστές πόρτες των προπονήσεων, οι Ολυμπιακοί παραμένουν ένα γεγονός που κάνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να χαζεύουν την ίδια ώρα τα αγωνίσματα, να θαυμάζουν τους κορυφαίους αθλητές και να πωρώνονται έστω και λίγο για την επίδοση των δικών τους εθνικών πρωταθλητών.

Δεν με ενδιέφεραν ούτε οι φήμες ότι έρχονται δύσκολα χρόνια, αφού ήμουν σίγουρη ότι ο κόσμος ανοίγεται μπροστά μου κι εγώ δεν χρειάζεται καν να χτυπήσω την πόρτα του. Τόσο αφελής και ανυποψίαστη. Είδα την τελετή έναρξης κάνοντας διακοπές στην Κεφαλονιά και χρόνια αργότερα ένιωσα αναδρομικά όλη την ανατριχίλα των συμβολισμών του Παπαϊωάννου που τότε δεν είχα καμία διάθεση να αντιληφθώ στο βάθος τους.

Ύστερα ήρθε η ενηλικίωση, η ματαίωση και η πραγματικότητα, και πλέον μπορώ να πω ότι με παρηγορεί εξαιρετικά η σκέψη πως κάποιο ψήγμα από αυτό που λέμε συλλογικό ασυνείδητο σηκώνεται από την αφάνειά του με το που ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αν και ο αθλητισμός έχει πέσει από το βάθρο της υψηλής αξίας με τόσες ιστορίες κακοποίησης, παρενόχλησης και διάκρισης πίσω από τις κλειστές πόρτες των προπονήσεων, οι Ολυμπιακοί παραμένουν ένα γεγονός που κάνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να χαζεύουν την ίδια ώρα τα αγωνίσματα, να θαυμάζουν τους κορυφαίους αθλητές και να πωρώνονται έστω και λίγο για την επίδοση των δικών τους εθνικών πρωταθλητών. Κι αυτό είναι μια γείωση που κάνει καλό.

Είναι όπως συμβαίνει κάθε φορά που ταξιδεύεις στο εξωτερικό και αντιλαμβάνεσαι πόσο μικρός είσαι μέσα στο όλον του κόσμου. Προσωπικά απολαμβάνω να παρατηρώ την καθημερινότητα των ανθρώπων σε κάθε χώρα και να σκέφτομαι ότι αυτοί θα συνεχίσουν την καθημερινότητά τους ακόμα κι όταν εγώ θα επιστρέψω στη δική μου.

Θα ζούμε μακριά, αλλά θα είμαστε κομμάτι του ίδιου κόσμου που γυρίζει ό,τι κι αν συμβεί. Κάπως έτσι ένα μεγάλο γεγονός σε κάνει να νιώθεις ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από το δικό σου μικροσύμπαν και είναι κάπως όμορφο να αισθάνεσαι ότι την ίδια στιγμή εκατομμύρια μάτια είναι στραμμένα μαζί με τα δικά σου στο ίδιο θέαμα – κυρίως επειδή αυτό το θέαμα δεν είναι μια βόμβα που πέφτει πάνω σε ένα χωριό με αμάχους.

Τώρα που είπα αμάχους. Η μεγάλη αξία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η σύνδεσή τους με μια περίοδο εκεχειρίας και ειρήνης σε όλο τον τότε ελλαδικό χώρο. Αυτό ίσως είναι το μοναδικό −και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό στοιχείο− που κάνει τη σύγχρονη μορφή τους να περιβάλλεται από μικρή δόση υποκρισίας. Γιατί ναι, ωραίο το συλλογικό ασυνείδητο, εκτός κι αν μετατρέπεται σε ασυνείδητη συλλογικότητα.

Και για να μιλήσω στη γλώσσα των λατρεμένων μου Γάλλων, «Le ciel bleu sur nous peut s'effondrer / et la Terre peut bien s'écrouler / peu m'importe / si tu m'aimes». Ο «Ύμνος στην Αγάπη» της Εντίθ Πιαφ που τραγούδησε η Σελίν ήταν μια συγκλονιστική στιγμή που μας έκανε να συγκινηθούμε με ένα αόρατο δέσιμο σε όλο τον κόσμο. Κρίμα που κάποιοι δεν μπόρεσαν να τη δουν, απασχολημένοι με το να προσπαθούν να σωθούν αυτοί και τα παιδιά τους.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ