Τα παιδιά του Daniel Ellsberg, ποιόν είχανε πατέρα;
Γνήσια τέκνα του οι Julian Assange (WikiLeaks), Chelsea Manning (Guantanamo, Irak), Edward Snowden (NSA), Stéphanie Gibaud (UBS), Hervé Falciani (HSBC), Antoine Deltour (LuxLeaks), ανώνυμη πηγή (Panama Papers)... Συνεχίζεται.
Τον Ιούνιο του 1971, ο Daniel Ellsberg, αναλυτής σε κρατική υπηρεσία, παρέδωσε 7.000 σελίδες άκρως απορρήτων εγγράφων στους New York Times. Είχε προσπαθήσει νωρίτερα να ενημερώσει κάποιους γερουσιαστές σχετικά με τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του. Αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή πλευρά της αμερικανικής επέμβασης στο Βιετνάμ, τα "Pentagon Papers" αναζωπύρωσαν τις ενστάσεις για τον πόλεμο συμβάλλοντας στην απόσυρση των στρατευμάτων δύο χρόνια αργότερα.
Μετά τη δημοσίευση των "Pentagon Papers", το αμερικανικό κράτος κατηγόρησε τον Daniel Ellsberg για κλοπή, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, συνωμοσία και κατασκοπεία. 'Εγινε όμως γνωστό κατά τη διάρκεια της δίκης πως ο ιατρικός φάκελος του Ellsberg που χρησιμοποιήθηκε εις βάρος του είχε κλαπεί από το γραφείο του ψυχιάτρου του από τους ίδιους "υδραυλικούς" που είχαν τοποθετήσει κάμερες στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος το 1972, πυροδοτώντας το σκάνδαλο του Watergate. Μόλις έγινε γνωστή η προέλευση των αποδεικτικών στοιχείων, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.
Ο Daniel Ellsberg θεωρείται σήμερα ο προπομπός των "μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος" (whistleblowers). 'Εχει τιμηθεί με μια σειρά βραβείων : το 1978 με το Gandhi Peace Award, το 2004 με το Ridenhour Courage Prize και το 2006 με το Right Livelihood Award, το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ. Το 2012, ίδρυσε το Freedom of Press Foundation.
Quentin Vasseur, Le Monde (12.04.2016).
Απόσπασμα από το άρθρο του Τι απέγιναν οι whistleblowers Edward Snowden, Antoine Deltour...
Επιστολή υποστήριξης του Daniel Ellsberg στον Edward Snowden.
Δεν υπήρξε ποτέ, κατά τη γνώμη μου, σε όλη την αμερικανική ιστορία, μεγαλύτερη διαρροή από την αποκάλυψη που έκανε ο Edward Snowden των μυστικών προγραμμάτων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Η πράξη του αυτή έφερε στο φως μια ολόκληρη πτυχή ενός "πραξικοπήματος της εκτελεστικής εξουσίας" ενάντια στο αμερικανικό Σύνταγμα (...).
Το 1975, ο γερουσιαστής Frank Church, αναφερόμενος στην Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, είχε πει τα εξής : "Ξέρω ότι υπάρχουν εκεί όσα χρειάζονται για να γίνει η Αμερική μία ολοκληρωμένη τυραννία, και πρέπει γι αυτό να μεριμνήσουμε ώστε η υπηρεσία αυτή καθώς και όλες οι άλλες που διαθέτουν την ίδια τεχνολογία να κινούνται μέσα στα πλαίσια του νόμου, και κάτω από έναν κατάλληλο έλεγχο, για να μην βυθιστούμε ποτέ σ' αυτά τα σκοτάδια. Είναι σκοτάδια απ' όπου δεν υπάρχει επιστροφή."
Η δυσοίωνη προοπτική που διέκρινε ήταν ότι η αυξανόμενη εξουσία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών - που είναι σήμερα ασύγκριτα πιο ισχυρή σε σχέση με ό, τι προϋπήρχε στην προ-ψηφιακή εποχή- "θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να στραφεί ενάντια στον αμερικανικό λαό έτσι ώστε κανείς πια Αμερικανός να μην γνωρίζει τι σημαίνει ιδιωτική ζωή".
Είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει τώρα. Αυτό που απέδειξε ο Edward Snowden, βασιζόμενος σε επίσημα μυστικά έγγραφα. Η NSA, το FBI και η CIA διαθέτουν, χάρη στη νέα ψηφιακή τεχνολογία, τέτοιες εποπτικές εξουσίες πάνω στους δικούς μας πολίτες που η Stasi (η μυστική ασφάλεια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας) δεν θα μπορούσε καν να ονειρευτεί. Ο Edward Snowden αποκάλυψε πως η εν λόγω κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών έγινε η United Stasi of America.
Βρισκόμαστε επομένως βυθισμένοι μέσα στα σκοτάδια που τόσο απευχόταν ο γερουσιαστής Church. Και πρέπει στο εξής να αναρωτηθούμε αν είχε δίκιο ή άδικο όταν έλεγε πως πρόκειται για σκοτάδια απ' όπου δεν υπάρχει επιστροφή, κι αν αυτό σημαίνει πως μια πραγματική δημοκρατία καθίσταται αδύνατη.
Μέχρι πρότινος, θα μου ήταν δύσκολο να αμφισβητήσω τις απαισοδόξες απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα. Αλλά έχοντας αντιληφθεί σε ποιό βαθμό ο Edward Snowden έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του για να γνωστοποιήσει σε όλους αυτές τις πληροφορίες, παρακινώντας έτσι πιθανόν και άλλα άτομα που κατέχουν την ίδια γνώση, την ίδια συνείδηση και τον ίδιο πατριωτισμό, να επιδείξουν σαν πολίτες ένα ανάλογο θάρρος -στην κοινή γνώμη, στο Κογκρέσο και μέσα στην ίδια την εκτελεστική εξουσία- διαβλέπω μία ανέλπιστη δυνατότητα να διαφύγουμε απ' αυτά τα σκοτάδια και να γλυτώσουμε.
Η πίεση που θα ασκούσε πάνω στο Κογκρέσο μία ενήμερη κοινή γνώμη για τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής σχετικά με τις αποκαλύψεις του Edward Snowden και άλλες, ελπίζω, στο μέλλον, θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να θέσουμε τη NSA και τις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών κάτω από έναν πραγματικό έλεγχο, επαναφέροντας τις προστατευτικές διατάξεις της Διακήρυξης των δικαιωμάτων.
Ο Edward Snowden έπραξε με τον τρόπο που το έκανε επειδή είδε καθαρά τι έκρυβαν τα προγράμματα ασφαλείας της NSA : μια επικίνδυνη και αντισυνταγματική δραστηριότητα. Η μαζική αυτή εισβολή στην ιδιωτική σφαίρα των Αμερικανών και των ξένων πολιτών δεν συμβάλει σε τίποτα στην ασφαλειά μας. Θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ελευθερίες που επιδιώκουμε να προστατεύσουμε.
Daniel Ellsberg, Le Monde (25.06.2013)