"Είτε σου αρέσει είτε όχι, ομορφιά μου, θα πρέπει να το ανεχτείς"
Η συγκαταβατική παρατήρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόταν στον Ουκρανό πρόεδρο. Ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι επειδή ο τελευταίος είχε ασκήσει κριτική σε στοιχεία του ειρηνευτικού σχεδίου στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο διαπραγματεύτηκαν το 2015 το Κίεβο και η Μόσχα. Την επόμενη ημέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε με χιούμορ: "Η Ουκρανία είναι όμορφη, αυτό είναι αλήθεια, αλλά το "μου" μπορεί να λείπει". Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι η χώρα του ήταν πάνω απ' όλα "υπομονετική".
RTL - 08.02.2022
Αναρωτιούνται στις αίθουσες σύνταξης τι ήθελε να πει με την ατάκα αυτή ο Ρώσος πρόεδρος: νομιμοποιεί τον βιασμό, καμώνεται πως μαλώνει ένα παιδί ή πρόκειται για ένα πρόστυχο αίνιγμα της σοβιετικής εποχής...
Η Γαλλίδα καθηγήτρια Anna Colin Lebedev παραθέτει μερικά στοιχεία για τη βία στη Ρωσία σε μια σειρά από tweets.
08.02.2022 - 11.25
# OK, εδώ χρειάζεται να ρίξουμε λίγο φως. Όχι για το Μακρόν/Πούτιν, αλλά για το κοινωνικό πλαίσιο πίσω από αυτό το ακομπλεξάριστο "Είτε σου αρέσει είτε όχι, ομορφιά μου, θα πρέπει να το ανεχτείς", που πέταξε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου. Παραθέτουμε εδώ κάποια στοιχεία για τη συνήθη βία στη ρωσική κοινωνία.
# Αυτή η κατάσταση κάνει τους Ρώσους γενικά δύσπιστους απέναντι στους κρατικούς θεσμούς. Αποφεύγουν, παρακάμπτουν, γίνονται αόρατοι, δωροδοκούν. Ή εντάσσονται σ' αυτούς για να αποφύγουν να γίνονται το θύμα τους. Αυτές είναι οι στρατηγικές επιβίωσής τους. Η ζωή εκτυλίσσεται εκεί όπου δεν υπάρχει κράτος.
# (Μικρή παρένθεση: οι Ρώσοι θεωρούνται συχνά ότι είναι "πιστοί" στην εξουσία τους, φιλοκρατικοί, και υπάκουοι. Η άποψη αυτή είναι εντελώς εσφαλμένη. Η πίστη είναι μία περισσότερο ή λιγότερο συνειδητή στρατηγική επιβίωσης, αλλά το κράτος παρακάμπτεται και αποφεύγεται όποτε είναι δυνατόν).
# Το χαρακτηριστικό όμως αυτό καθιστά επίσης τη ρωσική κοινωνία αρκετά αδιάφορη απέναντι στη βία. Και η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα τρανό παράδειγμα. Εκθέσεις από ΜΚΟ τονίζουν την έκταση της βίας στις οικογένειες.
Ένας στους έξι Ρώσους δηλώνει ότι ξυλοκοπήθηκε ή κακοποιήθηκε ως παιδί.
Η Anna Colin Lebedev είναι λέκτορας πολιτικών επιστημών. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις μετασοβιετικές κοινωνίες, με δύο κύριους άξονες: τις ένοπλες συγκρούσεις και τη δράση διαμαρτυρίας. Έχει εργαστεί στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, στους τομείς της ακαδημαϊκής συνεργασίας και της διπλωματίας. Διηύθυνε το Γαλλο-Λευκορωσικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Μινσκ μεταξύ 2012 και 2014. Διευθύνει σήμερα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Διαχείριση κινδύνων / Κίνδυνοι, ασφάλεια και συγκρούσεις" στο Πανεπιστήμιο Paris Nanterre.